Новини, Общество|31.05.2018 10:45

Семинар за ревматичните заболявания ще се проведе в Габрово

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Сдружение „Асоциация на пациентите с ревматоиден артрит“ организира в Габрово информационен семинар „Кажи не на страха, попитай ревматолог“, предназначен за граждани и пациенти.

Събитието ще се проведе на 6 юни, сряда, от 17.30 до 19.30 ч., в Ритуална зала на Община Габрово. Ще бъде предоставена информация за диагностика, възможности за лечение на ревматични заболявания и рехабилитация на пациенти.

Семинарът се провежда под патронажа на Община Габрово и с подкрепата на д-р Даниела Дариткова–Проданова, председател на Комисията по здравеопазване към Народното събрание, РЗОК – Габрово и Института за здравно образование.

Лектори на семинара ще бъдат Д-р Светла Копчева – ревматолог и д-р Мария Пройнова – физиотерапевт.

По данни от социологическо изследване „Нагласи и предизвикателства пред пациентите с ревматични заболявания“, поставянето на диагноза закъснява средно между 5 и 10 години.

Закъснялата диагноза повишава риска от инвалидизация, при това в млада възраст. Това се явява следствие от ненавременното разчитане на симптоматиката и закъснелия достъп до ревматолог.

Събитието на 6 юни поставя началото на скринингова програма за ранна диагностика на ревматични заболявания, която ще се проведе от 7 юни до 7 юли 2018 г..

През този период гражданите на възраст между 18 и 50 г., които нямат диагноза, но имат симптоми на ревматично заболяване ще имат възможност да се запишат за безплатен преглед при ревматолог.

Записванията стартират на 7 юни на тел. 070010126 (на цената на градски разговор, според тарифния план за мобилни мрежи). Кампанията е насочена към хората в активна, работоспособна възраст, при които ранната диагностика е от съществено значение.

Симптомите, които могат да бъдат признак за ревматично заболяване са: болки и подуване в ставите, болка в гърба или хълбока, трудно раздвижване сутрин.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Напиши коментар