Свържи се с нас

Новини

„Синята зона“ в Габрово ще има месец гратисен период

Published

on

© Copyright 2018 — Gabrovo News. All Rights Reserved

След въвеждането на така нар.“синя зона“ за престой и паркиране на автомобили в центъра на Габрово, пътните нарушители няма да бъдат принудително репатрирани и ще бъде въведен гратисен период, в който граждани няма да се санкционират.

В продължение на месец нарушителите ще получават предупреждение, най-вероятно стикер, указващ, че водачът на автомобила е оставил колата си на нерегламентирано за целта място. Скоби също няма да бъдат поставяни.

Това стана известно от думите на заместник – кметът на Габрово Климент Кунев, който коментира темата пред „Габрово Нюз“, по време на организирания на 28 май Информационен ден за гражданите, относно новите правила за престой и паркиране, които предстоят да бъдат въведени в нашия град.

Към момента действащата на територията на община Габрово цена за паркиране в центъра е 1 лев на час, като очакванията са въпросната стойност да остане непроменена.

Плащането на услугата ще се извършва по добре познатите в други градове на България начини – чрез изпращане на съобщение, талони или разработено специално мобилно приложение за смартфоните.

По улиците на Габрово ще бъде пуснат един репатриращ автомобил (паяк) и осигурени два мобилни екипа, поставящи скоби.

Размерът на глобите за санкционираните водачи на този етап не е изчислен, но до месец това ще стане факт и едва тогава ще бъде публично обявен за гражданите, информира Кунев.

Репатрираните автомобили ще бъдат премествани на специално обособен паркинг, като за целта ще се ползва плаца на бившия Текстилен техникум.

Работното време на „паяка“ и мобилните екипи, поставящи скоби, ще бъде от 09.00 до 17.00 часа в делничните дни. През почивните дни „синята зона“ няма да работи и неправилно паркирали няма да бъдат вдигани.

Живеещите граждани, попаднали в обхвата на „синята зона“, ще трябва да се сдобият с талон, издаден от Общината, който собствениците ще могат да местят във всеки свой автомобил.

Целта е Община Габрово да получи плащането си и същевременно собственикът да не бъде затруднен, правейки преценката кой от автомобилите си да остави извън „синята зона“.

Талонът ще трябва да бъде оставян на видно място в колата, така че да осигурява лесна справка от страна на проверяващите органи.

Обмисля се възможността паркингът зад Община Габрово да бъде обособен като „служебен паркинг“, обслужващ само автомобили на различни институции в Габрово, но това тепърва ще бъде обсъждано и коментирано. На този етап ще остане платена зона.

По думите на Климент Кунев съвсем скоро ще бъде забранена за паркиране и ул.“Орловска“, в участъка от сградата на ОДМВР – Габрово до блок Дунав. Свободен за автомобилите ще остане единствено джобът за паркиране пред „Ирландския пъб“.

© Copyright 2018 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Климент Кунев коментира и конкретно казуса с ул.“Иван Гюзелев“, останала частично извън обхвата на „синята зона“, за който след читателски сигнали ви съобщихме.

Оказва се, че отсечката между улиците „Елисавета Попантонова“ и „Априловска“ на ул.“Иван Гюзелев“ е тупикова (без изход), поради което на нея ще бъде забранено паркирането, но ще може автомобилите да остават за престой.

По думите на зам.кмета ул.“Иван Гюзелев“ ще стане еднопосочна, с посока на движение от банката към ул.“Елисавета Попантонова“, като по нея ще бъде въведено платено паркиране в тази си част, както и пред бившата Гражданска защита.

Според Кунев една част от улиците в центъра на Габрово не позволяват като регламент изобщо паркиране на автомобили, поради малките си габарити и на тях е забранено паркирането.

В проектонаредбата, която предстои да бъде гласувана на следващото заседание на Общински съвет – Габрово на 31 май, са използвани като възможни за паркиране най-лесно достъпните и широки места – по големите булеварди и улици, в изрядните асфалтирани и разчертани паркинги.

Всички други зони, които са междублокови пространства или площи, които не са със статут на зелена площ, но не са и разчертани като паркинг и в тях не е забранено паркирането, могат да се ползват за паркиране съвсем свободно от гражданите.

Климент Кунев допуска, че след въвеждането на „синята зона“ някои от улиците в широкия център на Габрово, останали извън „синята зона“, ще бъдат по-натоварени от другите и на тях ще има много безплатно паркирали автомобили.

„Вероятно. Очаква се да има такъв процес. Но всеки водач има задължение да спазва правилата, разписани в Закона за движение по пътищата, т.е. не трябва да се възпрепятства други при управлението на своя автомобил и при паркиране. Факт е, че ние трябва да осигурим наблюдение и контрол на един по-голям периметър около центъра, тъй като се очаква, поне в началото, човек да гледа да стигне до центъра, но някъде да спре безплатно и да не влиза в платената част“, заяви още той.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

6 коментара

6 Comments

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Крими

Арестуваха криминален тип, блудствал с непълнолетна

Published

on

Полицията задържа многократно осъждан за кражби, грабежи и блудства, 30-годишен дряновец, извършил блудство с непълнолетно момиче.

Насилникът бил хванат в събота, 17 октомври. Мъжът, чрез заплахи и сила, извършил блудствени действия спрямо непълнолетно момиче от Дряново.

На лицето е била наложена полицейска мярка „задържане“ за срок до 24 часа.

По случая в РУ-Дряново е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл.150 ал.1 от Наказателния кодекс.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Социалистите с „Виртуална приемна“ за граждани

Published

on

Във времена на епидемия от КОВИД – 19, общинските съветници на БСП – Габрово и народният представител Кристина Сидорова ви дават възможност да поставите вашите проблеми и въпроси, да изкажете мнение и препоръка във виртуалната им приемна.

Те се ангажират да отговорят на всеки, който спазва добрия тон, използва кирилица и е предоставил имейл или телефон за обратна връзка.

„Виртуалнaта приемна” е наша идея, която смятаме, че ще бъде полезна за жителите на Габрово. Тя ще даде възможност за много по-облекчен контакт и по-бързо решаване на поставените казуси”, коментираха инициаторите от БСП – Габрово.

Виртуалната приемна може да откриете на сайта на БСП – Габрово или оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Служител „под градус“ е с комоцио след злополука

Published

on

Служител „под градус“ бе приет в габровската болница с мозъчно сътресение след претърпян инцидент.

Злополуката е станала в събота, 17 октомври, около 09.30 часа на бул.“Столетов“ в областния град.

Пристигналият на мястото екип на „Пътна полиция“ установил, че 38-годишен мъж, возещ се в задната част на степенка на специализиран товарен автомобил за събиране на смет, е паднал на земята.

Мъжът бил откаран в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“, където била установена диагнозата „комоцио“. За щастие животът на пострадалият бил вън от опасност.

Мъжът обаче бил проверен за употреба на алкохол, като дрегерът отчел 0.23 промила. Пътнотранспортното произшествие е обслужено по административен ред.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица