Свържи се с нас

Култура

Маратон на четенето и Седмица на детската книга в Библиотеката

снимка: Община Габрово, Архив

От 2 до 23 април Регионалната библиотека „Априлов-Палаузов” – Габрово, заедно с четящите хора от региона и страната, по традиция отбелязва националния Маратон на четенето с различни интересни инициативи.

От 2 до 7 април националното четене започва със Седмицата на детската книга и детското четене – 2 април е Международният ден на детската книга и се отбелязва в много страни от света.

Маратонът на четенето е национална инициатива, която се организира от ББИА и българските публични библиотеки в партньорство с общини, културни и образователни институти, доброволци и граждани.

„Походът на книгите” в Габрово през 2018 година започва точно на 2 април, когато деца от учебни заведения в Габрово ще изработят апликации по текстове от любими Андерсенови приказки. Творческото приказно ателие ще се състои в Детски отдел на библиотеката от 10 часа.

На 3 април 2018 г. отново от 10.00 часа и отново в Детски отдел деца-доброволци ще влязат в ролята на помощник-библиотекари.

На 4 април 2018, 10.00 ч. – ателие в Детски отдел, арт-зала, за изработване на художествен колаж от цитати от най-любимите детски книги и илюстрации към тези цитати, създадени от децата.

На 5 април – в дните преди Възкресение Христово, в арт-зала при Детски отдел деца ще изработват великденска украса и декорации, свързани с фолклорно-обредните и православните традиции за празника в ателие „Великденче”. Доброволци ще четат текстове за Великден и неговата символика.

Седмицата на детската книга и четене ще има своето естествено продължение с националния Маратон на четенето в дните след 10 април.

На 11 април от 17.30 часа в арт-зала при Детски отдел ще се състои образователната демонстрационна игра-състезание под мотото „Вече сме грамотни”.. Малките ученици от I клас на ОУ „Ран Босилек” ще покажат пред своите родители, близки, библиотекари и гости колко добре са се научили да четат и смятат.

На 12 април с начало 14.30 часа за трети пореден път в парковото пространство между сградата на РБ „Априлов-Палаузов” и сградата на театъра се организира четене на открито – флашмоб с книги, доброволци, библиотекари, граждани.

Тази година той се провежда под наслов „Байрон, Ботев и Багряна заедно – гласовете на вечните поети” и е по повод кръгли годишнини през 2018-та – 230 години от рождението на Джордж Гордън Байрон (22 януари 1788 г.), 170 години от рождението на Христо Ботев (6 януари 1848 г.) и 125 години от рождението на Елисавета Багряна (29 април 1893 г.). Ще прозвучат стихове от тези творци в изпълнение на доброволци, библиотекари, ученици от габровски учебни заведения, партньори и приятели на библиотеката. Всеки би могъл да вземе участие в четенето на открито с книга и произведение от Ботев, Байрон или Багряна и така да подкрепи идеята за непреходното значение на книгата и грамотността за човешкото развитие и личен просперитет.
17 април от 13.00 ч. в Детски отдел „Приказката довършете” – литературна игра, провокираща въображението и умението на учениците да пишат.

В дните от 2 до 23 април във всички отдели на библиотеката, пряко ангажирани с обслужване на библиотечни потребители – Заемна за възрастни читатели, Детски отдел, Читални, Интернет и обучителен център всеки посетител би могъл да подари своя цитат от любима книга. На желаещите да го сторят ще бъдат предоставени подходящи материали за това.

На 23 април колажът от литературни цитати ще бъде споделен с читателите в онлайн вариант на сайта на библиотеката – www.libgabrovo.com.

Маратонът на четенето продължава до 23 април – Международният ден на книгата, но по отношение ролята и мястото на обществените библиотеки днес и в бъдеще това е процес, неспирен „поход на книгите” с вечната идея за любовта към четенето, любовта към знание и духовно усъвършенстване.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Две магически групи откриват фестивала на историческото наследство „Хоталич“

Третото издание на Фестивала на историческото наследство „Хоталич“ ще стартира с концерт на две групи, повлияни от митологията и душевността на древните народи.

Музикалната приказка, разказана с гласовете и струните на омайните Freija и KsANa, ще покаже как изкуството може да прелива в различни исторически епохи. Музиката може да събира на едно място тролове и елфи, нежност и бойно опиянение, присъщи на бойците и девите на северните ледени поля, заедно с познатите ни хали и самодиви от родните духовни селения. Всичко това ще се случи край стените на средновековния град и крепост „Хоталич“, близо до Севлиево.

снимка: Община Севлиево

Freija е музикален проeкт, вдъхновен от скандинавската митология и нордически фолклор. Групата е създадена от Теодора и Добрин Стоянови през 2016 година при участието им в Kitee International Music and Art Festival във Финландия. В репертоара им намират място фолклорни и съвременни песни на норвежки, шведски, фински и английски език. Концептуалното ядро на групата представя света на древните северни култури и вярвания, като извайва образите на богинята на плодородието Freija, вечно търсеща своя любим Odr.

Дуото KsANa – Клавдия Китанова (вокал) и Антон Яначков (китара) е сформирано през 2016 г., когато общата страст към холандската група Omnia „запознава“ гласА и китарата. Една от основните цели на дуото е да се фокусира върху своя принос за съхраняването и продължителното подхранване на българския фолклор.

Името KsANa е избрано неслучайно. Неговото окултно значение е „най-подходящият момент“, което в най-голяма степен характеризира и духа на групата.

снимка: Община Севлиево

Идеята на дуото KsANa е чрез интерпретация на историческите дадености, да успее да върне хората назад в забравени вече епохи. Дуото е проект, създаден от любов към музиката, по-специално европейския фолклор, природата, алтернативния начин на живот, смеха, дребните (огромни) щастия, хубавите хора и случки…

Основен акцент на Фестивала на историческото наследство тази година ще бъде и второто издание на неповторимия Варварски събор, който ще пренесе всички гости в автентичната атмосфера на отдавна отминали епохи. На събора народите, живели извън пределите на Римската империя, ще покажат своята култура – воините ще демонстрират своето снаряжение, а дамите ще се превърнат в богини, покоряващи сърцата на варварите.

Заповядайте от 13 до 15 септември край стените на крепостта „Хоталич“ до Севлиево, за да участвате в епичното оживяването на историята.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Днес се открива изложбата „Оръжието на Освобождението“

Днес, 22 август, от 17.30 часа в Регионалния исторически музей в Габрово ще бъде открита изложбата „Оръжието на Освобождението“, по повод отбелязването на 142 години от Шипченската епопея и 85 години от откриването на Паметника на Свободата на връх Свети Никола.

В експозицията са представени 35 културни ценности – част от съхраненото в РИМ – Габрово оръжие от периода на войната. Великолепните образци на инженерно-техническата мисъл и декоративно-приложното изкуство пренасят спомена за героичните дела на нашите деди в името на Свободата. Акценти на експозицията са гладкоцевното и нарезно кремъчно-искрово и капсулно оръжие и ятаганите местно производство, както и някои интересни марки вносни револвери, които са били на въоръжение в създадената още на 25 юни доброволна милиция в Габрово.

снимка: Областна администрация – Габрово

Експонирани са основните оръжия на руската армия на европейския театър на бойните действия – „Бердана“ № 1 и № 2, „Крнка“, „Смит и Уесън“, различни типове саби, палаши и шашки. Представено е първото оръжие на Българското опълчение – пушката „Шаспо“.

Интерес представляват и оръжията на османската армия – „Пибоди/Хенри-Мартини“, „Снайдер“, „Ремингтън“, различни типове саби и ятагани. Очакваме Ви тази вечер, 17:30 часа в Регионален исторически музей – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Румен Барфончовски извая от камък Балканския лъв и Тайнствената мадона

Младият скулптор Румен Барфончовски се вдъхновява от Дан Колов, за да създаде творбата си Балканския лъв. Посетителите на музей „Етър” могат да я видят на чардака на Табаханата, като част от изложбата „Каменоделство”. Представените в нея творби могат да бъдат закупени от ценителите на това изкуство.

снимка: Музей „Етър“

Румен Барфончовски извайва главата на легендарния български борец не защото е провокиран от материала, с който работи. Представата за произведението съществува в съзнанието на младия творец и той я реализира чрез камъка.

снимка: Музей „Етър“

Същото е и с другите скулптури, които Румен представя в изложбата. Mona orla не е реална девойка, но живее в съзнанието му и той я увековечава чрез къс скала.

„Мона е Мадона, а орла е тайна. Произведението може се нарича и „Тайнствената мадона. Това е перфектната мадона, невижданата. Поне от мен”, споделя Румен Барфончовски, участник в Международната майсторска надпревара по каменоделство по време на ХVІ Международен панаир на традиционните занаяти, проведен в музей „Етър” през 2018 година.

снимка: Музей „Етър“

Младият творец вижда бъдещето си в професионалното каменоделство. Макар скулптурите да са най-добрия начин за изява на таланта му, в изработката на битови предмети с камък също прилага творчески подход, давайки си сметка, че му предстои дълъг път на усъвършенстване, преди да достигне нивото на голям майстор в занаята.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица