Новини|27.03.2018 10:59

Наше училище на Национално състезание за „Най- добър млад строител“

снимка: СУ „Отец Паисий“ – Габрово

Габровското Средно училище „Отец Паисий“ ще участва на Национално състезание „Най- добър млад строител“.

Със заповед на Министъра на образованието, от 01.08.2017 година, Професионалната гимназия по строителство в Габрово се сля със СУ „Отец Паисий“ – Габрово. След обединяването беше осъществен прием по специалностите „Строителство и архитектура“ и „Интериорен дизайн“.

снимка: СУ „Отец Паисий“ – Габрово

И през тази учебна година единадесетокласниците, от специалност „Строителство и архитектура“, ще вземат участие в регионалния кръг на състезанието за „Най- добър млад строител “, организирано от Министерството на образованието с партньори от строителния бранш.

Състезанието предоставя възможност на учениците от средните училища да демонстрират теоретичната си подготовка, както и практическите умения и компетентностите за изпълнение на строителни дейности, придобити при обучението по професиите от направление „Строителство“.

снимка: СУ „Отец Паисий“ – Габрово

Атрактивната извънкласна дейност е насочена към изграждане интереса на учениците към професията, насърчаване развитието на творческите им способности и мотивиране участието им в междуучилищно сътрудничество и съревнование.

Участието на СУ „Отец Паисий“ ще бъде в следните състезателни дисциплини: Мазилки, шпакловки и бояджийски работи, включващи изпълнение на задължителен и свободен декоративен ефект; Облицовки и настилки; Зидария, включваща теоретичен тест и изпълнение на зидария с керамични тухли Винербергер.

Въпреки, че учениците са от специалност „Строителство и архитектура“, професия „Строителен техник“, те се подготвят допълнително и по трите дисциплини, в които ще се състезават. Задълбоченото обучение по няколко строителни професии паралелно осигурява на учениците добро представяне и получаване на награди от фирмите спонсори.

Във връзка с предлагания план-прием след завършен VII клас за учебната 2018-2019 година в специалностите „Строителство и архитектура“ и „Интериорен дизайн“ бе организиран съвместно с Камарата на строителите конкурс за учениците от VII клас „Архитектурата на Габрово през епохата на Възраждането“.

Конкурсът даде възможност на учениците да приложат на практика усвоените знания по история и цивилизация, изобразително изкуство и технологии. За да се запознаят с архитектурните особености на габровската къща, учениците посетиха чаршията в ЕМО „Етър“ и старата градска част на Габрово, изучиха специфичните строителни материали и техники, които са използвали потомците на Кольо Фичето.

снимка: СУ „Отец Паисий“ – Габрово

Надпреварата бе в три направления: графика, живопис и приложно изкуство. Във фоайето на училището могат да бъдат разгледани творбите на едни бъдещи архитекти и дизайнери. Предстои компетентно жури да разгледа творбите и да награди най- добрите от тях.

През месец април ще се проведе инициативата „Ден на отворените врати“, когато всички желаещи ще имат възможност по-подробно да се запознаят със същността на предлаганите в СУ „Отец Паисий“ специалности „Строителство и архитектура“ и „Интериорен дизайн“.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/14058610933873

Напиши коментар