Свържи се с нас

Новини

Парадоксално: Само пред офиса на управляващите ще се паркира безплатно!

Published

on

© Copyright 2018 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Още невъведена официално „синята зона“ за паркиране на автомобили в центъра Габрово и вече скандалите, с много неизвестни, запознаха да зреят.

Участъкът от ул.“Иван Гюзелев“, в който паркирането на автомобили няма бъде платено.

Оказва се, че в идеалния център на областния град съществува част от улица, на която паркирането на моторни превозни средства ще продължи да бъде безплатно, дори и при новите правила за престой и паркиране. Това ще стане, ако готвената Наредба бъде приета в този си вид на следващото заседание на Общински съвет – Габрово, в края на месеца.

Става въпрос за централната улица „Иван Гюзелев“, по-конкретно в отсечката между ул.“Елисавета Попантонова“ и ул. „Априловска“, на която е разположен партийният офис на политическата партия, управляваща днес в Габрово.

За това сигнализира до редакцията на „Габрово Нюз“ читател, с очевидно тънко репортерско мислене. Според него обособената зона, освободена от платено паркиране пред партийната централа, е направена целенасочено, тенденциозно, в интерес на определен кръг заинтересовани лица, които да паркират автомобилите си в центъра на Габрово без да си плащат.

Освен това по този начин вероятно не е бил проявен еднакъв критерий при определянето на това кои улици ще попаднат в така нар. „синя зона“ и кои не, като доказателство за това е именно посоченият фрапантен пример.


„След като прочетох във вашата медия, че Община Габрово организира Информационен ден за гражданите, за да ни запознае с Наредбата за „синята зона“, правилата и кои улици ще попаднат в нейния обхват, влязох в разработената графична част. Останах изумен и много изненадан от видяното. От визуализацията с учудване установих, че точно пред централата на въпросната партия паркирането ще бъде безплатно! Нещо, което не може да се види и каже за цялата ул. „Иван Гюзелев“. Това е недопустимо и определено говори за „секретни критерии“ и задкулисие при изготвянето на „синята зона“, гневи се авторът на сигнала, който подозира, че някой висшестоящ партиен кадър по всяка вероятност има пръст в цялата работа, опитващ се да уреди безплатното паркиране на своите.

Участъкът от ул.“Иван Гюзелев“, в който паркирането на автомобили ще бъде платено.

„Какво излиза? Че за едни ще си плащаме, а други – са привилегировани, заради сегашното си положение!“, възмущава се още читателят.

По думите на гражданина, потърсил ни за съдействие да дадем гласност на проблема, решение има и то може да бъде търсено по два начина. Единият е паркирането в участъка между ул.“Елисавета Попантонова“ и ул. „Априловска“ да стане платено, като бъде обхваната цялата улица, или  ул.“Иван Гюзелев“ да не бъде включвана в „синята зона“ за престой и паркиране.

Ако желаете да ни покажете вашия поглед към събитията от деня, изпращайте ни снимки, коментари, мнения и сигнали на адрес: info@gabrovonews.bg, а ние от наша страна ще ги предоставяме на вниманието на широката общественост.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

8 коментара

8 Comments

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Яна Петкова с два медала от международен турнир по плуване

Published

on

С два сребърни медала от силния международен турнир по плуване Burgas Swimming Open 2020 се завърна габровката Яна Петкова, състезаваща се за севлиевския клуб „Викинг-2008“, информира sevlievo-online.com.

Това беше поредното й отлично представяне, при което Яна допусна пред себе си само румънката Анастасия Удроиу в дисциплините 50 и 100 м бътерфлай. Съотборникът й Момчил Баев също направи успешни стартове и се класира шести в дисциплините 50 и 100 м бруст.

Отлично плуване записа Ивайла Йонкова в дисциплините 100 и 200 м гръб. в които постигна най-добри лични постижения и съответно осмо и девето място. Цялата статия можете да прочетете оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/
  

Зареди още

Новини

Приетият таван на директните годишни плащания ще спре окрупняването в земеделието

Предвиждат се мерки за овладяване на експлоатацията на нашите сезонни работници в Европа и защита на правата им.

Published

on

„Приетият таван на директните годишни плащания от 100 000 евро ще сложи край на окрупняването в земеделието. За страна с концентрация на земеделските субсидии, каквато е България, това е социално значим пробив. Този принцип, залегнал и във „Визия за България“ на БСП, бе възприет и от Европейския парламент. Така парите ще стигат до повече производители, каквото е и нашето разбиране за хармонично развитие на селското ни стопанство.“

Това каза след снощното гласуване на докладите за Общата селскостопанска политика Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент. Една от ресорните комисии на българския евродепутат е Комисията по земеделие и развитие на селските райони (AGRI).

Предложението да се запази преходната национална помощ беше подкрепено от българските социалисти. С тази стъпка ключови сектори на животновъдството, голяма част от които малки ферми у нас, ще могат да получават национално финансиране поне до края на следващия програмен период. Христов открои като „особено важно“ предложението за засилване на сътрудничеството между държавите членки в сферата на труда при селскостопанските работници. 

„Български граждани, работещи в селското стопанство в други страни на ЕС, сега са ощетявани, експлоатирани и живеят в мизерни условия. Следващата Обща селскостопанска политика поставя акцент върху защита на тези права. Важна стъпка напред е, че с ОСП се решават социални проблеми на наднационално ниво, а тя не се ограничава с разпределение на бюджета“, каза той. 

Българският евродепутат изрази съжаление, че се предвижда процентът за обвързана подкрепа (обвързването на част от средствата по ОСП с конкретно производство) да бъде намален от сегашната формула (13+2)% на (10+2)% от пакета на директните плащания. 

Иво Христов коментира също така, че е било отхвърлено предложението, на което съвносител са и българските социалисти, да се постигне изравняване на субсидиите до края на следващия програмен период.

Ivo HRISTOV in the EP in Brussels

„За съжаление, и занапред ще носим тежестите на зле договорените при встъпването ни в ЕС субсидии. Това ощетява българските производители, но страните в ЕС ревниво пазят интересите на своите земеделци и никой няма намерение да отстъпва от завоюваното. Все пак очаквам, че ще се върви към сближаване в периода до 2027 г.“, каза още той. 

„Специално внимание в мандата на ЕП за преговори със Съвета и Европейската комисия намират пчелите и другите опрашители. Това е изключително важно за страна като България, в която от години проблемите с пчелите се множат и изострят. Друг акцент ще бъде опазването на биологичното разнообразие. Все по-ясно се проявяват пагубните последствия от неговото намаляване, а това ще има отражение както върху природата, така и върху собственото ни препитание“, допълни Христов. 

По думите му, редица други важни предложения, свързани с напояването, новите технологии и въвеждането на механизъм за жалби на ниво ЕС при съмнения за злоупотреби, са също важни, заслужават да бъдат подкрепени и да станат част от следващата ОСП. 

„Поради тази причина вчера подкрепихме мандата, постигнат в ЕП, за тристранни преговори със Съвета и Европейската комисия за бъдещето на Общата селскостопанска политика. Надявам се те да приключат във възможно най-кратки срокове, за да има достатъчно време за действие и подготовка за новия период и на национално ниво“, каза още Христов. 

Зареди още

Новини

В неделя връщаме часовника с час назад

Published

on

През нощта в събота срещу неделя се връщаме към зимното часово време. Часовниците трябва да бъдат преместени с един час назад точно в 04.00 часа. Това означава, че ще спим един час повече, ще бъде по-светло сутрин, но пък ще се стъмва по-рано вечер.

В България преминаването от лятно към зимно часово време и обратно започва да се прилага през 1979 г., а в Европа – от 1916 г.

От 2002 година насам зимното часово време в ЕС започва в последната неделя от октомври и завършва в последната неделя от март. Различните държави не са единодушни относно това дали има нужда от зимно и лятно часово време.

Някои държави желаят да преустановят ежегодната промяна. Причините са, че икономическият ефект от тези промени е незначителен, а много хора се оплакват от здравословни проблеми.

Европейският парламент през март 2019 г. подкрепи предложение за прекратяване на смяната сезонното часово време през 2021 г.

2021 г. може да бъде последната година на смяна на сезонното часово време в Европейския съюз.

Допитване от 2018 година показа, че 51% от българите искат лятно часове време. За зимното часово време пък своя глас дадоха 38%.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица