Култура, Новини|05.04.2018 14:06

Най-старата рецепта за боядисване на великденски яйца с растението брош

снимка: ЕМО „Етър“

Най-старата рецепта за боядисване на великденски яйца с растението брош, разкри Димитринка Йорданова пред 50 деца от град Карнобат, които на Велики четвъртък посетиха „Център Българка” на ЕМО „Етър”. Димитринка Йорданова я научава преди десетилетия от много възрастна жена. Рецептата е ползвана столетия наред в българските семейства.

снимка: ЕМО „Етър“

„В съда се нарежда един пласт корени от брош, върху който се поставят яйцата. Покриват се с друг пласт брош и се заливат с вода. Яйцата се слагат сурови и се варят в получената от повишаването на температурата гъста течност.”

снимка: ЕМО „Етър“

Димитринка Йорданова, която боядисва с растителни багрила не само яйца, но и тъкани, изпробва нови варианти. Установява, че растенията, които са подправки и служат за бърза консумация не дават траен цвят.

снимка: ЕМО „Етър“

„Ако някой реши да боядисва с куркума, се получава много силен и наситен цвят, който обаче силно избледнява след няколко часа”, споделя опита си тя.

снимка: ЕМО „Етър“

Люспите от лук са сред предпочитаните от нея източници на добър за боядисване на великденски яйца цвят. Необходимо е да се накиснат, да са в достатъчно количество и да се варят дълго. Цветът на яйцата е или червен, или кафяв, което зависи от люспите и от времето за престояване на яйцето в получената оцветена течност.

снимка: ЕМО „Етър“

За разлика от боядисаните със съвременни химически бои, великденските яйца, които получават цвета си с естествени багрила, трябва да са сурови. Варят се в загрятата течност.

снимка: ЕМО „Етър“

Къна Бочукова също показва как се боядисват яйца с естествени багрила в „Център Българка” на ЕМО „Етър”. Тя учи посетителите, че растенията трябва да се накиснат вечерта преди боядисването в студена вода, която след това се загрява. Къна Бочукова боядисва и с най-обикновен червен пипер.

снимка: ЕМО „Етър“

„Взема се червен пипер и се слага в студена вода. Прибавят се оцет и сол. Сместа се поставя на огъня и при завирането се слага яйцето. С люспите от лук е същото. Накисват се в студената вода. Ако ги нарежеш на ленти и ги поставиш на яйцето, се получава много хубава украса.”

снимка: ЕМО „Етър“

Семра Куриева, ръководител на групата деца от град Карнобат използва предимно лук, за да боядиса яйцата си. Привърженик е на естествените багрила.

снимка: ЕМО „Етър“

В ЕМО „Етър” научава за растението брош и чудесния червен цвят, който се постига с него. Семра споделя, че ще боядисва яйцата си не на Велики четвъртък, а на Велика събота, защото днес е на път, но ще намери време да купи корен от брош, за да изненада близките си.

снимка: ЕМО „Етър“

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Напиши коментар