Свържи се с нас

Култура

Маратон на четенето и Седмица на детската книга в Библиотеката

Published

on

снимка: Община Габрово, Архив

От 2 до 23 април Регионалната библиотека „Априлов-Палаузов” – Габрово, заедно с четящите хора от региона и страната, по традиция отбелязва националния Маратон на четенето с различни интересни инициативи.

От 2 до 7 април националното четене започва със Седмицата на детската книга и детското четене – 2 април е Международният ден на детската книга и се отбелязва в много страни от света.

Маратонът на четенето е национална инициатива, която се организира от ББИА и българските публични библиотеки в партньорство с общини, културни и образователни институти, доброволци и граждани.

„Походът на книгите” в Габрово през 2018 година започва точно на 2 април, когато деца от учебни заведения в Габрово ще изработят апликации по текстове от любими Андерсенови приказки. Творческото приказно ателие ще се състои в Детски отдел на библиотеката от 10 часа.

На 3 април 2018 г. отново от 10.00 часа и отново в Детски отдел деца-доброволци ще влязат в ролята на помощник-библиотекари.

На 4 април 2018, 10.00 ч. – ателие в Детски отдел, арт-зала, за изработване на художествен колаж от цитати от най-любимите детски книги и илюстрации към тези цитати, създадени от децата.

На 5 април – в дните преди Възкресение Христово, в арт-зала при Детски отдел деца ще изработват великденска украса и декорации, свързани с фолклорно-обредните и православните традиции за празника в ателие „Великденче”. Доброволци ще четат текстове за Великден и неговата символика.

Седмицата на детската книга и четене ще има своето естествено продължение с националния Маратон на четенето в дните след 10 април.

На 11 април от 17.30 часа в арт-зала при Детски отдел ще се състои образователната демонстрационна игра-състезание под мотото „Вече сме грамотни”.. Малките ученици от I клас на ОУ „Ран Босилек” ще покажат пред своите родители, близки, библиотекари и гости колко добре са се научили да четат и смятат.

На 12 април с начало 14.30 часа за трети пореден път в парковото пространство между сградата на РБ „Априлов-Палаузов” и сградата на театъра се организира четене на открито – флашмоб с книги, доброволци, библиотекари, граждани.

Тази година той се провежда под наслов „Байрон, Ботев и Багряна заедно – гласовете на вечните поети” и е по повод кръгли годишнини през 2018-та – 230 години от рождението на Джордж Гордън Байрон (22 януари 1788 г.), 170 години от рождението на Христо Ботев (6 януари 1848 г.) и 125 години от рождението на Елисавета Багряна (29 април 1893 г.). Ще прозвучат стихове от тези творци в изпълнение на доброволци, библиотекари, ученици от габровски учебни заведения, партньори и приятели на библиотеката. Всеки би могъл да вземе участие в четенето на открито с книга и произведение от Ботев, Байрон или Багряна и така да подкрепи идеята за непреходното значение на книгата и грамотността за човешкото развитие и личен просперитет.
17 април от 13.00 ч. в Детски отдел „Приказката довършете” – литературна игра, провокираща въображението и умението на учениците да пишат.

В дните от 2 до 23 април във всички отдели на библиотеката, пряко ангажирани с обслужване на библиотечни потребители – Заемна за възрастни читатели, Детски отдел, Читални, Интернет и обучителен център всеки посетител би могъл да подари своя цитат от любима книга. На желаещите да го сторят ще бъдат предоставени подходящи материали за това.

На 23 април колажът от литературни цитати ще бъде споделен с читателите в онлайн вариант на сайта на библиотеката – www.libgabrovo.com.

Маратонът на четенето продължава до 23 април – Международният ден на книгата, но по отношение ролята и мястото на обществените библиотеки днес и в бъдеще това е процес, неспирен „поход на книгите” с вечната идея за любовта към четенето, любовта към знание и духовно усъвършенстване.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Какви са били мерките против епидемии в Габрово преди 130 години?

Published

on

В старите Протоколни книги на Габровския градски общински съвет четем интересни сведения за мерките взети от общинските управници против разпространението на епидемия от холера, в случай, че страшната болест се появи.

На свое заседание, описано в Протокол № 42 от 13 авг. 1893 г., се вземат следните решения за предотвратяването на епидемии на територията на Община Габрово. Избира тричленна комисия от общинските съветници: Никола Гутев, Стоян Радомеров и Христо Тюлюмбаков, които съвместно с градския лекар д-р Гелбер и околийския лекар д-р Крауз да подберат здание, вън от града – под наем, за купуване, или да се изградят бараки за болни от холера в случай, че болестта се появи в Габрово.

снимка: Държавен архив – Габрово

Възлага се на комисия, в състав: Петър Г. Хайрлов с градския и околийски лекари, да приготвят три носилки за пренасяне на болните. Забранява се продажбата на хранителни продукти (зеленчуци, брашна и др.) на пазарския площад, като за място на търговия се определя градската градина на м. Падало. Пазарът за коне, магарета и коли (каруци) се определя на мястото до паметника на Капитан Дядо Никола (до Шиваров мост). Пазари за дърва да стават до р. Синкевица (в района на махала Боровото) или на м. Падалото, за тези които идват от Севлиево. Възлага се на кмета и лекарите да проучат състоянието на всички чешми, кладенци и др. източници, като се забрани употребата на тези, които не отговарят на хигиенните изисквания, а за тези които са годни, общината да достави тулумби (съдове), с които да се вади водата без да се замърсява. На разположение на лекарите се предоставя градския салон, където да се изнасят пред гражданите лекции за предпазване от холерната зараза, като при възможност тези лекции да бъдат напечатани на брошури и раздадени по всички къщи. Да се издаде заповед, с която да се забрани обработката на кожи в чертите на града, като това се извършва от Падалския мост надолу по течението на река Янтра.

Общината предвижда да се сключи заем за 10 000 лв. срещу приходите от пет касапски дюкяна, с който да се финансират мерките за защита на града от холерна епидемия, като се помоли Председателя на Севлиевския окръжен хигиенен съвет – Севлиевския окръжен управител да ходатайства за отпускането на най-малко 5 000 лв. помощ на града за погасяване на заема.

За членове на Габровската градска хигиенна комисия се назначават градския и околийския лекари, кмета Васил Грудов, помощник кмета Христо Русев, общинските съветници Петър Г. Хайрлов, Никола Т. Рашеев и Никола Гутев.

Автор: Цветомира Койчева, началник на отдел „Държавен архив” – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Онлайн представяне на изданието „155 години Габрово град“

Published

on

По случай 160-годишнината от обявяването на Габрово за град, Регионалният исторически музей започва онлайн представяне на изданието „155 години Габрово град – илюстрована хроника“.

Албумът беше създаден през 2015 г. от екип специалисти от Регионален исторически музей – Габрово, Регионална библиотека „Априлов-Палаузов“ и Държавен архив – Габрово по програма „Култура“ на Община Габрово и е богато визуализиран с фотографии, документи, издания и културни ценности от тези институции, както и от Етнографски музей на открито „Етър“ и музей „Дом на хумора и сатирата“.

снимка: РИМ – Габрово

Целта на институцията е да популяризира богатото минало на града и да позволи на широката аудитория да открие отново процесите, събитията и личностите, които го изпълват.

Представянето на хрониката, както и други изследователски материали, може да следите на интернет страницата на музея.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

„Габровският фасон през всеки сезон“

Published

on

Изложбата „Габровският фасон през всеки сезон” беше замислена като експозиция на открито, която с усмивка и намигване да подканва габровци и гостите на града, след като я разгледат, да посетят и постоянната експозиция „Градски бит от края на ХIХ до 40-те години на ХХ век”, представена в музеен обект „Дечкова къща”.

Извънредната ситуация, в която се намира страната ни, изправена пред предизвикателството да ограничи разпространението COVID-19, наложи промяна в първоначалната концепция и адаптирането ѝ за представяне във виртуален вариант. В изложбата са включени 28 фотографии от фонд „Етнография” на Регионален исторически музей – Габрово, създадени от края на ХIХ до 40-те години на ХХ век, обособени в два основни раздела – фотографии на открито и студийна фотография. Фотографиите, направени на открито, представят ежедневното облекло на габровци през четирите сезона – пролет, лято, есен, зима.

Особено внимание заслужават студийните фотографии, които освен „огледало” на модните тенденции, които следва габровското общество, свидетелстват за специалното отношение, което тогавашните фотографи имат към декора и студийния реквизит.

снимка: РИМ – Габрово

Социално-икономическите, политическите и културните промени на национално ниво след Освобождението, намират своето отражение в града ни, нещо повече – индустриалното му развитие ги катализира на местна почва. Носители на европейското влияние са индустриалците, търговците, предприемачите, чиновниците, интелигенцията.

Модернизацията променя манталитета на габровци, внася иновации не само в домакинството и интериора на жилищата, а и в облеклото, аксесоарите, бижутата, прическите. Търговско-промишлените контакти, образованието в чужбина, пътуванията са перманентен източник на нови виждания и вкусове, които раздвижват местния обществен живот.

Габровските дами следят модните журнали и държат не само те, а и съпрузите и децата им да бъдат издокарани по европейски маниер. До Габрово достигат първите модни списания: „Мода и домакинство“, „Моден крояч“, „Моден журнал“, „Икономия и домакинство“, „Вестник на жената“, „Домакиня и майка”, „Мода”, „Женско огледало” и др. Популярност добиват френски и немски издания. За всеки сезон габровци създават свой моден фасон и не се отличават от своите съвременници в Париж, Лондон, Виена, Берлин или Рим.

Възприемането и следването на модните тенденции обаче не е само суета и увлечение, а стремеж към промяна и развитие. Доказателство за естетическия вкус, стил и отношението към детайла са колекциите от облекла, бижута, аксесоари и фотографии, съхранени във фондовете на РИМ – Габрово.

Изложбата може да бъде разгледана в сайта на РИМ – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица