Свържи се с нас

Крими

Нисък ръст на оправдателни присъди и нито едно оправдателно решение

Нисък ръст на оправдателни присъди и нито едно оправдателно решение отчита Окръжна прокуратура – Габрово

Published

on

снимка: Пресцентър Апелативна прокуратура – Велико Търново

Нисък ръст на оправдателни присъди и нито едно оправдателно решение отчита Окръжна прокуратура – Габрово, информираха от пресцентъра на Апелативна прокуратура – Велико Търново.

Окръжният прокурор Надежда Желева отчете дейността на Окръжна прокуратура – Габрово за 2017 година. Отчетното събрание се проведе в присъствието на г-жа Пенка Богданова, заместник на главния прокурор при ВКП, г-жа Мария Шишкова, заместник на главния прокурор при ВКП, Даниела Машева член на прокурорската колегия на Висш съдебен съвет, г-н Огнян Басарболиев – административен ръководител и апелативен прокурор на АПВТ.

През отчетната 2017 г. прокурорите от Габровски съдебен район са работили по общо 2 777 преписки, от които 90% са новообразувани. От тях са решени 96 % са решени в едномесечен срок.

Прокуратурите са наблюдавали общо 2923 досъдебни производства (ДП). Прокурорите са решили 2 382 ДП, съставляващи 81,5 % от наблюдаваните ДП при спазване срока по чл. 242 от НПК

Определящи за дейността на районните прокуратури от съдебния район са проведените досъдебни производства, като най-много са за престъпления против собствеността и за общоопасни престъпления.

Районни прокуратури отчитат спад на битовата престъпност. Намалели са досъдебни производства за престъпления против брака и семейството, за престъпленията против стопанството и за престъпления против финансовата, данъчната и осигурителната система.

Наблюдава се с близо 40 % увеличаване броя на пострадалите малолетни и непълнолетни лица.
Характерно за прокурорската дейност в региона е, че основната част от приключените досъдебни производства се внасят на съд с обвинителни актове.

снимка: Пресцентър Апелативна прокуратура – Велико Търново

Внесените в съда 661 прокурорски акта са с 1/7 повече от предходните периоди. От тях обвинителни актове са 523 бр. /79,12 %/. Предложенията по чл.78а НК са 133 бр. Най-малко са внесените в съда споразуменията – 49 бр.

В прокуратурите са получени за изпълнение присъди и споразумения срещу 387 лица и са ги привели в изпълнение в законовия срок. От предходната година няма останали неприведени присъди, а през 2017 година не е приведена в изпълнение само една присъда по отношение на 1 лице, осъдено на пробация.

През изминала година по актове на прокуратурите са постановени само 9 оправдателни присъди и няма оправдателни решения.

Прокуратурите са работили по общо 66 преписки с международен елемент: участие в производства свързани с европейска заповед за арест, молби за правна помощ, трансфер на наказателно производство.

Окръжна прокуратура-Габрово е взела участвала в 399 броя административни дела на Административен съд-Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

2 коментара

2 Comments

 1. Дгд

  02.04.2018 at 15:36

  Който е имал опит с габровския съд знае много добре че всичко е фарс невероятно измислена институция с предварително нагласени съдии и решения корумпирани прокурори и съдебни заседатели…..

  • Тома Неверни

   12.04.2018 at 2:48

   Защото работят толкова „добре“ и „прецизно“, затова убийците на Веси са все още на свобода, макар че целият град знае кои са! Много по-лесно на „ефикасните“ съдии и прокурори бе да преквалифицират очевадното убийство в самоубийство и да хвърлят всичката кал върху жертвата, само и само да спасят килърите й!!!Така че не фарс, повече от фарс е всичко, което се случва не само в България, но и в държавата!

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Крими

Пивка кражба: Апаши отмъкнаха 100 кила ракия, резачка и инструменти

Published

on

Сто литра домашна ракия, бензинов моторен трион и куфар с инструменти отмъкнаха апаши, проникнали в къща в дряновското село Царева ливада.

Престъплението било извършено чрез използване на неустановено техническо средство, през периода от 22 март до 3 април, когато неизвестен извършител се промъкнал в жилищната сграда и прилежащ гараж, находящи се в бившия стопански двор на селото.

След като взломили входни врати и прозорец крадците се намъкнали в къщата, откъдето задигнали своята плячка. Шокираният собственик за откраднатото узнал едва в петък, 3 април, в късния следобед и незабавно подал сигнал за криминалното деяние.

На местопроизшествието е извършен оглед и е образувано досъдебно производство. Разследването на случая продължава под надзора на Районна прокуратура – Габрово.

Севлиевските криминалисти работят по разкриване извършителя на кражба на моторни трион и коса от стопанска постройка в имот, находящ се в село Добромирка, собственост на 42-годишен гражданин от Велико Търново.

По първоначални данни, престъплението е било извършено в периода от 11.00 часа на 2 април до около 11.00 часа на 3 април, от неизвестен извършител, който проникнал в постройката, след като е взломил входната ѝ врата.

На местопроизшествието е извършен оглед и е образувано досъдебно производство. Разследването на случая продължава под надзора на Районна прокуратура – Севлиево.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Автокрадци задигнаха кола в центъра на Габрово

Published

on

Автокрадци успяха да задигнат лек автомобил, паркиран на улица „Софроний Врачански“ в центъра на Габрово.

Посегателството е било извършено през периода от 16.00 часа на 30 март до около 10.00 часа на 3 април, информираха днес от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Собственик на задигната кола е 66-годишен габровец, който в петък преди обед установил, че превозното му средство било противозаконно отнето и незабавно подал сигнал за престъплението.

По случая е образувано досъдебно производство, което се провежда под надзора на Районна прокуратура – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Спипаха четвъртия безотговорен, избягал от карантина

Published

on

36-годишен габровец е четвъртият в областта, поставен под домашна карантина с предписание на РЗИ, който не бе открит на адреса си. Срещу него вече е започнато досъдебно производство.

В петък, около 14.30 часа, при извършена проверка на адрес, полицейски служители не успели да открият габровеца, за когото установили, че е напуснал дома си, с което е нарушил предписанието и осъществил състава на чл. 355, ал.2, вр. ал.1 от Наказателния кодекс.

За нарушението се предвижда наказание лишаване от свобода до 5 години и глоба от 10 000 до 50 000 лв. Разследването по случая се провежда под надзора на Районна прокуратура – Габрово.

Припомняме, че това е четвъртият случай в област Габрово на избягал от домашна карантина от началото на извънредното положение заради пандемията от коронавирус.

През миналата седмица, от 30 март до 3 април, 34-годишен дряновец, 42-годишен габровец и 22-годишен от севлиевското село Шумата също пренебрегнаха въведените противоепидемични мерки в борбата със заразата, а преди тях 45-годишна жена от село Петко Славейков бе първият подобен случай.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица