Свържи се с нас

Любопитно

Академията „Приеми ме на село“ започна!

снимка: Община Габрово

Двадесет участници от цяла България на гости в габровските села! Пътуването из корените на България и габровския край започна вдъхновяващо и изпълнено със смисъл за двадесет младежи от 15 до 29 години, които ще прекарат седмицата в различни габровски села, като през това време се докоснат до занаятите, фолклорните традиции и кулинарното наследство.

Първия ден от седмицата младежите прекараха заедно с майсторите от Етъра, където се обучаваха в грънчарство, иконопис, направата на музикални инструменти, дърворезба, научиха техниката иглонабиване.

Днешният ден е посветен на селата Стоевци и Новаковци и на чепкането на вълна, преденето, косенето на трева. Сред днешните занимания са още отглеждане на пчели, плетене на кошници, а също така и възстановка на един интересен обичай – крадене на булка, в който ще участват самите те, облечени в народни носии.

През седмицата младежите ще посетят още селата Стайковци и Съботковци, където ще имат различни занимания.

В началото на академията те получиха и специални задачи, върху които да работят през дните си в габровските села – да документират видяното и преживяното под формата на фотоизложба, кулинарна книга или телевизионно предаване, филм, репортаж, песен… Получиха и специално изработени за тях тефтери-дневници, в които да записват преживяванията си.

В събота участниците ще представят резултатите от задачите си и ще се срещнат с различни хора от България, свързани с българските села – живеещи там, възраждащи ги с изкуството или инициативите си.

Инициативата „Приеми ме на село“ се провежда успешно за шеста поредна година, а тазгодишното ѝ издание е посветено на избирането на Габрово от ЮНЕСКО за творчески град на занаятите и фолклорното изкуство.

Повече за „Приеми ме на село“ можете да научите от сайта на инициативата.

Можете да следите случващото се с участниците и техните предизвикателства в социалната мрежа.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

1 Comment

1 Comment

  1. Www.statefarm

    20.09.2018 at 11:19

    naturally like your web-site however you have to check the spelling on quite a few of your posts. Several of them are rife with spelling problems and I to find it very troublesome to tell the truth then again I will definitely come again again.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Любопитно

Работилницата на „Коледните внучета“ отвори

За поредна година доброволците от Младежки съвет по наркотични вещества към Община Габрово стартират кампания „Коледни внучета“, в подкрепа на възрастни хора в нашия град, съобщиха от администрацията на кмета.

Отново отвори врати и работилничката на Коледните внучета. Младежите с много сръчност и старание изработват коледни картички и сувенири.

снимка: Община Габрово

В дните преди Коледа „Коледните внучета“ ще посетят част от крайните квартали на Габрово, където ще се опитат да създадат коледно настроение на жителите и да зарадват повече възрастни хора със своите усмивки и ръчно изработени подаръци за тях.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Детско ателие за млад пицар в Ресторант „Рефреш“

*Публикация, съгласно договор*

Тази неделя, 17 ноември, от 10.30 до 14.30 часа в Ресторант „Рефреш“ ще се проведе първото в Габрово детско ателие „Млад пицар“.

Всяко дете, с помощта на батко – пицар, ще разточи блат за пица, ще си я намаже, ще сложи саламчета, краставички по негов избор и кашкавал, и заедно ще я сложат в пещта, за да я изпекат.

Разбира се след като пицата стане готова ще си я хапне с най-голямо удоволствие, защото няма по-сладко от направеното от теб самия.

Поканата за първото в Габрово ателие „Млад пицар“ е оправена до всички деца, на възраст от 5 до 15 години, както и до техните родители, баби и дядовци!

Ще им направите много снимки и ще се забавлявате заедно!

Цената за участие е 5 лева на дете и включва пица, която всеки малчуган ще си направи.

Запишете се сега на телефон: 0878 167 704.

Зареди още

Култура

„Златните славеи“ от ДГ“Мечо Пух“ – отново на върха

Първо място за квинтет „Мечо Пух“, в състав Сияна Христова, Йоана Пашова, Теодора Събева, Адел Митрофанова и Кремена Добрева, и второ място за квартет „Мечо Пух“ – Адел Митрофанова, Теодора Събева, Габриела и Боян Борисови.

снимка: ДГ „Мечо Пух“ – Габрово

Така приключи ХІІ-то издание на Регионалния музикално-фолклорен конкурс „Златен славей“ за децата от ДГ „Мечо Пух“. Талант, неуморен труд и любов към „всичко българско и родно“ – това може накратко да се каже за малките палавници, които не престават да ни радват с огромни успехи във всички фолклорни конкурси и фестивали всяка година.

снимка: ДГ „Мечо Пух“ – Габрово

„Поклон пред вас, талантливи български деца! Поклон пред вас, отдадени на професията преподаватели! Поклон пред вас, родители, които възпитавате истински българи! Заради вас е жив българският дух, заради вас ще я има „държавата на духа“/Дм.Лихачов/.

снимка: ДГ „Мечо Пух“ – Габрово
снимка: ДГ „Мечо Пух“ – Габрово

Защото духовното и фолклорно богатство на България, създавано с векове, трябва да пребъде!“, сподели след поредния успех на малчуганите директорът на ДГ „Мечо Пух“ г-жа Силвия Митрофанова.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица