Свържи се с нас

Новини

Курумбашев: Изявленията за окончателна капитулация няма да помогнат в преговорите за Пакета за мобилност

Решението на Комисията по транспорт може да бъде оспорвано в пленарна зала, поясни евродепутатът

„Най-големият пробив, който бе действително постигнат по отношение на Пакета за мобилност, е да не се прилага Директивата за командироването на работници по отношение на международния транспорт. От друга страна, същата тази директива ще се прилага от ден 1 за каботажа.“

Това заяви Петър Курумбашев, член на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент, пред журналисти в Народното събрание на Република България.

„По отношение на ползването на почивката в кабината – водачите няма да могат да ползват нито седмичната, нито намалената седмична почивка в кабината – освен ако не са паркирани на паркинги, каквито изобщо не съществуват в Европа“ – изредени са около десет изисквания от типа на това да има кухня, маси за пикник, навеси за слънце, определен брой душове и пейки за пикник. Включително има изискването всички тези неща да са построени така, че да са съобразени с пола (gender friendly), което мисля, че е един от най-големите проблеми на международните шофьори“, отбеляза иронично Курумбашев.

„Също така има изискване седмичната и намалената седмична почивка да се ползва в хотел или на място, осигурено от работодателя. И това изискване не е в наша полза.“

„Позитивният момент е, че шофьорите трябва да се връщат или вкъщи, или на място, посочено от тях, което реално им дава правото на избор. Но, от друга страна, беше гласувано правилото, че превозното средство трябва да се връща на всеки три седмици вкъщи. Очевидно камионите са носталгични към своите семейства, не само шофьорите. Очевидно това е една протекционистка мярка, с която искат да накарат нашите шофьори да се връщат, защото ще бъде трудно на шофьора да остане в Западна Европа и да каже на камиона да се прибира сам.“

Изискването е камионът да се връща в държавата членка, където е регистриран, като минимум трябва или да натовари, или да разтовари в държавата членка, в която е регистриран.

По отношение на каботажа: той може да се извършва само в рамките на седем дни, но тези седем дни не могат да се вземат наведнъж, а могат да се вземат на няколко пъти, но не повече от период от 48 часа. И още едно утежняващо условие – каботажът може да се извършва само когато камионът се връща по посока на мястото, откъдето е тръгнал.

Т.е. не може един български камион да отиде и да разтовари в Германия и след това да направи каботаж в Холандия, защото Холандия не е по пътя от Германия към България“, поясни Петър Курумбашев.

По думите му друго утежняващо за нашия бизнес обстоятелство са изключително кратките срокове за въвеждане на интелигентния тахограф – между 2022 и 2024 г. всички камиони ще бъдат оборудвани по този начин.

„Предстои процедура в Европейския парламент, тъй като това решение на Комисията по транспорт и туризъм (TRAN)може да бъде атакувано от над 76 членове на Европейския парламент (изискват се над една десета гласовете). И този мандат, гласуван в Комисията по транспорт, може да бъде оспорван чрез гласуване в пленарна зала.“

Курумбашев допълни: „Искам да призова за по-голямо спокойствие при изявленията. Също така е особено хубаво да обявяваме резултатите от дадено гласуване, когато самото гласуване е приключило. Франция има три национални катастрофи – загубата при Ватерло, при гола на Емил Костадинов през 1993 г. и настоящата трета загуба, която Макрон получи директно от генерал Новаков, който нанесе съкрушителен удар върху френското национално достойнство. Трябва да бъдем внимателни, когато отчитаме победи над Макрон, Путин и Меркел взети заедно защото сме обтегнати отношения сме с нашите колеги по отношение на Пакета за мобилност и всякакви изявления за пълна и окончателна капитулация не помагат по никакъв начин в подобна ситуация.“

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

В Габрово може да закупите живо коледно дръвче по Кампания „Посади надежда“

Всеки гражданин, който пожелае да се включи в благотворителна кампания за закупуване на живи елхи, под надслов „Посади надежда“ на Министерство на земеделието, храните и горите ще има възможност да го направи на 38 места в страната, сред които и в Габрово.

снимка: МЗХ

Кампанията се провежда за трети път, като тази година тя ще се реализира в партньорство с Фондация „Искам бебе“ и има за цел да се подпомогнат двойки с репродуктивни проблеми.

Продажбата на живи елхички ще продължи от 9 декември до навечерието на Коледните празници – 23 декември.

снимка: МЗХ

В Габрово живи коледни дръвчета ще се продават всеки делничен ден от 09.00 до 18.00 часа в двора на Държавното горско стопанство, ул. „Минзухар“ 1, които предоставят обикновен смърч.

По пет лева от продажбата на всяка елхичка ще бъде дарена за каузата. В рамките на кампанията Държавните горски предприятия ще предоставят над 10 000 елхички.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Общината в Дряново си върна обратно ПТГ „Димитър Крусев“

Община Дряново си върна владението обратно върху недвижимия имот на Професионална техническа гимназия „Димитър Крусев“, предоставен на Сдружение „Регионално сдружение за социален просперитет“ и г-н Николай Зайцев за несъстоялия се Колеж по биоземеделие. Новината съобщиха от местната общинска администрация.

Вчера, 9 декември, комисия, назначена от кмета на Дряново Трифон Панчев и председателствана от неговия заместник Ангел Ангелов, придружавана от униформени служители за оказване на съдействие при изпълнение на заповедта и опазване на обществения ред са иззели имота.

снимка: Община Дряново

В имота попадат учебна работилница, складови помещения, гаражи, фоайе с топла връзка, учебна сграда с общежитие и 2 трафопоста.

Професионалната техническа гимназия „Димитър Крусев „е открита през юли 1959 година като промишлено училище по металообработване. След това става ПТУ по железопътен транспорт, а по-късно, по машиностроене и вагоностроене, техникум по транспорт и машиностроене и професионална техническа гимназия.

снимка: Община Дряново

От учебната 2014-2015 г. гимназията се влива в Професионалната гимназия по икономика „Рачо Стоянов“, а сградата бе отдадена на Сдружение „Регионално сдружение за социален просперитет“, където трябваше да се развива модерният колеж по биодинамично земеделие и да превърне Дряново в студентски град.

Три месеца, след откриването на Висшия колеж по биодинамика в Дряново през март тази година общински съветници поискаха разтрогване на договора, поради неплащане на наем и такса смет.

снимка: Община Дряново

Поне две години преди това колежът беше обявил прием на студенти, които щяха да получават дипломи от неправителствена организация в сферата на образованието, регистрирана в Англия.

В края на 2017-та година тогавашната кметска администрация на бившия кмет Мирослав Семов съобщи, че е постигнала споразумение за започване на процедура по акредитация на Дряновския колеж като Образователен център на Кросфийлд институт.

снимка: Община Дряново

Община Дряново е дала със срок десет години на Сдружението общинския имот през декември 2016 г. за целите на колежа, който така и не бе акредитиран. Първите две от тях са били гратисен период, но наемателите трябвало да правят подобрения в сградата за над 5 000 лева месечно с ДДС, за сметка на наема.

С кметска заповед Трифон Панчев, Община Дряново си върна владението върху недвижимия имот на Професионална техническа гимназия „Димитър Крусев“ от Сдружение „Регионално сдружение за социален просперитет“ и Николай Зайцев, на който бе отдадена с договор.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Нова порция от филмирани габровски шеги

На 12 декември, четвъртък, от 17.30 часа в Музея на хумора и сатирата ще се състои премиерата на „Зодия Габровец“ – нова порция от филмирани габровски шеги, компилация от по-непопулярни и съвременни анекдоти, описващи габровеца и неговата самоирония и днес.

Пестеливостта има място и в нашето съвремие и габровци го доказват. Публиката ще види 5 клипа, в които са представени 67 анекдота. В тях участват актьори от ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово.

снимка: Община Габрово

Реализацията на клиповете е на екипа на Box Vision и се осъществява с подкрепата на Програма Култура на Община Габрово и в партньорство с Музея на хумора и сатирата.

„Зодия Габровец“ е продължение на проекта „Габровските шеги – нов живот“, в резултат на който в края на миналата година бяха пресъздадени 47 от класическите габровски анекдоти, които след премиерата бяха публикувани в интернет.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица