Култура, Новини|25.04.2018 10:25

Иван Иванов: „Семе българско“ ще ви срещне с пазителите на българщината!

Националният фестивал „Семе българско“, който се превърна в пазител на всичко българско, тази година ще се проведе на 12 и 13 май в парк „Казармите“ в Севлиево. Организаторите ще изненадат гостите с много нови инициативи и звездни участници на сцената. За пета поредна година Община Севлиево е партньор и съорганизатор. За това, какво ще се случи този път, разказва кметът на Севлиево д-р Иван Иванов.

 – Д-р Иванов, фестивалът „Семе българско“ има един особен чар, който пленява всеки посетител. С какво той е различен?
– „Семе българско“ не е просто един форум, на който се събират средства за подпомагане раждането на едно дете (защото вече имаме родено ин витро бебе). Това не е само едно място, на което повече от 100 изложители представят истинските български вкусове, храни, занаяти и изкуства, не само всичко през двата фестивални дни е посветено на българската музика, на българския фолклор, на българското слово. Фестивалът има съграждащ характер и ние ще покажем как българските традиции продължават чрез хората, които предават на младите уменията и занаята, завещани им от техните деди. Тази година „Семе българско“ поставя въпроса за приемствеността в поколенията, за това какво наследяват от нас децата ни.

– Какво ново да очакваме тази година?
– Поканили сме дърводелеца инж. Валентин Василев, който оставя преуспяващия си бизнес в големия град и идва да живее в едно севлиевско село, в което има повече работа, отколкото време да я свърши. На фестивала с изложбата си ще бъде единственият майстор и реставратор на църковни куполи. Ще ви срещнем с единственият човек в България, който прави гайди, като запазва цялата структура на животното. Не случайно сме поканили Асен Великов, един от най-добрите фотографи в България, чиито снимки, посветени на българското, на фолклора, на шевицата, на красотата, на носията, са любими на стари и млади. Ще видите може би за първи път плетене на изделия от беленица, плъстене на вълна, плетене на дървено бърдо.
На специално организиран кът на занаятите служителите на „Идеал Стандарт-Видима“ ще споделят своите умения. Ще има още много други вълнуващи моменти, които ще Ви изненадат на фестивала, а на сайта www.elmazovi.com/semebalgarsko и на профила във Facebook „Семе българско“ ще намерите къде и кога те ще се случат.

 – Кои участници ще видим на сцената на „Семе българско“?
– В рамките на двата фестивални дни на сцената ще се изявят талантливи деца от Севлиево и региона, както и местните певчески и танцови състави, с които се гордеем и които са завладели не една или две национални и международни сцени. В програмата на фестивала ще се включат и гост-изпълнители. Ансамбъл „Чинари“ ще представи своя спектакъл „Ние, Българите“, а в съботната вечер ще бъдем свидетели на изумителните нестинарски танци. Ще звучат изпълнения на Николай Славеев и любимата на всички българи Деси Добрева.

Очакваме Ви на официалното откриване, на 12 май, в 10:30 ч., когато ще Ви изненадаме приятно с една инициатива, която заедно с организаторите запазваме в тайна.

Заповядайте на фестивала „Семе българско“, за да се срещнете с истинските пазители на българщината, посветили на нея своите умения по един много категоричен начин. Защото ще се съхраним като народ, когато пазим завещаното и го предаваме нататък.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

2 коментара

  • Ех, де да можеши и тунела пуд Шипка да е такава холограма кату Кримския мост…
    Сигур щяхъ да мъ преизбирът…
    Ама най-важнуту й, да пувтарям кату мантра, чи Крим й украински…иначи фрау Шмеркел ша ни спре фондовети и край на папанету…

Напиши коментар