Култура, Новини|16.04.2018 9:25

Музеите като образователна среда

снимка: НМО – Габрово

Музеите като образователна среда. Това беше темата на организираната от Националния музей на образованието и Регионалното управление на образованието – Габрово среща с представители на училища и музейни институции и галерии от Габровски регион.

Целта на тричасовия работен форум беше да се представи Националната програма на Министерството на образованието и науката „Осигуряване на съвременна образователна среда“ и конкретно модул „Музеите като образователна среда“.

снимка: НМО – Габрово

Старши експертът по обществени науки, гражданско образование и религия Деян Дойнов представи идеята, целите, финансирането и начините за кандидатстване с проекти по националната програма на МОН.

В модул „Музеите като образователна среда“ министерството е предвидило 100 000 лева за учебната 2018/2019 година. Един от бенефициентите по модула са държавни и общински училища. Другият – е Националният музей на образованието, с проект Дни на отворените врати „Старото школо разказва“.

снимка: НМО – Габрово

Идеята на МОН е минимум 8 000 ученици да проведат часове в музеите през учебната 2018/2019 г., като включените училища да не са по-малко от 300. Между училищата ще има и конкурс за най-добър урок в музея.

Представители на Музей „Дом на хумора и сатирата“, Регионален етнографски музей на открито „Етър“, Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство – Трявна, ХГ „Христо Цокев“, НМО – Габрово и МАИР „Боженци“ презентираха възможностите на своите институции за провеждане на задължителни, избираеми и факултативни учебни часове по общообразователните предмети за ученици до VII клас.

снимка: НМО – Габрово

Шестте институции показаха богати възможности за използване на съхраненото културно-историческо наследство в учебните програми, както и нови, съвременни музейно-педагогически методи за работа с деца и млади хора.

Началникът на РУО – Габрово Георги Маринов благодари на участниците във форума и лично на г-жа Карагьозова като подчерта, че общите партньорски усилия по темата за ефективното взаимодействие между училището и музея в полза на образователния процес имат принос, за да присъства регионът чрез Националния музей на образованието в националната програма на МОН.

снимка: НМО – Габрово

Маринов подчерта още, че РУО – Габрово няма да влияе административно върху проектите на училищата и всеки педагогически екип свободно ще избира с кой музей или галерия да работи, „защото не са важни тези 2500 лева, а нагласите да се приемат целите и замисъла на програмата и политиката на министерството“.

Мая Карагьозова, директор на НМО, изрази изключително задоволство от факта, че се създава общ дух и обща нагласа за съвместна работа между културните и образователни институции, които за трети път през тази учебна година провеждат общи срещи на регионално ниво.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Напиши коментар