Новини, Общество|29.06.2018 10:53

„Училищни екипи по безопасност“ – обучение за реакция при бедствия

снимка: БЧК – Габрово

В рамките на проект „Училищни екипи по безопасност“, финансиран от фонда за подпомагане и оптимизиране дейностите на БМЧК „Мисли глобално, действай локално“, 19 ученици от училищата в Габрово преминаха обучение „Реакция при бедствия“ в Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Габрово. Техен обучител беше старши експерт Гергана Илиева.

Обучението стартира с презентация на тема „Пожарната безопасност – минало и настояще”, която представи интересни и любопитни факти от възникването на пожарното дело от миналото до наши дни.

снимка: БЧК – Габрово

Участниците бяха запознати със Закона за защита при бедствия и Единната оповестителна система – връзки за координация и управление. Бяха обсъдени възможните бедствия и аварии на територията на всяко учебно заведение, общината и областта, както и значението на подготовката, превенцията и правилната реакция в случай на възникване.

снимка: БЧК – Габрово

Обучението завърши със запознаване с дейностите на РД „ПБЗН” и демонстрация на различна екипировка и съоръжения, използвани от специализираните екипи.

Основните цели на проект „Училищни екипи по безопасност” са формиране на жизненозначими умения за поведение при пожари, бедствия и извънредни ситуации и за прилагане на необходимите защитни мерки и първа долекарска помощ.

снимка: БЧК – Габрово

Цели се още обособяване на екипи от 5 души във всяко средно училище на територията на Габрово за оказване на първа помощ, първа психологична помощ и реакция при бедствия, както и изграждане на устойчив капацитет от обучени млади хора, в помощ на училищните ръководства и медицинските специалисти.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Напиши коментар