Свържи се с нас

Култура

Семейният фестивал „Четирите стихии“ събра малки и големи в Боженци

Published

on

снимка: Рекламна агенция „Елмазови“

С аромат на прясно изпечен хляб село Боженците посрещна гостите на фестивал „Четирите стихии“. През целия ден, на различни места в селото, посетителите твориха, преоткривайки огъня, земята, въздуха и водата. Фестивалът събра на едно място семейства от цялата страна, а най-многобройното спечели и награда.

Събитието започна с концерт на Капанския ансамбъл, които поднесоха едночасов фолклорен маратон на посетителите. Веднага след това отговориха врати и първите ателиета. В двора на къща-музей „Дончо Попов“ деца и родители сглобяваха къщички за птици, научавайки не само тънкостите в изработката на дървен дом за пернатите, но и с какво те са важни за Земята и как да се грижат за опазването на видовете.

снимка: Рекламна агенция „Елмазови“

По същото време, в друга част на селото, семействата, посетили фестивала, рисуваха върху вода. С изкуството „Ебру“ ги запозна Антоанета Бебенова, показвайки колко красиви могат да бъдат наглед „простички“ неща. Участниците в ателието показаха усет, точна ръка и силно въображение, а крайният резултат беше повече от магичен – и всичко това само с помощта на сгъстена вода, боя, дървена пръчица и лист хартия. В музейния обект „Менгема“ пък семействата сами замесиха, разточиха и опекоха над 500 пърленки, използвайки съхраненото от далечни времена огнище. Ароматът на прясно изпечен хляб изостри сетивата на малки и големи, а гостите на фестивала бяха категорични, че ще приложат наученото в домовете си.

снимка: Рекламна агенция „Елмазови“

Особено щастливи бяха най-малките посетители. За тях организаторите бяха подготвили игри и изненади, най-вече свързани със стихията „вода“. В играта „Риболовци“ децата показаха завидни умения, а заедно с това успяха и да се разхладят във водата, огласяйки пространството на Новото школо със смях. По-големите деца се включиха активно в ателиетата, свързани с рисуване, показвайки своите заложби в творенето с водни бои. Организаторите им показаха и нови, непознати за тях методи, като рисуването с пяна. Десетки творби бяха сътворени и изложени за радост на децата и родителите им.

снимка: Рекламна агенция „Елмазови“

А в следобедните часове най-предпочитано се оказа ателието „Люлки полюлейки“, в което на гостите на фестивала бяха предоставени хамаци и подходяща литература за всяка възраст и вкус, организирани в „хамачена градина“.

снимка: Рекламна агенция „Елмазови“

В работилницата на занаятчийката Росица Занкова пък всеки желаещ успя да изработи свой глинен съд, вплитайки в едно въздуха, водата и земята, защото семейният фестивал „Четирите стихии“ е вдъхновен от природата и всяко занимание бе своеобразно докосване до онова, което тя ни е предоставила. Защото всички сме едно цяло с нея – Майката Земя, приютила и огъня, и въздуха, и водата, за да го има него – живота!

снимка: Рекламна агенция „Елмазови“

В късния следобед посетителите се докоснаха и до света на билките – онези чудни растения, които обединяват в себе си всички стихии, давайки ни здраве от градината. Всяко семейство отнесе в дома си собственоръчно подбрани ароматни пакетчета, а преди това се почерпиха с прясно приготвен билков чай. Всеки желаещ успя да си направи и восъчна свещ, в ателие, в което организаторите разказаха историята на леенето на свещи, видовете техники, разкривайки някои от тънкостите в занаята. И така беше разказана още една история – тази на огъня, без който светът ни не би съществувал такъв, какъвто е.

снимка: Рекламна агенция „Елмазови“

Гостите на фестивала изпратиха своите цветни мечти чрез въздуха, изработвайки хвърчила, а чрез земята вплетоха своите пожелания за бъдещето в цветната леха, която изникна от ръцете им в двора на къща-музей „Дончо Попов“. А водата, без която цветята не могат, беше пренесена, както са го правили нашите прабаби – с кобилици с медни менци. В ранните вечерни часове фолклорът отново намери своето място на фестивала, вплитайки в пищни хора танцьорите от ансамбъл „Боженци“, в който ръка за ръка тропат деца и техните родители.

снимка: Рекламна агенция „Елмазови“

А след това всичко беше огън…Гостите на фестивала потънаха в магията на нестинарството, а към тях се присъединиха и гостите на едно ново семейство, избрало 2 юни и село Боженците за своята голяма традиционна българска сватба, която усмихна всички посетителите и ги преведе през забравените традиции и обичаи.

снимка: Рекламна агенция „Елмазови“

В края на деня, в двора на къща-музей „Дончо Попов“, младите артисти от Центъра за изкуство „Алос“ представиха техниката „Рисуване със светлина“, подарявайки на посетителите незабравим спомен от фестивал „Четирите стихии“.

Фестивалът се реализира по инициатива на рекламна агенция „Елмазови“, организатори на събитието, които вярват, че този свят може да бъде по-добър, ако не само го познаваме, но го обичаме и се грижим за него. А светът на стихиите и природата е нещо, което не е извън нас, а ние сме част от него. Всичко това се сбъдна, благодарение на подкрепата на програма „Култура“ 2018 на Община Габрово и на партньорите на фестивала – МАИР „Боженци“, ДПП „Българка“, СЦДП.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

За седма поредна година „Семе българско“

„Предай нататък” е мотото, което ще събере тази година пазителите на българщината

Published

on

„Предай нататък“ е мотото, под което ще премине седмото издание на националния фестивал „Семе българско“, което тази година ще се проведе на едни от най-хубавите празници – Лазаровден и Цветница (11 и 12 април) в парк „Казармите“ в Севлиево.

„Ние, българите, сме се съхранили, благодарение на умението ни да помним и предаваме през поколенията своите знания, опит, традиции и вяра. Радвам се, че успяхме да превърнем „Семе българско” в традиция, благодарение на която всяка година в Севлиево оживява народната памет”, коментира кметът на Община Севлиево д-р Иван Иванов.

И тази година фестивалът ще събере на едно място пазителите на българските традиции, занаяти, храни и семена с амбициозната цел да обедини и предаде нататък духа, бита и традициите, запазили и до днес идентичността на българския народ.

В рамките на седмото издание на събитието на сцената своя талант ще покажат оркестър „Шевица“, Севлиевска духова музика, професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа“, певицата Емилия, ансамбъл „Развитие“, ансамбъл „Габровче“ и над 400 участници от самодейни фолклорни състави от Северна България. За първи път във фестивала ще се включат кукери, които ще изгонят злите сили и ще разкажат история – древна като българите, в която са вплетени вярванията и обичаите ни.

Гости на събитието тази година ще бъдат и основателите на прабългарската школа „Бага-тур“, които чрез демонстрация ще пресъздадат древни практики и умения от военното дело и бита на прабългарите, празничните им обреди, облеклото и въоръжението. След спектакъла ще бъде сформиран лагер, в който присъстващите ще имат възможност да упражнят своите умения в стрелба с лък и яздене на кон, облечени с доспехи и шлемове, характерни за прабългарите.

Организаторите приканват всички гости на фестивала да се включат активно в инициативата „Предай завета“, която предвижда изграждането на инсталация в парк „Казармите“, в която всеки ще може да остави отпечатък от ръката си и саморъчно да напише семейния завет, предаван от поколение на поколение.

И понеже е седмо издание на фестивала, а първите 7 години са най-важни, организаторите са решили да припомнят и претворят 7 от най-хубавите инициативи, реализирани през годините в рамките на събитието. Ще бъдат засадени 7 дръвчета. Ще бъдат пуснати 7 бели гълъба. Ще бъде изтъкана 7-цветна черга. Ще бъдат омесени и наречени 7 вида хляб. Ще бъдат засадени 7 български рози. Ще бъдат издирени 7 вида семена от български автентични сортове зеленчуци, които ще бъдат поставени отново в техния дом – инсталацията, монтирана в парк „Казармите“ под формата на кошер. Ще бъде дописана книгата „За мен България е…“ и ще бъдат изработени 7 послания – основа, върху която да се гради следващите поне седем издания на фестивал „Семе българско“.

Инициативата „Шанс за бебе” ще се реализира за седма поредна година, като към нея ще се включат и родители на ин-витро деца от България, които специално за базара ще изработят своите цветни творения. Благодарение на усърдния труд на децата, отвореното сърце на гостите на фестивала и усилията на фондация „Искам бебе“ и на Община Севлиево, вече са факт и първите добри резултати от кампанията. Тази година в подкрепа на инициативата ще има и томбола, в която всеки посетител ще може да се включи срещу символичната сума от 1 лев, в подкрепа на хората с репродуктивни проблеми от Севлиево. Наградите за томболата ще бъдат осигурени от местни фирми, както и от изложителите на фестивал „Семе българско“.

За трета година фестивалът подкрепя и хората със зрителни проблеми, чрез инициативата „Дари книга – стани благодетел“. Идеята е чрез събраните от продажбата на книгите средства да бъдат подкрепени хората със зрителни проблеми от Севлиево – за закупуване на необходими за тях консумативи.

В парка ще бъде обособена зона с работилници, в които гостите на събитието ще се учат да работят с глина, да рисуват български шевици, да правят кукли, да танцуват български хора. Демонстрациите и дегустациите отново ще съпровождат фестивала, за да допълнят усещането за българското – чрез аромата на българския кашкавал и масло, чрез мириса на прясно изпечен козунак, чрез дъха от ароматни билки, с които ще се учим да приготвяме домашен сапун.

А читалищата от „Селския мол“ отправят предизвикателство към всеки посетител – да сподели стара рецепта от своя дом, предавана от поколения. Събраните рецепти ще бъдат съхранени, а някои от тях ще бъдат реализирани в следващото, осмо издание на фестивала.

А, ако се чудите какво се крие зад девиза на седмото издание на фестивала, то заповядайте на 11 и 12 април, за да получите своето пакетче с лимец, което да засеете и така да предадете нататък най-древното зърно, известно по нашите земи, с което дедите ни са приготвяли хляба и което до днес се предава на поколенията, за да пребъде.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Ансамбъл „Пирин“ с празничен концерт в Габрово

Published

on

Завладяващ фолклорен спектакъл, посветен на Националния празник на Република България -3-ти март, ще представи ансамбъл „Пирин“ този петък, 28 февруари, в Габрово.

снимка: Община Габрово

Създаден преди 65 години, ансамбълът е записал в своята творческа биография 10 000 концерта, пред повече от 7 милиона зрители у нас и в чужбина. Като посланици на българското народно изкуство, неговите певци, музиканти и танцьори са гостували в над 60 страни от всички континенти.

В Габрово ансамбъл „Пирин“ –Благоевград гостува по покана на Община Габрово и обещава на всички ценители на българския фолклор впечатляваща програма – пъстра плетеница от колоритни мелодии и ритми.

снимка: Община Габрово

Празничният концерт ще се състои в спортна зала „Орловец“ на 28 февруари, от 18.00 часа.

Билетите вече са в продажба в Туристическия информационен център на ул. Опълченска № 11, а в деня на събитието може да ги намерите след 16.00 ч. на касата на спортната зала. Цената е 2 лв.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Приемат проекти по Програма Култура

Published

on

Община Габрово откри процедурата за Първата конкурсна сесия по Програма Култура за съфинансиране на проекти за 2020 година.

Процедурата се провежда съгласно Правилник за съфинансиране на проекти по Програма Култура от бюджета на Община Габрово и заповед на кмета на община Габрово за определяне на приоритети и срок за подаване на проектни предложения.

Специалните цели на програмата за настоящата година са отбелязване на значими за общината годишнини, дейности за развитие на публиките, търсене на връзка между култура и образование и акцент върху културно съдържание с международно измерение и принос за достойно представяне на местните културни постижения в рамките на иновативния проект на ЮНЕСКО Мрежа от творчески градове.

Два са основните приоритета на Програма Култура 2020 – „160 години Габрово град“ и „Едно лято в Габрово“.

Пълната информация за съдържателния обхват, финансирането, сроковете и начините за кандидатстване може да откриете оттук.

Всяко едно лице може да поиска в срок до 12.03.2020 г. писмено от Община Габрово, вкл. на email: kultura@gabrovo.bg, разяснения по Програма Култура и документите за кандидатстване.

Разясненията се дават в срок до 5 работни дни от постъпване на искането. Срокът за кандидатстване по Програма Култура е 20 март.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица