Култура, Новини|09.03.2018 12:14

Пианистът Тодор Петров гостува на Камерния оркестър

снимка: Община Габрово

На 14 март, сряда, от 19 часа, в Художествена галерия „Христо Цокев“ на Габровския камерен оркестър ще гостува пианистът Тодор Петров.

Програмата включва неизпълнявани в България ранни клавирни концерти от Йозеф Хайдн.

Пианистът Тодор Петров е с богата биография, репертоар и интереси към виртуозната класическа и съвременна музика от европейски композитори от всички националности и поколения.

Роден е в София през 1961г. Завършва Националното музикално училище „Любомир Пипков“ – София в класа на Милена Куртева и Гина Табакова. След това продължава образованието си в Националната музкиална академия „проф. Панчо Владигеров“ в класа на проф. Богомил Стършенов. През 1981- 1982г. специализира пиано, камерна музика и клавесин в Париж и Ница. През 1981г. свири с оркестъра на Монте Карло Вторият клавирен концерт на Йоханес Брамс под диригентството на Морис Жендрон.

От 1985г. е държавен артист и оттогава редовно си сътрудничи с Българското национално радио.

От 1990г. Тодор Петров концертира активно в Италия и свири на редица престижни фестивали в Рим, Месина, Добиако с известни оркестри като „Камерата Балтика” и други. Концертирал е в Англия, Румъния, Франция, Украйна, Германия. Изнася концерти като камерен изпълнител съвместно с музиканти от ранга на Игор Ойстрах, Валери Ойстрах, италианския виолончелист Артуро Болучи, Павел Берман, Анатоли Кръстев, диригента Нелло Санти и др. Занимава се с издирване на неизпълнявани творби и възстановява ръкопис на два концерта от Цезар Франк. От 1993г. Тодор Петров живее в Италия, а от 2006г. е преподавател в музикалния факултет на университета в град Сус – Тунис.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Напиши коментар