Новини, Общество|01.04.2018 9:00

Днес е Цветница! Честит празник на всички

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Православната и Католическата църква празнуват днес, 1 април, големия Господски празник Вход Господен в Йерусалим, наричан още Цветница или Връбница.

Цветница е подвижен християнски, религиозен и народен празник, който се празнува седмица преди Великден, в неделята след Лазаровден. Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя), Куклинден или (в западните църкви) Палмова неделя. Пада се в шестата неделя на Великия пост.

На този ден християнската църква празнува влизането на Иисус Христос в Йерусалим в дните преди еврейската Пасха. Според новозаветните евангелия, Христос пристига в града, яздейки магаре, а вярващите го посрещат, като разстилат пред него дрехите си и маслинови клонки.

След като възкресил престоялия четири дни в гроба Лазар, брат на сестрите Марта и Мария, Иисус Христос тръгнал за Йерусалим.

Когато наближил града с придружаващите го ученици и стигнали до Витфагия, той пратил двама от тях да отидат в селото и да му доведат вързаната в началото на селото ослица и малкото ѝ, а ако някой ги попита защо правят това, да кажат, че е потребно на Господ.

Като разбрали, че ослицата е за Христос, никой не им попречил. Той я възседнал и така влязъл тържествено в Йерусалим. Вестта за възкресението на Лазар вече го изпреварила и хиляден народ тръгнал към Витания, за да го посрещне.

Народът, виждайки в Иисус Христос Спасителя, възторжено размахвал палмови клонки и хвърлял цветя пред нозете му. Всички пеели: „Осанна! Благословен Идещият в име Господне, Царят Израилев”.

Фарисеите пък наредили на Христос да забрани на народа да ликува, на което Той отвърнал: „Казвам ви, че ако тия млъкнат, то камъните ще извикат“.

Шествието продължило и от височината на Елеонското възвишение до Храма. Христос изгонил оттам събралите се в двора му селяни и купувачи на разни стоки и извършил множество изцерения на болни и недъгави хора.

На този ден в църквата се отслужва молитва и се благославят върбови клонки. Те се раздават на вярващите и всеки ги отнася до дома си за здраве. Окичват с върбови клонки портите и се сплита венче от осветената в църквата върба. Върбовите клонки символизират палмовите, с които е бил посрещнат в Йерусалим Иисус Христос. Moже да си направите венче,с което да се накичите(пожелание). В този ден, който е през периода на постите, се разрешава риба.

Имен ден празнуват всички, носещи имена на цветя, растения, храсти и дървета: Ангел(ина), Биляна, Божура, Виолета, Върба, Върбан, Върбинка, Гергин(а), Гроздан(к)а, Далия, Дафина, Делия, Делян(а), Дилян(а), Димитър-другото име на Богородичката е Димитровче, Динка, Детелин(а), Елица – идва от Ела, Жасмина, Здравка, Здравко, Зюмбюл(ка), Ива, Иглика, Калин(а), Камелия, Карамфил(к)а, Китка, Латинка, Лили, Лила, Лилия, Лиляна, Лора, Люлина, Маргарита, Магнолия, Малина, Нева, Невен(а),Незабравка, Петуния, Ралица, Роза, Росен, Росица, Смилян(а), Теменуга, Теменужка, Трендафил(ка), Фидан(к), Цвета, Цветан(а), Цветанка, Цветелин(а), Цветомир(а), Цветослав(а), Цвятко, Череша, Явор(а), Ягода, Ясен(а), Ясмина и др.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Етикети: , ,
 • Споделете тази публикация:
 • Facebook
 • Twitter

2 коментара

 • Цел на заседанието беше обсъждане на проекта на Наредба за условията и реда за установяване на жилищни нужди и за настаняване в общински жилища, публикуван на сайта на Община Габрово за публично обсъждане.
  Г-н Климент Кунев запозна присъстващите с Екипа, който е работил по проекта на Наредбата. Представи накратко мотивите за приемане на нова актуализирана наредба, с акцент включването на нов раздел – Социални жилища.
  Община Габрово подготвя проектно предложение за осигуряване на 35 броя съвременни социални жилища за представители на групи в неравностойно положение по ОП „Региони в растеж” 2014-2020 г. Проектът е част от Инвестиционна програма за реализация на приоритетни проекти от Интегрирания план за градско възстановяване и развитие на гр. Габрово. В сключеното споразумение съгласно указанията на управляващия орган на ОПРР, преди подаването на проектното предложение следва да има приета от Общински съвет – Габрово Наредба, която да регламентира реда за настаняване, ползване, контрол и мониторинг на социалните жилища. Г-н Кунев информира, че ресурса на БФП за осигуряване на социални жилища на лицата от рискови и уязвими групи е в размер на 1 300 000 лева. За кандидатстване за социално жилище, лицата трябва да отговарят на същите условия като останалите общински жилища, като за тази категория са въведени и специфични изисквания, които са посочени в проекта на Наредбата и се доказват с документи от различни институции.
  Г-жа Милка Кехайова представи целевите групи по проекта, определени съобразно насоките за кандидатстване по ОП, като Община Габрово няма да включи в своето проектно предложение единствено бездомните лица.
  Г-н Пенчоков изрази цялостното си одобрение по отношение на подготвената Наредба и в частност възможността за изграждане на социални жилища.
  Г-жа Кристина Папазова разясни въведената методика за обща оценка /ОЦ/ при класиране и настаняване на лицата, семействата и домакинствата, която е сбор от три показателя при настаняване под наем на граждани в общински жилища – Основно/По-ниско Образование, Семейно положение – Самотни майки, Здравословно състояние и сбора от четири показателя при подреждането на лицата, семействата и домакинствата за настаняване в Социални жилища – Липса на Заетост, Липса на Образование, Здравословно състояние, Семейно положение – Самотни майки/ бащи.

 • Да ни е честито другари и другарки гербокомунисти!
  Днес празнуваме 578-мия ден от 240 дневния срок в койте ще, ще, ще, ще, ще бъде завършен тунелът под Шипка, който всъщност е тунел под Бакойския баир.
  Бойко акбар!

Напиши коментар