Свържи се с нас

Новини

Евродепутат Момчил Неков, НОКА, представители от бранша и МЗХГ поставиха основата на изготвянето на Национална стратегия за овцевъдството и козевъдството за периода 2018-2027 г.

Published

on

Национална овцевъдна и козевъдна асоциация /НОКА/, евродепутат Момчил Неков, представители на Министерство на земеделието, храните и горите в лицето на зам.-мнистър Цветан Димитров, директори на дирекции, представители на овцевъдните и козевъдни асоциации, представители от научните среди – специалисти от аграрните университети, ССА и земеделски производители поставиха основата на изготвянето на Национална стратегия за овцевъдството и козевъдството за периода 2018-2027 г.

снимка: mnekov.eu

„Тук съм като представител на България в Европейски парламент, тук съм като заинтересовано лице, което наистина иска да помогне на секторите овцевъдство и козевъдство. В компетенциите ми е да запозная българските органи, българските производители с предизвикателстата пред сектора, с пропуснатите възможности, които тепърва трябва да наваксваме, и в същото време да можем да парираме проблеми от глобално естество с търговските споразумения, които биха попречили доста на бранша“. Това каза евродепутатът от Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент Момчил Неков при откриване на форума “Визия за овцевъдството и козевъдството в България 2018 – 2027“.

снимка: mnekov.eu

Неков заяви, че е важно да остане подпомагането на овцевъдството и козевъдството на сегашните нива и да се засилят помощите за организации на производителите. Според евродепутата сред предизвикателствата за сектора са несигурността на доходите, силният внос от трети страни и демографско-възрастовия профил на производителя, както и липсата на маркетингов подход. Неков отчете, че нашите производители са организирани на 5%, а във Франция тези нива са 95 %.

Момчил Неков посочи, че миналата седмица в Европейския парламент е получено писмо от френска асоциация, която е притеснена, че ще има много голям пробив на говедовъдството от Мексико, а при овцевъдството и козевъдството- от Австралия и Нова Зеландия. „Французите са доста добри в своите политики, защото смятат да станат европейски лидер. На нас не ни пречи толкова вносът от Австралия и Нова Зеландия, въпреки че и в България се консумира такова месо в добри количества. За нас в изключителен проблем биха се превърнали френските производители, тъй като те ще искат да станат доминантни. Ако те имат добро национално подпомагане, ние едва ли ще можем да се справим с тези предизвикателства“, каза Неков. Той заяви, че страната ни и конкретно Министерство на земеделието, храните и горите трябва да имат своя позиция.

снимка: mnekov.eu

Първите една-две години за младия фермер са критични и той трябва да бъде стимулиран, каза още Момчил Неков. „Трябва да се действа комплексно от гледна точка на смяната на генерацията, за да вкараме млади фермери. Една от мерките, които съм предложил, и която беше одобрена е за млад фермер в планинските региони“, допълни евродепутатът. Той поясни, че може да се подомогне секторът на национално ниво с безлихвени кредити. „Като държава трябва да ги обзпечим, за да могат те да стартират“, каза още евродепутатът във връзка с младите фермери.

„Вълната може да се сертифицира като биологичен продукт и оттам цената ще бъде коренно различна“, каза още евродепутат Момчил Неков. Според него това е възможност, която се пропуска в сектора. „Вълната е естествен продукт, който се изкупва на смешни цени“, каза Неков и обърна внимание, че в момента вълната се продава за 0,5 лв/кг. Неков отбеляза, че не се използват възможностите, които схемите за качество на селскостопанските храни и продукти, предлагат.

снимка: mnekov.eu

По думите му, по отношение на конкуренцията с другите видове месо, секторите козевъдство и овцевъдство изостават и в тях не се използват схемите за качество. Неков коментира, че хората са склонни в по-големите градове да доплащат допълнително, защото смятат, че купуват по-качествен продукт, с по-добри здравословни качества, с по-малко пестициди, т.е. потребителят все повече обръща внимание на това.

„Трябва да предоставим достатъчно информация за това, че продуктите и овцевъдството и козевъдството са уникални“. Това каза проф. Иван Станков, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. „Козето мляко е прието за едно от най-здравословните – с алкална реакция, с малки мастни телца, лесно усвояемо. С висок коефициент на полезност са овчето и козе кисело мляко“, каза проф. Станков.

Проф. Станков заяви, че преди време сме имали 36 хил. тона вълна и сме задоволявали българската вълнено-текстилна продукция. „Сега вълната е отпадъчен продукт и не е включена към основните продукти, което за мен е парадокс. По този начин унищожихме вълнодайното овцевъдство“, коментира проф. Станков. Той поясни, че страната ни в миналото е изнасяла над 1 млн. угоени шилета, като най-добрите ни партньори са били Близкият Изток, бившият СССР. Проф. Станков добави, че сега в сектора се наблюдава един изключителен срив.

„Искам да благодаря на организаторите, затова че се постараха да направят този необходим форум. Много разчитаме на хората, които работят в европейските институции, за да може това, което се прави и искаме да се направи в България, да бъде чуто там и да бъде прието. Това каза заместник-министърът на земеделието, храните и горите Цветан Димитров по време на форума „Визия за овцевъдството и козевъдството в България 2018 – 2027“.

По думите му тези сектори са оставени на решенията на отделните държави-членки. „За кравето мляко се изписаха сигурно 10 страници изисквания, овчето- даже не е споменато“, коментира заместник-министър Димитров.

Евродепутатите трябва да направят така, че овцевъдството и козевъдството в Европа да излязат от анонимност. Димитров коментира, че не са много държавите като България, които произвеждат четири вида млека и отбеляза, че в нито един европейски документ не се говори за биволско мляко.

Участниците в срещата се обединиха около тезата за развитие на секторите овцевъдство и козевъдство, тяхното подпомагане и промотиране на продуктите овче и козе мляко, и месо.

За Момчил Неков:

Член на ЕП от Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите;
Член на Комисията по „Земеделие и развитие на селските региони“;
Член на Комисията по „Култура и образование“;

Член на делегациите на ЕП за връзки с Китай и с държавите от Централна Азия, както и на интерпарламентарните работни групи за биоразнообразието и устойчивото развитие, за климатичните промени, за развитие на туризма, културното наследство и европейските културни маршрути, за спорта.

http://www.mnekov.eu/
https://bg-bg.facebook.com/momchil.nekov/
https://twitter.com/momchilnekov

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

VR технология разкрива пораженията върху белия дроб на пациент с Ковид-19

Published

on

Хората трябва да приемат COVID-19 на сериозно!

Уникално видео разкрива пораженията върху белия дроб на заразен с коронавирус пациент, приет в Университетската болница “Джордж Вашингтон” на 18-ти март 2020 г. Това става ясно от страницата във Фейсбук и от публикация на сайта на лечебното заведение. Болницата е първата в САЩ, която използва Surgical Theater© – технология с виртуална реалност, за белодробно болни.

Д-р Кийт Мортман, шеф на отделение Торакална Хирургия в болница “Джордж Вашингтон”, разяснява в последния епизод на подкаста “GW Hospital Healthcast” как технологията успява да даде невиждан досега поглед на това какви поражения може да нанесе COVID-19 върху белия дроб на пациента.

Видеото реално показва белия дроб на мъж, която е бил без симптоми няколко дни по-рано.

Сега пациентът е с доказан COVID-19 и неговите дробове отказват да работят правилно, пояснява д-р Мортман.

Реално, този човек е първият пациент с положителен тест за COVID-19, приет в университетската болница на 18 март 2020 г. Мъжът, който е в края на 50-те, е преместен от друга болница след като първоначалните му симптоми (висока температура, кашлица, недостиг на въздух) бързо се влошили. Той е бил поставен на командно дишане в предходната болница, но това не е било достатъчно, състоянието му е изисквало по-интензивно лечение.

“Това, което наблюдавахме беше бързо и прогресиращо поражение на белите дробове, което изискваше по-високо ниво на използване на вентилатора и дори максимална степен”, казва д-р Кийт Мортман в подкаста на болницата.

“Това беше и причината другата болница да се обърне към нашия екип от експерти и пациентът беше преместен при нас и поставен на ЕКМО машина (Eкстракорпорално Mембранно Oкисляване – ЕКМО от англ. ECMO – Extracorporeal Membrane Oxygenation – бел.ред.)”, допълва той.

ECMO е процедура, при която кръвта на пациента се извежда от тялото, насища се с кислород и се връща обратно в тялото. Това е една от новите технологии, които се използват в лечението на пациент с COVID-19 в Университетската болница “Джордж Вашингтон”.

Повече за VR технологията

VR технологията, която болница “Джордж Вашингтон” използва в борбата с COVID-19, позволява на медицинския екип да погледне какво се случва вътре в дробовете на пациента. Това, което те виждат е обезпокоително.

“Има толкова рязък контраст между инфектираната с вируса анормална тъкан на белия дроб и по-здравата съседна тъкан”, казва д-р Мортман. “Това е такъв контраст, че не е необходимо да имаш титлата “доктор” пред името, за да разбереш тези изображения. Това е нещо, което широката аудитория трябва да погледне и да започне да разбира колко тежки са пораженията от заболяването върху белия дроб. Пораженията, които се наблюдават не са изолирани в определена част. Това е тежко поражение на белия дроб – двустранно”, обяснява подробно лекарят.

Д-р Мортман е обезпокоен и от пораженията в дългосрочен план. “Ако възпалението не се овладее навреме, то оставя белези върху белия дроб”, обяснява той. “Това може да повлияе на способността на някои хора да дишат нормално в бъдеще”, допълва той.

Лекарят от Университетската болница “Джордж Вашингтон” пояснява, че приблизително 20% от тези, които са заразени с COVID-19, проявяват симптоми, а част от тях развиват и тежка симптоматика, която в крайна сметка изисква механично подпомагане на дишането.

Въпреки широко тиражираните новини и мнения в медиите, че рискът да развият тежка симптоматика касае основно много възрастните хора, д-р Мортман посочва, че по-младите хора са уязвими също и броят на хоспитализираните нараства.

Тези хора, които никога няма да развият симптоми, също могат да предават вируса на други, с които имат контакт, включително съседи, родители, баби, дядовци, приятели.

“Той (коронавирусът – бел. ред.) засяга всяка възрастова група и всяка страна, всички 50 щати в САЩ, така че това е национален, глобален и обществено значим проблем”, заключва д-р Кийт Мортман.

“Хората трябва да приемат COVID-19 на сериозно!”, призовава той.

Източник: DevStyleR.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Иво Христов: Не можем до безкрай да се крием от вируса

„Цели икономики спират. В дългосрочен план трябва да се научим да живеем с този вирус и ограниченията, наложени от него“, смята евродепутатът

Published

on

„Солидарността е основополагащ принцип на Европейския съюз, но в последните години егоизмът е този, който взе връх в световен мащаб – и като индивидуална ценност, и в корпоративната култура, и навсякъде другаде. Добрите намерения на ЕС не съответстваха на политиката, която той водеше. Въпреки че има достатъчно примери за солидарност като кохезионните фондове. Но примерът с плана „Юнкер“, да кажем, показа ясно как парите, отделяни от Брюксел, отиваха преимуществено в големите държави, а не стигаха до онези, които имаха най-голяма нужда от тях – такива като нас, изоставащи икономики.“

Така евродепутатът Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП, коментира действията на европейските институции в контекста на настоящата криза. Христов взе участие в предаването „Събития и личности“ в ефира на Радио Благоевград.

„Щом се стигна дотам – председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен да поднася извинения на Италия – очевидно, че е налице проблем, разочарование. ЕС реагира бавно и не успя да координира действията на държавите членки. Отделните страни инстинктивно започнаха да затварят граници, да спасяват собствените си граждани. Имаше случаи на забавена транзитираща хуманитарна помощ от трети страни“, припомни Христов.

Според него отново са сработили егоистични национални рефлекси, което е обяснимо, защото всеки се грижи за своите граждани в отсъствие на общоевропейска рамка за овладяване на подобни кризи.

„Защо няма такава рамка? Мисля, че в последните години ЕС загуби фокуса и не поставя акцент върху истинските си приоритети като здравеопазването или отбраната и външната политика, които от години са висящ въпрос. Ние се занимаваме постоянно с декларации, заклеймяващи нарушения на човешки права в трети страни“, смята българският евродепутат.

По думите му фокусът вече не е върху гражданина; не е върху Европа като цивилизационно, културно пространство. „Фокусът, от една страна, е върху корпоративния интерес – ЕС сключва договори за свободна търговия с различни външни партньори, които постепенно разграждат социалната държава във всички държави членки. Това е едното. Другото са безпосочни декларации в сферата на външната политика, които ни превръщат в нещо като коментатор на световните политически дела, в които обаче не сме реален актьор.“

Според Иво Христов удължаването на извънредното положение е спорна мярка.

„Едно е мисленето на докторите, които са концентрирани върху борбата с епидемията, друго е общата картина, която включва много други компоненти – икономически, психологически, дори и политически, свързани с демократичните права. Хиляди хора изказват тревоги и критики към предприетите мерки в България. Ни най-малко не подценявам вируса, ограничителните мерки бяха взети своевременно и кабинетът се постара да ги наложи под някаква форма. Но се опасявам, че статистиката не е съвсем достоверна предвид малкия брой тествани хора. Едно е ясно – в дългосрочен план не можем да оцелеем при тази икономика и възприемайки само тази тактика – на принудителния домашен арест.“

„Само в Белгия, 11-милионна държава, технически безработните бяха над 1 милион през миналата седмица. В България цифрите би трябвало да са сходни, тъй като има голям брой завръщащи се от чужбина наши сънародници. Някои от тях вероятно отново ще заминат, но това не е сигурно. Цели сектори, като туризма, се сриват и то средносрочно. В тях работят много българи. В този смисъл, ние трябва да намерим някакъв модус вивенди с този вирус. Няма начин до безкрай да се крием и да разчитаме на социалното раздалечаване да прекъсне трансмисията на вируса. Той ще бъде тук, ще се появява под различни форми. Ние трябва да намерим начин да инкорпорираме тази култура на поведение, която налага вирусът – мерките за спазване на хигиена, избягването на масовите събирания, спазването на определена дистанция – но същевременно да въведем достоверни начини за отчитане на заболеваемостта, за детектиране на болните, за тяхното лечение. И здравната система не може да устои при този режим на работа. Както виждате, вече има редица случаи на хронично болни, спешни случаи, които не получават навременни и адекватни грижи. Една жена почина от перитонит след сбъркано лечение по телефона, други чакат за хоспитализация“.

На въпрос за помощта, която България ще получи от ЕС, Иво Христов отговори, че предстои да видим при какви условия и в какъв обем ще бъде тя.

„Би следвало изпълнителната власт да може да каже по-прецизно, предполагам до няколко седмици, но това възстановяване със сигурност ще продължи в рамките на целия мандат на комисията „Фон дер Лайен“, тъй като кризата е безпрецедентна.“

По думите на Христов много зависи как ще бъде употребена актуализацията на бюджета.

„Ако приемем, че в него няма достатъчно резерви (макар че ни внушаваха друго – че бюджетът е препълнен и всяка година разпределя огромен излишък), то тогава заем се налага. Дали обемът е 10 милиарда лева, ми е трудно да преценя. Но най-важно е по какви правила той ще бъде разходван. И най-вече – да достигне до всички категории пострадали български граждани, да не се отече по обичайните канали.“

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Носете маска в обществния транспорт и таксита, апелира Кризисният щаб

Апел на Областния кризисен щаб в Габрово за превенция разпространението на новия коронавирус.

Published

on

снимка: Община Габрово, Архив

Във връзка с усложняващата се епидемична обстановка, свързана с разпространението на Ковид -19 на територията на страната и нарастващите случаи на заболели, както и наличието на данни за безсимптомно протичане на заболяването, Областният кризисен щаб на Габрово за превенция разпространението на новия коронавирус се обръща с апел към гражданите, ползващи услугите на обществения транспорт, да използват лични предпазни средства (маски) при пътуване в автобуси, обслужващи линиите в Габрово, както и междуградски такива.

Препоръчва се на гражданите да не се качват в препълнени автобуси.

Ползването на маски от гражданите се препоръчва и при извършване на автомобилни таксиметрови превози, при които в автомобила пътуват повече от две лица. Ползването на маска от таксиметровия шофьор е задължително, съгласно Предписание на РЗИ – Габрово.

Областният кризисен щаб Габрово обръща внимание, че използването на автомобили за таксиметрови превози като „маршрутки“, е опасно с оглед струпването на хора в ограничено пространство и представлява грубо нарушение на Закона за автомобилните превози.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица