Свържи се с нас

Новини

Приключи проверката на язовирите

Published

on

снимка: Областна администрация – Габрово

Приключи обследването на техническото и експлоатационно състояние на язовирните стени и съоръженията към тях на територията на област Габрово. Проверките са в изпълнение на заповед на областния управител и се извършват от междуведомствена комисия, която е съставила констативни протоколи по образец на ДАМТН за всеки един от проверените обекти.

Съгласно информацията от доклада на председателя на Комисията по-голямата част от язовирите са с понижено водно ниво и осигурен ретензиращ обем за приемането на притока вследствие снеготопенето и пролетните валежи.

Осем язовира са източени напълно и не функционират, но на собствениците е предписано да осигуряват периодично наблюдение, информираха от Областна администрация – Габрово. С неизправни основни изпускатели са десет язовира, като на собствениците са направени предписания за спешни действия за отстраняване на проблемите.

В следствие на обследването, което обхваща и проводимост на коритото – 500 м под язовирната стена, е констатирано, че състоянието на деретата е незадоволително и се налага незабавно почистване и сеч на дървета и храсти.

По-голямата част от всичките 70 язовира на територията на областта имат изготвени: Инструкция за експлоатация, Програма за технически контрол и съгласувани актуални аварийни планове.

В съответствие с направените в протоколите от проверката предписания на Кмисията, собствениците на язовирите следва да предприемат незабавни действия за почистване и отстраняване на неизправностите по преливниците, недопускане завиряване на изпразнените язовири до отстраняване на неизправностите, указани в протоколите, за които Комисията е констатирала несъответствия.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

„Час по Европа“ в Дряново

Published

on

Община Дряново, Европа Директно Габрово при Габровската търговско- промишлена палата и РСО „Централна Стара планина“ организират в Дряново отбелязване на 9 май – Ден на Европа. Празникът и инициативите ще преминат под надслов „Час по Европа“.

Учениците от града ще участват в различни прояви, за да научат повече за този специален ден, за историята на континента и за Европейския съюз. Децата от II клас ще оцветяват знамена на европейските държави, а III и IV клас ще подреждат пъзели на континента.

По-големите ученици от VII до XII клас от СУ „Максим Райкович“ и ПГИТ „Рачо Стоянов“ ще се включат в интересна отборна игра – върху голяма карта на Европа да залепят стикери със знамената и столиците на всяка страна.    

Събитието ще завърши с дискусия между учениците от гимназиален етап и чуждестранни студенти от Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, които се обучават в България по програма „Еразъм+“.

Ще бъдат дискутирани и предстоящите избори за Европейски парламент и защо е важен всеки глас за бъдещето на ЕС.

Събитието ще се проведе на 9 май 2024 г от 13.30 часа в Актовата зала на СУ „Максим Райкович“ Дряново.

Денят на Европа Денят на Европа, честван на 9 май всяка година, е посветен на мира и единството в Европа. На този ден се отбелязва годишнината от историческата  Декларация на Шуман , в която се излага неговата идея за нова форма на политическо сътрудничество в Европа, която би направила войната между европейските народи немислима. Предложението на Шуман се счита за началото на това, което днес наричаме Европейски съюз. Преди 20 години европейското семейство стана много по-голямо. На 1 май 2004 г. гражданите на Кипър, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Малта, Полша, Словакия и Словения станаха граждани на ЕС. За една нощ Европейският съюз се превърна в по-голяма политическа, икономическа и културна единица, простираща се от Талин до Лисабон, от Валета до Стокхолм, от Дъблин до Никозия. Няколко години по-късно присъединяването на България, Румъния и Хърватия направи нашия Съюз още по-силен.

Зареди още

Новини

Започва имунизирането на бременни жени срещу коклюш и в Габрово

Published

on

Световната практика категорично показва, че ваксинация срещу коклюш по време на бременността, е абсолютно безопасна, както за бременната, така и за плода. Съгласно Наредба за изменение и допълнение на Наредба №15 от 2005 г. за имунизациите в Република България, (обн. ДВ бр. 40/07.05.2024 г.), имунизация срещу коклюш с комбинирана ваксина срещу дифтерия, тетанус и коклюш (ацелуларна компонента) с намалено антигенно съдържание се препоръчва за бременни жени през периода от 27-а до 36-а гестационна седмица.

Условие за поставяне на безплатна имунизация на бременна жена е наличието на медицински документ от проведен преглед /наблюдение/ насочване за имунизация от специалист по акушерство и гинекология, общопрактикуващ лекар или друг медицински специалист, от който е виден настоящия период на бременността.

Имунизацията срещу коклюш при бременни жени в 27-36 гестационна седмица е еднократна и се извършва с комбинирана ваксина срещу дифтерия, тетанус и коклюш (ацелуларна компонента) с намалено антигенно съдържание с търговско наименование Boostrix.

За област Габрово имунизация срещу коклюш на бременни ще се извършва от 9 май в имунизационен кабинет на РЗИ – Габрово на адрес: Габрово, ул. Райчо Каролев“ № 2, ет.1, каб.101.

Работното време е всеки работен ден от 14.00 до 16.00 часа, след предварително записване на телефон: 0884 60 64 23.

Информация за ваксината Бустрикс можете да намерите на сайта www.plusmen.bg.

Зареди още

Икономика

До 15 май български компании могат да кандидатстват за разработване на иновации

Published

on

Остава една седмица, в която български компании могат да кандидатстват по процедурата „Разработване на иновации в предприятията“ с бюджет 127 млн. лв. от програмата „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ (ПКИП) по линия на Министерството на иновациите и растежа. Документите се подават изцяло електронно през системата ИСУН 2020 ( https://shorturl.at/awTW6 ) до 16:30 ч. на 15 май 2024 г.

От безвъзмездна помощ ще могат да се възползват микро-, малки и средни фирми (МСП), малки дружества със средна пазарна капитализация с до 499 служители и големи компании в партньорство с МСП.

Минималният размер на финансирането по процедурата е 50 000 лв., а максималният зависи от големината на фирмите. За микро- предприятията е 250 000 лв., за малките – 400 000 лв., а за останалите – 500 000 лв.

Съфинансирането е от 25% до 60% спрямо категорията на дружествата. Проектите на фирмите трябва да са насочени към разработване на иновация, която попада в една от подобластите на някоя от петте тематични области на Иновационната стратегия за интелигентна специализация (ИСИС) 2021-2027 – „Информатика и ИКТ“, „Мехатроника и микроелектроника“, „Индустрия за здравословен живот, биоикономика и биотехнологии“, „Нови технологии в креативните и рекреативните индустрии“ и „Чисти технологии, кръгова и нисковъглеродна икономика“.

Допустимо ще бъде разработване на продуктови иновации или иновации в бизнес процесите, насочени към производство на стоки и предоставяне на услуги в различни области, напр.: машиностроене и уредостроене, изкуствен интелект, методи за чисто производство, съхранение, преработка и достигане до крайния потребител на специфични български продукти, разработване на иновативни устойчиви технологии за интегриране на водород в промишлени процеси и др.

Подкрепа ще получат иновативни решения на национално и световно ниво, но и такива представляващи новост на ниво предприятие.

Със средства по процедурата ще се финансират дейности по извършване на изследвания, изпитвания, измервания и валидиране; създаване и тестване на прототипи и пилотни линии, както и дейности по защита правата по индустриална собственост на национално и международно равнище на разработваната по проекта иновация.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица