Култура, Новини|04.06.2018 9:25

Братя Владигерови с концерт в Габрово

снимка: Община Габрово

Александър Владигеров – тромпет, флюгелхорн и Константин Владигеров – пиано ще представят в Габрово последния си албум „The Rag Waltz Time“ днес, 4 юни, от 19.00 ч. в зала „Възраждане“.

Александър и Константин са родени в София на 17.08.1978 г. в дома на изтъкнатия диригент и композитор Александър П. Владигеров (1933 – 1993) и актрисата Величка Чобанова-Владигерова. Първите си стъпки в музиката правят под ръководството на баща си и под въздействието на артистичния дух в дома Владигерови. Двамата са възпитаници на НМУ „Любомир Пипков“ и ДМА „Панчо Владигеров“ в София, както и на Университета за музикално-сценични изкуства и Консерваторията във Виена, където вече повече от 20 години живеят и работят.

Братята създават различни проекти, в които имат за цел да представят музикалната традиция на фамилия Владигерови, нейното развитие през три поколения. Към огромното и неоценимо като художествена стойност музикално наследство от техните предци двамата се отнасят с дълбока почит. Съхраняването на неговата автентичност играе водеща роля в разработването на всяка тяхна нова музикална инвенция и идеи. През последните 12 години братя Владигерови издават пет албума със собствени композиции: „Влюбеният скитник“ (2007 г.), „За големите и малките неща“ (2011 г.), „Мечтаейки за мечтите“ (2014 г.), “Посветени звуци“ (2014 г.) и „The Rag Waltz Time“(2017 г.), в които с лекота и детска необремененост заявяват своята индивидуалност и своеобразен композиторски почерк и изпълнителски талант. Концертните изпълнения на двамата братя са жива ретроспекция на музика, създавана в продължение на 120 години от три различни поколения, черпили опит и вдъхновение от богатството на българския фолклор, който до голяма степен успяват през последните години да доразвият в ефектна и креативна форма в така наречения стил „Балкански джаз“.

С огромна радост братята очакват срещата на живо с габровската публика, която ще е първа и особено специална, поради още един важен факт, както за тях, така и за габровци, а именно значимата роля на техния прочут дядо Панчо Владигеров (1899- 1978) за създаването на Фестивала Дни на камерната музика, с който се полага началота на една ярка културна и наложила се през годините традиция!

Билети за участието им в Габрово ще се продават преди концерта. Цената е 8 лв., а за ученици и пенсионери – 5 лв.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Напиши коментар