Свържи се с нас

Крими

Нисък ръст на оправдателни присъди и нито едно оправдателно решение

Нисък ръст на оправдателни присъди и нито едно оправдателно решение отчита Окръжна прокуратура – Габрово

снимка: Пресцентър Апелативна прокуратура – Велико Търново

Нисък ръст на оправдателни присъди и нито едно оправдателно решение отчита Окръжна прокуратура – Габрово, информираха от пресцентъра на Апелативна прокуратура – Велико Търново.

Окръжният прокурор Надежда Желева отчете дейността на Окръжна прокуратура – Габрово за 2017 година. Отчетното събрание се проведе в присъствието на г-жа Пенка Богданова, заместник на главния прокурор при ВКП, г-жа Мария Шишкова, заместник на главния прокурор при ВКП, Даниела Машева член на прокурорската колегия на Висш съдебен съвет, г-н Огнян Басарболиев – административен ръководител и апелативен прокурор на АПВТ.

През отчетната 2017 г. прокурорите от Габровски съдебен район са работили по общо 2 777 преписки, от които 90% са новообразувани. От тях са решени 96 % са решени в едномесечен срок.

Прокуратурите са наблюдавали общо 2923 досъдебни производства (ДП). Прокурорите са решили 2 382 ДП, съставляващи 81,5 % от наблюдаваните ДП при спазване срока по чл. 242 от НПК

Определящи за дейността на районните прокуратури от съдебния район са проведените досъдебни производства, като най-много са за престъпления против собствеността и за общоопасни престъпления.

Районни прокуратури отчитат спад на битовата престъпност. Намалели са досъдебни производства за престъпления против брака и семейството, за престъпленията против стопанството и за престъпления против финансовата, данъчната и осигурителната система.

Наблюдава се с близо 40 % увеличаване броя на пострадалите малолетни и непълнолетни лица.
Характерно за прокурорската дейност в региона е, че основната част от приключените досъдебни производства се внасят на съд с обвинителни актове.

снимка: Пресцентър Апелативна прокуратура – Велико Търново

Внесените в съда 661 прокурорски акта са с 1/7 повече от предходните периоди. От тях обвинителни актове са 523 бр. /79,12 %/. Предложенията по чл.78а НК са 133 бр. Най-малко са внесените в съда споразуменията – 49 бр.

В прокуратурите са получени за изпълнение присъди и споразумения срещу 387 лица и са ги привели в изпълнение в законовия срок. От предходната година няма останали неприведени присъди, а през 2017 година не е приведена в изпълнение само една присъда по отношение на 1 лице, осъдено на пробация.

През изминала година по актове на прокуратурите са постановени само 9 оправдателни присъди и няма оправдателни решения.

Прокуратурите са работили по общо 66 преписки с международен елемент: участие в производства свързани с европейска заповед за арест, молби за правна помощ, трансфер на наказателно производство.

Окръжна прокуратура-Габрово е взела участвала в 399 броя административни дела на Административен съд-Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

2 коментара

2 Comments

 1. Дгд

  02.04.2018 at 15:36

  Който е имал опит с габровския съд знае много добре че всичко е фарс невероятно измислена институция с предварително нагласени съдии и решения корумпирани прокурори и съдебни заседатели…..

  • Тома Неверни

   12.04.2018 at 2:48

   Защото работят толкова „добре“ и „прецизно“, затова убийците на Веси са все още на свобода, макар че целият град знае кои са! Много по-лесно на „ефикасните“ съдии и прокурори бе да преквалифицират очевадното убийство в самоубийство и да хвърлят всичката кал върху жертвата, само и само да спасят килърите й!!!Така че не фарс, повече от фарс е всичко, което се случва не само в България, но и в държавата!

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Крими

Спипаха габровски наркодилър с над половин кило марихуана

Районната прокуратура в Габрово задържа за срок от 72 часа мъж, държал в дома си наркотични вещества.

В хода на разследването, с постановление от 17 октомври, мъж с инициали Ц. И. е привлечен в качеството на обвиняем за това, че на същата дата в къща в Габрово, държал без надлежно разрешително високорискови наркотични вещества – канабис, с тегло 560 грама.

След преценка на събраните по делото доказателства с оглед на това, че същите сочат за обосновано предположение за съществуваща реална опасност обвиняемият да се укрие или да извърши престъпление, тъй като той е привлечен като обвиняем за извършено тежко умишлено престъпление, ще бъде направено искане пред Районен съд – Габрово за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража”.

Под ръководството на Района прокуратура – Габрово действията по разследването продължават.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Номерът на двама, превозвали дърва, не мина!

Полицията в Трявна разкри две икономически престъпления, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Вчера, 16 октомври, рано сутринта около 05:35 часа на пътя между Габрово и село Вонеща вода, района на 552+14 км, при провеждане на специализирана полицейска операция с цел превенция на престъпления, свързани с незаконен добив на дървесина и нарушения по Закона за горите, служители на сектор „Икономическа полиция“ при Областна дирекция на МВР – Габрово и автопатрулен екип от полицейското управление в Трявна, спрели за проверка товарен автомобил с прикачено ремарке, управляван от 57-годишен местен жител.

В него имало натоварена дървесина – дърва за огрев от широколистни дървесни видове. При проверка на представената от водача документация, относно добива и осъществявания превоз на дървесината, криминалистите установили данни за извършено документно престъпление.

Само десетина минути по-късно, около 05:45 часа отново на същия път Габрово – Вонеща вода, района на 552+14 км, бил спрян за проверка друг товарен влекач, който бил с прикачено полуремарке, натоварено също с дървесина – дърва за огрев. Камионът бил управляван от 62-годишен местен жител.

При проверка на представената от водача документация, относно добива и осъществявания превоз на дървесината, криминалистите установили също данни за извършено документно престъпление.

И по двата случая са образувани досъдебно производства под надзора на прокуратурата в Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Полицейски акции в Габрово и Трявна

Две полицейски акции са били проведени на територии на общините Габрово и Трявна, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Вчера, 15 октомври, в Габрово е била реализирана специализирана полицейска операция по безопасност на движението. В хода на полицейските действия, осъществени по метода за „широкообхватен контрол“ били проверени 56 моторни превозни средства, от които 28 товарни автомобила и 58 души.

Констатирани били общо 11 нарушения, за които са наложени 8 глоби с фиш и са съставени 3 акта, като връчените електронни фишове са 11.

За периода от 8 до 14 октомври на територията, обслужвана от тревненската полиция, е била проведена специализирана полицейска операция, с цел осигуряване на полицейско присъствие в малките и отдалечени населени места, противодействие на телефонни измами с възрастни хора, и контрол на пътното движение.

В хода на акцията били проверени 244 моторни превозни средства и 283 души. Установени са 177 нарушения, за които са наложени 131 глоби с фиш и са съставени 46 акта. В резултат на проверките са били разкрити две престъпления по линия „наркотици“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица