Свържи се с нас

Новини

Набират проекти за „Габрово-град на творчеството, младежта и туризма“

Набират се малки проекти за каузата „Габрово-град на творчеството, младежта и туризма“


От днес, 23 април, до 20 май може да подавате идеи за финансиране към Обществен дарителски фонд – Габрово. С общо 150 000 лева, осигурени от Фондация „Америка за България“, ще бъдат подкрепени проекти на НПО, читалища, компании и свободни професии, за да се реализира каузата „Габрово-град на творчеството, младежта и туризма“.

Размерът на отпусканите средства за един проект ще бъде от 1000 до 10 000 лева.

Идеите трябва да отговарят на някой от 8 приоритета на общността: насърчаване на бизнеса и предприемачеството; развитие на културата; развитие на неформалното образование; масов спорт и свободно време; екология и зелено Габрово; развитие на туризма; брандиране и комуникационна стратегия на Габрово и обединяване на общността. По схемата за ре-грантинг държавни, общински и ведомствени организации могат да участват единствено като партньори.


В периода 21-25 май Обществена комисия към Фондацията ще разгледа постъпилите предложения.

С цел осигуряване на максимална прозрачност и безпристрастност при оценяването на проектите, в Обществената комисия са включени 10 публични личности, които не са ангажирани към организации – потенциални конкуренти на кандидатстващите: представители на Обществен фонд – Габрово, на бизнеса и активното гражданство, на Областна администрация – Габрово, на Община Габрово, на Фондация „Америка за България“ и на Фондация „Работилница за граждански инициативи“.

Формулярът и пълните насоки за кандидатстване са публикувани на сайта на ОДФ: http://odfgabrovo.org/.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

8 коментара

8 Comments

 1. Шнура

  23.04.2018 at 11:06

  Това е абсолютен оксиморон. Младежта в Габрово е най-силно представена от младежите от малцинствата, чиято единствена връзка с Габрово са социалните помощи. Туризъм и Габрово звучи като Варна – най-добрият планински курорт в България. Слезте на земята господа управляващи. И се огледайте.

 2. Таня Кратункова

  23.04.2018 at 12:04

  Габрово – град на циганите,недовършвните проекти и кретенизма!!!

  ГАРАНТИРАНО ОТ ОПГ ГЕРП!!!!

 3. Амврика vs Bulgaria традиционно подкрепя романизацията, гетоизацията и руинизацията на Габрово.
  Само така ще излекуваме простите му жители от русофобията и православието!!!!

 4. инфо

  23.04.2018 at 13:03

  Свинята пак не разбрала:
  Обяснявам за дебилла:
  Ще излекуваме ПРОСТИТЕ му жители от русофобията…
  Ама тя свунята точно затуй бавно загрява, щоту е от тая категория 😄

 5. :)

  23.04.2018 at 14:02

  плюя на вилажера.

 6. Виладжендър

  23.04.2018 at 14:15

  Апартамента ми в ЖК „Хиподрума“, който е най-елитния столичен квартал ( за това е изграден от панелки) е в отлично състояние. Хората от пасолството се грижат да е така.

 7. Ицо

  23.04.2018 at 14:52

  Какви мерки предприе офщината за 12 години за привличане на инвеститори, които да разкрият работни места? Колко работни места се отвориха и колко се закриха за 12 години? Хора не се привличат с градинки, а с възможности за достойно платен труд. В противен случай правите градинки не за габровци, а за циганите, които (се) заселват всеки ден все повече и повече.

 8. инфо

  23.04.2018 at 17:47

  От 2000-а досега Гербово е изгубило една трета от населението си, а са вкарани 10000 ромбовци.
  Това е резултата от титаничния напън на Мистър Кратунко.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Започва новият изложбен сезон в галерия „Видима“

На 24-ти септември, вторник, от 17.30 ч. в галерия „Видима“ ще открехне ръждивите порти на миналото и ще надникне „Отвъд забвението“, за да възкреси паметта за художника Петър Славов – Кера / 1908 г. – 1988 г. /.

снимка: Галерия „Видима“

Заедно с неговия единствен наследник Петър Писарски, ще се запознаете с драматичната съдба на един от майсторите на четката в новата история на българското изобразително изкуство, за когото обаче малко се знае и малко се говори.

снимка: Галерия „Видима“

Животът, както и творбите му, преминават през лудостта на политическите ветрове, изпратили в забвение много талантливи хора. Петър Славов – Кера, посмъртно доказва, че е майстор на багрите и то майстор, който може да „влезе” в много от Галериите по света.

снимка: Галерия „Видима“

Изложбата е съставена от избрани произведения на автора, които обхващат целия творчески период, от началото на 40-те години на миналия век до последните дни от живота на художника.

снимка: Галерия „Видима“

Творбите на Петър Славов – Кера имат не само културно-историческа ценност, но се ползват и с особен интерес сред колекционерите и ценителите на българското изкуство от този период.

снимка: Галерия „Видима“

Петър Славов – Кера (1908 г. – 1988 г.)
Художникът Петър Славов е роден на 17.09.1908 г. в село Трънково, Старозагорско. Завършва гимназия в Ст.Загора и Асеновград, а през 1931 постъпва в Художествената академия, която завършва през 1935-та със специалност декорация и графика при професор Васил Захариев. През 1936-та завършва Учителския институт. По време на следването си е бил секретар на БОНС, заради което попада в затвора като политически затворник. По-късно става гимназиален учител и работи в Разлог, Карлово, Пловдив и София. Като художник членува в Дружеството на Южно-българските художници, а по-късно е избран за негов председател. През 1947-ма е избран за отговорен секретар на СБХ и е на тази работа до 1952 г. Но както пише проф. Ружа Маринска в монографията си(1986г.) за Петър Славов, името му е останало “странно непознато”.

снимка: Галерия „Видима“

Причините за това са политически, свързани с “Априлския пленум” и забраната за участие в изложби в продължение на 20 години. Въпреки това, той не спира да търси вдъхновение и да рисува. Няма омраза, няма отмъщение, има само безкрайно любопитство към действителността – към пейзажа. Първата си самостоятелна изложба прави едва през 1976-та. През 1984-та на “Шипка-6” е организирана втората му самостоятелна изложба, на която заедно с по-стари творби, са показани и някои от новите му картини, които могат да се характеризират като сатирична живопис, близка до символизма. В творчеството на Петър Славов-Кера основно място заема пейзажът. Както градският, така и природният. Но хората винаги имат своето място в него и това русо момиченце/неговата дъщеря – Пиринка/, което присъства в много от картините. Включването на човека в пейзажите не само ги оживява, но и спомага за правилното възприемане на “мащаба”. Творбите му погледнати както в своята живописна концепция, така и като предпочитание към определен тип пейзаж, представляват значителен интерес за изкуството ни от това време. Картини на Петър Славов-Кера се намират в Националната ХГ, Градска ХД-София, ОХГ Пловдив, ОХГ Русе, ОХГ Сливен, ОХГ Стара Загора, ОХГ Кюстендил, ОХГ Варна, ОХГ Смолян и много други. Негови творби има в Гърция, Албания и Сърбия както и в много частни колекции. Името му е Петко Петров Славов, но взима за псевдоним името на баща си-Петър и името на майка си-Кера и подписва творбите си Петър Славов-Кера.

снимка: Галерия „Видима“

Истинските ценители на изобразителното изкуство, ще имат неповторимата възможност да закупят картини на автора, разкриват още от Галерия „Видима“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Дневният център получи подаръци за първия учебен ден

За първия учебен ден, децата и родителите от Дневния център за деца и младежи с увреждания бяха зарадвани с дарение – ваучери за ученически пособия на стойност 50 лв, които са резултат от кампанията на БЧК-Габрово „С усмивка на училище”.

Благодарение на средства, дарени от анонимен дарител и предоставени на БЧК – Габрово бе облагородена градинката на Дневният център, в която потребителите ще посадят билки, подправки и цветя, ще се обучават на трудотерапия и ще развиват уменията си за дисциплина и отговорност.

снимка: Община Габрово

Младежи доброволци, съвместно с екипа на Дневен център за деца и младежи с увреждания разработват „ Наръчник за работа с деца с увреждания”.

Той ще подпомогне заниманията на педагозите с деца със специални потребности в училища и детски градини, дейностите на доброволци и студенти – практиканти и други лица, които имат желание да работят с деца с увреждания, но нямат необходимите познания.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Акция срещу говорещи по телефона шофьори

Започна специализирана полицейска операция за контрол на използването на мобилни телефони от водачите на МПС, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

От днес, 17 септември, до 22 септември на територията България, както и във всички страни членки на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция – TISPOL, ще бъде извършван засилен контрол за незаконосъобразното използването на мобилни телефони от водачите на моторни превозни средства.

Целта на операцията е да се припомнят още веднъж последствията от пренебрегването на забраната за използване на мобилни устройства. По време на шофиране те силно разконцентрират вниманието на водача, което може да се окаже фатално.

Според Закона за движение по пътищата на водачите е забранено да използват мобилни телефони по време на движение, освен чрез устройство, позволяващо това да става без участието на ръцете. Санкцията за подобно нарушение, предвидена в Закона, е глоба от 50 лева и отнемане на 6 контролни точки.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица