Свържи се с нас

Новини

Курумбашев: Изявленията за окончателна капитулация няма да помогнат в преговорите за Пакета за мобилност

Решението на Комисията по транспорт може да бъде оспорвано в пленарна зала, поясни евродепутатът

Published

on

„Най-големият пробив, който бе действително постигнат по отношение на Пакета за мобилност, е да не се прилага Директивата за командироването на работници по отношение на международния транспорт. От друга страна, същата тази директива ще се прилага от ден 1 за каботажа.“

Това заяви Петър Курумбашев, член на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент, пред журналисти в Народното събрание на Република България.

„По отношение на ползването на почивката в кабината – водачите няма да могат да ползват нито седмичната, нито намалената седмична почивка в кабината – освен ако не са паркирани на паркинги, каквито изобщо не съществуват в Европа“ – изредени са около десет изисквания от типа на това да има кухня, маси за пикник, навеси за слънце, определен брой душове и пейки за пикник. Включително има изискването всички тези неща да са построени така, че да са съобразени с пола (gender friendly), което мисля, че е един от най-големите проблеми на международните шофьори“, отбеляза иронично Курумбашев.

„Също така има изискване седмичната и намалената седмична почивка да се ползва в хотел или на място, осигурено от работодателя. И това изискване не е в наша полза.“

„Позитивният момент е, че шофьорите трябва да се връщат или вкъщи, или на място, посочено от тях, което реално им дава правото на избор. Но, от друга страна, беше гласувано правилото, че превозното средство трябва да се връща на всеки три седмици вкъщи. Очевидно камионите са носталгични към своите семейства, не само шофьорите. Очевидно това е една протекционистка мярка, с която искат да накарат нашите шофьори да се връщат, защото ще бъде трудно на шофьора да остане в Западна Европа и да каже на камиона да се прибира сам.“

Изискването е камионът да се връща в държавата членка, където е регистриран, като минимум трябва или да натовари, или да разтовари в държавата членка, в която е регистриран.

По отношение на каботажа: той може да се извършва само в рамките на седем дни, но тези седем дни не могат да се вземат наведнъж, а могат да се вземат на няколко пъти, но не повече от период от 48 часа. И още едно утежняващо условие – каботажът може да се извършва само когато камионът се връща по посока на мястото, откъдето е тръгнал.

Т.е. не може един български камион да отиде и да разтовари в Германия и след това да направи каботаж в Холандия, защото Холандия не е по пътя от Германия към България“, поясни Петър Курумбашев.

По думите му друго утежняващо за нашия бизнес обстоятелство са изключително кратките срокове за въвеждане на интелигентния тахограф – между 2022 и 2024 г. всички камиони ще бъдат оборудвани по този начин.

„Предстои процедура в Европейския парламент, тъй като това решение на Комисията по транспорт и туризъм (TRAN)може да бъде атакувано от над 76 членове на Европейския парламент (изискват се над една десета гласовете). И този мандат, гласуван в Комисията по транспорт, може да бъде оспорван чрез гласуване в пленарна зала.“

Курумбашев допълни: „Искам да призова за по-голямо спокойствие при изявленията. Също така е особено хубаво да обявяваме резултатите от дадено гласуване, когато самото гласуване е приключило. Франция има три национални катастрофи – загубата при Ватерло, при гола на Емил Костадинов през 1993 г. и настоящата трета загуба, която Макрон получи директно от генерал Новаков, който нанесе съкрушителен удар върху френското национално достойнство. Трябва да бъдем внимателни, когато отчитаме победи над Макрон, Путин и Меркел взети заедно защото сме обтегнати отношения сме с нашите колеги по отношение на Пакета за мобилност и всякакви изявления за пълна и окончателна капитулация не помагат по никакъв начин в подобна ситуация.“

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Снимка на Рачо Ковача набира все по-голяма популярност

Published

on

В разгара на протестите в страната, любопитна снимка, показваща основателя на Габрово Рачо Ковача на сив фон в компанията на три гарвана сред запустели къщи, бе публикувана във фейсбук – групата „Похвалите и абсурдите на Габрово“ и получи одобрението на стотици със своето послание.

За броени часове колажът, чийто автор е габровският фотограф Тодор Тодоров от фото „Спринт“, разбуни духовете на потребителите в социалната мрежа, получавайки много харесвания и одобрение.

Идеята на автора, който не за първи път показва нестандартното си виждане и хрумвания, провокирайки чрез изкуство публиката, е да изрази отношението си към случващото се в Габрово, обезлюдяването на града с всеки изминал ден и необходимостта това да бъде променено, преди да са останали само гарваните и Паметникът в реката.

Пред „Габрово Нюз“ фотографът Тодор Тодоров разкри, че планира да подготви изложба със своите колажи, които са на различни теми и които се радват на широк обществен интерес в социалните мрежи.

През далечната 2013 година, по време на реализирането на големия проект за воден цикъл на Габрово, Тодоров илюстрира с друг свой фотоколаж часовниковата кула на площад „Първи май“, силно наподобяваща Наклонената кула в Пиза.

В началото на това лято фотографът „преосмисли“ пространството на площад „Възраждане“, превръщайки го в плувен комплекс. Едни приветстват и одобряват този вид изкуство, а други не са съгласни с ексцентричния подход в колажите. Повечето хора обаче все пак се наслаждават на гледката, носеща им настроение.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Библиотеката отвори залите си за свободен достъп

Но при строгото спазване на противоепидемичните мерки.

Published

on

Регионалната библиотека „Априлов – Палаузов“ – Габрово отново отвори залите си за свободен достъп, но при строгото спазване на противоепидемичните мерки. Новината за медиите съобщи директорът на институцията Савина Цонев.

Влизането и пребиваването на потребителите в основната сграда на библиотеката, филиала и Детски отдел става със задължителните предпазни средства (поставена защитна маска за лице или друго средство, покриващо носа и устата) при спазване на пропускателен режим, физическа дистанция минимум 1,5 м и след дезинфекция на ръцете.

В зоните за заемане на литература не се позволява струпване на читатели и се спазва дистанция от 1,5 м. В залите се допускат до двама посетители едновременно с времетраене на престоя до ½ час.

Всички читатели трябва да използват предоставените им ръкавици за еднократна употреба. Възможността за заемане на книги след предварителна заявка остава. До края на извънредната епидемична обстановка заявките остават безплатни. Заявката може да бъде направена по телефон, имейл или на място.

Препоръчва се на потребителите да ползват електронния каталог и онлайн услугата „Моята библиотека” чрез сайта www.libgabrovo.com. Същите услуги читателите получават на телефон 066 806210 – Заемна за възрастни и 066 806327 – Детски отдел.

Върнатите от читатели библиотечни единици подлежат на 72-часова карантина на основание препоръки на Световната здравна организация.

Обслужването на потребители в читалните, отдел „Краезнание” и отдел „Изкуство” се извършва при засилени противоепидемични мерки – задължително носене на маска, дезинфектант на ръцете и спазване на физическа дистанция най-малко от 1,5 м. Библиотечно – информационното обслужване в тези отдели става само с конкретно посочен източник с всички библиографски данни след предварително подадена заявка или попълнена заемна бележка на място.

Времетраене на престоя – до 1 час. Информационно обслужване онлайн при постъпили запитвания и библиографски справки се заявява чрез имейл на съответния отдел или чрез опцията „Попитай библиотекаря” на сайта на библиотеката www.libgabrovo.com. Библиографските справки се изпращат по електронната поща.

Читателите могат да се възползват и от традиционните услуги за копиране, сканиране, ламиниране и разпечатване на библиотечни материали. Не се разрешава ползването на настолните компютърни конфигурации в библиотеката и ползването на текущи периодични издания.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Пореден благотворителен жест на „Еко-Флора 2018“

Published

on

Пореден благотворителен жест на Фондация „Еко-Флора 2018“. Този път бяха подпомогнати 50 деца в неравностойно положение и техните семейства хранителни продукти в област Габрово.

Помощта получиха в ОУ „Васил Левски“ – Плачковци, ОУ „Проф. П.Н. Райков“ – Трявна, село Армени, село Златевци и село Враниловци.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица