Свържи се с нас

Култура

Семейният фестивал „Четирите стихии“ събра малки и големи в Боженци

снимка: Рекламна агенция „Елмазови“

С аромат на прясно изпечен хляб село Боженците посрещна гостите на фестивал „Четирите стихии“. През целия ден, на различни места в селото, посетителите твориха, преоткривайки огъня, земята, въздуха и водата. Фестивалът събра на едно място семейства от цялата страна, а най-многобройното спечели и награда.

Събитието започна с концерт на Капанския ансамбъл, които поднесоха едночасов фолклорен маратон на посетителите. Веднага след това отговориха врати и първите ателиета. В двора на къща-музей „Дончо Попов“ деца и родители сглобяваха къщички за птици, научавайки не само тънкостите в изработката на дървен дом за пернатите, но и с какво те са важни за Земята и как да се грижат за опазването на видовете.

снимка: Рекламна агенция „Елмазови“

По същото време, в друга част на селото, семействата, посетили фестивала, рисуваха върху вода. С изкуството „Ебру“ ги запозна Антоанета Бебенова, показвайки колко красиви могат да бъдат наглед „простички“ неща. Участниците в ателието показаха усет, точна ръка и силно въображение, а крайният резултат беше повече от магичен – и всичко това само с помощта на сгъстена вода, боя, дървена пръчица и лист хартия. В музейния обект „Менгема“ пък семействата сами замесиха, разточиха и опекоха над 500 пърленки, използвайки съхраненото от далечни времена огнище. Ароматът на прясно изпечен хляб изостри сетивата на малки и големи, а гостите на фестивала бяха категорични, че ще приложат наученото в домовете си.

снимка: Рекламна агенция „Елмазови“

Особено щастливи бяха най-малките посетители. За тях организаторите бяха подготвили игри и изненади, най-вече свързани със стихията „вода“. В играта „Риболовци“ децата показаха завидни умения, а заедно с това успяха и да се разхладят във водата, огласяйки пространството на Новото школо със смях. По-големите деца се включиха активно в ателиетата, свързани с рисуване, показвайки своите заложби в творенето с водни бои. Организаторите им показаха и нови, непознати за тях методи, като рисуването с пяна. Десетки творби бяха сътворени и изложени за радост на децата и родителите им.

снимка: Рекламна агенция „Елмазови“

А в следобедните часове най-предпочитано се оказа ателието „Люлки полюлейки“, в което на гостите на фестивала бяха предоставени хамаци и подходяща литература за всяка възраст и вкус, организирани в „хамачена градина“.

снимка: Рекламна агенция „Елмазови“

В работилницата на занаятчийката Росица Занкова пък всеки желаещ успя да изработи свой глинен съд, вплитайки в едно въздуха, водата и земята, защото семейният фестивал „Четирите стихии“ е вдъхновен от природата и всяко занимание бе своеобразно докосване до онова, което тя ни е предоставила. Защото всички сме едно цяло с нея – Майката Земя, приютила и огъня, и въздуха, и водата, за да го има него – живота!

снимка: Рекламна агенция „Елмазови“

В късния следобед посетителите се докоснаха и до света на билките – онези чудни растения, които обединяват в себе си всички стихии, давайки ни здраве от градината. Всяко семейство отнесе в дома си собственоръчно подбрани ароматни пакетчета, а преди това се почерпиха с прясно приготвен билков чай. Всеки желаещ успя да си направи и восъчна свещ, в ателие, в което организаторите разказаха историята на леенето на свещи, видовете техники, разкривайки някои от тънкостите в занаята. И така беше разказана още една история – тази на огъня, без който светът ни не би съществувал такъв, какъвто е.

снимка: Рекламна агенция „Елмазови“

Гостите на фестивала изпратиха своите цветни мечти чрез въздуха, изработвайки хвърчила, а чрез земята вплетоха своите пожелания за бъдещето в цветната леха, която изникна от ръцете им в двора на къща-музей „Дончо Попов“. А водата, без която цветята не могат, беше пренесена, както са го правили нашите прабаби – с кобилици с медни менци. В ранните вечерни часове фолклорът отново намери своето място на фестивала, вплитайки в пищни хора танцьорите от ансамбъл „Боженци“, в който ръка за ръка тропат деца и техните родители.

снимка: Рекламна агенция „Елмазови“

А след това всичко беше огън…Гостите на фестивала потънаха в магията на нестинарството, а към тях се присъединиха и гостите на едно ново семейство, избрало 2 юни и село Боженците за своята голяма традиционна българска сватба, която усмихна всички посетителите и ги преведе през забравените традиции и обичаи.

снимка: Рекламна агенция „Елмазови“

В края на деня, в двора на къща-музей „Дончо Попов“, младите артисти от Центъра за изкуство „Алос“ представиха техниката „Рисуване със светлина“, подарявайки на посетителите незабравим спомен от фестивал „Четирите стихии“.

Фестивалът се реализира по инициатива на рекламна агенция „Елмазови“, организатори на събитието, които вярват, че този свят може да бъде по-добър, ако не само го познаваме, но го обичаме и се грижим за него. А светът на стихиите и природата е нещо, което не е извън нас, а ние сме част от него. Всичко това се сбъдна, благодарение на подкрепата на програма „Култура“ 2018 на Община Габрово и на партньорите на фестивала – МАИР „Боженци“, ДПП „Българка“, СЦДП.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Английски художник с изложба в Галерията

Художествена галерия „Христо Цокев“ има удоволствието да ви покани на изложба „Лица“ на английския художник Рой Плейстоу.

Откриването ще се състои във вторник, 17 септември, от 17:30 ч. Рой Плейстоу живее в с. Ангелово, близо до Габрово.

Работил е в Лондон и в Амстердам като сториборд художник за филми и реклама.

Неговата страст за рисуване се появява, когато той е около 13 – годишен.

Учи в Иилинг Колеж в Лондон. Двама от учителите му са известните английски художници Дейвид Хокни и Роналд Китай.

Рой работи с масло и понякога с акварел. Има две изложби в Амстердам, Холандия.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Юбилеен сборник за разкопките на Хоталич представят на Варварския събор

Музейни работници, учени и преподаватели са подготвили специално юбилейно издание за средновековния град и крепост

Историческият музей в Севлиево ще представи юбилеен сборник, посветен на археологическите проучвания на средновековния град и крепост „Хоталич“. Книгата е по повод на 40-тата годишнина от началото на разкопките край крепостта. Специалното издание ще може да бъде видяно по време на тазгодишния фестивал Варварски събор, който ще се проведе от днес до неделя, 13 – 15 септември.

снимка: Община Севлиево

Сборникът ще бъде представен от проф. д-р Константин Тотев, директор на филиала на НАИМ при БАН, клон Велико Търново.

Освен него ще присъстват и много от авторите на изданието. Всички те са учени, работещи в Националния исторически музей, Националния археологичен институт с музей при БАН, СУ „Св. Климент Охридски“, ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, както и експерти от музеите във Велико Търново, Габрово, Троян и Ловеч. Общо 23-ма души са авторите, които са се трудили настоящият сборник да бъде подготвен, обясниха от Историческия музей в Севлиево.

снимка: Община Севлиево

Събраните материали в юбилейното издание са комплектовани в два дяла. Първият е свързан с проучването на ранновизантийската и средновековна крепост „Хоталич“. Втората част на сборника е посветена на археологическите проучвания в Севлиевския край и включва както редица нови публикации, така и някои известни, но позабравени паметници и находки от праисторията до османското владичество. Специално място е отделено на изследванията на тези от тях, които са изложени в експозицията на музея в Севлиево.

„Община Севлиево осигурява ежегодно средства за археологически проучвания и консервация на откритото, благодарение на което крепостта до град Севлиево стана един от успешно експонираните археологически обекти в България. В резултат на десетилетия археологически разкопки е разкрита и реставрирана значителна част от фортификацията и градоустройствената структура на ранновизантийската крепост и средновековния град от времето на Второто българско царство“, обясняват авторите на юбилейния сборник.

Освен представяне на книгата организаторите от Историческия музей са предвидили редица други изненади за гостите, които посетят Варварския събор. Една от тях е специална изложба край крепостните стени, която е посветена на разкопките край Хоталич.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Пърформанс пред чинията на Бузлуджа тази събота

Театър пред чинията на Бузлуджа и изложба „Нонумент“ в Музея на хумора и сатирата в Габрово.

Почти в своя край, 24-ото Габровско биенале на хумора и сатирата в изкуството представя Нонумент – изложба в Музея на хумора и сатирата в Габрово и представление на група ЛИГНА (Германия), Стефан А. Щерев и с музика на Емилиян Гацов – Елби, което ще се състои пред Чинията на връх Бузлуджа.

Посветено на темата Измерения на публичното, Биеналето приключва с една изложба, представяща нонументи – монументи, които са загубили или променили символната си стойност в резултат на промени в идеологията.

снимка: Димитър Караниколов

Създадени като места за възхвала и памет, нонументите се оказват в забвение, занемарени и оставени на влиянието на времето, напомняйки за непостигнати утопии, за принуда и суъчастие.

Представяйки примери от Централна и Източна Европа от платформата Nonument.org, изложбата обръща специално внимание на паметника на връх Бузлуджа, създаден като дом на Българската комунистическа партия, в центъра на страната, върху балкански връх, така че да се вижда от север и юг.

Изложбата представя документални материали, фотографии и филми от проектирането, планирането, строежа, функционирането, затварянето, разграбването и разрухата на монумента, както и карикатури и вицове с познати метафори и скорошни исторически събития.

фотография: Стефан А.Щерев

Пърформънсът е под формата на пиеса за слушане, която се изиграва от публиката по време на разходка около чинията. Така участниците преживяват архитектурата, стават свидетели на сцени от историята на паметника и получават инструкции за изпълнение на обичайни, ежедневни жестове, които в своята дискретност напомнят протестните пърформанси на Иржи Кованда в Прага от 1976 или на Ердем Гюндюз в парка Гези в Истанбул от 2013 година.

Желаещите да се включат в артистичното приключение е необходимо да си носят смартфон и слушалки. Организаторите предвиждат транспорт от Габрово, Казанлък и Велико Търново, но участниците могат да стигнат и със собствен транспорт до паркинга на Чинията. За повече информация следете сайта на Биеналето и фейсбук събитието.

фотография: Стефан А.Щерев

Представлението Нонумент ще се случи единствено на 14 септември, събота. Изложбата Нонументи ще остане в Музея до края на януари 2020 година, а Биеналето може да бъде разгледано до края на септември 2019.

снимка: Бедрос Азинян

За онези, които ще тръгнат към Бузлуджа от Габрово, организаторите предлагат тур в Биеналето, воден от директорката на Музея на хумора и сатирата Маргарита Доровска (14 септември, събота, 10:30).

Проектът се реализира с подкрепата на Програма „Творческа Европа” на Европейската комисия, Национален фонд „Култура” и със съдействието на Областна управа Стара Загора.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица