Свържи се с нас

Култура

От Европа и към Европа

снимка: ХГ „Христо Цокев“ – Габрово

Тази вечер от 17.30 часа в Художествената Галерия „Христо Цокев“ ще бъде открита изложбата „От Европа към Европа“.

Васил Стоилов, Давид Перец, Дечко Узунов, Иван Мърквичка – имена, които всеки българин свързва с едни от най-големите шедьоври в българското изобразително изкуство, повод за гордост и национално самочувствие. Но даваме ли си сметка колко малко знаем за личностите, стоящи зад тези имена? Колко често се замисляме за културното си наследство? Знаем ли, че част от него са творбите на няколко поколения български художници и че са изложени в Художествена галерия „Христо Цокев“ в самия център на Габрово?

2018 г. е определена от Европейския съюз за година на Европейското културно наследство и именно това е поводът за екипа на габровската галерия да подготви и представи на публиката изложбата „ОТ ЕВРОПА И КЪМ ЕВРОПА“.

Целта на експозицията е да провокира интереса на публиката към кратката, но богата история на българското изобразително изкуство, възникнало и постигнало своето развитие в унисон с европейските традиции. Сигурно малцина знаят, че в края на ХIХ-ти век, в първите години след Освобождението, българското правителство отделя не малка сума пари, за да изпрати талантливите български художници да получат академично образование и да черпят вдъхновение в едни от най-големите културни средища на Европа – Париж, Мюнхен, Флоренция, Торино, Краков. Разбира се, не са малко и тези, които получават образование със собствени средства. Всички те донасят от Европа не само артистичен стил и бохемски маниери, а освобождаващото влияние от балканската самобитност.

Изложбата включва шедьоври на представители на четири поколения художници, творили между 60-те години на 19-ти и края на 20-ти век. Общото между тях е, че всички те са получили образование или са специализирали в европейски градове. Експозицията е с подчертано многообразие – доказателство за една наистина богата история.

Експозицията включва творби на над четиридесет автори от фонда на ХГ „Христо Цокев“ в жанровете – живопис, графика и скулптура. Зрителят ще има възможност да се наслади на шедьоврите на едни от най-големите майстори на четката, получили признание на европейската критика, носители на златни медали и отличия от редица престижни изложби. Дечко Узунов, Иван Христов, Наум Хаджимладенов, Ненко Балкански, Никола Танев, Христо Кутев са само малка част от имената, представители на по-сторите поколения.

За да бъде постигната пълна представителност, в изложбата са експонирани и съвременни български автори като – Никола Манев, Емил Стойчев, Милко Божков, Николай Майсторов, Илия Желев. Особен повод за гордост за нас като габровци е Недко Солаков, автор с голямо международно признание, избрал да живее и твори в Германия.

В изложбата зрителят ще има възможност да проследи как за едно столетие българските художници, независимо от това кога и къде са следвали или специализирали, са засегнати от мощното влияние на водещите културни процеси. Тяхното изкуство не само се изравнява с европейското, постигайки синхронизация на идеи и творчески постижения, а и оформя свой собствен стил и облик. Творбите са представени със съпътстваща богата информация за авторите и историята на някои от творбите, включени в експозицията. Ще разберете: кой е носителят на Златен медал от Световно изложение в Париж, кой е единственият български художник, посетил ателието на Клод Моне в Живерни, кой е българският художник, станал известен като „Лирика на Полските Татри“ и още редица любопитни факти.

Изложбата ще може да бъде разгледана до 10 май 2018 г.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/14058610933873

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Паметникът на Панчо Владигеров в Габрово е възстановен

Възстановен е паметникът на Панчо Владигеров на улица „Тракия“, информираха от Община Габрово.

снимка: Община Габрово

Тази година се навършват 120 години от рождението на композитора и музикант Панчо Владигеров (1899-1978 г.) и по този повод Общината в Габрово обезпечи процеса на цялостно почистване на неговия паметник, който в последните години бе обект на вандалски посегателства.

снимка: Община Габрово

Възстановени са компрометираните участъци и надписите по монумента. Паметникът – барелеф е тържествено открит на 12 октомври 1981 г. на ул. „Тракия“, в подножието на стълбите към парк „Баждар“, в присъствието на културни дейци и граждани.

Слово държи тогавашният председател на Съюза на българските композитори – Александър Райчев, който отбелязва, че това е първият паметник на Панчо Владигеров в страната.

снимка: Държавен архив – Габрово

Композицията е изработена от бронз. Нейни автори са скулпторът Ангел Станев и архитект Иван Нанев. Именитият композитор е тясно свързан с Габровската музикална общност. Той допринася за професионалното израстване на Габровския камерен оркестър и превръщането на Габрово в средище на музикални събития от национално значение.

В знак на признание за активната му дейност в тази област е провъзгласен за почетен гражданин на Габрово през 1977 г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

„Бярке Инглес – времето на архитекта “ в Дома на хумора

На 16 август, петък, отново от 18.00 часа в Музея на хумора и сатирата габровци и гостите на града могат да гледат датския документален филм “ Бярке Инглес – времето на архитекта “ на режисьора Каспар Аструп Шрьодер.

В началото Бярке Ингелс е млад човек, който мечтае да създава анимации. Сега The Wall Street Journal го нарича „една от най-големите звезди в архитектурата“.

Филмът проследява Бярке в продължение на 5 години (2011-2016), през които той се опитва да завърши най-големия си проект досега. Филмът разкрива творческите процеси у Бярке, както и безкрайните компромиси, свързани с работата му, както и как личният му живот започва да го притиска.

снимка: Община Габрово

Компанията на Бярке Ингелс – „Бярке Ингелс Груп“ (BIG) – получава задачата да проектира и построи един от небостъргачите на мястото на Кулите близнаци, рухнали на 11 септември 2001г. в Манхатън.

Докато Бярке създава сграда, която ще промени силуета на Ню Йорк, го връхлитат проблеми със здравето. Филмът предлага дълбок поглед към иновативния и амбициозен датски архитект, когото целият свят смята за гений.

Филмът е част от съпътстващата програма на 24. Габровско биенале: Измерения на публичното. Прожекциите се осъществяват в партньорство с Master of Art Film Festival – документални филми за изкуство.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Не изхвърляйте бурканчето от сладко!

В дните на стъклото в Боженци, които тази година са 24-ти и 25-ти август, Петър Цвятков ще ръководи ателие за изработка на декорации върху стъкло, информираха от Община Габрово.

Почитателите на „Стъклена плетеница“ познават Петър от миналата година, когато той и неговото семейство демонстрираха работа с въздушна четка и се радваха на многобройните гости, които търпеливо изработваха своите рисунки.

През тази година Петър Цвятков ще ни предложи нещо ново и не по-малко интересно. Всеки, който занесе в ателието стъклен съд – бурканче, бутилка, чаша или любима купичка с интересна форма, ще опита да го превърне в произведение на изкуството с помощта на структурна паста, ева-хартия, шаблон, боя или спрей.

снимка: Община Габрово

На първо четене всичко това изглежда непонятно, но в действителност е приятно и лесноизпълнимо. Важно е само да не забравяте да си носите стъклен съд, творческа мисъл и желание да се забавлявате.

„Стъклена плетеница“ се организира от РСО „Централна Стара планина“ и МАИР Боженци. Ателието на Петър Цвятков ще откриете на 24-ти и 25-ти август в „Старото школо“, в събота от 10.00 до 17.00 часа, а в неделя от 10.00 до 15.00 часа.

Входът е свободен!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица