Дряновският алпинист Светослав Казаков тръгва за връх Ленин

снимка: Светослав Казаков, личен архив

Всичко около експедицията на дряновския алпинист Светослав Казаков, поставил си амбициозната цел да изкачи връх Ленин в планинската верига Памир (7134 метра), е готово.

Екипът на експедицията се състои от двама опитни алпинисти, като освен Светослав Казаков в състава й е включен и пловдивчанинът Младен Георгиев.

снимка: Светослав Казаков, личен архив

Те заминават на 21-ви юли с полет от Истанбул, Турция. Предполага се,  че цялото начинание по покоряването на планинския връх ще отнеме около 20-24 дни .

снимка: Светослав Казаков, личен архив

„Имаме издадени Киргизстански визи. Платили сме нужните неща на тамошната агенция Ак-Сай, за да ползваме техен транспорт до базов лагер, спане преди и след в техен хотел, вътрешен полет от Бишкек до Ош и всякакви други услуги в базовия лагер.

Те ни направиха застраховки от руска страна, тъй като тук в България всички ни отказаха с мотива, че било прекалено голям рискът!

Разиграваха ни поне 10 дни, чакане, запитвания и т.н. Безумно е!“, разказа за перипетиите пред, които е бил изправен дряновският алпинист при организирането на смелото начинание.

По думите му остава да се уредят малки неща, като пътя до и обратно от Истанбул, джобни пари, допълнителни услуги на място и да се набави малка част от липсващата и нужна екипировка, за изкачването на 7-хилядника.

„Искам да изкажа и благодарности на Община Дряново, в лицето на кмета инж.Мирослав Семов, както и целия Общински съвет, на фирма „Юръпиън Бединг Къмпани“ ЕАД“ в лицето на Свилен Лозев и Пламен Стефанов – частно лице от Габрово“, сподели Светослав Казаков.

Планира се да бъде направен документален филм за провеждането на цялата експедиция, подготовката за нея, организирането и други интересни моменти. Заснетите кадри вероятно ще бъдат поместени в изложба на по-късен етап.

снимка: Светослав Казаков, личен архив

Нормалният маршрут за изкачване на връх Ленин не е технически труден, но крие страшно много обективни опасности, като ледникови цепнатини, лавини, внезапни бури, ураганни ветрове и всичко това на височина над 7 000 метра. Загиналите са десетки.

Всеки, който желае да помогне в осъществяването на смелото начинание, може да се свърже със Светослав Казаков на svetlyo_svetlyo@abv.bg или телефон: 0888 414 232.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Напиши коментар