Новини|20.04.2018 13:01

НУ „Васил Левски“ се мести в сградата на бившото Трето основно

© Copyright 2018 — Gabrovo News. All Rights Reserved

„Начално училище „Васил Левски“ ще започне следващата учебна година в нова база“, обяви кметът на Габрово Таня Христова на среща, посветена на бъдещето на училището. Още на 15 септември единственото начално училище в града ще може да съчетае своите иновативни форми на обучение с модерната материално-техническа база на обновената сграда на ул. „Христо Смирненски“ № 27.

„Вярвам че училището ще се превърне в едно от местата, с които ще гордеем по отношение на началното образование в Габрово“, допълни още Таня Христова.

В дискусията за бъдещето на училището участваха родители, педагогическата колегия, председателят на Общинския съвет в Габрово Лена Георгиева, представители на Регионалното управление на образованието /РУО/ в града.

Началникът на РУО-Габрово Георги Маринов обяви, че начално училище „Васил Левски“ е с образователен резултат „Много добър“ на областно ниво, с устойчивост в последните седем години.

Според него този резултат трябва да бъде развиван и усъвършенстван, а иновативният образователен продукт трябва да се предлага в среда, която заслужват всички, ангажирани в процеса.

Училище „Васил Левски“, което от години използва иновативни форми и методи на обучение, през тази учебна година кандидатства за Иновативно училище и очаква решението на Министерството на образованието и науката да бъде огласено през месец юни.

Предложението за преместване на училището ще реши дългогодишните трудности със сградния фонд и ще позволи на неговия екип да реализира своите образователни планове и желания, заяви неговият директор Валентина Венкова.

Училищното ръководство увери също, че преместването няма да промени настоящия учебен процес, който, благодарение на новата база ще бъде надграден с планираните иновативни форми на обучение в четири основни направления – спорт, английски език, информационни технологии и предприемачество.

Като основен проблем на преместването, родители посочиха затрудненията, които ще имат при транспортирането на децата, живеещи в отдалечени райони. Предстои да бъдат обсъдени и предложени на родителите и училищното ръководство всички възможности за осигуряване на подходящ удобен транспорт на децата до новата база, информира още Таня Христова.

Новата сграда на училище „Васил Левски“ все още е в процес на обновяване, но ремонтите работи по нея ще приключат до началото на учебната година. Обновяването се извършва в рамките на проект „Инвестиции в съвременна образователна инфраструктура в община Габрово“, като се изпълняват енергоспестяващи мерки, достъпна среда за деца и хора с двигателни проблеми, благоустрояване на дворните площи и изграждане на нови спортни игрища и съоръжения.

Ще се изгради нова пожароизвестителна система и видео наблюдение. Помещенията в сградите и остарялото обзавеждане на класните стаи ще бъдат подновени. Базата ще разполага с модерно дворно пространство, физкултурен салон, столова и съвременно оборудване.

Предстоят родителски срещи по класове и допълнително обсъждане на отделните аспекти, свързани с преместването на начало училище „Васил Левски“. В сградата на ул. „Христо Смирненски“ № 27 доскоро се помещаваше основно училище „Цанко Дюстабанов“, което подлежи на закриване, съгласно решение на Общинския съвет в Габрово, считано от 1 август 2018 г.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

9 коментара

 • Значи набелязаната сграда е тази на началното училище „Васил Левски“….. Ами, апетитен парцел в централната част на града…. Ще видим, ще видим…. Много интересно….

 • Не знам на кое викаш „апетитен парцел“?
  Бившият цех Успех на Георги Генев е на огромна площ, а вече десетки години никой не е построил нищо на него…
  Ако беше толкова апетитно мястото, щеше да има я мол, я някоя верига като Кауфланд или Практикер.

 • много ти треперят пръстчетата ма вилажерке убита. да не са ти намалили рублите и да бързаш за повечко коментари? как е пръча теменужко? грижи ли се да не си самотна вечер? м?

 • Изчакай и ще видиш какво ще „грейне“ там. Тогава ще си отговориш на въпроса защо е апетитен парцела.

  • Ако имаш някаква информация, би ли я споделил с нас?
   Само на терена на училището или и на цеха?💕

 • Боксониерата ми в гробищния парк на Ж.К.Орландовци е в отлично състояние, Свиньо!!!
  В момента довършвам дизайнерското обзавеждане и ще се нанеса много скоро!!!!

 • Но кой е Никол Пашинян? Може спокойно да се каже, че е „заслужил корупционер на републиката“. Един от най-известните. Няма човек в арменския политически сектор, който да не е бил изнудван от Никол Пашинян. Негов духовен баща е Вано Сирадегян, бивш министър на вътрешните работи на Армения, съден за бандитизъм по 10 члена от наказателния кодекс на Армения. Той е обвинен, че през лятото на 1992 г. като министър е организирал престъпна група за осъществяване на нападения и убийства на граждани и длъжностни лица. На него принадлежи крилата фраза: „Ако трябва ще разстреляме още 700 човека“.

Напиши коментар