Новини, Политика|14.06.2018 10:05

Кристина Сидорова бе част от българска делегация, посетила Грузия

снимка: БСП – Габрово

Народният представител от Габровски регион Кристина Сидорова бе част от Българска парламентарна делегация, която в периода 9-12 юни т.г. бe на официално посещение в Грузия, информираха от щаба на левицата.

Делегацията, водена от председателя на Народното събрание на Република България Цвета Караянчева, посети кавказката държава по покана на председателя на Парламента на Грузия Иракли Кобахидзе.

В състава на българската парламентарна група бяха и народните представители Александър Иванов, Йордан Апостолов, Велислава Кръстева и Симеон Найденов.

„Вярвам, че отношенията между нашите две страни ще продължат да бъдат все така добри. Радвам се, че като председател на група за приятелство с Грузия ще имаме възможност да продължим да работим заедно с нашите грузински колеги. По време на официалното посещение отправихме покана към тях да посетят нашата страна и прекрасния ни град Габрово, и се надявам това да се случи в близките месеци.

По време на срещите имах възможността да запозная нашите грузински приятели с красотата на нашия регион и да ги поканя да се включат в международния панаир на занаятите, който се провежда ежегодно в ЕМО „Етър”. Бях приятно изненадана, когато те ме посрещнаха с габровски анекдоти и проявиха огромен интерес към уникалния Музей „Дом на хумора и сатирата“, каза Кристина Сидорова след официалното посещение в Грузия.

Освен с домакина – председателя на Парламента на Грузия Иракли Кобахидзе, визитата включваше още срещи с президента на Грузия Гиорги Маргвелашвили, вицепремиера и министъра на външните работи Михеил Джанелидзе, Патриарха на Грузия Илия II, групата за приятелство Грузия – България.

Официалното посещение започна със среща с българската общност в Грузия. Специален акцент бе поставен и върху българското „неделно“ училище, действащо към посолството.

По време на срещата грузинският фолклорен състав „Нартеби“, работещ в тясно сътрудничество с посолството на Република България в Тбилиси, поздрави с български и грузински народни танци официалната българската делегация.

снимка: БСП – Габрово

В рамките на визитата двамата председатели на парламентите на България и Грузия подписаха споразумение за сътрудничество, предвиждащо засилен обмен между законодателните органи на двете страни.

Подписаният документ предвижда регулярен обмен на визити между парламентите на двете страни, включително с особен акцент върху сътрудничеството между ресорни комисии като външни работи, европейски въпроси, отбрана, сигурност и икономика.

Споразумението бе подписано на фона на експонираната в сградата на грузинския парламент в Тбилиси изложба „В светлината на буквите“, организирана от посолството на Република България в Грузия в чест на посещението на високата българска парламентарна делегация.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Напиши коментар