Свържи се с нас

Новини

Кметът на Габрово се среща с жители от ул.“Мирни дни“

Снощи на площад „Възраждане“ пред Община Габрово за втори път се събраха граждани

Кметът на община Габрово Таня Христова ще се срещне с хората, живеещи в блок „Академик“ на ул. „Мирни дни“ в Габрово. Срещата ще се проведе тази вечер от 17.30 часа в Ритуалната зала на Общината.

Снощи писмена покана за разговор бе разлепена на видно място, съобщиха живеещи в сградата. Освен населяващите входове, с номера 3, 5, 7, 9, 11 и 13, на срещата са поканени да дойдат и всички заинтересовани страни.

До тази среща се стигна след като жители на квартал Борово изразиха съмнения, че предстои да бъдат заселени ромски семейства в сградата на бившия Дом за деца и юноши.

Притесненията на хората тръгнаха от съобщение, разлепено преди дни на същото място, където бе поставено снощното, от текста на което не става ясно какви точно действия предвижда администрацията.

Снощи на площад „Възраждане“ пред Община Габрово за втори път се събраха граждани, които коментираха, че поканата за среща с кмета е много по-ясна.

Въпреки това те продължиха да събират подписи под предложението този Дом да стане място за възрастни хора. Днес преди обед предстои този документ да бъде внесен официално и в Община Габрово.

снимка: Община Габрово, Архив

Междувременно вчера кметът Таня Христова изрази официална позиция, с която категорично заяви, че няма и не е имала намерения за целенасочено заселване на роми в Габрово.

„Нямам и никога не съм имала намерения за целенасочено заселване на роми в община Габрово! Всички подобни твърдения и фалшиви новини, разпространявани в социалните мрежи и интернет пространството, са лъжа и манипулация, въвеждат в заблуда и създават предпоставки за тревога и безпокойство в града.

Искам да уверя цялата габровска общественост, че промените, които Община Габрово планира за сградата на бившия Дом за деца, лишени от родителска грижа, нямат нищо общо със заселване на роми в Габрово.

От месец март тази година е в сила Наредба за условията и реда за установяване на жилищни нужди и настаняване в общински жилища, в която са разписани категорични условия, на които кандидатите за настаняване в общински жилища трябва да отговарят, сред които е условието: “… поне единият от пълнолетните членове на семейството да има адресна регистрация в населено място на територията на община Габрово, по постоянен или настоящ адрес през последните 10 години без прекъсване, а при кандидатстване за социално жилище – през последните 7 години без прекъсване. По отношение на домакинството, изискванията се прилагат за всеки от пълнолетните членове“.

Отново информирам габровци, че няма решение на Общински съвет – Габрово, нито персонално мое решение, което да предвижда заселването на десет, двадесет, сто, две, три или десет хиляди роми на територията на общината. Подобни твърдения са толкова достоверни, колкото и онези, които преди време внушаваха, че помещения на бивши казарми и сградата на бившия Текстилен техникум ще бъдат превърнати за място за подслон най-напред на бежанци, а после и на роми.

Апелирам към повече мъдрост и по-малко емоция при интерпретирането на твърдения, които не идват от достоверен източник на информация!

Отново ще заявя, че всеки, който всява заблуда, чрез изнасяне на невярна и манипулативна информация и с това създава напрежение сред обществото, би следвало да е готов да поеме моралната отговорност за последствията от своите действия“, гласи официалната информация, публикувана на интернет страницата на Община Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Икономика

До края на месеца може да се променя осигуряването

До 31 януари самоосигуряващите се лица могат да променят вида на осигуряването си, напомнят от Национална агенция за приходите.

Самоосигуряващите се лица задължително се осигуряват във фонд „Пенсии на държавното обществено осигуряване (ДОО), а по свой избор могат да се осигуряват и във фонд „Общо заболяване и майчинство”.

Самоосигуряващите се лица, които изберат да внасят осигурителни вноски и във фонд „Общо заболяване и майчинство”, могат да се ползват от всички осигурени социални рискове (без трудова злополука и професионална болест и безработица) на ДОО.

Другият вариант е да внасят осигурителни вноски на по-нисък процент само във фонд „Пенсии“ на ДОО (за инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт). В този случай обаче, напомнят от НАП, самоосигуряващите се нямат право на парични обезщетения от ДОО в определени ситуации (например т. нар. „майчински” при бременност и раждане).

Видът на осигуряването на самоосигуряващите се лица може да се променя за всяка календарна година, ако е подадена декларация по утвърден образец от изпълнителният директор на НАП.

Срокът за подаване на документа е до 31 януари на съответната година. В 7-дневен срок от започване или възобновяване на трудовата дейност самоосигуряващите се лица определят вида на осигуряването си, като подават декларация по утвърден образец в компетентната териториална дирекция на НАП или чрез е-услугите на приходната агенция с Персонален идентификационен код /ПИК/ или електронен подпис /КЕП/.

При прекъсване и възобновяване на съответната трудова дейност, както и при започване на друга трудова дейност през календарната година не може да се променя вече избрания и декларирания вид осигуряване.

Повече информация и консултации за попълването на данъчни и осигурителни декларации можете да получите на телефон 0700 18 700 /на цена, съгласно тарифата на телефонния оператор/.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Съдът оправда габровец да е извършвал грабеж на ул. „Свищовска“

С присъда по наказателно дело от общ характер, обявена на 24 януари, състав на Окръжния съд оправда мъж от Габрово по обвинение за извършен грабеж.

Съдът призна Н.Б. за невинен в това на 9 септември 2016 г., около 19,30 ч. на ул. „Свищовска“ в Габрово, при условията на опасен рецидив, да е отнел от владението на мъж от същия град мъжка чантичка със съдържащите се в нея вещи, всичко на обща стойност 142,40 лева, като употребил за това сила.

С оглед проведеното съдебното следствие съдът счете, че не са налице категорични доказателства за това, че Н.Б. е извършил престъплението, за което е предаден на съд, поради което го оправда по повдигнатото му обвинение.

Присъдата подлежи на обжалване или протестиране пред Апелативен съд – Велико Търново в 15-дневен срок.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Изложба – графика: Хубава си, прекрасна си, Унгарийо

„Графиките ми, включени в тази изложба,
целят да припомнят една популярна унгарска песен,
която започва така: Хубава си, прекрасна си, Унгарийо”.

Изложбата на Антал Ревес се състои от 13 по-големи графики – изтънчено изображение на местности в Унгария, включени в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО или отличени с наградата Europa Nostra.

Изображенията представят емблематични места в Унгария като Будапеща, Вишеград, Хортобад, Холокьо, Агтелек, Панонхалма, Токай, Кьосег, Мохач и езерото Фертьо. Антал Ревес е роден през 1931 г. в град Папа.

Завършва Унгарската академия по приложно изкуство, както и специалност Графика в Унгарската академия по изобразително изкуство. Негови преподаватели са: Дьорд Конечни, Ищван Боц Кьопеци, Йеньо Барчаи.

През 1995 г. получава професионалната награда на Националното сдружение на унгарските творци.

Като член на Творческата общност „Деркович” и на Съюза на графичните дизайнери през 1995 г. е организатор и основател на Фондация „За унгарския плакат”.

Като независим дизайнер, съвместно със съпругата си Юдит Вигнер, твори в различни области на графичния дизайн. Съвместно изготвят плакатите си, подписани с инициалите им RW. Паралелно с графиките изработва декоративни пана, календари и други. Антал Ревес умира през есента на 2016 година.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица