Новини, Политика|30.04.2018 9:26

Габрово ще отбележи Деня на труда – 1 май


Международният ден на труда – 1 май, ще бъде отбелязан в Габрово. Събитието се организира от местната структура на БСП и ще се проведе идния вторник в парк „Маркотея”, където ще има организирана музикална програма. Празникът ще започне в 11.00 часа.

Мотото, под което ще се проведат събитията в цялата страна, така и в Габрово,  посветени на Деня на труда е: „Срещу мизерията и грабежа“.

1 май е Денят на труда и на международната работническа солидарност. На тази дата много страни в света честват обществените и икономически постижения на работническото движение. Денят на труда е един от официалните празници в България. Първият опит за честване на 1 май у нас е през 1890 г. от Топографското дружество.

През 1939 г. 1 май е обявен за официален празник, а от 1945 г. комунистическата власт започва да чества празника ежегодно. След края на комунистическия режим през 1989-а 1 май продължава да е официален и неработен ден, но държавната власт не се ангажира с организирането на масови прояви, както по времето на социализма.

Историята на празника се свързва с международното социалистическо движение през 19 век и работническите протести за зачитане на елементарните социални права. Началото се поставя на 1 май 1886 г. в САЩ, когато профсъюзите провеждат неофициална национална стачка, в която вземат участие над 300 000 работници от цялата страна с искане за въвеждане на официален 8-часов работен ден.

След тридневни протести в Чикаго полицията и частните охранители разпръсват протестиращите раняват около 200 души и убиват поне четирима.

На 4 май по време на последвалия протест срещу полицейското насилие сред полицията е хвърлена бомба, при която загива един полицай и шестима са ранени. Набързо са осъдени и екзекутирани седем анархисти, впоследствие оправдани като невинни.

През 1889 г. учредителният конгрес на Втория интернационал, проведен в Париж, призовава за международни демонстрации в знак на солидарност към протестите в Чикаго.

През 1904 г. Международната конференция на социалистите в Амстердам призовава „всички социалдемократически партии и профсъюзи от всички страни да демонстрират енергично на 1 май за официалното признаване на 8-часовия работен ден, за права на пролетариата и за световен мир“.

Тъй като най-ефективният начин за демонстрации е стачката, конгресът решава, че е „задължително за всички пролетарски организации от всички страни да спрат да работят на 1 май, навсякъде, където е възможно без негативни последици за работниците“.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

9 коментара

 • Дедо ми беше жандармерист и пазеше царо, баща ми беше подполковник от ДС и пазеше цар Тошо, а аз съм щатен трол на фюрера Шорош.

 • Баба ми пък била партизанка и дедо ми се правел, че я преследва, а всъщност я „пуцал“ в мандрата върхунедна пита кашкавал.
  После тя стана Активна Боркиня ПФК.
  Аз пък бях комсомолски секретар, а сега съм активен шорпшки трол против комунизма и СССР, дето не знам, че го няма от 27 години и ви плаша с него.

 • Идния вторник е 8 май.

 • По повод деня на труда ще пусна спецЯлна прИмоция на околомръсното – 2 дудука за 3 лева. Насам народе!!!!

 • Точно така, свиньо, така руските братя си чистят ислямисткият боклук от Дагестан, с който хамериканските ти пиг-мастери отдавна се опитваха да ги дестабилизират.
  Сега ще си останат с мокрите полюции за Краваристан грейт агейн, ама друг път.
  👌

 • Паякът ми беше вдигнал каруцата от Синята зона.Бях забравил, че ГЕРП си изпълниха обещанието и от две години в Центъра паркирането е платено.
  Взех файтона и с бай Хасан отидохме до наказателния конски паркинг на Шавара да я освободя.
  Сега назобих коня и съм готов пак да сера тука.

 • Тук квичи само един шорошки помияр, дето Медведь така му е разпорил сфинктера, че през час се насира и умирисва форума
  😂

Напиши коментар