Свържи се с нас

Любопитно

Урок по родолюбие в габровското село Баевци

Детски пленер в габровското село Баевци (снимки)

Published

on

В габровското село Баевци се проведе детски пленер „Изобразяване на балканското село и природата, която ни заобикаля“.

Децата от школата по изобразително изкуство „Елиза АРТ“, водени от преподавателката Елиза Ковачева – Цокова, сбъднаха желанието на баевчани да поставят мечтателното начало за събуждане на съкровеното родолюбие, което през последните години, сякаш избледня.

На влизане в селото малките таланти, заедно с техните родители, бяха посрещнати от родопската певица Мария Каралилова и грижливите стопани на селото с химна на Родопите „Бела съм, бела, юначе“, прясно изпечена погача, балкански мед и баевска разядка допълваха традицията.
Всички минаха под билковия венец за здраве и добра поличба.

Доктор Севдалина Йотева, чийто корени са оттук, въведе гостите в историята, като разказа за приноса на местното население в Руско-турската освободителна война.

Ентусиазмът на хората от този край на планината ги кара да преодоляват егоистичното у всеки и не позволява да останем само ние – възрастните, с нашето си щастливо и безгрижно детство, а такова да осигурим със знанията и опита на тези, които идват след нас.

Малките таланти от школата по рисуване имаха време да изобразят на белия лист със замах китното балканско селце и всичко, което виждаха около себе си.

Имаха време да се потопят в уютната атмосфера, която им предложиха щедрите домакини – видяха за първи път джамал, хапнаха топли, пухкави мекици с домашно сладко и мед, участваха в пукането на българска пуканка на огън. Всички усетиха свободата, която дава селото и чистата, неурбанизирана природа.

Същите тези деца, наследници на известни фамилии – допринесли за развитието на Габрово като град, ако успеят в годините напред да продължат родолюбието и енергията, която са имали техните деди, ще съхранят мечтаното Отечество и ще може също като народния поет да изричаме с възторг: „Отечество любезно, как хубаво си ти!“.

Възрастните са избрани да бъдат учителите, които да предадат по най-увлекателния начин на децата, на следващите българи, любовта на дедите ни към Родината, към Земята, която ни е избрала да бъдем на нея.

Умението да се предаде този урок е гарант за смисъла на човешкия живот и труда, който го съпътства. Гарант, че няма в залеза на дните ни да останем в тишина, на която ще липсва детска глъч и протегната ръка.

Знанията са тези, които правят народната памет жива и с нея можем да съживим българските села, и да не допуснем да бъдат заличени. Да не допуснем окончателно промените, които човекът е предизвикал в природата, да се обърнат против самия него и да не заплашват по-нататъшното му съществуване. Затова е необходимо да имаме нравствена отговорност и усещането за дълг към род и природа.

От нас зависи да не е пусто в домовете ни, да не е пусто в душите на децата на България. За хората от село Баевци това е кауза – с помощта на родителите тя трябва да успее.

Участниците в детския пленер получиха стилни, тематични подаръци приготвени от служителите в Национален парк „Централен Балкан“.

Един стимул малките художници да заобичат още повече родната страна и природата, стимул за засилване чувството за съхранение на всичко онова, което ни е завещано от предците и Творецът. Урок по родолюбие!

Автор: Тодорка Мирчева, Кметски наместник на Кметско наместничество Зелено дърво.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Икономика

И тази събота фермерски пазар „ОТ БГ“ на площад „Възраждане“

Published

on

Превърналият се в традиция фермерски пазар „ОТ БГ“, който се провежда всяка втора събота от месеца на площад „Възраждане“ пред Община Габрово, ви очаква на 8 август от 9:00 ч. до 15:00 ч.

Новите предложения в августовското издание са: масло от орех, шафранови продукти, плодове от земеделски производители от съседни на Габрово области. Очакват се 30 изложители, предлагащи истинска храна с доказан произход и български продукти.

На фермерския пазар „ОТ БГ“ участват земеделски производители, фермери и представители на продукти за здравето със съответните документи и сертификати, както и няколко занаятчии от Област Габрово, съхраняващи майсторлъка и традицията в занаятите си.

От 10.00 до 12.00 школата на Елиза Ковачева ще очаква най-малките посетители, в своето ателие „Даровете от природата“ на работилничката на фермерски пазар „От БГ“.

От 11.00 до 12.00 часа „Хоро за хората“ ще гостува на Фермерски пазар „ОТ БГ“.

През останалото време площадът ще бъде озвучен с най-хубавата популярна българска музика от 80-те години до днес и обичайно, в 14.00 часа, ще бъде изтеглена томболата, чиято наградна кошница ще бъде пълна с продукти от всички участници на пазара.

Фермерски пазар „ОТ БГ“ се провежда в партньорство с Община Габрово, Областна дирекция „Земеделие“ Габрово и медийната подкрепа на „Габрово Нюз“, с организатор – рекламна агенция „Елмазови“ под търговската марка „ОТ БГ“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Днес за рожден ден да почерпи… кметът на Дряново Трифон Панчев

Published

on

Днес, 4 август, специален повод да почерпи има кметът на община Дряново Трифон Панчев, който празнува рожден ден.

Екипът на „Габрово Нюз“ го поздравява по случай личния празник и поднася своите най-искрени пожелания за крепко здраве, късмет, благоденствие, лично щастие и неспирни професионални успехи, в ползва на Дряново и гражданите му.

Продължавайте да работите със сърце, дух и устрем за просперитета на община Дряново.

Надяваме се, че с енергията и позитивното си отношение ще успеете да допринесете за по-доброто бъдеще на всички!

Продължавайте да работите със същия нестихващ ентусиазъм и с лекота да намирате изход от всеки проблем или казус, с който се сблъсквате.

Честит рожден ден!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Йордан Белев: С Габрово в сърцето

Published

on

Община Габрово стартира поредица от онлайн публикации в изданието „С Габрово в сърцето“, посветено на 160 години от обявяването на Габрово за град. Новинарски портал за Габрово и региона „Габрово Нюз“ ще предостави трибуната си, правейки ги публично достъпни за широката общественост. Ще бъдат поместени интервюта с личности, чийто живот, работа или съдба са свързани с Габрово. Днес администрацията на кмета ни среща с илюзиониста и организатор на популярния магическия фестивал у нас „Златна котка“ Йордан Белев.

Аз съм – Дани Белев или както повечето хора в Габрово казват – оня фокусника.

Няма по-лесно нещо на света, от това – Да бъдеш Дани Белев, защото с щипка магия всяка врата пред теб е отворена.

Хората ме познават като – Весел и усмихнат човек, като откачалка, правещ щури неща, като шоумен, но всъщност не знаят, че – Понякога съм доста затворен, срамежлив и неконтактен темерут.

Приятелите ми са – Моето богатство. Хората казват: „Нещо, което не става с пари, става с много пари.“, а аз добавям: „Нещо, което не става с много пари, става с приятели!“. Живея за срещите си с тях!

Домът ми е – Светъл, просторен и винаги отворен за точка 4.

Като дете обичах – Да хайманосвам с приятелите по цял ден, да правим бели и да играем на всички възможни детски игри, които се сетите.

Вкусът, който ме връща към детството, е – Печеното пиле с картофи и пържените кюфтенца на баба Денка!

Когато пътувам – Бързам! Работата ми е свързана с пътуване, постоянно и безкрайно пътуване, за това все съм закъснял и все бързам! Когато пътувам за удоволствие, пак бързам, работата ми е удоволствие.

Често сънувам, че – Летя. Напоследък не само го сънувам!

Ядосвам се – Когато се сблъскам с глупави, нелогични и нетолерантни хора. Ядосвам се, когато нещо не върви по план.

Най-големият ми страх е – Че нямам страхове и някой ден това може да ми изиграе номер.

Мечтая за …

Вярвам – В добрината у хората. Вярвам, че заедно можем повече. Вярвам, че ни чакат хубави времена!

Думата, която искам да чувам за себе си е – Веселяк!

Въпросът, на който все още не съм отговорил и никога няма да отговоря е – „Еее, как го направи това?!“

Моето изречение с думата „ако“ – „Няма ако, КАТО!“.

Моето изречение с думата „ще“ – „Ще продължавам да продължавам!“.

Любимият ми габровски анекдот – Всъщност е крилата фраза, която в превод на английски звучи така: „This having is not from giving!” или на нашенски – „Туй имане не е от даване!“.

Габрово ли? Ами то е – Мястото, на което тежа.

На габровци днес бих казал – Да се усмихват повече и да си хвърлят боклука разделно!

*Снимка: Община Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица