Свържи се с нас

Култура

Гласовете на младите ще определят културното събитие на 2017-та

Гласовете на младите ще определят събитието на 2017-та година в областта на културата

снимка: Клуб на Будителите, Архив

В четвъртък (29-ти март) от 18.30 часа в Галерия „Христо Цокев“ ще се състои официалната церемония за награждаване на победителя в четвъртия конкурс „Събитие на годината в областта на културата – Габрово 2017- та“.

Инициативата на Клуба на будителите е ежегодна и цели да отличи събитието на отминалата година, докоснало сърцата на габровци. Изборът му става по възможно най-демократичния начин – всеки има право да номинира и всяко номинирано събитие участва в гласуването.

Публиката дава своя вот в социалната мрежа Фейсбук, на електронния адрес на организаторите, или в една от 9-те кутии, поставени на достъпни места.

Всяка година по предварително обявени критерии работят и членовете на журито – това са представители на културни институти, които не са претенденти за наградата, граждани, необвързани с дейности в сферата на културата, експерти в различни сфери на изкуството.

Сред поканените в журито са и представители на партньорите: Лайънс клуб, който подкрепя инициативата от нейното първо издание, на общината и единственото висше учебно заведение в Габрово, както и един представител на Клуба на будителите.

Членовете на журито разполагат с информация за всяко събитие, подготвена от неговите създатели според критериите за оценка.

Накрая се събира комисия, която извършва по-скоро техническа работа по сборуването и съпоставянето на резултатите, за да обяви носителя на наградата „Събитие на годината в областта на културата“.

Тази година, освен парична награда от 500 лева, той ще по ще получи и плакет на НЧ „Будителите 2017“, организатор на конкурса и церемонията по награждаването. Спечелилият вота на публиката и събитието с най-висока оценка на журито също ще получат плакет.

Всяка година броят на номинираните събития се увеличава и в това издание на конкурса участваха 22 събития: четири лични проекта, пет проекта на народни читалища, девет – на местни културни институти и формации, четири – на сдружения и граждански организации.

Увеличават се личните проекти, които не се финансират с публични средства, а със средства на техните инициатори и поддръжници. И което е особено радващо, именно те се радват на осезаемата подкрепа на аудиторията и по време на реализацията си, и по време на вота.

Повече от четири по-висок е електронният вот на публиката в това издание на конкурса. От около 700 гласа в първото издание, на около и малко над 1000-1200 в следващите, в четвъртия конкурс са гласували 4421 човека.

Вотът на публиката също е рекорден – 4653 гласа. Като се съди по начина на гласуване и подкрепата, със сигурност може да се твърди, че победителят в този конкурс ще бъде определен от гласовете на младите хора.

На този етап са известни резултатите от гласуването на публиката и повечето от оценките на журито. Мненията им красноречиво се доближават по отношение на най-харесваните събития, което означава, че габровската публика има сериозни критерии и претенция относно културния продукт, произвеждан в Габрово.

Но има и диаметрално противоположни оценки за някои от номинациите. Което пък трябва да доведе до размисъл най-вече онези, които влагат средства в реализацията им.

Кои са събитията, белязали духовния ръст на Габрово за една година? И кое от тях събира емоциите и аплодисментите на габровци? Това ще стане ясно в четвъртък вечерта, когато победителят в ежегодния конкурс „Събитие на Габрово в областта на културата“ ще получи своята награда.

Но преди това гостите на събитието ще могат да се докоснат до духа на Габрово през отминалата година, благодарение на участниците в някои от събитията в културния й календар. Очаква ви среща с Весела Морова, Цветомир Цанков, Ивета Петрова, Радослав Талев, формация „Огнени сенки“ и момичетата, участници в проекта „Аз съм Българка“, както и чаша вино след церемонията, благодарение на Wine Lovers – магазин за хубаво българско вино и ядки.

Наградата от 500 лева е осигурена благодарение на Обществения дарителски фонд, подкрепен от Фондация „Работилница за граждански инициативи“, Програмата за развитие на обществените фондации и Фондация „Чарлз Стюарт Мот“ чрез Обществен дарителски кръг. Както и с участието на Лайънс клуб – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Английски художник с изложба в Галерията

Художествена галерия „Христо Цокев“ има удоволствието да ви покани на изложба „Лица“ на английския художник Рой Плейстоу.

Откриването ще се състои във вторник, 17 септември, от 17:30 ч. Рой Плейстоу живее в с. Ангелово, близо до Габрово.

Работил е в Лондон и в Амстердам като сториборд художник за филми и реклама.

Неговата страст за рисуване се появява, когато той е около 13 – годишен.

Учи в Иилинг Колеж в Лондон. Двама от учителите му са известните английски художници Дейвид Хокни и Роналд Китай.

Рой работи с масло и понякога с акварел. Има две изложби в Амстердам, Холандия.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Юбилеен сборник за разкопките на Хоталич представят на Варварския събор

Музейни работници, учени и преподаватели са подготвили специално юбилейно издание за средновековния град и крепост

Историческият музей в Севлиево ще представи юбилеен сборник, посветен на археологическите проучвания на средновековния град и крепост „Хоталич“. Книгата е по повод на 40-тата годишнина от началото на разкопките край крепостта. Специалното издание ще може да бъде видяно по време на тазгодишния фестивал Варварски събор, който ще се проведе от днес до неделя, 13 – 15 септември.

снимка: Община Севлиево

Сборникът ще бъде представен от проф. д-р Константин Тотев, директор на филиала на НАИМ при БАН, клон Велико Търново.

Освен него ще присъстват и много от авторите на изданието. Всички те са учени, работещи в Националния исторически музей, Националния археологичен институт с музей при БАН, СУ „Св. Климент Охридски“, ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, както и експерти от музеите във Велико Търново, Габрово, Троян и Ловеч. Общо 23-ма души са авторите, които са се трудили настоящият сборник да бъде подготвен, обясниха от Историческия музей в Севлиево.

снимка: Община Севлиево

Събраните материали в юбилейното издание са комплектовани в два дяла. Първият е свързан с проучването на ранновизантийската и средновековна крепост „Хоталич“. Втората част на сборника е посветена на археологическите проучвания в Севлиевския край и включва както редица нови публикации, така и някои известни, но позабравени паметници и находки от праисторията до османското владичество. Специално място е отделено на изследванията на тези от тях, които са изложени в експозицията на музея в Севлиево.

„Община Севлиево осигурява ежегодно средства за археологически проучвания и консервация на откритото, благодарение на което крепостта до град Севлиево стана един от успешно експонираните археологически обекти в България. В резултат на десетилетия археологически разкопки е разкрита и реставрирана значителна част от фортификацията и градоустройствената структура на ранновизантийската крепост и средновековния град от времето на Второто българско царство“, обясняват авторите на юбилейния сборник.

Освен представяне на книгата организаторите от Историческия музей са предвидили редица други изненади за гостите, които посетят Варварския събор. Една от тях е специална изложба край крепостните стени, която е посветена на разкопките край Хоталич.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Пърформанс пред чинията на Бузлуджа тази събота

Театър пред чинията на Бузлуджа и изложба „Нонумент“ в Музея на хумора и сатирата в Габрово.

Почти в своя край, 24-ото Габровско биенале на хумора и сатирата в изкуството представя Нонумент – изложба в Музея на хумора и сатирата в Габрово и представление на група ЛИГНА (Германия), Стефан А. Щерев и с музика на Емилиян Гацов – Елби, което ще се състои пред Чинията на връх Бузлуджа.

Посветено на темата Измерения на публичното, Биеналето приключва с една изложба, представяща нонументи – монументи, които са загубили или променили символната си стойност в резултат на промени в идеологията.

снимка: Димитър Караниколов

Създадени като места за възхвала и памет, нонументите се оказват в забвение, занемарени и оставени на влиянието на времето, напомняйки за непостигнати утопии, за принуда и суъчастие.

Представяйки примери от Централна и Източна Европа от платформата Nonument.org, изложбата обръща специално внимание на паметника на връх Бузлуджа, създаден като дом на Българската комунистическа партия, в центъра на страната, върху балкански връх, така че да се вижда от север и юг.

Изложбата представя документални материали, фотографии и филми от проектирането, планирането, строежа, функционирането, затварянето, разграбването и разрухата на монумента, както и карикатури и вицове с познати метафори и скорошни исторически събития.

фотография: Стефан А.Щерев

Пърформънсът е под формата на пиеса за слушане, която се изиграва от публиката по време на разходка около чинията. Така участниците преживяват архитектурата, стават свидетели на сцени от историята на паметника и получават инструкции за изпълнение на обичайни, ежедневни жестове, които в своята дискретност напомнят протестните пърформанси на Иржи Кованда в Прага от 1976 или на Ердем Гюндюз в парка Гези в Истанбул от 2013 година.

Желаещите да се включат в артистичното приключение е необходимо да си носят смартфон и слушалки. Организаторите предвиждат транспорт от Габрово, Казанлък и Велико Търново, но участниците могат да стигнат и със собствен транспорт до паркинга на Чинията. За повече информация следете сайта на Биеналето и фейсбук събитието.

фотография: Стефан А.Щерев

Представлението Нонумент ще се случи единствено на 14 септември, събота. Изложбата Нонументи ще остане в Музея до края на януари 2020 година, а Биеналето може да бъде разгледано до края на септември 2019.

снимка: Бедрос Азинян

За онези, които ще тръгнат към Бузлуджа от Габрово, организаторите предлагат тур в Биеналето, воден от директорката на Музея на хумора и сатирата Маргарита Доровска (14 септември, събота, 10:30).

Проектът се реализира с подкрепата на Програма „Творческа Европа” на Европейската комисия, Национален фонд „Култура” и със съдействието на Областна управа Стара Загора.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица