Култура, Новини|31.03.2018 15:50

32 момичета представиха обичая лазаруване в ЕМО „Етър” (снимки)

снимка: ЕМО „Етър“

Две възстановки на обичая лазаруване бяха представени в ЕМО „Етър” на големия празник Лазаровден.

снимка: ЕМО „Етър“

Пред очите на хилядите посетители момичетата от традиционната вече инициатива „Училище за лазарки” показаха характерната за този ден обредност. Лазарките посетиха работилниците в музея, пяха, танцуваха, получиха дарове от майсторите и хвърлиха своите цветни венчета във водите на река Сивек.

снимка: ЕМО „Етър“

32 момичета бяха приети в тазгодишното „Училище за лазарки” в ЕМО „Етър”. Обучението им завърши с представяне на обичая лазаруване пред публика.

снимка: ЕМО „Етър“

Весела Иванова от Национална Априловска гимназия е сред участничките във възстановката на Лазаровден в ЕМО „Етър”. Съзнава, че да си лазарка е голяма отговорност, защото това е момент от живота, когато девойката става на възраст да създаде семейство. Весела Иванова уточнява, че в наши дни не е така, но чрез участието си в обреда е усетила радостта от съзряването по начин, който момичетата на нейната възраст са чувствали в миналото.

снимка: ЕМО „Етър“

Никол Бонева без колебание споделя, че се чувства много красива, облечена в носия, подобна на носената от нейната прабаба преди много години.

„Така запазваме традицията”, убедена е Никол, която за втори път е лазарка във възстановка на ЕМО „Етър” и вече има много по-голямо самочувствие, пеейки характерните за този ден песни, придружени с красиви фолклорни танци.

снимка: ЕМО „Етър“

И 15-годишната Теодора Евтимова не участва за първи път в „Училище за лазарки”, но се шегува, че не е заради „лошо усвоен материал”, а защото харесва тази инициатива.

снимка: ЕМО „Етър“

„Аз много обичам да танцувам народни танци и ми е много приятно тук. Създават се нови приятелства и научаваме повече за традициите. Хората около нас са усмихнати, радват ни се и наистина ни харесват.”

снимка: ЕМО „Етър“

През 2018 година Денислава Иванова от Природоматематическа гимназия „Акад. Иван Гюзелев” за първи път лазарува.

снимка: ЕМО „Етър“

„Да погледнеш света през очите на хората, за които тези традиции са естествена част от живота е наистина невероятно. Вижте колко красиви дрехи са обличали момичетата в миналото и какво настроение създават пъстрите им цветове”, показва с усмивка лазарката Денислава.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

1 Коментар

  • Добре чи беши Танчиту, да измисли такъв хубав празник Цветница. Досега такъв разник нямаше.
    Дано се сети другата седмца да измисли и Великден, щото досега и Великден не е имало.

Напиши коментар