Култура, Новини|28.03.2018 11:45

Гласовете на младите ще определят културното събитие на 2017-та

снимка: Клуб на Будителите, Архив

В четвъртък (29-ти март) от 18.30 часа в Галерия „Христо Цокев“ ще се състои официалната церемония за награждаване на победителя в четвъртия конкурс „Събитие на годината в областта на културата – Габрово 2017- та“.

Инициативата на Клуба на будителите е ежегодна и цели да отличи събитието на отминалата година, докоснало сърцата на габровци. Изборът му става по възможно най-демократичния начин – всеки има право да номинира и всяко номинирано събитие участва в гласуването.

Публиката дава своя вот в социалната мрежа Фейсбук, на електронния адрес на организаторите, или в една от 9-те кутии, поставени на достъпни места.

Всяка година по предварително обявени критерии работят и членовете на журито – това са представители на културни институти, които не са претенденти за наградата, граждани, необвързани с дейности в сферата на културата, експерти в различни сфери на изкуството.

Сред поканените в журито са и представители на партньорите: Лайънс клуб, който подкрепя инициативата от нейното първо издание, на общината и единственото висше учебно заведение в Габрово, както и един представител на Клуба на будителите.

Членовете на журито разполагат с информация за всяко събитие, подготвена от неговите създатели според критериите за оценка.

Накрая се събира комисия, която извършва по-скоро техническа работа по сборуването и съпоставянето на резултатите, за да обяви носителя на наградата „Събитие на годината в областта на културата“.

Тази година, освен парична награда от 500 лева, той ще по ще получи и плакет на НЧ „Будителите 2017“, организатор на конкурса и церемонията по награждаването. Спечелилият вота на публиката и събитието с най-висока оценка на журито също ще получат плакет.

Всяка година броят на номинираните събития се увеличава и в това издание на конкурса участваха 22 събития: четири лични проекта, пет проекта на народни читалища, девет – на местни културни институти и формации, четири – на сдружения и граждански организации.

Увеличават се личните проекти, които не се финансират с публични средства, а със средства на техните инициатори и поддръжници. И което е особено радващо, именно те се радват на осезаемата подкрепа на аудиторията и по време на реализацията си, и по време на вота.

Повече от четири по-висок е електронният вот на публиката в това издание на конкурса. От около 700 гласа в първото издание, на около и малко над 1000-1200 в следващите, в четвъртия конкурс са гласували 4421 човека.

Вотът на публиката също е рекорден – 4653 гласа. Като се съди по начина на гласуване и подкрепата, със сигурност може да се твърди, че победителят в този конкурс ще бъде определен от гласовете на младите хора.

На този етап са известни резултатите от гласуването на публиката и повечето от оценките на журито. Мненията им красноречиво се доближават по отношение на най-харесваните събития, което означава, че габровската публика има сериозни критерии и претенция относно културния продукт, произвеждан в Габрово.

Но има и диаметрално противоположни оценки за някои от номинациите. Което пък трябва да доведе до размисъл най-вече онези, които влагат средства в реализацията им.

Кои са събитията, белязали духовния ръст на Габрово за една година? И кое от тях събира емоциите и аплодисментите на габровци? Това ще стане ясно в четвъртък вечерта, когато победителят в ежегодния конкурс „Събитие на Габрово в областта на културата“ ще получи своята награда.

Но преди това гостите на събитието ще могат да се докоснат до духа на Габрово през отминалата година, благодарение на участниците в някои от събитията в културния й календар. Очаква ви среща с Весела Морова, Цветомир Цанков, Ивета Петрова, Радослав Талев, формация „Огнени сенки“ и момичетата, участници в проекта „Аз съм Българка“, както и чаша вино след церемонията, благодарение на Wine Lovers – магазин за хубаво българско вино и ядки.

Наградата от 500 лева е осигурена благодарение на Обществения дарителски фонд, подкрепен от Фондация „Работилница за граждански инициативи“, Програмата за развитие на обществените фондации и Фондация „Чарлз Стюарт Мот“ чрез Обществен дарителски кръг. Както и с участието на Лайънс клуб – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Напиши коментар