Свържи се с нас

Новини

Населението на област Габрово продължава да се топи!

Published

on

снимка: Тодор Тодоров, фото „Спринт“

Към 31 декември 2017 г. населението на област Габрово е 110 254 души, което представлява 1.6% от населението на България и 13,9% от населението на Северен централен район. В сравнение с 2016 г. населението на областта намалява с 2080 души, или с 1.9%. Тези данни официално оповестиха от Териториално статистическо бюро – Север, отдел „Статистически изследвания – Габрово“.

Мъжете са 53 243 (48.3%), а жените – 57 011 (51.7%), или на 1 000 мъже се падат 1 071 жени. Броят на мъжете преобладава във възрастите до 53 години. Включително с нарастването на възрастта се увеличават броят и относителният дял на жените от общото население на областта.

Относителният дял на жените е най-висок в община Дряново – 52.2% или на 1 000 мъже се падат 1 092 жени, а най-нисък е в община Севлиево – 51.4% или на 1 000 мъже се падат 1 058 жени.

Продължава процесът на застаряване на населението в област Габрово. В края на 2017 г. лицата на 65 и повече навършени години са 31 141, или 28.2% от населението на областта, което я нарежда на второ място в страната след област Видин (29.3). В сравнение с 2016 г. делът на населението в тази възрастова група нараства със 0.3 процентни пункта, а спрямо 2001 г. – със 7.9 процентни пункта. В регионален аспект, лицата на 65 и повече навършени години са най-много в община Трявна – 31.9%, а най-малко в община Севлиево – 26.9%.

Процесът на застаряване е по-силно изразен сред жените отколкото сред мъжете. Относителният дял на жените на възраст над 65 години е 32.8%, а на мъжете – 23.4%. Тази разлика се дължи на по-високата смъртност сред мъжете и като следствие от нея – на по-ниската средна продължителност на живота при тях.

Към 31.12.2017 г. децата до 15 години в областта са 12 632, или 11.5% от общия брой на населението, като спрямо 2016 г. този дял се увеличава с 0.2 процентни пункта. По този показател област Габрово заедно с област Смолян заемат последно място в страната.

В община Севлиево лицата от тази възрастова група са с най-висок дял – 13.0%, а с най-нисък – в община Трявна (8.9%).

Към 31.12.2017 г. общият коефициент на възрастова зависимост в област Габрово е 65.8%, или на всяко лице в зависимите възрасти (под 15 и над 65 години) се падат повече от две лица в активна възраст. За сравнение, през 2016 г. този коефициент е бил 64.6%.

Това съотношение е по-благоприятно в градовете – 59.5%, отколкото в селата – 102.6%. Във всички общини на областта, този показател е над 60.0%, като най-неблагоприятно е съотношението в община Дряново (73.7%).

Застаряването на населението води до повишаване на неговата средна възраст, която от 47.2 години през 2014 г. нараства на 47.7 години през 2016 г. и достига 48.0 години в края на 2017 година. Процесът на застаряване на населението се проявява както в селата, така и в градовете, като в градовете средната възраст на населението е 46.8 години, а в селата – 53.5 години.

Тенденцията на застаряване на населението води до промени и в неговата основна възрастова структура – под, във и над трудоспособна възраст. Влияние върху съвкупностите на населението във и над трудоспособна възраст оказват както застаряването на населението, така и законодателните промени при определянето на възрастовите граници за пенсиониране.

За 2017 г. тези граници за населението в трудоспособна възраст са до навършването на 61 години за жените и 64 години за мъжете.

Населението в трудоспособна възраст към 31.12.2017 г. е 61 158. души, или 55.5% от населението на областта, като мъжете са 33 029, а жените – 28 129. Независимо от увеличаващата се възрастова граница за пенсиониране през 2017 г., трудоспособното население е намаляло с 1 517 души, или с 2.4% спрямо предходната година.

Към края на 2017 г. над трудоспособна възраст са 35 591 души, или 32.3%, а под трудоспособна възраст – 13 505 души, или 12.2% от населението на областта.

Възпроизводството на трудоспособното население се характеризира чрез коефициента на демографско заместване, който показва съотношението между броя на влизащите в трудоспособна възраст (15 – 19 години) и броя на излизащите от трудоспособна възраст (60 – 64 години). Към 31.12.2017 г. това съотношение е 50. За сравнение, през 2001 г. 100 лица, излизащи от трудоспособна възраст, са били замествани от 89 млади хора.

По този показател област Габрово отново дели последните места заедно с областите Перник и Кюстендил. Най-благоприятно е това съотношение в областите Сливен – 84, Варна – 71, и София (столица) – 70 лица.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

2 коментара

2 Comments

 1. Таня Кратункова

  14.05.2018 at 14:15

  Това изобщо не е вярно!!!
  Само в последните пет години сме внесли 5000 млади циганина от Котел, Троян и Казанлък!!!
  Делът на младите ромлянчета вече е над 50% в детските градини!!!!
  Бъдещето на Ромбово е гарантирано!!!!

 2. анонимен

  14.05.2018 at 17:02

  В последните дни(за информация) прираста се увеличава с пристигане на цигани от Плевенския край.На 9-ти май 15 цигани слязоха от плевенския автобус,придружени от своето поколение.Някой да прави асоциация с Плевен?

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Областният ще даде началото на „Културен жест“

Published

on

В навечерието на светлите Великденски празници Областният управител на Габрово поставя началото на инициативата „Културен жест“. Тя е част от предстоящо мащабно събитие, което Областна администрация – Габрово и Държавен архив – Габрово организират, съвместно с регионални и местни културни институти и ще посветят на 24 май.

„В условия на световна пандемия сме и това няма как бързо да се промени. Но може всички заедно да направим така, че дните да са изпълнени с позитивни мисли и красота, с която ни дарява изкуството във всичките му направления. Тази инициатива е покана през следващата седмица да четем заедно любими стихове, откъси от произведения, а защо не да изпълняваме любими песни, да рисуваме… „

Начало на инициативата ще даде областният управител Невена Петкова. Какво ще сподели или прочете тя ще може да гледате и слушате на Facebook страницата на Областен управител на област Габрово в понеделник, точно в 18.00 часа.

А кои други представители на институции ще се присъединят, ще разберете ако всеки ден в същия час отново сте „там“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Евродепутатът Цветелина Пенкова за кампанията #PRAYATHOME

Published

on

#PRAYATHOME е името на кампанията, която стартира на Световния ден на здравето и професионалния празник на здравния работник, инициирана от евродепутата Цветелина Пенкова. Основният призив е да бъдем отговорни, солидарни и да проявим разбиране към всички тези хора, които полагат денонощно усилия, за да могат да опазят нашето здраве. А отговорната позиция е, по празниците да се опитаме да създадем едни традиции, които не са типични за нас и да останем вкъщи.

Всички искаме да излезем по-бързо от тази здравно-икономическа криза и да се върнем към активния си начин на живот, да празнуваме в храмовете, по площадите, с близки и приятели. Препоръките на Щаба са да се ограничат тези масови събирания, защото съществува сериозен риск това да ни върне със седмици назад. Призивът и на църквата е да останем вкъщи, да се помолим от там и да не посещаваме храмовете. Имаме уверения, че всички мерки за дезинфекция ще бъдат направени. Факт е, че първите, които подкрепиха #PRAYATHOME са докторите и медицинския персонал от Центъра за спешна медицинска помощ – София, начело с директора д-р Георги Гелев. Разбира се, включиха се много колеги от Европарламента и някои популярни български лица, обясни Пенкова пред Дарик радио.

Въпреки, че никой не беше подготвен за толкова огромна криза, реакциите на европейските институции бяха навременни и адекватни, каза евродепутатът от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите. 812 млн. евро ще бъдат на разположение на България, които могат да се използват в борбата с коронавируса. До края на годината се очакват още над 500 млн. евро, което означава, че България ще получи близо 1 млрд. и 400 млн. евро за борба с тази криза. Взимат се мерки и в научноизследователската дейност, за която също се отделят средства, така че финанси за преодоляване на ситуацията има.

Относно този шум на антиевропейски настроения, който имаше в някои страни. Факт, е че имаше държави, които реагираха прибързано и затвориха границите си, като Унгария, например, което създаде проблем за транспорта и транспортирането на стоки, а зелените коридори са от изключително значение на този етап. Но реакцията беше много навременна и бърза и тези граници бяха отворени. Взеха се всички необходими мерки.

По отношение на европейската солидарност, бих искала само да посоча някои цифри. Франция изпрати на Италия над 1 млн. маски и хиляди предпазни костюми, помощта на Германия вече се измерва в тонове, над 7 тона са изпратени материали – маски, костюми, респиратори. Солидарността я има, може би трябваше да реагираме по-бързо, но вече има осигурено финансиране и активна комуникация между държавите-членки.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Продължава премахването на опасни дървета край жп линията в Трявна

Published

on

снимка: Община Трявна

От вчера, 9 април, Община Трявна стартира премахване на дърветата край жп линията в град Трявна в участъка между квартали „Тепавици“ и „Божковци“.

снимка: Община Трявна

Дърветата, които ще бъдат премахнати, са в недобро състояние, изсъхнали и създават предпоставка за инциденти.

снимка: Община Трявна

На тяхно място ще бъдат засадени нови подходящи дървесни видове, както и храстова растителност.

снимка: Община Трявна

Със съдействието на служители от РУ на МВР Трявна се създава необходимата организация на движението на моторни превозни средства в този участък.

снимка: Община Трявна
снимка: Община Трявна

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица