Свържи се с нас

Новини

Кметът на Габрово се среща с жители от ул.“Мирни дни“

Снощи на площад „Възраждане“ пред Община Габрово за втори път се събраха граждани

Кметът на община Габрово Таня Христова ще се срещне с хората, живеещи в блок „Академик“ на ул. „Мирни дни“ в Габрово. Срещата ще се проведе тази вечер от 17.30 часа в Ритуалната зала на Общината.

Снощи писмена покана за разговор бе разлепена на видно място, съобщиха живеещи в сградата. Освен населяващите входове, с номера 3, 5, 7, 9, 11 и 13, на срещата са поканени да дойдат и всички заинтересовани страни.

До тази среща се стигна след като жители на квартал Борово изразиха съмнения, че предстои да бъдат заселени ромски семейства в сградата на бившия Дом за деца и юноши.

Притесненията на хората тръгнаха от съобщение, разлепено преди дни на същото място, където бе поставено снощното, от текста на което не става ясно какви точно действия предвижда администрацията.

Снощи на площад „Възраждане“ пред Община Габрово за втори път се събраха граждани, които коментираха, че поканата за среща с кмета е много по-ясна.

Въпреки това те продължиха да събират подписи под предложението този Дом да стане място за възрастни хора. Днес преди обед предстои този документ да бъде внесен официално и в Община Габрово.

снимка: Община Габрово, Архив

Междувременно вчера кметът Таня Христова изрази официална позиция, с която категорично заяви, че няма и не е имала намерения за целенасочено заселване на роми в Габрово.

„Нямам и никога не съм имала намерения за целенасочено заселване на роми в община Габрово! Всички подобни твърдения и фалшиви новини, разпространявани в социалните мрежи и интернет пространството, са лъжа и манипулация, въвеждат в заблуда и създават предпоставки за тревога и безпокойство в града.

Искам да уверя цялата габровска общественост, че промените, които Община Габрово планира за сградата на бившия Дом за деца, лишени от родителска грижа, нямат нищо общо със заселване на роми в Габрово.

От месец март тази година е в сила Наредба за условията и реда за установяване на жилищни нужди и настаняване в общински жилища, в която са разписани категорични условия, на които кандидатите за настаняване в общински жилища трябва да отговарят, сред които е условието: “… поне единият от пълнолетните членове на семейството да има адресна регистрация в населено място на територията на община Габрово, по постоянен или настоящ адрес през последните 10 години без прекъсване, а при кандидатстване за социално жилище – през последните 7 години без прекъсване. По отношение на домакинството, изискванията се прилагат за всеки от пълнолетните членове“.

Отново информирам габровци, че няма решение на Общински съвет – Габрово, нито персонално мое решение, което да предвижда заселването на десет, двадесет, сто, две, три или десет хиляди роми на територията на общината. Подобни твърдения са толкова достоверни, колкото и онези, които преди време внушаваха, че помещения на бивши казарми и сградата на бившия Текстилен техникум ще бъдат превърнати за място за подслон най-напред на бежанци, а после и на роми.

Апелирам към повече мъдрост и по-малко емоция при интерпретирането на твърдения, които не идват от достоверен източник на информация!

Отново ще заявя, че всеки, който всява заблуда, чрез изнасяне на невярна и манипулативна информация и с това създава напрежение сред обществото, би следвало да е готов да поеме моралната отговорност за последствията от своите действия“, гласи официалната информация, публикувана на интернет страницата на Община Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Крими

Съдът остави на работа закопчания заради подкуп горски служител

Окръжният съд в Габрово се произнесе по искане на прокуратурата за отстраняване от длъжност на горски инспектор.

С определение от вчера, 11 ноември, състав на съда остави без уважение искането на Окръжна прокуратура – Габрово за отстраняване на Ц.Н. от Габрово от заеманата от него длъжност – „Главен специалист – горски инспектор” в Регионалната дирекция на горите – Велико Търново. Същият е обвиняем по досъдебно производство за престъпление по чл. 301, ал. 1, във вр. с чл. 26, ал. 1 от НК – поискан и приет подкуп от длъжностно лице.

С оглед доказателствата по делото съдът счете, че в настоящия случай е налице първата предпоставка по чл. 69, ал. 1 от НПК за отстраняване на Ц.Н. от длъжност, а именно – обвиняемият е привлечен в това процесуално качество за умишлено престъпление от общ характер, извършено във връзка с работата му.

Съдът обаче прецени, че изпълнението на първото законово изискване не води до автоматичния извод, че е налице и втората предпоставка, визирана в чл. 69, ал. 1 НПК – а именно, че служебното положение на обвиняемия ще възпрепятства разследването.

При постановяването на своя акт съдът съобрази обстоятелството, че Ц.Н. заема длъжност, която е на най-ниското ниво в структурата на РДГ, като няма лица, които да са йерархично зависими от него и на които същият би могъл да въздейства, в качеството си на техен ръководител.

Също така магистратите счетоха, че длъжността, която заема обвиняемият, не му позволява неограничен достъп до създадена в организационната структура, в която работи документация и не е налице опасност да укрие, преправи или унищожи уличаващи го документи.

С оглед горепосоченото и предвид останалите данни по делото съдът прие, че не са налице фактически доказателства, даващи достатъчно основание да се счита, че служебното положение на Ц.Н. ще създаде пречки за обективно, всестранно и пълно изясняване на обстоятелствата по делото, поради което остави искането на прокуратурата без уважение.

Определението на Окръжен съд – Габрово подлежи на обжалване и/или протестиране пред Апелативен съд – Велико Търново, в 3-дневен срок.

Обвиняемият е на свобода срещу определена мярка за неотклонение „парична гаранция“, в размер на 1 000 лева, във връзка с воденото срещу него наказателно производство.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Бандити обраха Дома за възрастни в село Радовци

Неизвестни крадци обраха Дома за възрастни с психични разстройства в дряновското село Радовци.

Бандитите задигнали значителна сума пари, златни накити, предмети на неустановена стойност, както и 4 дебитни карти, собственост на различни лица, настанени в дома, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Ударът на престъпниците бил извършен през вчерашния ден, 11 ноември, часове след полунощ. Около 02.50 часа в дряновската полиция постъпил сигнал от служител на социалното заведение, който заявил, че алармената система в сградата се е активирала.

При извършения оглед на местопроизшествието е било установено, че след взломяване на прозорец и врата на сградата е била разбита метална каса, от която били отнети значителната парична сума, златни накити и предмети на неустановена стойност, както и четирите дебитни карти, собственост на различни лица, настанени в дома.

В полицията по случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 195, ал.1, т. 3 във връзка с чл. 194, ал.1 от НК. Работата по разкриване извършителите на криминалното деяние продължава под наблюдението на Районната прокуратура в Габрово.

Разследват се всички версии. Полицията е по петите на престъпниците.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Невнимателен шофьор блъсна и рани пешеходка

Невнимателен шофьор причини травма на тазобедрена става на 62-годишна жена от Севлиево, която помете на пътека с автомобила си. За щастие животът на ранената пешеходка е вън от опасност.

Произшествието е станало вчера, 11 ноември, около 16.45 ч., на сигнализирана пешеходна пътека пред известен севлиевски хотел, в района на площад „Свобода“.

Пресичащата на обозначеното място жена била ударена от лек автомобил „Опел Омега“, с габровска регистрация, собственост и управляван от 37 годишен жител на Севлиево.

След настъпилото пътнотранспортно произшествие водачът на автомобила откарал пострадалата в Центъра за спешна медицинска помощ в Севлиево, където била установена травма на тазобедрена става, без опасност за живота.

Водачът на лекия автомобил бил изпробвани за употреба на алкохол с техническо средство „Алкоетст дрегер 7410″/0193, което е отчело 0,09 промила алкохол в количеството издишан въздух.

Извършен бил оглед на местопроизшествието, а по случая в местната полиция е започнато досъдебно производство за престъпление по чл.343, ал.1, буква „б“, във вр. с чл. 342, ал.1 от НК.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица