Свържи се с нас

Култура

Национален фолклорен събор „Андъка пее и танцува“ на Кметовци

Published

on

Тази събота и неделя, 21 и 22 юли, в габровското село Кметовци ще се проведе Петият Национален фолклорен събор „Андъка пее и танцува“. Той се организират от НЧ „Зора – 1929” село Харачерите, ФТФ „Боженци“, Кметско наместничество село Кметовци при Община Габрово, Община Габрово и под патронажа на г-н Елмазов „Билкова градина” ООД – Велико Търново.

Фолклорният събор „Андъка пее и танцува” ще се проведе в събота, 21 юли, а в неделя – Детският фолклорен събор „Андъка пее и танцува, а сърцето ми лудува“ за деца и лица със специални потребности.

Съборът няма конкурсен характер. Чрез провеждането му се дава възможност за изява на непрофесионалните групи и изпълнители от страната. В него могат да участват танцови и певчески групи за автентичен и обработен фолклор, както и индивидуални изпълнители без възрастови ограничения.

Детският фолклорен събор „Андъка пее и танцува, а сърцето ми лудува“ е национален за деца и лица със специални потребности и също няма конкурсен характер.

Чрез провеждането на събора се цели съхраняване и популяризиране на фолклора, танцовото изкуство, българската народна песен. Да бъдат запазени автентичната носия, традиции и обичаи.

Той предоставя възможност за изява на съставите, изпълнителите и създава условия за културен обмен. Освен това дава възможност за изява на млади изпълнители и издирване на нови, неизвестни песни, танци, обичаи.


Националният събор цели още популяризиране на Габровския край, като място на дълголетна история и богати културни традиции. Амбициозната задача, която са си поставили организаторите му е превръщане на Националния фолклорен събор „Андъка пее и танцува” в събитие и полза за развитието на туризма, производство на билки и природосъобразен начин на живот, възвръщащ ни към старите традиции и корени в региона.

В Националния фолклорен събор „Андъка пее и танцува“ право на участие имат: Фолклорни ансамбли; Групи за изворен фолклор; Танцови школи и танцови формации за български народни танци; Танцови състави към читалища и училища; Групи и хорове за народни песни; Групи за народна музика; Индивидуални изпълнители – певци и инструменталисти; Представяне на народни обичаи; Занимаващи се с изобразително изкуство на фолклорна тематика;

Разходите, свързани с транспорт, храна и други разходи са за сметка на участниците. Вечерта на 21 юли организаторите осигуряват купон под звездите, с възможност за изява на всички участници и гости на събора.

Детският фолклорен събор „Андъка пее и танцува, а сърцето ми лудува“ организира весел празник за всички деца и лица със специални потребности. Най – слънчеви деца ще лудуват! С шарени чорапки ще пеят и танцуват!

В него могат да се запишат всички детски певчески групи, детски танцови състави и формации към читалища, детски центрове, ДГ и др.

Желаещите да нощуват, могат да ползват услугите на местни хотели и къщи за гости. Списък с адресите и телефоните за резервация на местните хотели и къщи за гости са публикувани във фейсбук страницата на събора.

Всички участници трябва да заявят участието си със заявка – бланка, предоставена от организаторите по електронен път.

Телефон за контакт: 08/99 37 44 59 – Павлинка Петрова; и телефон за контакт: 08/87 68 01 40 – Николай Илиев. Програмата с участниците ще бъде публикувана на фейсбук страницата и на блога. Заявката за участие може да бъде изтеглена оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

„Познай кой ще дойде на вечеря?“ в Габрово

Published

on

Когато Даниел (Мариан Бачев), преуспяващ адвокат, за поредна вечер се връща в малките часове на нощта при съпругата си Катрин (Диана Любенова), с оправданието, че е бил при най- добрия си приятел, който е в депресия, тя не може да приеме това извинение.

Още повече, че никога всъщност не е виждала въпросния приятел Чарли (Антоан Петров – Анди). Притиснат от Катрин, Даниел е принуден да покани Чарли на вечеря.

Но липсата на реално съществуващ приятел поставя изобретателния адвокат в безумната ситуация да прибегне до услугите на случайно срещнат клиент на един бар.

Как ще протече вечерята, какви рискове и обрати ще се стоварят върху главата на Даниел и дали Катрин ще познае кой всъщност е дошъл на вечеря? Това ще разберете, само ако гледате пиесата на Адриен Ракка “Познай кой ще дойде на вечеря?”.

Спектакълът ще се играе този петък – 26 април, в зала „Възраждане“ в Габрово, от 19.00 часа.

Зареди още

Култура

Призови места за учениците на Цветан Радков от „Фолклорни приумици”

Published

on

Ученици на преподавателя по китара и тамбура Цветан Радков се завърнаха с награди от XVIII Регионален детско-юношески конкурс за певци и инструменталисти „Фолклорни приумици”.

В конкурсната програма на форума в Червен бряг участваха над 110 талантливи деца от 14 населени места, разпределени в направленията: класическа музика, музикален фолклор, народно пеене.

Наградите присъди компетентно жури от специалисти: Елка Недялкова, Румен Тодоров и Валентин Недялков, преподаватели в НУИ „Панайот Пипков“ – Плевен. Призови места за възпитаниците на Школата по китара и тамбура при НЧ „Развитие-1870”.

Златни медали спечелиха Велизара Костова, Дамян Иванов и Китарен оркестър. Второ място заслужи Калоян Маринов. На трето място журито класира Александра Денчева и Калоян Костов.

Призови награди спечелиха и учениците на Цветан Радков от Габрово – Бетина Делуди, Вероника Бойчева и Ивана Петкова. С поощрения бяха отличени двете камерни групи.

Зареди още

Култура

Playback театър „Разкажи ми“ в Габрово на 24 април

Published

on

„Разкажи ми“ идва в Габрово вече за втори път. Домакин на събитието е НЧ „Будителите 201“, който ще предостави сцената си на 24 април от 19.00 часа.

Playback театърът е импровизационен театър, в който зрителите споделят онова, което ги вълнува – случки, преживявания, емоции, а актьорите и музикантите превръщат споделеното в пърформанс.

Разказаните истории оживяват в театрални миниатюри, като диалозите, музиката, поезията се сътворяват на сцената спонтанно. Всяко представление е ново и уникално, защото е създадено за присъстващата на него публика, но винаги съчетава в себе си и лекотата на смеха, и вглеждането в дълбоко съкровеното.

Изписването на „Playback“ на латиница цели да се избегне асоциация с разпространеното значение на „плейбек“ (ползване на готов музикален фон) – playback идва от английското „play back“ – „връщане (на споделеното от зрителите) с изиграване“ и е творческо преживяване не само за зрителите, но и за самите актьори.

Playback театър „Разкажи ми“ започва дейността си като самостоятелна трупа през 2020 година и досега има изнесени над 50 представления в София и страната. През 2022/23 година с подкрепата на Национален фонд „Култура“ реализира мащабен проект, наречен „Диалог през сърцето“, в рамките на който за първи път в България playback представления бяха интегрирани в редовната учебна програма на столични училища.

Групата играе и в центрове за зависими, пред уязвими групи, наред с това подкрепя с творчеството си и културни инициативи като представяния на книги, откривания на изложби и благотворителни инициативи. „РАЗКАЖИ МИ“ твори с мисията да създаде условия за градивен културен и социален диалог.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица