Свържи се с нас

Любопитно

Страховитата буря в планината кали патиланци за следващи походи

Published

on

снимка: Клуб на Будителите

Страховитата буря в планината кали патиланците за следващи походи. Тя дойде като тест за участниците, партньорите и организаторите на похода, за да покаже колко много добри хора има около нас. И че интелигентните хора имат сърца, отворени за другите в критична ситуация, а останалите – само за себе си.

снимка: Клуб на Будителите

Ето и писмото на Патиланчо, след тазгодишния патилански поход на 3 юни, неделя:

„Драги ми Смехурко,
За четвърти път вече будителите и баба Цоцолана ни поведоха на патилански поход по повод деня на детето. Тази година имаше рекорден брой участници – 150 деца, което вероятно означава, че стремително расте броят на патиланците. Баба Цоцолана, във видимо много добро настроение, леко подмладена тази година, поведе групата от Чарково към Соколския манастир, като щедро раздаваше усмивки и селфита на всеки.

снимка: Клуб на Будителите

По пътеката нагоре патиланците се смееха силно, за да заблудят кърлежите, правеха снимки на почти всяко цветенце и тревичка и научиха, че козата не е овца. След малко повече от половинчасов преход, веселите патиланци, незнаещи що е умора, се впуснаха в шеметни игри с доброволците на ИМКА Габрово. Ани, Иво, Алекс и Делян както винаги бяха страхотни. Мариета и Цвети от „Мечти и отбори” подготвяха играта за търсена на съкровища, а в същото време, нашите приятели и спонсори от „Еж и Беж“ направиха вкусни пици, за да нахранят изгладнелите малчугани. Всичко беше изчислено до последното парче пица и нито едно не остана, и никой не остана гладен. И жаден също, защото за всеки имаше сокче „Теди“, подарено от „Тимбарк България“. Нашите приятели ни осигуриха хрупкав следобед с „Кроки снакс“.

снимка: Клуб на Будителите

Не бяхме изчислили само дъжда, а той ни връхлетя като най-палав и пакостлив патиланец. Даже и градушка ни удари. Не ни позволи нито да намерим съкровището,нито да четем от книжките, да танцуваме, или да се надплюваме с костилки от череши… Но, настроението беше върховно. Нямаше разочаровани, сърдити и мърморещи. Всеки патиланец знаеше, че в беда трябва да е боец и да преодолява проблемите със самоотверженост и грижа за другите. Много сме доволни и от нашите родители. Така се мобилизираха, че бързо ни събраха да не стоим мокри под дъжда. Нито под дърветата, където може да удари светкавица! А за учителите наши да не говорим, тях си ги знаем! –може някога да не ги слушаме, но ги обичаме.

снимка: Клуб на Будителите

Справихме се и с една огромна като морето локва. За да я преминем, Ани и Иво стъпиха в нея с широка крачка, а ние стъпвахме по краката им и тичахме презглава към автобуса…
Всички говореха за невероятната грижа на фирма „Общински пътнически транспорт“ – заместник управителят Детелин Цветков, като видял как вали, не чакал да го търсят, сам изпратил автобуси. Да спаси патиланците от бурята и да ни откара в града!

снимка: Клуб на Будителите

Драги ми Смехурко,
моята равносметка е следната: прекрасен, слънчев ден, усмихнати и щастливи деца, весел смях и игри, нови приятелства, страховит дъжд, като в приказка на ужасите, и един прекрасен отбор от доброволци от читалище „Будителите 2017“, които подариха внимание, грижа и радост на всяко дете. Ти трябва вече да ги познаваш – Велина, Татяна, Вера, Раличка, Мърфи, Павлина, Илияна, Доско …..ох, ще пропусна някого, ама догодина ще те запозная с всички. Готви се за всякакви преживявания, но бъди сигурен, че няма страшно – нашата медицинска сестра Таня виртуозно се справи с един кърлеж и едно ужилване.

Срещата догодина отново е в 10.30 на пътеката за Соколския манастир.

Поздрав най-сърдечен!
Твой приятел вечен, Весел Патиланчо“.

снимка: Клуб на Будителите

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Музей „Етър“ показва сабята револвер на Стефан Караджа

Само на 3 март музей „Етър“ показва сабята револвер на Стефан Караджа

Published

on

С тази сабя един млад мъж иска да освободи България. Само на 3 март музей „Етър“ показва на посетителите си оръжието на легендарния Стефан Караджа. Сабята на войводата ще бъде изложена в Сакова къща, заедно със „Златното евангелие”, дарено на жителите на опожарения Омуртаг от руския воин Николай Благово, интендант на 11 пехотна дивизия.

снимка: РЕМО „Етър“

За Стефан Караджа сме свикнали да мислим извън времето, както е с повечето от героите, пренесли себе си в жертва на идеята за свободна и независима България. Рядко си даваме сметка, че става въпрос за хора, които днес бихме определили като младежи. Когато загива, Стефан Караджа е само на 28 години. Историята му е известна. Роден през 1840 година, революционер и войвода на чета, участник в Първата и Втората легии, организирани от Раковски в Белград. През 1868 година, заедно с Хаджи Димитър, предвожда легендарната чета, която на българска територия влиза в сражения с войски на официалната османска власт. При Канлъдере Стефан Караджа е ранен, умира от раните си в затвора в Русе.

Сабята револвер остава в Мидхат паша. През този период големият политически реформатор е валия на Дунавския вилает и прибягва до специални правомощия, за да се справи с четата на двамата български войводи. По време на войната, при опожаряването на турския конак, револверната сабя е предадена на околийския управител Димитър Мантов. През 1988 година оръжието на Стефан Караджа е дарено на Историческия музей в Русе и става част от експозицията на къща музей „Баба Тонка”.

снимка: РЕМО „Етър“

Сабята с револвер на Стефан Караджа, която музей „Етър“ представя само на 3 март, е произведена от австрийската фирма „Анри Гуссен и синове”. Патентована е през 1865 година. Острието е леко завито и едностранно заточено. Сабята е вторично никелирана, което скрива гравировката на клина. Ако се демонтира, на нейно място остава цев на револвер. Зареждането с патрони, на това вече огнестрелно оръжие, става чрез дръжката. Револверът е френска система „Лефуше“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Не преминавайте „транзит“ през Младежкия театър

Габровският театър представя „Транзит“ в Младежкия театър.

Published

on

Габровският драматичен театър ще представи в Младежки театър „Николай Бинев“ в София постановката „Транзит“ на режисьорката Валерия Минева. Събитието ще се състои на 28 февруари, четвъртък, от 19.00 часа на голямата сцена.

снимка: ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово

Спектакълът, чиято премиера беше на 17 април 2019 г., е реализиран с подкрепата на програма „Дебюти“ на Национален фонд „Култура“ и Драматичен театър „Рачо Стоянов“. Автор на драматургичния текст е Валерия Минева, която е отличена с него в конкурса на Театър „София“ за съвременна българска пиеса.

снимка: ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово

Представлението ще ви потопи в познатата тема за имиграцията и младите, отчуждението в семейството, пътуванията. Ще видите, че при срещите с непознати, често откриваме хора със сходни съдби. Ще станете свидетели на обрат в семейните отношения, когато настъпи загубата на най-близкия човек. „Транзит“ е разказ, описание, снимка на времето, в което живеем, но и пътуване към себе си, преоткриване на дома, който сме напуснали и към който се завръщаме. Не очаквайте история, пропита с трагизъм, а разговор за нещата около нас, близък и докосващ, забавен и остроумен. Зрители и актьори заедно ще търсят отговорите на въпросите „кои сме и какви искахме да станем“.

снимка: ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово

Участват актьорите от габровската трупа Силвия Боева и Любен Попов, младите гост-актьори Християна Йотова, Елена Замяркова, Божидар Георгиев, Найден Банчевски и Валерия Минева. Силвия Боева и Любен Попов са познати лица на театралната публика от много спектакли. Последната им изява е в най-новия спектакъл „Òрото ламя е“ на режисьора Васил Дуев, а преди това участваха в друго негово представление „Начало на спектакъла“, играят в „Чешити“ на реж. Невена Митева. Любен Попов има много изяви в различни телевизионни продукции, последната от които е „Пътят на честта“.

Младата актриса Елена Замяркова участва във втория пълнометражен игрален филм „Сестра“ на реж. Светла Цоцоркова, селектиран в конкурсната програма „Нови режисьори“ на фестивала в Сан Себастиан. Филмът спечели специалната награда на журито. През март тази година публиката ще има възможност да види Елена Замяркова на големия екран, когато ще се състои българската премиера на „Сестра“ по време на 24-я Международен София филм фест. Филмът е включен в конкурсната програма на феста.

снимка: ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово

В постановъчния екип на „Транзит“ влизат сценографката Славка Георгиева, художничката на картините Иванка Димитрова и художникът на плаката Христо Георгиев. Мултимедийните ефекти са създадени от Веселин Гърков. Автор на музиката е известният театрален композитор Ян Руменин, който е работил с режисьора Петринел Гочев за седем негови представления, поставени в Габровския театър, Народен театър „Иван Вазов“, Малък градски театър „Зад канала“ и Столичен куклен театър. Той е писал музиката за постановки на Иван Налбантов, режисьорите Димитър Стефанов и Димитър Кабаков.

Не преминавайте транзит през Младежки театър „Николай Бинев“ на 28 февруари, защото с постановката „Транзит“ на ДТ „Рачо Стоянов“ ще се завърнете при себе си и близките ви хора, ще се приберете „у дома“. Билети може да закупите на касата на Младежкия театър.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Световни любовни дуети в Севлиево

Коцето Калки и съпругата му Мартина Табакова ще ни разчувстват с изпълнение на вечни хитове за любовта

Published

on

В месеца на любовта една изключителна двойка на сцената и в живота идва в Севлиево, за да зарадва почитателите на любовните балади.

На 20 февруари, четвъртък, от 19.00 часа в Дом на културата „Мара Белчева“ ще видим “Световни любовни дуети” на “Симфониета” – Видин, изпълнени от Коцето Калки и неговата съпруга Мартина Табакова.

Те ще пресъздадат някои от вечните любовни хитове на Селин Дион, Кайли Миноуг и Ник Кейв, Франк Синатра, а сред песните, които ще чуят севлиевци, са: „I want to spend my lifetime“, „Time of My Life“, „Where The Wild Roses Grow“, „Summer Nights“, „Къде отива любовта“ и още много други.

Диригент е Петър Димитров. Билети можете да намерите на касата на Дома на културата и на телефон 0675/32729.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица