Свържи се с нас

Култура

Академията „Приеми ме на село“ приключи

Published

on

снимка: Община Габрово

Академия „Приеми ме на село“ приключи! Имаше много усмивки, много добри приятели, вдъхновяващи срещи, много креативност, малко сълзи, пораснали деца и възрастни и онова чувство – знаете – когато пясъкът между пръстите остане малко и се изплъзва толкова бързо, споделят участниците.

снимка: Община Габрово

„Последният ден накратко:

Станахме известни, благодарение на прякото включване от дърворезбарската работилница на Етъра по БТВ.

Срещнахме се със страхотни хора, които ни разказаха за селото от всички възможни гледни точки:

Опияняваща, вдъхновяваща, мистична и магична – благодарение на момичетата от „Остава.Ме“ в село Ъглен.

Практична – благодарение на младия фермер Митко Петров от Лесидрен, който отглежда говеда от породата Абердин Ангус.

Кариеристична – благодарение на доцент Нели Грозева от Тракийския университет, която разказа за аграрния факултет и специалностите в него.

Реалистична – между романтиката и трудностите, които си струва да пребориш – Виолета Янева, която живее в с. Гъбене.

И телевизионна – с Веселин Василев-Майора от предаването „Фермата“, който разказа за концепцията на риалити формата и тръпката да участваш в него.

Разбрахме и какво ще отнесат младежите със себе си след седмицата, прекарана в габровските села, благодарение на предизвикателствата, които им поставихме, а те им отговориха с различни презентации. Направиха ритуал за гонене на зимата и лошото време – с народни танци и наричане, презентации за занаятите, които са научили и представяне на изработените лично от тях съдове, плетки и дърворезби, игра с кръстословица на тема българското село и дори песен „Опечи ми, бабо, питка“, вдъхновена от грижите и вниманието на габровските „баби под наем“ и техните баници с боб и сладко от тиквички.

Имаше подаръци, благодарности, дълги прегръдки и – учудващо – малко спокойно време, в което да материализираме преживяното в записки в специално изработените за „Приеми ме на село“ дневници, да посрещнем един рожден ден и да поиграем с виетнамското прасе Йода от село Ъглен, което пък се чувстваше съвсем добре с градски дейности като разходка по площада и слушане на презентации в Ритуалната зала на Общината.“

снимка: Община Габрово

Габровските села изпратиха младежите от „Приеми ме на село“ топло, с усмивка и идеи за следващата година, много по-богати от преди, възхитени от младите хора на България.

Повече снимки от деня можете да видите в линка.

Повече за „Приеми ме на село“ можете да научите в сайта на инициативата.

„Приеми ме на село“ се организира от Община Габрово и Общински съвет по наркотични вещества.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Габрово ще има скулптурна фигура на Керката

Published

on

„Изработване и експониране на паркова скулптурна фигура на Александър Керков /1901 – 1987/ – вечният музикант и чаровният зевзек“ е името на проекта, който ЖД „Майчина грижа“ спечели в първата сесия за съфинансиране на проекти по Програма Култура на Община Габрово.

Целта на проекта е изработване и експониране в градска среда на скулптурна фигура на Александър Керков, първият композитор на фанфарна музика в България и известен габровски музикант, музикален педагог и зевзек.

Фигурата на Керков, седнал на пейка, ще бъде изработена в естествен човешки ръст от габровския скулптор Георги Балабанов.

Композицията ще бъде поставена в градинката пред бившето кафене „Глинени гърнета“.

Откриването на скулптурата ще бъде допълнено от изложба, посветена на живота на Ал. Керков, изготвена и оргнизирана от Държавен архив – Габрово, и с изпълнение на живо на Оркестър „Габрово“ на музика по произведения на Ал. Керков в аранжимент на габровския музикант и композитор Илко Илиев.

Обща стойност на проекта – 26 200 лв. Средства, предоставени по програма „Култура“ – 15 000 лв.

*Снимки: Благотворително дружество „Майчина грижа“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Габровци ще могат да прочетат 1 538 нови заглавия в Библиотеката

Published

on

Министерството на културата обяви списък с допуснатите и одобрени проекти по програма „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност“.

Проектът е на обща стойност 25 000 лева и включва 1 538 нови заглавия. Над 40 % са изданията от български автори.

Общо 206 български издателства са намерили място в проектното предложение. Предвижда се закупуване на книги, литературна и културна периодика и други информационни източници, включително и на електронни носители.

Подбрани са художествена литература, художествени произведения за деца, хуманитаристика, справочна и друга научна литература.

„Средствата, отпускани от Министерство на културата, дават възможност своевременно да се закупят стойностни заглавия, съобразени изцяло с профила на библиотечния фонд и с информационните, културните и образователните нужди на потребителите на библиотеката“, смята директорът Савина Цонева.

*Снимки: РБ „Априлов – Палаузов“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Две специални отличия и три първи награди за МК „Весела“

Published

on

Пианистите от Музикален клуб „Весела“ спечелиха две специални отличия и три първи награди конкурс „Звукът на времето“.

На 3 и 4 юли изложбените зали „Рафаел Михайлов“ във Велико Търново отвориха врати за провеждането на Седмия музикален конкурс.

В категория „Класическо пиано“, в конкуренцията на млади пианисти от музикалните училища в страната, успешното си участие осъществиха шест деца – лауреати на национални и международни конкурси, от Музикален клуб „Весела“.

Във втора възрастова група, 12- годишната Адриана Кънева спечели Първо място, а Полина Флориду на 11 години – Второ място. Двете момичета вече имат зад гърба си богат конкурсен опит. В програмите, с които те се представиха, специално място заеха творби от Шуберт, които те подготвиха за неотдавнашното си участие в едноименния конкурс, донесъл специална награда и признание за тях и преподавателката им Весела Пенева.

16- годишните Любомира Ангелова, Симона Тодорова, Александра Станева представиха в конкурсното си участие своите разнообразни по стил и характер програми. Те се класираха на Второ място в най-многобройната трета възрастова група.

Виктор Василев на 14 години спечели Първо място в трета възрастова група. С отличното си конкурсно представяне сред участниците между 13-16 години, именно Виктор стана носител на Купата за постигнат най-висок бал от точки.

В годината на Лудвиг ван Бетовен, по случай 250-годишнината от рождението на композитора и според регламента, почти всички участници в конкурса бяха включили в програмата си негови творби.

Журито, съставено от известни музиканти и педагози, под председателството на проф. Борислава Танева, присъди наградата „Бетовен“ на Виктор Василев за изпълнението му на „Контраданс“ в До мажор от великия немски композитор.

Наградите на Виктор от този конкурс са поредната висока оценка за него от страна на различни музикални специалисти и след отличните му представяния в Кипър и Москва.

В категорията „Музикални ансамбли“ с Първо място бе отличено клавирното дуо Симона Тодорова – Александра Станева, които се представиха с творби от Бах до нашия съвременник – композитора Николай Стойков.

Дуото е носител на най-високите отличия от конкурси в България, Македония, Франция, Русия и има концертно участие в Рим/ Италия.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица