Новини, Общество|12.07.2018 10:29

В Тодорчета отбелязаха годишнина от Руско-турската освободителна война

снимка: Тодорка Мирчева

В село Тодорчета, част от състава на бившата Топлешка община, се проведе събитие, посветено на годишнина от Руско-турската освободителна война, на воеводите от Априлското възстание през 1876, на всички балканджии, взели участие в Българското опълчение, на дедите, допринесли за раждането на българското читалище, просвета и култура.

В една пресъздадена обстановка от Национално дружество „Традиция“ – Трявна, подкрепени от колегите им от Плевен, Ловеч, Априлци, Троян, Севлиево, от децата и ръководителите от читалищата „Отец Паисий 1933 г.кв. Хаджицонев мост „Балканска звезда 1896 г.“ кв. „Недвци“ и „Искра 1954“ кв. Лютаци, всички присъстващи се докоснаха до събития и чувства от отминали времена, в разговори и срещи научиха повече за историята ни.

снимка: Тодорка Мирчева

С почетен караул на гроба на подвойводата Тотьо Иванов Хаджидосев беше отслужена панихида от отец Христо Червенски, в памет на всички онези, допринесли днес да дишаме свободно въздуха на българската земя.

Боровата гора и местността около реките Борущица и Пъничарка беше изпълнена с родолюбиви българи, които знаят своя род и Родина и предават това на младото поколение.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

3 коментара

  • Искаме си турското робство, манафчийството, дьонметчийството и джамиите!!
    Смърт на Русия и православието!!!

  • Турско робство не е имало. Имало е щастливо съжителство между два народа, които са обменяли култура и традиции. Било е много полезно за двата народа. Обаче дойдоха гадните рашъни и ни развалиха рахатлъка. Освобождението е черна страница в българската история.

  • I believe this website has very great written subject material content.

Напиши коментар