Свържи се с нас

Новини

Тухлена стена рухна върху две коли в Габрово (снимки)

Published

on

© Copyright 2018 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Тухлена стена на частен имот в квартал Бичкиня, на ул.“Никола Балканеца“ в Габрово, цялостно се срути върху два паркирани леки автомобили и ги потроши. Стената е рухнала тази нощ (14 юни) между 00.00 ч. и 00.30 ч., разказаха пред екип на „Габрово Нюз“ очевидци на инцидента.

© Copyright 2018 — Gabrovo News. All Rights Reserved

„Чу се силен тътен и трясък, някъде около полунощ беше. Едва сутринта, когато погледнах през терасата, видях че тухлената ограда на къщата е паднала. Всичко беше в пепел. Двете коли бяха покрити с тухли“, заяви гражданин, живеещ в близост до мястото, където се стоварил тухленият зид.

© Copyright 2018 — Gabrovo News. All Rights Reserved

В резултат на падналата стена, освен нанесените материални щети по двете коли, са пострадали и два гаража. По думите на хората от квартала частният имот е обитаван, но от дълги години насам не е стопанисван и поддържан от собственика му. Въпрос на време е било опасната стена да се срине.

© Copyright 2018 — Gabrovo News. All Rights Reserved

„Преди 5 години падна и покрива на постройка, приличаща на плевня. На площада, на който днес падна стената, доста често играят деца. Цяло чудо е, че няма пострадали хора, защото злополуката можеше да бъде далеч по-сериозна. Страшен късмет е, че това нещо се случи в малките часове от денонощието и върху собствените ни автомобили, тъй като няма жертви“, заяви единият от собствениците, чиито автомобил бе потрошен.

© Copyright 2018 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Индикации, че стената е опасна и вещае беди, давали паднали тухли, които хората от квартала откривали в близост до нея. „За времето от 2-3 седмица насам, постоянно намирах и премахвах тухли, които сами са паднали. Накрая всичко се стовари на земята“, сподели друг жител на квартала.

© Copyright 2018 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Собствениците на пострадалите превозни средства заявиха пред „Габрово Нюз“, че нямат сключена застраховка „автокаско“, която да покрие нанесените щети. За инцидента има подаден сигнал в Община Габрово. Какви мерки ще бъдат предприети предстои да разберем.

© Copyright 2018 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2018 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2018 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2018 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Ако и Вие станете свидетели на подобен инцидент или нещо, което Ви е направило впечатление, сигнализирайте ни или ни изпратете снимка/видео на редакционната ни поща: info@gabrovonews.bg, както и на страницата ни във фесйбук. Ние ще ги направим публични и достъпно на вниманието на широката общественост.

© Copyright 2018 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

9 коментара

9 Comments

 1. Villager

  14.06.2018 at 16:01

  Тази тухлена стена падна заради това, че лично Путин дойде да я бута през нощта. Общината няма нищо общо с това, защото не е нейно задължение да издава предписания за опасни постройки. Путин иска да компрометира кметицата.

 2. инфо

  14.06.2018 at 16:13

  На ул.Николаевска има няколко такива кирпичени къщи, които всеки момент ще рухнат.
  Преди 6-7 години милиционерчето Кл.Кунев ми каза една зима, че само малко да се посропли и сонственоръчно ще иде да ги гътне

  😄

 3. вилъжерчо

  14.06.2018 at 16:47

  Красиво е, все – още някои места в града ни са защитени от русофилщина и приличат на Детройт или на братски натофски анадолски сокак.

 4. Танчиту

  14.06.2018 at 17:01

  Ни съм издалъ запувед за примахвъни, щоту мислех там да сложа индобългарити от центъра. Ама на! Ся шъ съ чудя де да ги дявам.

 5. Villager

  14.06.2018 at 17:04

  Сорос ще възстанови щетите, и ще тресне още едно ембарго на Путин заради тази стена. Хайл Сорос!

 6. Дж.Шорош

  14.06.2018 at 17:31

  Тая изостанала Раша ша прави Световно след два деня, а намат дажи идин улимпийски стадион!!!

  Футболерити ша играят на пулянити в тайгата, а утстрани ша ги гледат медьведиди с балалайкити и ша викат Слава России!!!!

  Пу, чи мъй яд, ша са пукна кату кърлеж.

 7. Турският президент Реджеп Ердоган заплаши да започне „операция“ срещу Moody’s по-малко от две седмици, след като рейтинговата агенция постави Турция на преразглеждане за понижение на рейтинга.

  Според държавния глава действията ще започнат след изборите в страната, насрочени за 24 юни, посочва Financial Times.

  „С Божията помощ ще проведем операция срещу Moody’s след 24 юни. Moody’s прави ненужни изявления независимо от факта, че ние не сме нейни членове. Срам“, заяви той, цитиран от Анадолската агенция.

  Коментарите на държавния глава идват, след като на 1 юни агенцията постави Турция под ревизия само няколко месеца, след като понижи кредитния ѝ рейтинг. На този фон през януари Fitch взе решение да затвори офиса си в Истанбул.

  Още по темата

  Турците купуват злато, за да се предпазят от растящата инфлация

  S&P изненадващо понижи още повече рейтинга на Турция

  Турската икономика прегрява и това е лоша новина за Ердоган

  По-рано от Moody’s заявиха, че решението им за преразглеждане на оценката е продиктувано от очакването, че „скорошната ерозия в инвеститорското доверие в Турция ще продължи, ако не ѝ бъде обърнато внимание посредством надеждни политически действия след изборите през юни“.

  Също така агенцията посочи, че надеждността на турската политическа ситуация е подкопана от неефективността на паричната ѝ политика, отчасти отразяваща политическата намеса в процеса на вземане на управленски решения.

  Реджеп Ердоган неведнъж е изненадвал инвеститорите със своето несъгласие с конвенционалните макроикономически теории и финансови политики.

 8. инфо

  14.06.2018 at 22:41

  Еми знаем, че строителната фирма на Дебелянчо ПСТ редовно печели всички търгове за магистралите на Тиквун…
  Това е съвсем случайно, разбира се, ГЕРП са европейци и не правят суджушки работи.
  Това само в Раша се случва.😉

 9. инфо от Опшринъта

  15.06.2018 at 11:58

  Танчиту и Кратунку девет гудини пулагат кански усулия да изкупуват стари къщи за по 3000 лв., за да ногат да настаняват цигани .
  Сига, гражданити да усетиха и прутестирът, затуй ша саборим 7-8 къщи на апвтитни местенца в Центъра, а ша гиншитнем при тия на Шивара и Трети март, дето правим евро-гейските гета, тип Арабския квартал на Брюксел.

  Важнуту й да замитем лайноту пут килима!

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Режим на водата в още две габровски села

Published

on

Поради намаляване дебита на водоизточниците за питейно-битово водоснабдяване, със заповед на кмета на Община Габрово Таня Христова бе утвърдено режимно водоснабдяване на селата Междени и Узуните.

Водоснабдяване във високата част на Междени ще има на четни дати, а в ниската част на селото – на нечетни дати.

Режимът на Узуните е същият – вода ще има на четни дати във висока част на селото и на нечетни дати – в ниската част.

Забранява се ползването на питейна вода за напояване, поливане на зелени площи, миене на улици, тераси, моторни превозни средства, пълнене на басейни и др. за посочените села.

В случай на задълбочаване на кризата, режимът ще бъде променен. Контрол по изпълнение на заповедта е възложен на кметския наместник и общински инспекторат.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Шест са новите случаи на коронавирус в областта

Published

on

Шест са потвърдените нови случаи на КОВИД – 19 в област Габрово. Данните са за периода от 7 до 9 август и бяха обявени днес, 10 август, от Регионалната здравна инспекция.

Един от новите заразени с коронавирус е 54-годишен мъж, служител в завода за санитарна арматура в Севлиево, с когото общият брои на инфектираните в предприятието става 6.

Освен този епидемичен взрив във фирмата са регистрирани три случая в Габрово и още два в Севлиево.

Потвърдените случаи от Габрово са на две жени на 35 и 44 години, и 60-годишен мъж. Двете положителни проби в Севлиево са на 19-годишна жена и 21-годишен мъж.

От новорегистрираните 6 случая един е хоспитализиран в севлиевската болница. Останалите новорегистрирани провеждат домашно лечение и са поставени с предписание на задължителна 14-дневна домашна изолация.

Изготвени са и връчени предписания до контактните лица на потвърдените случаи за задължителна 14-дневна домашна изолация.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Каменната стълба има много тънкости, които само майстор може да ти покаже

Published

on

Когато имаш комбинацията от подпорна стена и каменни стъпала, които подхождат нагоре, добре е да са влезли в зида. Така структурата няма да мръдне никога. Майсторът на суха каменна зидария Христо Тоцев обучава група от участници в образователната програма „В света на Старопланинската архитектура“, която се реализира в музей „Етър“, съвместно със сдружение Мещра.

Градежът, който се прави, е изцяло от природни материали. Николай Великов търси подходящи камъни, които да помогнат за изграждането на подпорната стена и на стълбата. Тъй като образователната програма се реализира на територията на „Етър“, течащата през музея река Сивек подпомага начинанието.

Камъните обаче трябва да не са изгладени от водата, за да не се хлъзгат – това е едно от нещата, които Николай Великов научава от майстор Христо Тоцев.

Николай е от Горна Оряховица и е юрист. Образователната програма го привлича с възможността да усвои знания и умения, които да използва в закупен преди време имот. Досега строителството там е съвременно, споделя той, но е убеден, че това ще се промени с участието му в образователната програма „В света на Старопланинската архитектура“.

И Маргарита Георгиева от Плевен има намерение да реализира на практика знанието, което ще придобие от участието си в програмата. Включва се за първа година.

„Какво ме водеше към решението да се включа в програмата? Притежаваме стари къщи и се оказва, че много неща човек трябва да си ги свърши сам. Няма строители, на които да разчита, когато става въпрос за традиционни техники от миналото. Привличат ме и Балкана, и прекрасното място „Етър“. Съзнавам, че е амбициозна да казвам, че ще участвам във възстановяването на старите постройки и градежи, но другото е да бъдат оставени да рухнат. Мисля, че никой не иска да бъде свързван с такова неща. Съпругът ми има къща от своя прадядо. В нея човек се чувства много по-добре отколкото в много съвременни постройки.“

Маргарита Георгиева е изпробвала да направи градеж, като този, на който се обучава заедно с други участници в образователната програма. Съзнава, че засега е „на първо стъпало“ (в начален етап от обучителния процес), но е убедена, че времето, прекарано в музей „Етър“ ще помогне за усвояване на нови практически умения.

И строителството е игра, щом участват деца! Симона Герчева е най-малкият участник в образователната програма „В света на Старопланинската архитектура”, която музей „Етър” и сдружение Мещра реализираха на 7, 8 и 9 август.

Шестгодишното момиченце е от София и се обучава в детския модул от програмата, докато родителите й са в една от групите за възрастни.

Не е трудно да се ориентира човек къде в музея децата се учат на традиционно строителство. Поведението на малчуганите е непринудено, а играта се превръща във важно средство за получаване на знания и умения.

Разбира се на Симона на първо място й допада, че има други деца. Никой не ги ограничава, затова спокойно тъпчат с крака сместа от глина, вода и слама, ровят с ръце из нея и не мислят за изцапани дрехи. Течащата наблизо рекичка с чиста вода дава възможност, ако някой се пооплеска повече, да се измие.

Игнат Ченчев е от Варна и обича физическия труд. Решението да дойде с родителите си в музей „Етър” взема с помощта на баба си, която му разказва, че тук има много възможности да се научи да прави различни неща с ръцете си. Игнат споделя, че обича физическия труд. Дядо му има железарска работилница, където детето изработва някои от своите играчки.

Игнат Ченчев смята да заснеме клип, за да покаже на дядо си как се справя по време на образователната програма.

Магдалена Каменова е от София и активно участва в подготовката на сместа за кирпич, от който да бъдат изработени тухлите. Включва се с останалите деца в осигуряване на материалите за плет, а през втория ден от програмата за първи път тъче на стан.

Калина Аладжова е родена в Люксенбург. За две години живее с родителите и брат си, също участник в програмата, в Благоевград, но казва, че отново ще се върнат в Люксенбург. Калина смята, че това ще се случи, за да не забравят децата френски език. Тя също тъче на стан в Музейния детски център в „Етър”, участва в плетенето на плет и в изработването на глинени тухли.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица