Култура, Новини|11.05.2018 10:12

Пети национален фестивал „Семе българско“ на 12 и 13 май в Севлиево

снимка: РА „Елмазови“

Петият Национален фестивал „Семе българско“, който ще се проведе на 12 и 13 май в парк „Казармите“ в град Севлиево, отново ще събере на едно място над 100 изложители на храни, производители на вино, мед, билки, цветя и ръчно изработени сувенири, дървени изделия, декупажи и др. Участват със свои еко продукти и „Фермерски пазари“ – Пловдив и София.

Фестивалните дни ще бъдат изпъстрени с различни инициативи и конкурси, като за първи път „Семе българско“ ще покаже забравените български занаяти и магията на фолклора, запечатали в поколенията българското самосъзнание. Станалият вече традиция за града фестивал тази година акцентира на „семето“ като носител на идентичност, нов живот, традиция и продължение.

Първият фестивален ден, на 12 май, ще бъде открит в 10:30 часа. Малко след това, в инициативата „Съединението прави силата“ гостите на фестивала ще изпишат заедно девиза на България, в знак на принадлежност към родното и вяра в бъдещето на България.

снимка: РА „Елмазови“

„Шанс за бебе” ще се реализира за пета поредна година. Повече от 200 деца творят със сърце и с ръце в подкрепа на двойките с репродуктивни проблеми. Техните цветни творения ще бъдат предложени за продажба по време на благотворителния базар в рамките на фестивала. Партньор на фестивала и на инициативата е фондация „Искам бебе“. Тя се включва с благотворителен базар и консултации за семействата, които се нуждаят от информация по репродуктивните проблеми и възможностите за тяхното решаване.

Гостите на фестивала могат да видят демонстрации на място или сами да приготвят желаните от тях здравословни храни и напитки. Всеки, който иска да се научи да готви, ще получи тази възможност от майстори-кулинари на домашни сладка и сокове, торти, ястия от макаронени изделия, млeчни продукти и мед.

снимка: РА „Елмазови“

За първи път на фестивала „Семе българско“ посетителите ще имат възможност да се срещнат с хората, които съхраняват древните български занаяти и ги предават на поколенията. В „Пазители на българските занаяти“ ще видите занаяти от XV век като плетене на дантела тип фриволит, плъстене на вълна, изработване на бижута от вълна, плетене с беленица, плетене на дървено бърдо и др.

В инициативата „Да сътворим житни класове!“ майстори по дърворезба ще предават своите умения на желаещите да творят, а заедно с тях ще изработят дървено пано под формата на житни класове, което ще бъде продадено на търг с благотворителна цел – в подкрепа на двойка от Севлиево с репродуктивни проблеми. Сумата от продажбата ще бъде добавена към средствата, събрани от благотворителния базар.

Изложба „Различната България“ на фотографа Асен Великов, който е радетел на българското и успява да улови магията на фолклора ни, ще покаже разнообразието на българските носии, техните регионални особености и ще разкаже символиката на българските шевици.

снимка: РА „Елмазови“

Изложбата „Път към висините“ на инж. Христо Пашов също ще е част от тазгодишното издание на фестивала. Майстор Христо Пашов вече повече от 50 години облицова куполи и камбанарии на църкви и храмове предимно в Северна България, и особено в общините Севлиево и Габрово.

Богомилският ритуал „Привличане на растение“ ще бъде представен в събота, от 16:00 ч., на щанда на „БИЛКАРИЯ“. Как да отбиеш едно растение от пътя му и да го привлечеш в храма на своето тяло? Какво ще намери то там – бунище или градина? Как да разбереш отговора му? Струва ли се да го измъчваш за своето лечение или вече имаш благоволението му?

снимка: РА „Елмазови“

Първият фестивален ден ще завърши с концерт на обичаната от всички певица Деси Добрева от 19:30 часа и нестинарски танци под открито небе.

През втория ден от фестивала „Семе българско“ в парк „Казармите“ ще отвори врати Селски Мол.

Най-малките местни производители от цялата област ще предлагат изделия от селскостопанския двор, домашно приготвени храни от продукти, отглеждани в екологично чисти условия и др.

В „Къта на занаятите на Идеал Стандарт – Видима“, работещи в компанията ще представят уменията си по дърворезба, плетене на една и две куки, ножарство и изработване на икони от гипс.

И тази година неизменна част от събитието ще са децата.

„Предай нататък“ е инициативата, в която най-малките посетители на фестивала лично ще омесят здравословни хлебчета с лимец ще ги изпекат в инсталирана подвижна пещ.

Конкурсът „Никой не е по-голям от хляба“ предизвиква желаещите да покажат уменията си с ръчно приготвени обредни хлябове.

Фестивалът се организира за пети пореден път от РА „Елмазови“ в партньорство с Община Севлиево.


ПРОГРАМА

12.05.2018 г. /събота/

10:30 ч. Официално откриване. Начало на изложението на български производители.

10:30 – 10:45 ч. Инициатива „Съединението прави силата“

10:45 – 12:30 ч. Демонстрации на занаяти, дегустации, творчески работилници, празнична програма на самодейни състави от Община Севлиево

12:30 ч. Спектакъл „Ние, българите!“ на ансамбъл „Чинари“

13:30 – 19:00 ч. Фолклорен маратон с участието на състави от Северна България. Демонстрации на занаяти, дегустации, творчески работилници

19:00 ч. Концерт на Фолклорен танцов ансамбъл „Развитие“

19:30 ч. Концерт на Деси Добрева

20:45 ч. Нестинарски танци

13.05.2018 г. /неделя/

10:30 ч. Начало на втори фестивален ден.

10:30 – 13:00 ч. Празнична програма на самодейни състави, инициативи, базар „Забравени традиции – живи вкусове“ /Селски мол/. Игри и награди от „Зайо Байо“

11:00 – 15:00 ч. Работилничка „Хлябът наш насъщний“

13:00 ч. Концерт на Николай Славеев

14:30 – 16:00 ч. Празнична програма на самодейни състави, игри, творчески работилници.

16:00 ч. Концерт на Up-stream voices

16:30 ч. Концерт на Севлиевска духова музика

Напиши коментар