Свържи се с нас

Култура

Семейният фестивал „Четирите стихии“ събра малки и големи в Боженци

снимка: Рекламна агенция „Елмазови“

С аромат на прясно изпечен хляб село Боженците посрещна гостите на фестивал „Четирите стихии“. През целия ден, на различни места в селото, посетителите твориха, преоткривайки огъня, земята, въздуха и водата. Фестивалът събра на едно място семейства от цялата страна, а най-многобройното спечели и награда.

Събитието започна с концерт на Капанския ансамбъл, които поднесоха едночасов фолклорен маратон на посетителите. Веднага след това отговориха врати и първите ателиета. В двора на къща-музей „Дончо Попов“ деца и родители сглобяваха къщички за птици, научавайки не само тънкостите в изработката на дървен дом за пернатите, но и с какво те са важни за Земята и как да се грижат за опазването на видовете.

снимка: Рекламна агенция „Елмазови“

По същото време, в друга част на селото, семействата, посетили фестивала, рисуваха върху вода. С изкуството „Ебру“ ги запозна Антоанета Бебенова, показвайки колко красиви могат да бъдат наглед „простички“ неща. Участниците в ателието показаха усет, точна ръка и силно въображение, а крайният резултат беше повече от магичен – и всичко това само с помощта на сгъстена вода, боя, дървена пръчица и лист хартия. В музейния обект „Менгема“ пък семействата сами замесиха, разточиха и опекоха над 500 пърленки, използвайки съхраненото от далечни времена огнище. Ароматът на прясно изпечен хляб изостри сетивата на малки и големи, а гостите на фестивала бяха категорични, че ще приложат наученото в домовете си.

снимка: Рекламна агенция „Елмазови“

Особено щастливи бяха най-малките посетители. За тях организаторите бяха подготвили игри и изненади, най-вече свързани със стихията „вода“. В играта „Риболовци“ децата показаха завидни умения, а заедно с това успяха и да се разхладят във водата, огласяйки пространството на Новото школо със смях. По-големите деца се включиха активно в ателиетата, свързани с рисуване, показвайки своите заложби в творенето с водни бои. Организаторите им показаха и нови, непознати за тях методи, като рисуването с пяна. Десетки творби бяха сътворени и изложени за радост на децата и родителите им.

снимка: Рекламна агенция „Елмазови“

А в следобедните часове най-предпочитано се оказа ателието „Люлки полюлейки“, в което на гостите на фестивала бяха предоставени хамаци и подходяща литература за всяка възраст и вкус, организирани в „хамачена градина“.

снимка: Рекламна агенция „Елмазови“

В работилницата на занаятчийката Росица Занкова пък всеки желаещ успя да изработи свой глинен съд, вплитайки в едно въздуха, водата и земята, защото семейният фестивал „Четирите стихии“ е вдъхновен от природата и всяко занимание бе своеобразно докосване до онова, което тя ни е предоставила. Защото всички сме едно цяло с нея – Майката Земя, приютила и огъня, и въздуха, и водата, за да го има него – живота!

снимка: Рекламна агенция „Елмазови“

В късния следобед посетителите се докоснаха и до света на билките – онези чудни растения, които обединяват в себе си всички стихии, давайки ни здраве от градината. Всяко семейство отнесе в дома си собственоръчно подбрани ароматни пакетчета, а преди това се почерпиха с прясно приготвен билков чай. Всеки желаещ успя да си направи и восъчна свещ, в ателие, в което организаторите разказаха историята на леенето на свещи, видовете техники, разкривайки някои от тънкостите в занаята. И така беше разказана още една история – тази на огъня, без който светът ни не би съществувал такъв, какъвто е.

снимка: Рекламна агенция „Елмазови“

Гостите на фестивала изпратиха своите цветни мечти чрез въздуха, изработвайки хвърчила, а чрез земята вплетоха своите пожелания за бъдещето в цветната леха, която изникна от ръцете им в двора на къща-музей „Дончо Попов“. А водата, без която цветята не могат, беше пренесена, както са го правили нашите прабаби – с кобилици с медни менци. В ранните вечерни часове фолклорът отново намери своето място на фестивала, вплитайки в пищни хора танцьорите от ансамбъл „Боженци“, в който ръка за ръка тропат деца и техните родители.

снимка: Рекламна агенция „Елмазови“

А след това всичко беше огън…Гостите на фестивала потънаха в магията на нестинарството, а към тях се присъединиха и гостите на едно ново семейство, избрало 2 юни и село Боженците за своята голяма традиционна българска сватба, която усмихна всички посетителите и ги преведе през забравените традиции и обичаи.

снимка: Рекламна агенция „Елмазови“

В края на деня, в двора на къща-музей „Дончо Попов“, младите артисти от Центъра за изкуство „Алос“ представиха техниката „Рисуване със светлина“, подарявайки на посетителите незабравим спомен от фестивал „Четирите стихии“.

Фестивалът се реализира по инициатива на рекламна агенция „Елмазови“, организатори на събитието, които вярват, че този свят може да бъде по-добър, ако не само го познаваме, но го обичаме и се грижим за него. А светът на стихиите и природата е нещо, което не е извън нас, а ние сме част от него. Всичко това се сбъдна, благодарение на подкрепата на програма „Култура“ 2018 на Община Габрово и на партньорите на фестивала – МАИР „Боженци“, ДПП „Българка“, СЦДП.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Нова съвместна инициатива започват Градска библиотека Севлиево и галерия „Видима”

Двете културни институции започват нов дългосрочен проект. Със съдействието на Даниела Пенкова, виден граждански активист и създател на известният български сайт dokumentalni.com, специално избрани заглавия от света на документалното кино и преведени на български език ще се прожектират в веднъж месечно.

Идеята на организаторите е да провокира любопитните ни и любознателни съграждани чрез методите на документалното кино и световната разследващата журналистика към аналитичен и критичен диалог по актуални теми.

Прожекциите ще се провеждат в библиотеката и ще са със свободен достъп, а зрителите ще могат сами чрез гласуване да избират кой ще бъде следващия филм.

снимка: Галерия „Видима“

Първата прожекция ще бъде на 18 декември от 18.00 ч. Заглавието е специално, тематично подбрано и е във връзка с предстоящите рождественски празници. Филмът се казва „Какво би си купил Исус?”. Това заглавие много остро поставя въпроса за превземащия ни консумеризъм или с други думи болестното пазаруване и свръх потребление на стоки, което отдавна е изместило в ценностната ни система истинския смисъл на коледния дух и светлите семейни християнски празници. Филмът е от 2007 г. и разследва една чума, която е заразила цяла Америка, която тогава ни се е струвала твърде далечна, а днес – вече е патология и на нашето общество. Филмът разказва за един съвременен Дон Кихот – преподобния Били, който сам се изправя в неравна битка с великаните – мега-корпорациите, които са готови на всичко, за да ни затрупат с „подаръци“. Във всяка къща и във всяко ъгълче на земното кълбо. В опитите си да убеди хората, че тегленето на кредит, за да купят подаръци за празника е излишно и че любовта идва от сърцето, а не от портмонето, Били преживява редица неуспехи, подигравки и арест. Безсмислената битка с корпорациите обаче, показва другата страна на монетата – експлоатацията на човешки труд, унищожаването на природата…

Създателите на филма умело работят с методите на сарказма, преувеличението и драмата, за да пресъздадат по един по-емоционален начин световния духовен колапс и така да ни накарат да обърнем внимание на страшното положение, в което не осъзнаваме, че се намираме.

Филмът е озвучен на английски език, с български субтитри и е подходящ за всички възрасти от 16 г. нагоре. Входът е свободен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

„Майстори“ на Народния театър ще мерят сили на габровска сцена

Една от емблематичните пиеси на българската драматургия – „Майстори“ от Рачо Стоянов, ще видим в неделя, 15 декември от 19.00 часа на сцената на Габровския драматичен театър. С тази постановка Народният театър „Иван Вазов“ ще завърши цикъла си от гостувания за 2019 г. в града. Представлението, чиято премиера се състоя през януари 2017 г., е на режисьора Петринел Гочев. Той самият е част от трупата на ДТ „Рачо Стоянов“ от сезон 2018/2019 г. до сега.

„Майстори“ / автор: Рачо Стоянов, режисьор: Петринел Гочев / Народен театър „Иван Вазов“ / фотограф: Росина Пенчева

Това е четвъртата постановка на Народния театър по текста на Рачо Стоянов, чието име носи Габровският театър. С нея е отбелязан 90-годишния юбилей от първото ѝ представяне в България. Сценичната версия е също на Петринел Гочев, сценографията и костюмите са на Юлиана Войкова-Найман – носител на „Аскеер“ през 2014 г. за „сценография“ за представлението „Ромео и Жулиета“ на ДТ „Рачо Стоянов“ под режисурата на Петринел Гочев. Другото познато лице в постановъчния екип е театралният композитор Ян Руменин, който е автор на музиката в „Майстори“. Досега той е работил с режисьора Гочев за седем представления, три от които са на Габровския театър: култовата постановка „Жана д’Арк“, 2015г., хитовете „За Първото българско царство: Отшелника“, 2018 г. и „Свекърва“ от 2019 г.

„Майстори“ / автор: Рачо Стоянов, режисьор: Петринел Гочев / Народен театър „Иван Вазов“ / фотограф: Росина Пенчева

Асистент-режисьор на спектакъла е Боряна Митева, драматург е Мирела Иванова, фотограф – Росина Пенчева, а художник на плаката – Гергана Змийчарова. Участват актьорите: Иван Юруков, Гергана Змийчарова, Васил Драганов, Виктория Колева, Зафир Раджаб, Марин Янев, Стоян Пепеланов, Ралица Ананиева, Александър Василев, Ивайло Светлинов, Емил И. Марков.

„Майстори“ / автор: Рачо Стоянов, режисьор: Петринел Гочев / Народен театър „Иван Вазов“ / фотограф: Росина Пенчева

С пиесата „Майстори“, написана през 1921 г., под режисурата на легендарния Н. О. Масалитинов, Народният театър открива сезон 1927–1928 г. Играна е рекордните за времето си 31 пъти до 1937 г. В спектакъла са засегнати темите за любов, ревност, съперничество, бунтарство срещу порядките в общността и желанието да се впишеш в общността. Тук зрителите ще попаднат на най-трагичния любовен триъгълник в националната ни драматургия, умело представен както в литературния шедьовър на Рачо Стоянов, така и в режисьорския прочит на Петринел Гочев. Представлението не се препоръчва за зрители под 12 г.

„Майстори“ / автор: Рачо Стоянов, режисьор: Петринел Гочев / Народен театър „Иван Вазов“ / фотограф: Росина Пенчева

Спектакълът „Майстори“ е носител на три номинации за театралните награди „Аскеер“ през 2017 г. в категориите: „водеща мъжка роля“ – Иван Юруков за ролята на майстор Найден; „сценография“ – Юлиана Войкова-Найман и „костюмография“ – Юлиана Войкова-Найман.

„Майстори“ / автор: Рачо Стоянов, режисьор: Петринел Гочев / Народен театър „Иван Вазов“ / фотограф: Росина Пенчева

Билети може да закупите от касата на ДТ „Рачо Стоянов“, всички каси ИзиПей/EasyPay в цялата страна, онлайн с карта на следния линк: https://epaygo.bg/1233351996.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Откриха изложбата „Създаваме заедно“ и наградиха участници в нея

Във вторник, 10 декември, в галерия „Арт Зона“ в Севлиево официално беше открита изложбата „Създаваме заедно“, посветена на 85 години Идеал Стандарт – Видима. В изложбата вземат участие 85 художници от цялата страна, всеки представен с по едно свое произведение, избрани от общо 171 картини, изпратени за участие в конкурса.

снимка: Галерия „Видима“

Една голяма част от тях присъстваха и на самото откриване. Сред гостите на събитието бяха представители от ръководството на Идеал Стандарт.

снимка: Галерия „Видима“

Началото беше поставено в 17.30 ч. от Сава Христов, като с кратко приветствие той поздрави всички участници в изложбата и благодари на ръководството на компанията за безусловната подкрепа.

снимка: Галерия „Видима“

След встъпителната реч, пред публиката излезе др. Николина Джановска, член на журито, която сподели своите впечатления от изложбата, а след това връчи сертификати и подаръци на номинираните в изложбата участници, а трите големи награди и наградата за млад автор бяха връчени лично от г-н Емил Гатев, директор на завода за санитарна арматура.

снимка: Галерия „Видима“

Г-н Гатев също приветства художниците, сподели възхищението си от красотата! Всички гости си взеха за спомен и специално напечатан за изложбата албум.

снимка: Галерия „Видима“

Наградата за млад автор получи Наташа Ноева, Първо място бе присъдено на Мариета Конова, второ на Цветан Казанджиев, а трето – Антон Гошев.

снимка: Галерия „Видима“

Картините в изложбата могат да бъдат разгледани в Галерията всеки вторник от 11 до 13.00 ч. и всеки четвъртък от 13 до 15.00 ч. до 30 април 2020 г. Картините в изложбата се продават.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица