Култура, Новини|02.04.2018 13:00

Маратон на четенето и Седмица на детската книга в Библиотеката

снимка: Община Габрово, Архив

От 2 до 23 април Регионалната библиотека „Априлов-Палаузов” – Габрово, заедно с четящите хора от региона и страната, по традиция отбелязва националния Маратон на четенето с различни интересни инициативи.

От 2 до 7 април националното четене започва със Седмицата на детската книга и детското четене – 2 април е Международният ден на детската книга и се отбелязва в много страни от света.

Маратонът на четенето е национална инициатива, която се организира от ББИА и българските публични библиотеки в партньорство с общини, културни и образователни институти, доброволци и граждани.

„Походът на книгите” в Габрово през 2018 година започва точно на 2 април, когато деца от учебни заведения в Габрово ще изработят апликации по текстове от любими Андерсенови приказки. Творческото приказно ателие ще се състои в Детски отдел на библиотеката от 10 часа.

На 3 април 2018 г. отново от 10.00 часа и отново в Детски отдел деца-доброволци ще влязат в ролята на помощник-библиотекари.

На 4 април 2018, 10.00 ч. – ателие в Детски отдел, арт-зала, за изработване на художествен колаж от цитати от най-любимите детски книги и илюстрации към тези цитати, създадени от децата.

На 5 април – в дните преди Възкресение Христово, в арт-зала при Детски отдел деца ще изработват великденска украса и декорации, свързани с фолклорно-обредните и православните традиции за празника в ателие „Великденче”. Доброволци ще четат текстове за Великден и неговата символика.

Седмицата на детската книга и четене ще има своето естествено продължение с националния Маратон на четенето в дните след 10 април.

На 11 април от 17.30 часа в арт-зала при Детски отдел ще се състои образователната демонстрационна игра-състезание под мотото „Вече сме грамотни”.. Малките ученици от I клас на ОУ „Ран Босилек” ще покажат пред своите родители, близки, библиотекари и гости колко добре са се научили да четат и смятат.

На 12 април с начало 14.30 часа за трети пореден път в парковото пространство между сградата на РБ „Априлов-Палаузов” и сградата на театъра се организира четене на открито – флашмоб с книги, доброволци, библиотекари, граждани.

Тази година той се провежда под наслов „Байрон, Ботев и Багряна заедно – гласовете на вечните поети” и е по повод кръгли годишнини през 2018-та – 230 години от рождението на Джордж Гордън Байрон (22 януари 1788 г.), 170 години от рождението на Христо Ботев (6 януари 1848 г.) и 125 години от рождението на Елисавета Багряна (29 април 1893 г.). Ще прозвучат стихове от тези творци в изпълнение на доброволци, библиотекари, ученици от габровски учебни заведения, партньори и приятели на библиотеката. Всеки би могъл да вземе участие в четенето на открито с книга и произведение от Ботев, Байрон или Багряна и така да подкрепи идеята за непреходното значение на книгата и грамотността за човешкото развитие и личен просперитет.
17 април от 13.00 ч. в Детски отдел „Приказката довършете” – литературна игра, провокираща въображението и умението на учениците да пишат.

В дните от 2 до 23 април във всички отдели на библиотеката, пряко ангажирани с обслужване на библиотечни потребители – Заемна за възрастни читатели, Детски отдел, Читални, Интернет и обучителен център всеки посетител би могъл да подари своя цитат от любима книга. На желаещите да го сторят ще бъдат предоставени подходящи материали за това.

На 23 април колажът от литературни цитати ще бъде споделен с читателите в онлайн вариант на сайта на библиотеката – www.libgabrovo.com.

Маратонът на четенето продължава до 23 април – Международният ден на книгата, но по отношение ролята и мястото на обществените библиотеки днес и в бъдеще това е процес, неспирен „поход на книгите” с вечната идея за любовта към четенето, любовта към знание и духовно усъвършенстване.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Напиши коментар