Култура, Новини|31.05.2018 17:34

Невена Митева избра „Етър”-а за сцена на своя поетичен изблик – „Шибил”

снимка: ЕМО „Етър“

В Етнографски музей на открито „Етър” започнаха репетициите на „Шибил”. Цялата трупа на Драматичен театър „Рачо Стоянов” участва в този уникален спектакъл, чиито режисьор е Невена Митева.

На 19 юни е премиерата, а на 26 юни е второто представление. Двете са безплатни за публиката. През юли ще има още едно безплатно представление. Осигурен е и транспорт до музея.

Защо Невена Митева е избрала да направи „Етър”-а сцена на „Шибил? Тук има бяла магия, казва тя.

снимка: ЕМО „Етър“

„Отново „Шибил”, но този път със съвършено нов състав – много млади хора. Любопитно е какво е тяхното усещане, как те ще се почувстват в атмосферата на „Етър”-а, която е много зареждаща и с много бяла енергия. Бяла магия има в тези пространства и си мисля, че по някакъв начин това ще се отрази на актьорите. Сега е много рано да мислим за това, но когато светнат прожекторите и се получи тази приказка, каквато представлява „Етър”-а през нощта, те самите ще се потопят в атмосферата и тя ще заработи в полза на спектакъла.”

На 30 май бе първата репетиция. Включена е цялата трупа, която играе във външните пространства на музея, по чардаците. Ролята на Шибил е поверена на Иван Юруков. Предстоят общо пет репетиции, след което е премиерата. Иван Юруков ще се присъедини към репетициите малко по-късно, очаква се и Георги Петков – композитор, който ще подготви представянето на музиката в откритите пространства.

Невена Митева казва, че предизвикателството е сериозно, тъй като такъв спектакъл се реализира по-трудно от филм. Някои от сцените са много близо до публиката, други далече.

Режисьорът Петринел Гочев определя този тип театър като специфичен за самата Невена Митева, а тя казва, че това е неин поетичен изблик.

Представянето на „Шибил” на открито в ЕМО „Етър” е инициатива, финансирана по програма „Култура” на Община Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

1 Коментар

 • Другари!
  Най-важното е да не се отклоняване от праведната педро-атлантическа линия, минаваща през посолството на Козяк!!!
  Трябва само още малко да се напънем, и Раша ще фалира, ще блокираме Северен покок и ще окупираме Крим с натовски бази!!!
  Ако не, поне ще пръднем мощно, като Огнян Минчев след натовска вечеря…
  По-бодро, другари шороши.
  Пабеда будет за нами!!!

Напиши коментар