Любопитно, Новини|05.03.2018 10:29

Стартира „Аз съм габровка“

Националният проект „Аз съм Българка!“, на фотографа Радослав Първанов, тази година ще има продължение – „Аз съм Габровка!”. Това съобщи самият автор и продуцент на проекта след осмото, поредно представяне на изложбата на 1 март в Дряново, по повод 140 години от Освобождението на България.

Първите снимки на българки в народни носии Първанов започва да прави през есента на 2014 година в Пловдив. Последните кадри са от края на 2016 г. в ЕМО „Етър“. В проекта досега бяха ангажирани 20 българки, а сега към екипа ще се приобщят още 20.

Радослав Първанов снима сюжетите за „Аз съм Българка“ в Пловдив, Велико Търново, София, Копривщица, Петрич, Мелник, ЕМО „Етър“, Жеравна, връх Шипка, Смолян, Трявна, Враца, Боженци, Троян, Средногорието, близо 40 от най-красивите български забележителности.

„Това не са само 40 красиви български момичета и майки“, споделя Радослав Първанов. Това е една общност от хиляди хора, които харесват идеята, проекта и ни подкрепят. Момичетата живеят, вълнуват се и се променят след всяко представяне на изложбата в България – София, Стара Загора, Габрово, Трявна. Присъстват на откриването, разговарят с хората, разказват за работата по време на снимките. Може би са малко срамежливи, притеснени, но с популяризирането на проекта счупиха тази преграда и приеха „Аз съм българка!“ като лична кауза, мисия, почувстваха, че се гради една общност, която ги прави горди. Желанието ни е да представим изложбата във всеки град, в който сме правили снимки по проекта.“

„Амбициозният и несъмнено патриотичен проект „Аз съм българка!“ ни потапя по своеобразен начин в мисията на изкуството фотография, написа кметът на Дряново инж. Мирослав Семов в Благодарствен адрес до Радослав Първанов.

Нещо повече – творческите Ви търсения ни показват, че ценностите и моралът не са останали в миналото. Те се съхраняват и оживяват от хора като Вас – обичащи и уважаващи България и родното. С реализацията на проекта си Вие отправяте послание към всички нас – да пазим и утвърждаваме ценностна система, така необходима в днешното динамично време, и да даваме урок на децата си, за да грейне в очите им пламъка на любовта към България!“

Автор: Йоана Илиева, СИП Журналистика,
Национална Априловска гимназия.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Напиши коментар