Свържи се с нас

Новини

Събарят постройки на ул.“Ген. Николов“ и къща на „Алекси Димов“

Published

on

© Copyright 2018 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Три постройки, намиращи се на ул.“Генерал Николов“, и къща на ул.“Алекси Димов“ 3 в Габрово, ще бъдат съборени в понеделник, 18 юни. Принудителното изземване по административен ред на четирите общински имота ще започне в 10.00 часа, а полиция ще охранява багерите и булдозерите, които ще извършат дейностите по премахване.

Това стана известно от думите на кмета на Габрово Таня Христова, която на брифинг днес (12 юни) оповести пред местните медии новината за акцията по събарянето. „На 18 юни предстои принудително изземване и събаряне, в рамките на същия ден, на постройките и сградата. Връщане назад няма!“, категорично заяви Христова.

Габровският кмет информира, че още на 4 юни заповедта за освобождаване на къщата на ул.“Алекси Димов“ 3 е била връчена на ползвателя й. Със заповед, от 21 февруари, наемните му взаимоотношения са били прекратени, поради натрупани задължения към Община Габрово, надхвърлящи 5 600 лева.

Таня Христова подчерта, че в поземлените имоти, собственост на Общината и намиращи се на ул.“Ген. Николов“ в Габрово, има самонастанили се лица, на които не е предоставяно правото за настаняване.  Установена е тяхната самоличност. Причините за изземванията са натрупани задължения към Община Габрово, които в годините са станали сериозни.

Към момента ползвателите на четирите имота не са ги освободили, стана ясно още от думите на Таня Христова. Тя не отрече, че лицата, които предстои да бъдат изведени от тези имоти са от ромски произход.

Кметът припомни за действията, които до момента Общината е предприела, свързани с принудителни иззети имоти. Касае за други 9 жилища, намиращи се на ул.“Лазурна“, ул. „Шейново“ 6 и 8, ул.“Ягода“, ул.“Студентска“ 36 и 57, ул.“Петкова нива“, ул.“Мирни дни“ и ул.“Христо Смирненски“, част от които са съборени, но нито едно от тях освободено доброволно.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

9 коментара

9 Comments

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Елена Йончева: Докладът на ЕС показва болестта на България

Лечението й ще започне с оставката на Бойко Борисов

Published

on

Докладът на ЕС за върховенството на закона в България е изключително добър, защото е обективен. Той показва каква е болестта, а нейното лечение ще започне с оставката на Бойко Борисов и правителството. Европа вече вижда какво се случва в България. Това коментира Елена Йончева, депутат от групата на социалистите и демократите в Европейския парламент, в предаването „Денят започва“.

Според нея въпреки дипломатичния брюкселски език, става ясно, че оценката е, че България не се развива демократично. Няма законодателна сигурност, подценява се ролята на парламента, по-голямата част от медиите са проправителствени, изброи тя част от констатациите в доклада. „Какво означава, че няма законодателна сигурност? Това означава, че има задкулисие, което управлява България“, обясни Елена Йончева. Тя посочи, че основният проблем на медиите е тяхната политическа и икономическа зависимост, те са на хранилка на правителството. Проблемът не е толкова в прозрачността – къде се пренасочват средствата от ЕС, а във факта, че те се разпределят от правителството, което прави медиите зависими.

Докладът е изготвен от Европейската комисия като част от новия механизъм, който обхваща всичките 27 държави –членки на ЕС. В същото време за България се запазва и наблюдението, въведено още през 2007 г., по механизма за сътрудничество и проверка.

Според Йончева слабото място на доклада от вчера е, че в него няма конкретни препоръки. Тя посочи, че вече е получила подкрепа от зам.-председателя на Европейската комисия Вера Йоурова за законодателна инициатива, която да позволи средствата от ЕС за медии да не минават през правителството, което и да е то след оставката на Бойко Борисов.

Елена Йончева съобщи, че работи върху резолюция за ситуацията в страна, която да бъде приета в пленарно заседание на Европейския парламент. „В нея няма дипломатичен език, а са изброени конкретни проблеми и факти за управлението в България“, каза още тя.

Оттук нататък, според евродепутата, трябва да се вземат конкретни мерки, които да обвържат спазването на върховенството на закона с отпускането на европейските средства. Така начинът, по който функционира България в последните десет години ще приключи. „Не говорим за спиране на парите, а за превантивни действия, за да не се стигне до там. Докладът показва, че България излиза от демократичния път и трябва да се вземат мерки“, обясни Йончева.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

С три печатни издания и филм НЦ „Музейно училище“ обогати дейността си

Published

on

Сборник-помагало „Музей – училище, училище – музей”, учебна тетрадка „Старото школо разказва“, илюстровано издание и 20-минутен филм за първото новобългарско училище са най-новите издания на Национален център „Музейно училище“.

Печатната и аудио-визуална дейност на Центъра, насочена към подпомагане и обогатяване на музейно-педагогическата практика, е реализирана по Национална програма на Министерството на образованието и науката „Осигуряване на съвременна образователна среда“ за учебната 2019/2020 година, модул „Културните институции като образователна среда“.

Бенефициент по програмата е Национален музей на образованието, към който Центърът функционира в партньорство с Регионално управление на образованието – Габрово.

Тетрадката „Старото школо разказва” е второ допълнено издание на Центъра. Богато илюстрирана с движими културни ценности от фонда на музея, тя дава възможност на ученици от различни образователни степени да се запознаят с основни дати, събития и личности в просветната история, да проверят наученото чрез забавни игри и кръстословици.

Илюстрованото издание „Габровското училище” може да се ползва от учители и ученици за надграждане знанията и компетенциите по темата „Новото българско училище” в IV, VII и X клас. Филмът за първото новобългарско училище, открито през 1835 г. в Габрово, по сценарий на НМО и с материали от фонда на музея, е помагало за учителите по учебните предмети Човекът и обществото и История и цивилизации.

Сборникът включва практически модели на музейно-педагогически опит, споделен от музейни специалисти и учители от София, Пловдив, Варна, Велико Търново, Русе, Асеновград, Ловеч, Калофер, Елена, Попово, Кула и Габрово – участници в двудневен обучителен семинар на Национален център „Музейно училище“.

Целта на сборника е да подпомага учителите в реализирането на уроци и извънкласни форми в музеи, галерии и места с историческа памет, да им предлага идеи и да провокира тяхната креативност.

А музейните педагози – как да използват съхраненото във фондовете богатство за обогатяване на урочното съдържание, да въвеждат интерактивни методи, да търсят нови форми на музейния наратив, които превръщат учениците в активен посетител.

Сборникът помагало ще бъде представен иа поредния, трети обучителен семинар на Национален център „Музейно училище“, който ще се проведе на 6 и 7 ноември в НМО – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Нови 17 потвърдени с коронавирус в Габровско

Published

on

Седемнадесет са новите потвърдени случаи на КОВИД – 19 в област Габрово. Това показват данните, които са към вчерашна дата 30 септември, на единната информационна система на Министерството на здравеопазването, цитирани днес от Регионалната здравна инспекция в Габрово.

Шестнадесет от положителните проби са от община Габрово. От тях коронавирус е установени при 8 жени, на възраст от 13- 83 г. 13-годишното момиче е ученичка в ПМГ „Академик Иван Гюзелев“ – Габрово. Съучениците на заболялата гимназистка са поставени с предписание на задължителна 14-дневна домашна изолация. Общият им брой е 24 ученици.

Останалите 8 положителни резултати са на мъже, на възраст от 30 г. – 87 г. Двама мъже на 72 и 82 г. са хоспитализирани в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ в Габрово с вирусна пневмония. Шест от лицата са с грипоподобни симптоми и провеждат домашно лечение, 8 към момента са без симптоми на заболяването.

56-годишен мъж от община Севлиево също е с КОВИД – 19. Към момента е хоспитализиран в Инфекциозното отделение на МБАЛ “Д-р Ст. Христов“ в Севлиево с пневмония.

От новорегистрираните 17 случаи в областта, 7 лица работят в СУ “Райчо Каролев“ в Габрово. Трима са учители и четирима са от непедагогическия персонал. Общият брой на заболелите в училището до момента е 23.

Новорегистрираните случаи са епидемиологично проучени. Изготвени са и са връчени предписания на контактните лица на заболелите за задължителна 14-дневна домашна изолация.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица