Икономика, Новини|29.06.2018 11:15

Расте броят на наетите и средната работна заплата в Габровско

снимка: Община Габрово, Архив

По предварителни данни на Националния статистически институт наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Габрово към края на март 2018 г. се увеличават с 1.0 хил. или с 2.6% спрямо края на декември 2017 г., като достигат 40.2 хил., обявиха от Териториално статистическо бюро – Север, отдел „Статистически изследвания – Габрово“.

Най-голямо е увеличението на наетите в икономическите дейности „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения”, „Професионални дейности и научни изследвания“ и „Други дейности“, а най-голямо намаление – в „Операции с недвижими имоти“.

В сравнение с края на март 2017 г. най-голямо увеличение на наетите лица се наблюдава в икономическите дейности „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения” и „Строителство“. Намаляват наетите лица в дейностите „Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети” и „Образование“.

В структурата на наетите лица по икономически дейности най-голям е относителният дял на наетите по трудово и служебно правоотношение в дейностите „Преработваща промишленост” и „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети” – съответно 48.8% и 11.7%.

Средната брутна месечна работна заплата за януари 2018 г. в област Габрово е 917 лв., за февруари – 925 лв., и за март – 955 лева.

През първото тримесечие на 2018 г. средната месечна работна заплата e 932 лв. и намалява спрямо четвъртото тримесечие на 2017 г. с 3.1%. Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо намаление на средната месечна работна заплата, са: „Строителство” и „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети”.

През първото тримесечие на 2018 г. средната месечна работна заплата нараства с 10.2% спрямо същото тримесечие на 2017 година.

Икономическите дейности с най-високо средномесечно трудово възнаграждение на наетите лица по трудово и служебно правоотношение през първото тримесечие на 2018 г., са: „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения”, „Добивна промишленост” и „Държавно управление ”.

Най-ниско платени са били наетите лица в икономическите дейности: „Строителство”, „Административни и спомагателни дейности ” и „Хотелиерство и ресторантьорство ”.

Спрямо същия период на предходната година средната месечна работна заплата през първото тримесечие на 2018 г. в обществения сектор нараства с 10.5%, а в частния – със 10.0%.

В сравнение с останалите области в страната, по равнище на работна заплата област Габрово се нарежда на седмо място.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

2 коментара

 • Вървете пред Родилното в болницата и ще видите, че там по всяко време е обсадено от нашите любими избиратели с по няколко слънчеви бани по рождение.
  Това е живото доказателство ,че бъдещето на града ни е осигурено, особено в сферата на информационните технололии и брането на бакър!!!
  Гордеем се, че сбъднахме мечтата на Васил Априлов в неговата гимназия да се учат млади, будни римлянчета.

  ЗА ВИДИМИ РЕЗИЛТАТИ, ДРУГАРИ СОРОСОИДИ!!!!

  Дневник и Капитал пишат за нас.

 • Нас, шорошкити мастии туй не ни касай, щот ни сме работили през живота си. Чаками Сорос да освободи България от българити както Украйна от руснацити и Сирия от сирийцити и да ни поструи завод за опорни точки, тогаз ша работим.
  Той завода е построен и са казва Дневник, Капитал, Помиярски Пуул, КлоЗет, Нова и пеДарик.
  Там е цялата истина, а всичко останало е фейк нюз и кремълска пропаганда и го цензурираме, както Деконструкция и А-спекто.
  То и едно време цялата истина бащите ни я даваха в Работническо дело, а другото беше империалистическа пропаганда.
  😆

Напиши коментар