Свържи се с нас

Култура

Габрово с 4 награди от ученически театрален фестивал

Габрово с 4 награди от ученическия театрален фестивал „Климент Михайлов“

Валентин Петров от ОУ „Ран Босилек“, Първи министър в „Голият крал”

Две момчета и две момичета от Габрово получиха индивидуални награди от престижния театрален фестивал „Климент Михайлов“, който се проведе от 10 до 17 юни в Русе.

Веселин Маринов от младежки театрален състав ”Смехоранчета” при НЧ ”Св. Св. Кирил и Методий – 1928”, с ръководител Виктория Петрова, получи награда за главна мъжка роля – на Змея, в спектакъла „Змейова сватба” от Петко Тодоров.

Лилия Пашова, която играе Марта Билярката в същата пиеса, взе отличие за поддържаща женска роля. И Лилия е от ”Смехоранчета” при читалище ”Св. Св. Кирил и Методий -1928” в Габрово.

Мария Иваничкова от НАГ. Освен Министър на нежните чувства играе ролите на придворна дама, готвач, войник и учен

Индивидуална награда за поддържаща женска роля има и Мария Иваничкова от театрална школа „Котешката къща“, с ръководители Димо Димов, Надежда Петкова и Петко Петков за ролята на Министъра на нежните чувства в спектакъла „Голият крал” от Евгений Шварц.

„Котешката къща“ има още една награда – за поддържаща мъжка роля на Валентин Петров за ролята на Първи министър в „Голият крал”.

Пламена Желязкова от НАГ е Кралицата в „Голият крал“. Тя играе още гувернантка, шивач, войник и учен

22-рият национален театрален фестивал „Климент Михайлов“ е ежегодна проява от 2006 година и е наследник на провеждания преди това в Русе едноименен ученически театрален фестивал.

Форумът носи името на известния и обичан русенски актьор Климент Михайлов (1939-1984 г.), който работи непрекъснато и с огромна любов за приобщаване на младите хора към театралното изкуство.

Михайлов дълги години е водил театрални състави към Общинския младежки дом.
В тазгодишното събитие участваха 14 състава от страната и 9 от Русе.

Спектакълът „Голият крал” ще бъде показан пред габровска публика в края на този месец в Кукления театър.

СИП „Журналистика“, НАГ, 10 а клас

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Паметникът на Панчо Владигеров в Габрово е възстановен

Възстановен е паметникът на Панчо Владигеров на улица „Тракия“, информираха от Община Габрово.

снимка: Община Габрово

Тази година се навършват 120 години от рождението на композитора и музикант Панчо Владигеров (1899-1978 г.) и по този повод Общината в Габрово обезпечи процеса на цялостно почистване на неговия паметник, който в последните години бе обект на вандалски посегателства.

снимка: Община Габрово

Възстановени са компрометираните участъци и надписите по монумента. Паметникът – барелеф е тържествено открит на 12 октомври 1981 г. на ул. „Тракия“, в подножието на стълбите към парк „Баждар“, в присъствието на културни дейци и граждани.

Слово държи тогавашният председател на Съюза на българските композитори – Александър Райчев, който отбелязва, че това е първият паметник на Панчо Владигеров в страната.

снимка: Държавен архив – Габрово

Композицията е изработена от бронз. Нейни автори са скулпторът Ангел Станев и архитект Иван Нанев. Именитият композитор е тясно свързан с Габровската музикална общност. Той допринася за професионалното израстване на Габровския камерен оркестър и превръщането на Габрово в средище на музикални събития от национално значение.

В знак на признание за активната му дейност в тази област е провъзгласен за почетен гражданин на Габрово през 1977 г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

„Бярке Инглес – времето на архитекта “ в Дома на хумора

На 16 август, петък, отново от 18.00 часа в Музея на хумора и сатирата габровци и гостите на града могат да гледат датския документален филм “ Бярке Инглес – времето на архитекта “ на режисьора Каспар Аструп Шрьодер.

В началото Бярке Ингелс е млад човек, който мечтае да създава анимации. Сега The Wall Street Journal го нарича „една от най-големите звезди в архитектурата“.

Филмът проследява Бярке в продължение на 5 години (2011-2016), през които той се опитва да завърши най-големия си проект досега. Филмът разкрива творческите процеси у Бярке, както и безкрайните компромиси, свързани с работата му, както и как личният му живот започва да го притиска.

снимка: Община Габрово

Компанията на Бярке Ингелс – „Бярке Ингелс Груп“ (BIG) – получава задачата да проектира и построи един от небостъргачите на мястото на Кулите близнаци, рухнали на 11 септември 2001г. в Манхатън.

Докато Бярке създава сграда, която ще промени силуета на Ню Йорк, го връхлитат проблеми със здравето. Филмът предлага дълбок поглед към иновативния и амбициозен датски архитект, когото целият свят смята за гений.

Филмът е част от съпътстващата програма на 24. Габровско биенале: Измерения на публичното. Прожекциите се осъществяват в партньорство с Master of Art Film Festival – документални филми за изкуство.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Не изхвърляйте бурканчето от сладко!

В дните на стъклото в Боженци, които тази година са 24-ти и 25-ти август, Петър Цвятков ще ръководи ателие за изработка на декорации върху стъкло, информираха от Община Габрово.

Почитателите на „Стъклена плетеница“ познават Петър от миналата година, когато той и неговото семейство демонстрираха работа с въздушна четка и се радваха на многобройните гости, които търпеливо изработваха своите рисунки.

През тази година Петър Цвятков ще ни предложи нещо ново и не по-малко интересно. Всеки, който занесе в ателието стъклен съд – бурканче, бутилка, чаша или любима купичка с интересна форма, ще опита да го превърне в произведение на изкуството с помощта на структурна паста, ева-хартия, шаблон, боя или спрей.

снимка: Община Габрово

На първо четене всичко това изглежда непонятно, но в действителност е приятно и лесноизпълнимо. Важно е само да не забравяте да си носите стъклен съд, творческа мисъл и желание да се забавлявате.

„Стъклена плетеница“ се организира от РСО „Централна Стара планина“ и МАИР Боженци. Ателието на Петър Цвятков ще откриете на 24-ти и 25-ти август в „Старото школо“, в събота от 10.00 до 17.00 часа, а в неделя от 10.00 до 15.00 часа.

Входът е свободен!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица