Новини|13.06.2018 12:43

Мъртва риба изплува в Янтра насред Габрово

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Експерти на РИОСВ-Велико Търново провериха сигнал за мъртва риба в Янтра при Габрово. Сигналът е получен в късния следобед на 12 юни.

Установено е, че водата на реката в централната част на Габрово е бистра, без замътняване, оцветяване и миризми. Участъкът е плитък и маловоден. На повърхността на водата е имало мъртви екземпляри само от един вид риба и движение на пасажи от други видове риба.

Изследвана е водна проба. Резултатите от нея са рН – 8,47, разтворен кислород – 5,42 mg/dm3 и електропроводимост – 484 µs/cm. Те сочат, че няма замърсяване на водата и р. Янтра отговаря за добро състояние на водните тела, съгласно Наредба № Н-4 от 2012 г. за характеризиране на повърхностните води.

В района няма директни зауствания на отпадъчни води от промишлени източници. Битовите води в централната част на Габрово се събират и отвеждат за пречистване до Градската пречиствателна станция за отпадъчни води.

Причината за мъртвата риба може да се установи след изследване на екземпляри, което е в правомощията на ИАРА.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

8 коментара

 • Няма еко катастрофа. Просто кмитицата е минала по моста и рибата я е видяла.

 • Кметицата закри градските тоалетни и сигурно Вилъджера се е изпикал от новата пасарелка.

 • Свиньо, какво става с Дупката до Рачо Ковача?
  Чувам, че нямало да правят Джоб, а цели да разширяват коритото на реката, защото искали да поканят самолетоносача Доналд Кок да ни пази от рашките.

  Верно ли е?

 • Вилажера няма да се оправи. Шизофренията му ще се задълбочава. През есента ще посреща 7ми хамерикански флот на Бичкинята. Партизанцкият му отряд ще спечели славна битка с комунетата. Виждам възрастен човек от далеч да хвърля сотинки в паничката на Вилажер, ама той нарочно не му дава по много, за да държи Вилажер свиреп.

 • Градската тоалетна я заключи кмет Шнурко, щото каза, че на гражданите им харесвало да пикаят и серат в храстите и не искали да плащат.

  Явно е сондирал мненивто на циганите-индобълхари, основен електорат на ГЕРП.

  ПОМНИМ, СВИНьо, помним…

 • аз пък плюя на вилажера.

 • Пеевски работи за нас от чиста евро-анадолска солидарност, а не защото Башбакана му пълни обръчите от фирми.

  Вие сте многу прости и затова ми вЕрвате!!!

Напиши коментар