Новини, Общество|08.03.2018 10:15

Кметът на Габрово се среща с жители от ул.“Мирни дни“

Снощи на площад „Възраждане“ пред Община Габрово за втори път се събраха граждани

Кметът на община Габрово Таня Христова ще се срещне с хората, живеещи в блок „Академик“ на ул. „Мирни дни“ в Габрово. Срещата ще се проведе тази вечер от 17.30 часа в Ритуалната зала на Общината.

Снощи писмена покана за разговор бе разлепена на видно място, съобщиха живеещи в сградата. Освен населяващите входове, с номера 3, 5, 7, 9, 11 и 13, на срещата са поканени да дойдат и всички заинтересовани страни.

До тази среща се стигна след като жители на квартал Борово изразиха съмнения, че предстои да бъдат заселени ромски семейства в сградата на бившия Дом за деца и юноши.

Притесненията на хората тръгнаха от съобщение, разлепено преди дни на същото място, където бе поставено снощното, от текста на което не става ясно какви точно действия предвижда администрацията.

Снощи на площад „Възраждане“ пред Община Габрово за втори път се събраха граждани, които коментираха, че поканата за среща с кмета е много по-ясна.

Въпреки това те продължиха да събират подписи под предложението този Дом да стане място за възрастни хора. Днес преди обед предстои този документ да бъде внесен официално и в Община Габрово.

снимка: Община Габрово, Архив

Междувременно вчера кметът Таня Христова изрази официална позиция, с която категорично заяви, че няма и не е имала намерения за целенасочено заселване на роми в Габрово.

„Нямам и никога не съм имала намерения за целенасочено заселване на роми в община Габрово! Всички подобни твърдения и фалшиви новини, разпространявани в социалните мрежи и интернет пространството, са лъжа и манипулация, въвеждат в заблуда и създават предпоставки за тревога и безпокойство в града.

Искам да уверя цялата габровска общественост, че промените, които Община Габрово планира за сградата на бившия Дом за деца, лишени от родителска грижа, нямат нищо общо със заселване на роми в Габрово.

От месец март тази година е в сила Наредба за условията и реда за установяване на жилищни нужди и настаняване в общински жилища, в която са разписани категорични условия, на които кандидатите за настаняване в общински жилища трябва да отговарят, сред които е условието: “… поне единият от пълнолетните членове на семейството да има адресна регистрация в населено място на територията на община Габрово, по постоянен или настоящ адрес през последните 10 години без прекъсване, а при кандидатстване за социално жилище – през последните 7 години без прекъсване. По отношение на домакинството, изискванията се прилагат за всеки от пълнолетните членове“.

Отново информирам габровци, че няма решение на Общински съвет – Габрово, нито персонално мое решение, което да предвижда заселването на десет, двадесет, сто, две, три или десет хиляди роми на територията на общината. Подобни твърдения са толкова достоверни, колкото и онези, които преди време внушаваха, че помещения на бивши казарми и сградата на бившия Текстилен техникум ще бъдат превърнати за място за подслон най-напред на бежанци, а после и на роми.

Апелирам към повече мъдрост и по-малко емоция при интерпретирането на твърдения, които не идват от достоверен източник на информация!

Отново ще заявя, че всеки, който всява заблуда, чрез изнасяне на невярна и манипулативна информация и с това създава напрежение сред обществото, би следвало да е готов да поеме моралната отговорност за последствията от своите действия“, гласи официалната информация, публикувана на интернет страницата на Община Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Напиши коментар