Новини, Общество|25.03.2018 10:19

Днес е Благовещение!

снимка: ЕМО „Етър“, Архив

Християнската църква празнува днес Благовещение. Празникът напомня за Благата вест, с която Архангел Михаил съобщава на Дева Мария, че ще стане майка на Божия син – Спасителя на света. В българската традиция денят се свързва с идващата пролет и е известен като Благовец или половин Великден.

Според народното вярване на този ден се връщат щъркелите, лястовиците и кукувиците. Идващи от Юдейските земи те съобщават благата вест за възраждането на природата. Зимата си отива и настъпва пролетта. По този повод хората почистват и изгарят сметта с вярата, че всичко лошо ще изгори в очакване на добри вести.

През деня и нощта на Благовец започват начинания, за да им върви през годината. Момичета месят за пръв път пита и раздават с мед на съседи и роднини, за да е сладък хлябът през годината. На Благовещение се прескача огън, за да сме здрави и пъргави и да не ни хапят змии.

На този ден се яде риба, обредна питка и каша от прясна коприва. Вярва се, че ако денят бъде ясен, слънчев и топъл копринените буби ще бъдат здрави и ще има добър плод за един от най-силно развитите занаяти от ХV до средата на ХХ век -копринарството.

Вярва се, че ако вали на Благовещение, годината ще бъде плодородна. В този ден не се ръкоделства, за да не се срещат змии през лятото. Не се спи до късно, за да не се разболява човек или да не изпусне късмета си. Който съзре за пръв път на Благовец щъркел в полет, ще е щастлив.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

1 Коментар

 • Ние нямаме нищо общо с настаняването на цигани в с.Гербово!
  Напротив, те случайно са попаднали в и тернет на тази великолепна туристическа дестинация и са решили да я посетят с организирани автобусни екскурзии от Котел, Троян и Казанлък Турс.
  Туй като са били много впечатлени от прекрасните условия в нашия процъфтяващ град, ние решихме да им предложим безплатно настаняване „Ол Инклузив“ в няколко петзвездни общежития на ключови локации.
  Добавихме им и културна програма – бране на бакър, джиляу, портофели и ганг-банг секс туризъм.
  Това е чистата кристална истина, която никак не се харесва на някои другари от братската ни партия БСП, с която сме деца на една майка, но те не ни уважават достатъчно.
  Но, селяните в с.Гербово със сигурност ще оценят нашите огромни усилия да подобрим туристическия имидж на селището ни!!!
  А това е най-голямата награда за нас, обичта на хората.

Напиши коментар