Свържи се с нас

Новини

Таня Христова бе в Южна Корея за среща на творческите градове

Кметът на Габрово Таня Христова участва в срещата на Творческите градове към ЮНЕСКО в Южна Корея

снимка: Община Габрово

Кметът на Таня Христова взе участие в провеждащия се за втора поредна година Международен творчески семинар и среща на признатите от ЮНЕСКО градове в направление занаяти и народни изкуства. Срещата се проведе в гр. Ичеон, Южна Корея, в края на април и се организира от кмета на града г-н Дон.

снимка: Община Габрово

Като новоприет член на мрежата, Габрово взе участие с презентация, даваща информация за града и основните творчески активи, с които разполага и се гордее.

снимка: Община Габрово

Основната цел на работната среща бе подобряване на сътрудничеството между отделните членове на Мрежата от творчески градове към Организацията на обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО), в направление занаяти и народни изкуства и установяването на бъдещи контакти между тях.

снимка: Община Габрово

Първите представители на мрежата ще посетят Габрово още в началото на септември, по време на Международния панаир на традиционните занаяти в ЕМО Етър“, който ще се проведе от 6 до 9 септември т.г.

снимка: Община Габрово

На форума присъстваха 51 майстори и представители на официалните власти от 19 страни, сред които Япония, САЩ, Китай, Индонезия, Филипините, Италия, Франция, Тайланд, Турция, Саудитска Арабия, Бахамите, Конго.

снимка: Община Габрово

По време на срещата Кметът на Габрово взе участие в откриването на „32 Фестивал на керамиката“ в гр. Ичеон, едно от най-представителните събития в Южна Корея, което събира на едно място занаятчии от цял свят.

снимка: Община Габрово

Фестивалът предоставя възможности за активна и полезна обмяна на информация, свързана с процеса на производство на керамични изделия. Град Ичеон е един от водещите в страната центрове на керамиката и порцелановата индустрия.

снимка: Община Габрово

В края на октомври 2017 г. Габрово стана втория български град след София /град на киното/, чийто културен потенциал е оценен много високо от Организацията на обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) и става част от мрежата на Творческите градове, в направление занаяти и народни изкуства. 64 нови града от 44 държави са определени да влязат в мрежата от генералния директор на организацията по това време Ирина Бокова.

снимка: Община Габрово

Като част от Мрежата от Творчески градове, Габрово придобива шанса да реализира инициативи с международно съдържание, участия, измерения, стойности и публики, които ще подпомогнат културното и икономическо развитие на града, превръщайки го в креативен и устойчив, ще даде възможност за стимулиране на обществената активност, младежката заетост и развитието на културния туризъм, културните и творческите индустрии, в съответствие с Дневния ред за устойчиво развитие 2030 на Обединените нации и Новия дневен ред за развитие на градовете.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

7 коментара

7 Comments

 1. ВиллаКретинно

  03.05.2018 at 12:16

  Браво!!!
  Оползотворихме 10 000 от 30 000 , заделени за екзотучни дестинации на Танчето.
  Левски и Ботев точно така са правели с народните пари и това категорично доказа, че не не са били русофили!!!
  Точка по въпроса.

  • инфо

   04.05.2018 at 9:09

   Тя не е била сама. С нея е била преводачката по френски.

 2. анонимен

  03.05.2018 at 13:31

  Ким Чен Ун е отправил официална покана Танчето да прескочи до Пхенян.Ще бъде направена презентация в трудовите лагери как се озеленяват площи.След това ще покаже на Великия Вожд кръговите кръговите кръстовища в Габрово.Дано Вожда да се впечатли от тях и да ги приложи в оризовите плантации

 3. инфо

  03.05.2018 at 14:23

  Кметът на Сеул поканил Танчиту да остане в Мажоретния Ансамбъл на Южна Корея!!!
  Според 98% от анкетираните габровци решението му е правилно!!!!

 4. 2011 – Египет
  2013 – Асад маст гоу ✌

  2016 – Турция , Пердоган маст гоу ✈

  2017 – Унгария – Орбан е диктатор!

  2018 – Путин маст гоу!

  Мишън акомплишид!!!

 5. Шнура

  04.05.2018 at 13:22

  Танчиту се завя на другия край на света с народни пари за да нищоправи. Поне да и бяхте купили нова рокличка, че с тази е е#ати грозотията.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Крими

Прокуратурата поиска „задържане под стража“ за издирван италианец

Окръжната прокуратура в Габрово внесе искане в Окръжен съд – Габрово за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на италиански гражданин, обявен за международно издирване, с цел арест и предаване (екстрадиция).

42-годишният италианец, който продължително пребивава в страната ни, бе задържан в Севлиево, след като бе установено, че се издирва.

Европейската заповед за арест е издадена от съда в италианския град Бреша, за причиняване на тежка телесна повреда, в съучастие с други лица.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

АПИ удължи срока на търга за тунела под Шипка

Агенция „Пътна инфраструктура“ удължи срока за подаване на оферти за избор на изпълнител на тунела под Шипка с три месеца, до 9 април. Причината за това са поискани допълнителни разяснения от потенциалните кандидати за изграждане на съоръжението под Стара планина, свързващо Северна и Южна България.

В средата на януари изтече крайният срок за подаване на оферти за строителство на тунела под Шипка. Същият ден обаче Агенция „Пътна инфраструктура“ реши да отложи събирането и отварянето на предложения.

Според информация на сайта на Агенцията причината за това е, че кандидатите са поискали разяснения по условията на процедурата и те не могат да бъдат представени преди крайния срок за офертите.

снимка: Агенция „Пътна инфраструктура“, Архив

Ще припомним, че стойността на обществената поръчка е 267 225 010 лв. без ДДС. Предвижда се изграждането на участък с дължина 10,553 км, от които 7,6 км са ново строителство, а 2,9 км са реконструкция на съществуващия път Габрово – Казанлък, както и 5 тунела с обща дължина 4,011 км.

Тунелът под „Шипка“ ще е с дължина 3,22 км. Останалите 4 тунели са по-малки – съответно 171 м, 240 м, 90 м и 290 м. Ще бъдат построени още 6 моста и 1 подлез, 12 бр. армирани насипи, една стоманобетонова подпорна стена, една стоманобетонова укрепителна стена и т.н.

Тунелът под вр. Шипка ще се намира на 1 км западно от прохода Шипка и на 1 км източно от връх Малуша. Северната част на тунела ще бъде в област Габрово, а южната в област Стара Загора.

снимка: Община Габрово, Архив

Той ще бъде с две ленти за движение по 3,75 м, две водещи ивици по 0,50 м и два тротоара по 0,85 м. Срокът за изпълнение на строително-монтажните работи е 1 280 календарни дни или близо 3 години и половина.

Maщaбният пpoeкт зa изгpaждaнe нa Oбxoдния път нa Гaбpoвo, вoдeщ към бъдeщия тyнeл пoд Шипĸa, e paздeлeн нa 5 eтaпa и ce изпълнявa в двe фaзи.

В заключителен етап е пъpвaтa фaзa, кoятo включвa cтpoитeлcтвoтo нa 4 yчacтъкa oт oбeктa и eтaпнa вpъзкa, c oбщa дължинa 23,25 ĸм. Bтopaтa фaзa oбxвaщa cтpoитeлcтвoтo нa пeтия yчacтък oт обxoда нa Гaбpoвo, вĸлючитeлнo и нa тyнeлa пoд Шипĸa.

снимка: Агенция „Пътна инфраструктура“, Архив

Предвижда се проектът „Проектиране и строителство на обект: „Обход на гр. Габрово от км 20+124,50 до км 30+673,48, включително тунел под връх Шипка“ да бъде предложен за финансиране от бъдещата Оперативна програма „Транспортна свързаност“ 2021-2027 г.

Тунелът ще е възлова точка при движението в посока Север – Юг и чрез него ще се осъществява преминаването през Стара планина в централната част на България.

Основните транспортни направления, които ще обслужва са: Русе – Велико Търново – Шипка – Стара Загора – Свиленград (Маказа) и Оряхово – Севлиево – Шипка – Стара Загора – Свиленград (Маказа).

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

До дни първата вендинг машина за лекарства ще „продава“ в Севлиево

До края на тази седмица в Севлиево ще заработи единствената засега вендинг машина за лекарства, съобщи електронното местно издание sevlievo-online.com. Тя е позиционирана в ж.к. „Д-р Атанас Москов“ и от нея севлиевци ще могат да купуват лекарства от първа необходимост, които се продават без рецепта.

Като начало машината ще бъде заредена с 27 артикула. Сред тях ще бъдат обезболяващи, прахчета за облекчаване на грипни и простудни състояния, малко превързочни материали. Асортиментът няма да бъде един и същ, а ще се определя според търсенето и преценката на фармацевта в аптеката, към която е свързан автомата.

Вендинг мащината за лекарства е единствената засега в региона и на практика замества дългогодишната липса на денонощна аптека в Севлиево. Цялата статия можете да прочетете оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица