Култура, Новини|05.07.2018 11:17

ДХС стана домакин на творческа резиденция

снимка: Дом на хумора и сатирата

От 1 до 14 юли Домът на хумора и сатирата е домакин на творческа резиденция с участници Гергана Димитрова (България), Гюнеш Теркол (Турция) и Веера Гримберг (Швеция).

Резиденцията е част от международния проект BORDERLINE OFFENSIVE: laughing in the face of fear (Прекрачване на границите: да се смееш в лицето на страха), финансиран по програма „Творческа Европа“ на Европейския съюз.

Чрез хумора като естетически подход и изкуството, проектът се обръща към актуални проблеми като миграцията, междукултурните конфликти и диалога в Европа днес.

Проектните дейности ще продължат до 2020 година и включва партньори от Швеция, Сърбия, Холандия, България, Словакия, Хърватия и Гърция. Ще се реализират 20 творчески резиденции с артисти от Европа, Близкия Изток и Северна Африка.

Партньорите от седемте държави твърдят, че това е първият проект по програма „Творческа Европа“, който свързва хумора, изкуството и интеграцията по такъв уникален начин. Творческата резиденция се провежда в три български града – София, Габрово и Пловдив. Програмата на участниците е наситена с редица срещи и събития.

На 2 и 3 юли в Центъра за интеграция и миграция Каритас, както и в Центъра за култура и дебат „Червената къща „Андрей Николов“ се състояха срещите с председателката на Съюза на жените бежанки.

Предстоят още срещи с мигранти, които са интегрирани в България, както и с други организации, свързани с темата за междукултурния диалог и проблемите в отношенията с „различните“ (независимо дали са бежанци, хора от други етноси, хора в неравностойно положение).

В Габрово ще се проведат две основни събития. Среща с местни артисти на 10 юли, с които ще се проведе разговор за това как преодоляваме границите, които поставят пред нас, както и за границите, които сами поставяме пред „другостта“, каква е ролята на изкуството в осмислянето и преодоляването на тези граници.

На 12 юли гостите на резиденцията ще представят артистична терапия в Дневния център за пълнолетни лица с увреждания в Габрово. В културната програма на гост-творците са включени емблематични за трите града културни институции.

В края на резиденцията Гергана Димитрова, Гюнеш Теркол и Веера Гримберг ще посетят Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Напиши коментар