Свържи се с нас

Новини

Наше училище на Национално състезание за „Най- добър млад строител“

снимка: СУ „Отец Паисий“ – Габрово

Габровското Средно училище „Отец Паисий“ ще участва на Национално състезание „Най- добър млад строител“.

Със заповед на Министъра на образованието, от 01.08.2017 година, Професионалната гимназия по строителство в Габрово се сля със СУ „Отец Паисий“ – Габрово. След обединяването беше осъществен прием по специалностите „Строителство и архитектура“ и „Интериорен дизайн“.

снимка: СУ „Отец Паисий“ – Габрово

И през тази учебна година единадесетокласниците, от специалност „Строителство и архитектура“, ще вземат участие в регионалния кръг на състезанието за „Най- добър млад строител “, организирано от Министерството на образованието с партньори от строителния бранш.

Състезанието предоставя възможност на учениците от средните училища да демонстрират теоретичната си подготовка, както и практическите умения и компетентностите за изпълнение на строителни дейности, придобити при обучението по професиите от направление „Строителство“.

снимка: СУ „Отец Паисий“ – Габрово

Атрактивната извънкласна дейност е насочена към изграждане интереса на учениците към професията, насърчаване развитието на творческите им способности и мотивиране участието им в междуучилищно сътрудничество и съревнование.

Участието на СУ „Отец Паисий“ ще бъде в следните състезателни дисциплини: Мазилки, шпакловки и бояджийски работи, включващи изпълнение на задължителен и свободен декоративен ефект; Облицовки и настилки; Зидария, включваща теоретичен тест и изпълнение на зидария с керамични тухли Винербергер.

Въпреки, че учениците са от специалност „Строителство и архитектура“, професия „Строителен техник“, те се подготвят допълнително и по трите дисциплини, в които ще се състезават. Задълбоченото обучение по няколко строителни професии паралелно осигурява на учениците добро представяне и получаване на награди от фирмите спонсори.

Във връзка с предлагания план-прием след завършен VII клас за учебната 2018-2019 година в специалностите „Строителство и архитектура“ и „Интериорен дизайн“ бе организиран съвместно с Камарата на строителите конкурс за учениците от VII клас „Архитектурата на Габрово през епохата на Възраждането“.

Конкурсът даде възможност на учениците да приложат на практика усвоените знания по история и цивилизация, изобразително изкуство и технологии. За да се запознаят с архитектурните особености на габровската къща, учениците посетиха чаршията в ЕМО „Етър“ и старата градска част на Габрово, изучиха специфичните строителни материали и техники, които са използвали потомците на Кольо Фичето.

снимка: СУ „Отец Паисий“ – Габрово

Надпреварата бе в три направления: графика, живопис и приложно изкуство. Във фоайето на училището могат да бъдат разгледани творбите на едни бъдещи архитекти и дизайнери. Предстои компетентно жури да разгледа творбите и да награди най- добрите от тях.

През месец април ще се проведе инициативата „Ден на отворените врати“, когато всички желаещи ще имат възможност по-подробно да се запознаят със същността на предлаганите в СУ „Отец Паисий“ специалности „Строителство и архитектура“ и „Интериорен дизайн“.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/14058610933873

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Двудневен детски мотокрос лагер този уикенд на Ябълка

За втора поредна година в Габрово ще се проведе двудневен детски мотокрос лагер. Той се организира от M6 YAMAHA RACING TEAM, които канят всички любители на спорта да наблюдават тренировките този уикенд на мотополигон Ябълка.

Тридесет са записаните участници в мотокрос лагера, като най-малкият е едва на 4 години. Най-възрастният е на 51 години и е част от Клас Оупън – любители, които искат да получат професионални напътствия.

Целта на мероприятието е децата, които имат амбициите да се развиват в този спорт, да получат полезни знания за тяхното израстване като професионални спортисти. В неделя, след 11 часа, участниците ще могат да приложат наученото и в състезание.

снимка: Община Габрово

Програма: Събота, 17 август
11:00-11:20 свободна тренировка MX65 и MX85
11:30-11:50 свободна тренировка MX2
12:30-13:00 тренировка по елементи MX65 и MX85
13:10-13:40 тренировка по елементи MX2
15:00-15:30 тренировка по елементи MX65 и MX85
15:40-16:10 тренировка по елементи MX2

Неделя, 18 август
9:00-9:15 свободна тренировка MX65 и MX85
9:25-9:45 свободна тренировка MX2
11:00 1-ви манш MX65 и MX85 20 мин+2 об
11:30 1-ви манш MX2 15 мин + 2 об
13:00 2-ри манш MX65 и MX85 20+ 2 об 13:30 2 манш MX2 15+ 2 об

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Габровци дариха 1 700 лева за кампания „С усмивка на училище“

На големия християнски празник „Успение на Света Богородица“ за пета поредна година доброволци на Български младежки Червен кръст – Габрово организираха благотворителна кампания „С усмивка на училище“ за подпомагане на деца за първия учебен ден.

снимка: БЧК – Габрово

Пред два от православните храмове в Габрово, благодарение на щедростта на жителите и гостите на града бяха събрани 1700 лева.

снимка: БЧК – Габрово

Със средствата ще бъдат закупени ваучери за учебни пособия и помагала на стойност 50 лв. за 34 деца, потребители на услугите на Дневен център за деца и младежи с увреждания.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Динозавърско шоу за децата в Габрово

Първото по рода си Динозавърско шоу за деца пристига на 25 август в Габрово. То ще се проведе следващата неделя от 10.00 ч., 12.00 ч. и 14.00 ч. в голямата конферентна зала на хотела, намиращ се на бул. „Трети март“ и представлява един нов фестивал на науката за деца – Палеонтоложко шоу!

Записването става предварително на телефон: 0885869029. В рамките на 60 минути децата ще преживеят нещо ново и вълнуващо! Програмата се провежда в групи по 25 деца.

Щура лаборатория и новият член на екипа, току що излюпилият се Тиранозавър, ще зарадват всички любознателни дечица!

Всички участници ще имат възможността да проследят историята на Юрския период чрез специално подбрани експерименти. С помощта на опитни инструктори децата ще сглобят скелет на динозавър.

Динозавърско шоу за деца пристига в Габрово на 25 август

Ще хапнат любимата храна на Тиранозавъра – Захарен памук. Рекс ще „нахлуе” сред децата, ще танцува, ще ръмжи, ще надава вой и със сигурност ще впечатли малките любопитковци.

Всяко дете ще получи научен подарък – юрски червеи, които може да си вземе вкъщи.

Таксата за участие е 15 лева. След уникалния урок можете да закупите научни епруветки за домашни експерименти.

За всяко дете, влизащо на шоуто се заплаща такса. Всяко дете може да бъде придружено от не повече от един възрастен. Всеки допълнителен възрастен заплаща такса, споделят организаторите на събитието.

Препоръчителна възраст на участниците е 4 – 12 години. Деца под 3 години не се допускат.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица