Култура, Новини|25.04.2018 10:49

НМО – Габрово се превърна в декор на филм

снимка: НМО – Габрово

Група студенти от Университета по архитектура, строителство и геодезия избраха възстановката на Габровското училище в Националния музей на образованието за декор на филма “ ХАОС 21: Заверка или смърт“.

снимка: НМО – Габрово

Днес, 25 април, в Аула Максима на УАСГ ще бъде премиерата на заснетата в музея лента, която ще бъде качена в световната търсачка за видеосподеляния You Tube.

снимка: НМО – Габрово

Ежегодната студентската продукция се нарича „ХАОС“ и е основна част от сценария по връчването на годишните академични награди в университета. Това събитие се провежда единствено в УАСГ и днес ще се състои за 21-ви път, затова се нарича ХАОС 21.

снимка: НМО – Габрово

Идеята да се връчват награди на преподавателите в различни категории, представени по хумористичен начин, се е родила през 1997 година.

снимка: НМО – Габрово

„Това единствено по рода си академично събитие на Балканския полуостров е заимствано като идея от руско предаване“, обяснява студентката Даяна Вернезова, сценарист и режисьор на „Хаос 21“. – Целта е да покажем какво харесваме и какво не харесваме в начина на преподаване. Разбира се, и за удоволствие на самите студенти. Има различни теми през годините – „Апокалипсис кога“, „1001 подписа“, „Игра на заверки“… Тази година темата на „Хаос“ е „Заверка или смърт“ и е обвързана със 140 години от Освобождението на България. Смятаме, че Националният музей на образованието е най-подходящата среда за реализиране на нашите клипове. Има много места, на които може да се заснема, но начинът, по който ни посрещна екипът, предварителното общуване с ръководството на музея ни накараха да почувстваме, че нашата идеята е разбрана, приета и това беше причината да сме тук. В музея намерихме и онази автентична среда, която отговаря на епохата в сценария – края на 19 век. Аз и моите колеги ще играем историята на майка Стойна и трите й дъщери – Калина, Божана и Ана, и нейния син Найден. Едно семейство, на което се случват ужасни неща, иска да промени обстоятелствата, да живее по различен начин и се стреми, търси промяната. Историята е запленяваща, макар и обвързана с хумора на академичните награди.“

снимка: НМО – Габрово

Даяна Вернезова е студентка III курс, специалност Строителство на сгради и съоръжения, по призвание – сценарист, режисьор и монтажист в пълния смисъл на думата. Занимава се с творческо писане от четвърти клас.

снимка: НМО – Габрово

От гимназията досега всяка година има по един-два сценария, концерт или друго събитие. Почти всички актьори от „Заверка или смърт“ са членове на Студентския съвет на УАСГ.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Напиши коментар