Свържи се с нас

Култура

От Европа и към Европа

Published

on

снимка: ХГ „Христо Цокев“ – Габрово

Тази вечер от 17.30 часа в Художествената Галерия „Христо Цокев“ ще бъде открита изложбата „От Европа към Европа“.

Васил Стоилов, Давид Перец, Дечко Узунов, Иван Мърквичка – имена, които всеки българин свързва с едни от най-големите шедьоври в българското изобразително изкуство, повод за гордост и национално самочувствие. Но даваме ли си сметка колко малко знаем за личностите, стоящи зад тези имена? Колко често се замисляме за културното си наследство? Знаем ли, че част от него са творбите на няколко поколения български художници и че са изложени в Художествена галерия „Христо Цокев“ в самия център на Габрово?

2018 г. е определена от Европейския съюз за година на Европейското културно наследство и именно това е поводът за екипа на габровската галерия да подготви и представи на публиката изложбата „ОТ ЕВРОПА И КЪМ ЕВРОПА“.

Целта на експозицията е да провокира интереса на публиката към кратката, но богата история на българското изобразително изкуство, възникнало и постигнало своето развитие в унисон с европейските традиции. Сигурно малцина знаят, че в края на ХIХ-ти век, в първите години след Освобождението, българското правителство отделя не малка сума пари, за да изпрати талантливите български художници да получат академично образование и да черпят вдъхновение в едни от най-големите културни средища на Европа – Париж, Мюнхен, Флоренция, Торино, Краков. Разбира се, не са малко и тези, които получават образование със собствени средства. Всички те донасят от Европа не само артистичен стил и бохемски маниери, а освобождаващото влияние от балканската самобитност.

Изложбата включва шедьоври на представители на четири поколения художници, творили между 60-те години на 19-ти и края на 20-ти век. Общото между тях е, че всички те са получили образование или са специализирали в европейски градове. Експозицията е с подчертано многообразие – доказателство за една наистина богата история.

Експозицията включва творби на над четиридесет автори от фонда на ХГ „Христо Цокев“ в жанровете – живопис, графика и скулптура. Зрителят ще има възможност да се наслади на шедьоврите на едни от най-големите майстори на четката, получили признание на европейската критика, носители на златни медали и отличия от редица престижни изложби. Дечко Узунов, Иван Христов, Наум Хаджимладенов, Ненко Балкански, Никола Танев, Христо Кутев са само малка част от имената, представители на по-сторите поколения.

За да бъде постигната пълна представителност, в изложбата са експонирани и съвременни български автори като – Никола Манев, Емил Стойчев, Милко Божков, Николай Майсторов, Илия Желев. Особен повод за гордост за нас като габровци е Недко Солаков, автор с голямо международно признание, избрал да живее и твори в Германия.

В изложбата зрителят ще има възможност да проследи как за едно столетие българските художници, независимо от това кога и къде са следвали или специализирали, са засегнати от мощното влияние на водещите културни процеси. Тяхното изкуство не само се изравнява с европейското, постигайки синхронизация на идеи и творчески постижения, а и оформя свой собствен стил и облик. Творбите са представени със съпътстваща богата информация за авторите и историята на някои от творбите, включени в експозицията. Ще разберете: кой е носителят на Златен медал от Световно изложение в Париж, кой е единственият български художник, посетил ателието на Клод Моне в Живерни, кой е българският художник, станал известен като „Лирика на Полските Татри“ и още редица любопитни факти.

Изложбата ще може да бъде разгледана до 10 май 2018 г.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/14058610933873

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Fun Навън Фест 2020 в Трявна

Published

on

В периода 14 – 16 август ще се проведе второто издание на фестивал в градска среда Fun Навън в Трявна.

Фестивалът цели да популяризира разнообразни форми на изкуство и забавления на открито за малки и големи, като същевременно стимулира здравословен и природосъобразен начин на живот в съответствие с принципите за нулев отпечатък.

Фестивалната програма тази година ще включва: хамачена градина, въздушна йога, музика, танци, театър, сцена за млади таланти, кино край реката, творчески работилници, демонстрации, активни игри за цялото семейство и др.

Вкусна и здравословна храна и студена крафт бира ще допринесат за вашето настроение.

Повече информация можете да намерите на:
Website: http://tryavnafest.com/
Facebook Page: https://www.facebook.com/funtryavna/
Facebook Event: https://www.facebook.com/events/941586402970352/

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Габрово с ценно дарение от фондация „Габровски 1904“

Published

on

Вчера, 3 август, Община Габрово получи ценно дарение от фондация „Габровски 1904“. Книгата, „Бележити хора и събития от габровския край“ на Илия Габровски в луксозно издание, бе връчена лично от внука на видния краевед – Георги Габровски.

Инициативата има за цел да популяризира делото на изследователя на габровското минало Илия Габровски и съвпада с отбелязването на 160-тата годишнина от обявяването на Габрово за град. Първите две книги ще бъдат предоставени на Регионална библиотека „Априлов-Палаузов“ и на отдел „Държавен архив“-Габрово.

Илия Иванов Габровски е роден на 14 август 1904 г. в Габрово, в семейството на опълченеца Иван Габровски. Ввсеотдаен учител и краевед, неуморен изследовател на габровското минало, повече от пет десетилетия обхожда всяко кътче от родния си край, разпитва хиляди хора, издирва и изследва стари архиви, църковни книги, надписи върху паметници, мостове и други постройки, търси произхода на географските и историческите названия, открива, записва и популяризира заслужилите личности и събитията, характеризиращи габровския дух.

Публикува над хиляда изследвания, повечето от които за неизвестни или малко известни факти от историята на родния край. Проследява родословия, публикува стотици песни, легенди и предания, пише историите на селища, църкви и училища.

Заради изключителните му заслуги към Габрово като изследовател и популяризатор на габровското минало, на 16 май 2002 г. посмъртно е провъзгласен за почетен гражданин на Габрово.

Снимки: Община Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Руски чайник е културна ценност за август в РИМ – Габрово

Published

on

Културна ценност за месец август на Регионален исторически музей – Габрово е руски чайник на 7-ма рота от 36-ти пехотен Орловски полк, взела решително участие в отбраната на Шипченския проход през август 1877 г.

По каква причина чайникът е останал в Габрово, можем само да предполагаме. Най-вероятно е предоставен на болниците в града, за да се приготвя традиционната напитка за ранените войници и офицери. Постъпил е в музея в края на 50-те години на ХХ в., от монахините на Девическия манастир “Свето Благовещение“ – Габрово.

Произведен преди повече от 143 години, днес той е реставриран и в отлично състояние. С представянето му пред публиката искаме да напомним за нелекия път, изминат от Орловския полк в състава на 9-та пехотна дивизия от VІІІ корпус от Полтава и Харков до Габрово и за „малките неща“, които стоплят войнишката душа.

На 3 юли 1877 г. Орловският полк влиза в Габрово и е включен в състава на Габровския отряд за овладяване на Шипченския проход. На 5 юли е извършена неуспешна атака и след оттеглянето на турците, на 7 юли проходът е зает от руските войни. На 8 август целият полк се съсредоточава на Шипченския проход, участва в легендарните боеве 9 – 12 август и в по-нататъшната отбрана почти до края на м. октомври.

Във фондовете на музея се съхраняват атрактивни културни ценности от времето на Освободителната руско-турска война 1877/1878 г. – въоръжение, униформи, награди, но целта ни е да покажем реликва, която ежедневно е била в употреба в руската армия.

И това е чайникът, в който се приготвя традиционната руска напитка, сгряваща ръцете и сърцето на обикновения войник. След уморителните преходи всеки от тях с нетърпение е очаквал миговете на почивка. С чаша черен руски чай в ръка, отпивайки от горещата течност, всеки „солдат“ си спомня в минутите на отдих за Родината, за своя дом, семейство, любими и близки хора.

Разсипването на чая е знак за кратка почивка, минути на спокойствие и мечти. Ароматът и топлината на руския чай поддържа бойния дух на защитниците на Шипченския проход през горещото лято на 1877 г. и сковаващия студ през зимата на същата година. Традицията да се пие чай в Русия е вековна, той се консумира ежедневно, навсякъде и по-всеки повод, през всички сезони на годината. Затова и в обоза на руските войски задължително присъстват масивните чайници.

Съхраненият в РИМ – Габрово полеви чайник е изработен от мед, с цилиндрична форма, капак и извита дръжка. На него е щампован надпис „VII р.“, а към тялото е прикрепен висок чучур, завършващ с капаче. Празен теглото му е над 6 кг, обемът е приблизително 9,5 л, т.е. за около 200- числения състав на ротата по 50 грама ободряваща напитка на войник.

Този наглед обикновен предмет от бита – чайник, но с огромни размери – полеви чайник, ни напомня, че и в малките неща – измерими с чаша чай, се крие духът на големите победи! Спазването на вековните традиции, дори по време на война, крепи морално войника по време на походи и битки.

Автор: Катя Гечева – гл. уредник, РИМ-Габрово

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица