Свържи се с нас

Новини

„Синята зона“ в Габрово ще има месец гратисен период

Published

on

© Copyright 2018 — Gabrovo News. All Rights Reserved

След въвеждането на така нар.“синя зона“ за престой и паркиране на автомобили в центъра на Габрово, пътните нарушители няма да бъдат принудително репатрирани и ще бъде въведен гратисен период, в който граждани няма да се санкционират.

В продължение на месец нарушителите ще получават предупреждение, най-вероятно стикер, указващ, че водачът на автомобила е оставил колата си на нерегламентирано за целта място. Скоби също няма да бъдат поставяни.

Това стана известно от думите на заместник – кметът на Габрово Климент Кунев, който коментира темата пред „Габрово Нюз“, по време на организирания на 28 май Информационен ден за гражданите, относно новите правила за престой и паркиране, които предстоят да бъдат въведени в нашия град.

Към момента действащата на територията на община Габрово цена за паркиране в центъра е 1 лев на час, като очакванията са въпросната стойност да остане непроменена.

Плащането на услугата ще се извършва по добре познатите в други градове на България начини – чрез изпращане на съобщение, талони или разработено специално мобилно приложение за смартфоните.

По улиците на Габрово ще бъде пуснат един репатриращ автомобил (паяк) и осигурени два мобилни екипа, поставящи скоби.

Размерът на глобите за санкционираните водачи на този етап не е изчислен, но до месец това ще стане факт и едва тогава ще бъде публично обявен за гражданите, информира Кунев.

Репатрираните автомобили ще бъдат премествани на специално обособен паркинг, като за целта ще се ползва плаца на бившия Текстилен техникум.

Работното време на „паяка“ и мобилните екипи, поставящи скоби, ще бъде от 09.00 до 17.00 часа в делничните дни. През почивните дни „синята зона“ няма да работи и неправилно паркирали няма да бъдат вдигани.

Живеещите граждани, попаднали в обхвата на „синята зона“, ще трябва да се сдобият с талон, издаден от Общината, който собствениците ще могат да местят във всеки свой автомобил.

Целта е Община Габрово да получи плащането си и същевременно собственикът да не бъде затруднен, правейки преценката кой от автомобилите си да остави извън „синята зона“.

Талонът ще трябва да бъде оставян на видно място в колата, така че да осигурява лесна справка от страна на проверяващите органи.

Обмисля се възможността паркингът зад Община Габрово да бъде обособен като „служебен паркинг“, обслужващ само автомобили на различни институции в Габрово, но това тепърва ще бъде обсъждано и коментирано. На този етап ще остане платена зона.

По думите на Климент Кунев съвсем скоро ще бъде забранена за паркиране и ул.“Орловска“, в участъка от сградата на ОДМВР – Габрово до блок Дунав. Свободен за автомобилите ще остане единствено джобът за паркиране пред „Ирландския пъб“.

© Copyright 2018 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Климент Кунев коментира и конкретно казуса с ул.“Иван Гюзелев“, останала частично извън обхвата на „синята зона“, за който след читателски сигнали ви съобщихме.

Оказва се, че отсечката между улиците „Елисавета Попантонова“ и „Априловска“ на ул.“Иван Гюзелев“ е тупикова (без изход), поради което на нея ще бъде забранено паркирането, но ще може автомобилите да остават за престой.

По думите на зам.кмета ул.“Иван Гюзелев“ ще стане еднопосочна, с посока на движение от банката към ул.“Елисавета Попантонова“, като по нея ще бъде въведено платено паркиране в тази си част, както и пред бившата Гражданска защита.

Според Кунев една част от улиците в центъра на Габрово не позволяват като регламент изобщо паркиране на автомобили, поради малките си габарити и на тях е забранено паркирането.

В проектонаредбата, която предстои да бъде гласувана на следващото заседание на Общински съвет – Габрово на 31 май, са използвани като възможни за паркиране най-лесно достъпните и широки места – по големите булеварди и улици, в изрядните асфалтирани и разчертани паркинги.

Всички други зони, които са междублокови пространства или площи, които не са със статут на зелена площ, но не са и разчертани като паркинг и в тях не е забранено паркирането, могат да се ползват за паркиране съвсем свободно от гражданите.

Климент Кунев допуска, че след въвеждането на „синята зона“ някои от улиците в широкия център на Габрово, останали извън „синята зона“, ще бъдат по-натоварени от другите и на тях ще има много безплатно паркирали автомобили.

„Вероятно. Очаква се да има такъв процес. Но всеки водач има задължение да спазва правилата, разписани в Закона за движение по пътищата, т.е. не трябва да се възпрепятства други при управлението на своя автомобил и при паркиране. Факт е, че ние трябва да осигурим наблюдение и контрол на един по-голям периметър около центъра, тъй като се очаква, поне в началото, човек да гледа да стигне до центъра, но някъде да спре безплатно и да не влиза в платената част“, заяви още той.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

6 коментара

6 Comments

 1. За членовете на ГЕРП паркиранвто пред офиса ни ще бъде разрешено безсрочно.
  Също и талоните за синята зона ще са безплатни за гербави и за нашите мутри!!!
  Така че, споко!
  Нищо няма да се промени.

 2. Вилъджерчо

  30.05.2018 at 11:12

  То на нормалните хора и х’анусът им е еднопосочен, ама при нас, герберастите и шорошоидите, е двупосочен, защото го използваме с двойно хибридно предназначение!!!

  😎

 3. Шнура

  30.05.2018 at 12:02

  Разбира се, че улицата попада наполовина в забранената зона, защото е без изход. Вие да не си помислихте, че е заради офиса? Няма такова нещо.

 4. Частта от улицата до офиса на ОПГГЕРП ще бъде преименувана на „Улица Тупикова“.

  Това е в чест на нашия любим председател Цецомир Тупов!!!

  Честито!!!

  Поздрави и Овации…Възгласи ГЕРБ БКП СЛАВА

 5. Частта от улицата до офиса на ОПГГЕРП ще бъде преименувана на „Улица Тупикова“.

  Това е в чест на нашия любим председател Цецомир Тупов!!!

  Честито!!!

  Поздрави и Овации…възгласи СЛАВА ГЕРБ БКП

 6. Лудхуи

  30.05.2018 at 16:44

  Всички в тоя град сте смешници да го знаете манталитет на мангали дори и по зле аз ще емигрирам ама скоро ще го духате нещастници всички в Габрово сте злобни интриганти манафи да ви е а маиката

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Икономика

Купете имот с Гарант, превърнете го в дом с помощта на нашите партньори

Published

on

След като вече сте закупили имот с ГАРАНТ и сте извършили първата важна стъпка по планиране и проектиране следва доста по-трудоемката част, а именно реализацията на плана – строително-ремонтните дейности, обзавеждането и оборудването. Правилната последователност на извършване е важна, защото по този начин ще спестите време, пари и енергия.

??

• Подготовка на терена – започва се с къртене, демонтаж и премахване на всичко старо и ненужно. Демонтиране на врати, премахване на стари подови настилки, сваляне на тапети и стари мазилки, къртене на фаянс, теракота и мозайка, премахване на преградни стени и т.н.
*Съвет: Добре е, колкото се може по-често помещенията да бъдат почиствани, за да се редуцира събирането на излишна мръсотия, която възпрепятства по-бързото изпълнение на проекта.

• Подмяна на инсталации
В този етап се включват: смяна на дограмата, оформяне на отворите за интериорните врати, подмяна на канализационната и водопроводна мрежа, ако е необходими, изграждане на нова електрическа инсталация, ремонт на отоплителната система.
*Съвет: Практичен и здравословен вариант за отопление е подовото. Има два вида: електрическо и водно, като първото се монтира посредством електрически рогозки, а второто – с т.нар „дълбок монтаж“ чрез полагането на тръби под подовата настилка. Най-голямото предимство на подовото отопление е равномерната температура, която се достига, както и липсата на замърсяване.

• Основни довършителни ремонтни дейности
Най-общо това са: полагане на външна и вътрешна изолация; изравняване на подове и стени; изграждане на преградни стени с гипсокартон или „обличане“ на съществуващи; шпакловки; поставяне на фаянс, теракота, гранитогрес, боядисване с латекс, слагане на тапети, декоративна мазилка; подови настилки; поставяне на осветителни тела и т.н.
*Съвет: За да не бъде интериорът на банята еднообразен, може да „вкарате“ свежи акценти чрез декоративни пана. Такива и подобни предложения може да намерите в магазини „ПАРОС“. А чрез нашето съдействие може да получите до 20% отстъпка при пазаруване там.

• Обзавеждане и декорация
Един от най-приятните етапи, когато домът придобива сравнително завършен вид, показващ индивидуалните вкусове на собствениците си. В този етап се включва: обзавеждането на кухнята; поставянето на всички уреди и мебели в останалите помещения, декорация. Обзавеждането на кухнята почти винаги е по индивидуален проект. Специфичните и нестандартни размери на помещенията, изискват точно проектиране за оползотворяване на всички ниши. За тази задача може да се доверите на нашия партньор Мебелна къща САРАКТА. С професионализъм и прецизност те ще се погрижат както за кухненското, така и за цялостното обзавеждане.
*Съвет: Добре е да предвидите за проектирането, производството и доставката на Вашите мебели период между 30 и 60 дни. Тъй като основният ремонт е дълъг, добре е изборът на мебели и оборудване да се прави паралелно.

И ето че след дълга и упорита работа Вашият нов дом е готов! Най-сетне може да седнете с чаша кафе, излегнали се на дивана и да помислите „Е, струваше ли си?“. Ние можем само да Ви кажем, че домът не е просто място, той е чувство и всяко усилие за постигане на топлина, сплотеност и удовлетвореност, си струва! Ако все още не сте намерили своя бъдещ дом – направете го с ГАРАНТ!

Зареди още

Култура

Ятаганът на Цанко Дюстабанов и каракулакът на Ильо Петков в изложба

„…Пък каквото сабя покаже“

Published

on

Ятаганът на войводата Цанко Дюстабанов и каракулакът на четника Ильо Петков са представени в изложба от оръжия на над 40 борци за свобода. Двете културни ценности са част от фонда на Регионален исторически музей – Габрово.

каракулакът на Ильо Петков

Изложбата „…Пък каквото сабя покаже“ е представена в РИМ – Шумен и в нея могат да се видят сабите, камите и други хладни оръжия, принадлежали на Васил Левски, Христо Ботев, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, Георги Раковски, Захарий Стоянов, Панайот Хитов, Филип Тотю, Велчо Атанасов-Джамджията, Цанко Дюстабанов и други борци за свободата на България.


Ятаганът на Цанко Дюстабанов

Изложеното оръжие е от колекциите на културни институции от цялата страна – Национален военноисторически музей – София, регионалните исторически музеи във Велико Търново, Ловеч, Габрово, Русе, Плевен, Сливен, Враца, Варна, Търговище, Смолян и Шумен, историческите музеи в Панагюрище, Дряново, Елена, Батак, Лом и Севлиево, както и Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство – Трявна.

Публиката може да разгледа изложбата „…Пък каквото сабя покаже“ до 30 април.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Няма случай на коронавирус в Габровско

Италианец е настанен в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ с грипоподобни симптоми. Взети са му проби за изследване, очакват се резултатите до два дни.

Published

on

До момента на територията на област Габрово няма доказан случай на пациент с коронавирусна инфекция. В инфекциозно отделение на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ е настанен гражданин на Република Италия с грипоподобни симптоми. Взети са проби за изследване, очакват се резултатите до два дни.

Това стана известно след проведено днес, 27 февруари, заседание на Съвета за медицинско осигуряване при бедствие, аварии и катастрофи към РЗИ – Габрово, във връзка със заболяването COVID – 19 – инфекциозно заболяване предизвикано от коронавирус 2019.

снимка: Областна администрация – Габрово

На заседанието в Областната администрация – Габрово присъстваха областният управител Невена Петкова, директорът и представители на РЗИ- Габрово, директори и управители на лечебни заведения за болнична и извънболнична помощ от област Габрово, както и председателят на съюзът на стоматолозите.

На проведената среща беше докладвано за окомплектоването на лечебните заведения с лични предпазни средства и консумативи, както и за възможностите за разкриване на допълнителни легла за лечение на болни с усложнения, при необходимост.

Разгледани бяха алгоритмите на поведение при извършване на преглед на пациенти с грипоподобни симптоми и оплаквания.

снимка: Областна администрация – Габрово

След обсъждане на ситуацията в страната и областта, Съветът за медицинско осигуряване при бедствие, аварии и катастрофи към РЗИ – Габрово дава следните препоръки:
1. Всички граждани, които пристигат от страните: Континентален Китай, Макао, Тайван, Хон Конг и Италия и са със грипоподобни оплаквания и симптоми като висока температура, кашлица, ставно – мускулни болки и отпадналост и затруднено дишане, да се обърнат по телефона към личните си лекари, а не да отиват на място в техните кабинети или спешна или неотложна помощ. Това се налага във връзка с предпазване от разпространение на вируса сред други пациенти и обслужващия медицински персонал.
2. Всички, които са се завърнали от горепосочените страни и нямат никакви оплаквания, също следва да информират своя личен лекар незабавно. Същите остават на 14-дневна доброволна домашна карантина.
3. Всички останали пациенти, които не са завръщащи се от засегнатите от вируса страни, посещават личните си лекари с цел уточняване на здравния им статус.
4. Препоръчва се през следващите седмици до затихване на разпространението на вируса в световен мащаб, да се ограничат посещенията на места, където има струпване на големи групи от хора, особено на закрито.

снимка: Областна администрация – Габрово

Напомняме най – лесните предпазни мерки, против разпространение на вируса:
• Често миене на ръцете
• Избягвайте докосването на вашата уста/нос/очи
• Избягвайте хора, около вас, които са със симптоми на грип
• Потърсете ранна медицинска помощ при развитие на симптоми
• Покривайте устата и носа си при кашляне или кихане
• Информирайте вашия лекар за вашите пътувания
• Не тръгвайте на път ако имате температура или кашлица

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица