Свържи се с нас

Новини

Отборът на ПМГ спечели областното по „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации“

Published

on

снимка: Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Габрово

Отборът на ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“ – Габрово е победител в областния етап на ученическото състезание „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации – 2018”, което бе проведено на 26 април в Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – Габрово. В него взеха участие отборите, класирали се на I-во място в общинските етапи на надпреварата.

Състезанието е традиционно и се утвърди като една необходимост, свързана с подготовката на подрастващите за защита и самозащита при бедствия, пожари и извънредни ситуации.

Целта му е не само да се проверят на практика знанията, уменията, сръчността и съобразителността на учениците за действие при различни критични ситуации, придобити в основния курс на обучение за действие при бедствия, но и да се мотивират към по-нататъшна подготовка за действия, свързани със защитата на населението при природни бедствия, промишлени аварии, катастрофи и пожари.

Надпреварата протече в два етапа. Първият етап включваше проверка на теоретичните знания на учениците чрез решаване на тест.

Във втория етап отборите показаха подготовката и уменията си за справяне с различни критични ситуации – земетресение, наводнение, замърсяване с промишлени отровни вещества, използване на индивидуални средства за защита, оказване на първа долекарска помощ и пожарна безопасност.

След оспорваната надпревара на първо място с 282,5 точки се класира отборът на ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“ – гр. Габрово. Втори с 260 точки остана отборът на ОУ „Проф. П. Николов Райков“ – гр. Трявна, трети с 259,5 точки се класира съставът на СУ „Васил Левски“ – гр. Севлиево, а четвърти с 244 точки – СУ „Максим Райкович“ – гр. Дряново.

За всички отбори имаше купи, грамоти и награди, осигурени от „Сдружение за подпомагане на партньорството Тун – Габрово“ от гр. Тун, Швейцария и Противопожарната служба в гр. Тун, Швейцария.

снимка: Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Габрово

Победителите в състезанието – Аделина Андреева, Виктория Христова, Мария Гьопсалиева и Александра Недкова- ученици от VII „б“ клас на ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“ – гр. Габрово, ще представят област Габрово на Националния етап на ученическото състезание „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации“.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Един потвърден с коронавирус за последните 24 часа

Published

on

За последното денонощие има един потвърден нов случай на КОВИД – 19 в област Габрово.

Данните, които са към 11 август, оповестиха днес от Регионалната здравна инспекция в Габрово.

Положителна проба за коронавирус е дал мъж на 51 години. Той е служител от завода за санитарна керамика в Севлиево, с когото до момента в предприятието са регистрирани общо 43 случая.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Общината и Горските ще поддържат пътя от чешмата „Дядо Георги“

Published

on

За съвместно поддържане на пътя чешмата „Дядо Георги“ до хижа „Партизанска песен“ се договориха Община Габрово и Държавните горски стопанства „Габрово“ и „Мазалат“. Това съобщиха от местната общинска администрация.

В края на миналата седмица, след сигнали за разрушени, при добив на дървесина, горски пътища и туристически пътеки в района на местността Узана, кметът на Габрово Таня Христова провери на място извършваната стопанска дейност.

В резултат на проверката, вчера, 11 август, в Община Габрово бе проведена нарочна среща, в която участваха Таня Христова, председателят на Общински съвет – Габрово Климент Кунев, зам.- кметът Мария Йозова, директорът на ТП Държавно ловно стопанство „Мазалат“ инж. Димчо Радев, зам.-директорът на Държавно горско стопанство „Габрово“ инж. Николай Русев, представители на хижите „Хлебна“ и „Партизанска песен“.

Според Таня Христова затварянето на пътя, използван за превоз на дървесина, също е възможна мярка за защита на зоната. Въпросният участък, в който Община Габрово е инвестирала многократно, отново е в лошо състояние в резултат на стопанската дейност, изпълнявана в района.

По време на срещата представителите на държавните горски стопанства се ангажираха нарушеният пътен участък в местността – от чешма „Дядо Георги“ до хижа „Партизанска песен“ да бъде възстановен и поддържан съвместно с Община Габрово.

Според директора на ДЛС „Мазалат“ инж. Димчо Радев, участъкът в момента е стратегически, тъй като е единственият маршрут за превоз на дървесина към с. Долно Сахране, а дейностите на територията на предприятието по отношение на лов и добив на дървесина са обект на денонощни проверки.

Постигната беше и договореност да не се извършва стопанска дейност в зоната в съботните и неделните дни, когато потокът от туристи в района се увеличава.

Среща за резултатите от поетите ангажименти с ръководствата Държавните горски стопанства „Габрово“ и „Мазалат“ е насрочена за месец септември.

*Снимки: Община Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Затягат водния режим в три габровски села

Published

on

Поради намаления дебит на водоизточниците и повишеното потребление на вода и по предложение на кметския наместник, се променя въведения режим на водоподаване на селата Златевци, Милковци и Лоза.

В село Лоза – вода ще има от 18:30 ч. до 20:30 ч. всеки ден, докато в Златевци и Милковци водоподаване ще има през ден. Водата ще бъде пускана в 19:00 часа и ще бъде спирана в 07.00 часа.

Забранява се ползването на питейна вода за напояване и други цели, различни от питейно-битови.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица