Култура, Новини|15.05.2018 12:10

45 години Национален музей на образованието

снимка: НМО – Габрово

В петък Националният музей на образованието ще отбележи 45 години от своето създаване. Празничната програма за 18 май, обявен като „Ден на отворените врати“, е кулминация на целогодишни събития, които се реализират под патронажа на Министерството на образованието и науката.

снимка: НМО – Габрово

Инициативите в „Деня на отворените врати“ носят логото на Европейската година на културното наследство (2018), която акцентира върху значението на неговото съхранение за бъдещите поколения.

Празникът ще започне в 11.00 часа с водосвет и официално откриване на външна експозиция „Алея на знанието“. Темата „Началото“ е свързана с развитието на днешния музей, който е наследник на държавния Училищен музей, създаден през 1905 г. в София по инициатива на проф. Шишманов.

Музеят, открит с основна задача да събира и съхранява важните за историята на българското учебно дело материали, да подпомага самообразованието на учителите и да улеснява училищните власти при снабдяването с по-модерни учебни помагала, има трудна съдба.

С влизането на България в Първата световна война Училищният музей е затворен и отново открит през лятото на 1922 г. По време на Втората световна война дейността му запада.

снимка: НМО – Габрово

„Началото“ проследява етапите, през които преминава идеята на просветния министър Иван Шишманов – усилията през 50-те и 60-те години на миналия век за създаване на Просветно-педагогически музей към БАН, който във времето променя названието си – Музей на народното образование, Музей на българското образование… До решението на Министерски съвет през 1973 г. за създаване на Национален музей на образованието и откриването на постоянна експозиция в сградата на Априловска гимназия през 1986 г.

снимка: НМО – Габрово

Историческият разказ от външната експозиция се пренася в Арт коридора на музея с фотоизложба „Пътят напред“. Двадесет табла със снимков материал хронологично разкриват труда на музейните ръководители и специалисти – уредници, фондовици, екскурзоводи, информатори, през 45-годишното съществуване на Националния музей на образованието.

Най-големите дарители в първите години от създаването на НМО – Министерство на народното просвещение, НИИО „Тодор Самодумов“, Априловска гимназия, Исторически музей – Габрово, СК „ЧТЕХПРОМ“, училища от София, Пловдив, Шумен, бивши учители и просветни дейци – са показани в централното фоайе на музея.

снимка: НМО – Габрово

„Денят на отворените врати“ ще продължи с представяне на международна пътуваща изложба „Пътят на образованието в славянския свят“ („Paths of education in the slavic world“) с участието на 13 държави – Беларус, Босна и Херцеговина, България представена от Националния музей на образованието, Хърватия, Чехия, Македония, Черна гора, Полша, Русия, Сърбия, Словакия, Словения, Украйна.

снимка: НМО – Габрово

Проектът представя етапите на образование във всяка от страните с 6 теми: развитие на грамотността; значими просветители, педагози, личности; видове учебни заведения (сгради, училища); училищни уроци; учебници, помагала, методически ръководства; учебни пособия и училищно оборудване.

снимка: НМО – Габрово

Дебютът на изложбата беше в края на 2016 година в Любляна. През юни тя ще бъде показана във Варна и през есента отново ще се върне в НМО, когато е второто международна инициатива под знака на 45-годишнината – научна конференция „Музеите и училищната история“.

След обяд празникът, който съвпада с Международния ден на музеите, включва събития, свързани с педагогическата и музейна колегии – публичен урок „Европейският опит и Българското възраждане“ с преподаватели и ученици от НАГ, среща на поколенията и афтърпарти от 16.30 часа.

Директорът на НМО г-жа Мая Карагьозова ще връчи Почетния знак на институцията на дългогодишни музейни работници с принос за нейното развитие.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Напиши коментар