Свържи се с нас

Любопитно

Стартира „Аз съм габровка“

Националният проект „Аз съм Българка!”
продължава с „Аз съм Габровка!”

Published

on

Националният проект „Аз съм Българка!“, на фотографа Радослав Първанов, тази година ще има продължение – „Аз съм Габровка!”. Това съобщи самият автор и продуцент на проекта след осмото, поредно представяне на изложбата на 1 март в Дряново, по повод 140 години от Освобождението на България.

Първите снимки на българки в народни носии Първанов започва да прави през есента на 2014 година в Пловдив. Последните кадри са от края на 2016 г. в ЕМО „Етър“. В проекта досега бяха ангажирани 20 българки, а сега към екипа ще се приобщят още 20.

Радослав Първанов снима сюжетите за „Аз съм Българка“ в Пловдив, Велико Търново, София, Копривщица, Петрич, Мелник, ЕМО „Етър“, Жеравна, връх Шипка, Смолян, Трявна, Враца, Боженци, Троян, Средногорието, близо 40 от най-красивите български забележителности.

„Това не са само 40 красиви български момичета и майки“, споделя Радослав Първанов. Това е една общност от хиляди хора, които харесват идеята, проекта и ни подкрепят. Момичетата живеят, вълнуват се и се променят след всяко представяне на изложбата в България – София, Стара Загора, Габрово, Трявна. Присъстват на откриването, разговарят с хората, разказват за работата по време на снимките. Може би са малко срамежливи, притеснени, но с популяризирането на проекта счупиха тази преграда и приеха „Аз съм българка!“ като лична кауза, мисия, почувстваха, че се гради една общност, която ги прави горди. Желанието ни е да представим изложбата във всеки град, в който сме правили снимки по проекта.“

„Амбициозният и несъмнено патриотичен проект „Аз съм българка!“ ни потапя по своеобразен начин в мисията на изкуството фотография, написа кметът на Дряново инж. Мирослав Семов в Благодарствен адрес до Радослав Първанов.

Нещо повече – творческите Ви търсения ни показват, че ценностите и моралът не са останали в миналото. Те се съхраняват и оживяват от хора като Вас – обичащи и уважаващи България и родното. С реализацията на проекта си Вие отправяте послание към всички нас – да пазим и утвърждаваме ценностна система, така необходима в днешното динамично време, и да даваме урок на децата си, за да грейне в очите им пламъка на любовта към България!“

Автор: Йоана Илиева, СИП Журналистика,
Национална Априловска гимназия.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Любопитно

Играта на сърцата

Published

on

снимка: Христиана Стойчева, НАГ

На 14 февруари в парка с мечето, по случай Деня на влюбените, доброволческият екип на Младежки съвет по наркотичните вещества към Община Габрово организира една вълнуваща игра, подходяща за малки и и за големи, изпълнена с много добро настроение и усмивки.

снимка: Христиана Стойчева, НАГ

Участниците трябваше да открият различни на цвят сърца, разпръснати в пространството между Регионалната библиотека „Априлов – Палаузов“ и Драматичния театър „Рачо Стоянов“, като всеки цвят носеше различен брой точки.

снимка: Христиана Стойчева, НАГ

Победителите в състезанието бяха отличени с много награди. Събитието предлагаше много атракции, като любовното колело на късмета, което донесе на посетителите още изненади и усмивки.

снимка: Христиана Стойчева, НАГ

Организаторите бяха подготвили и още тайнственост, като мистериозната гадателка Никондрела, която предсказваше бъдещето на всеки, осмелил се да попита, и тримата неустоими Купидони, които омайваха хората със своя чар.

снимка: Христиана Стойчева, НАГ

Това беше едно незабравимо събитие за двойки и неангажирани. Гостите прекараха един празничен следобед, в компанията на приятели и много, много сърца.

снимка: Христиана Стойчева, НАГ

Автор: Христиана Стойчева, 10 „А“ клас, Клуб по Журналистика към Национална Априловска гимназия.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Малчугани и родители учиха английски със Сара Уолър

Published

on

Днес, 14 февруари, в арт-залата за събития в Детския отдел на Регионалната библиотека „Априлов – Палаузов“, бе първата сбирка на оформящата се група „Английски за малките“ в Габрово.

снимка: Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“

Групата е водена от Сара Уолър от САЩ, която, подпомагана от съпруга си Кейлъб и заедно с две от децата им – 10-месечната Елизабет и 2-годишният Бенджамин, проведе първото забавно обучение за деца до 5-годишна възраст и техните родители на английски език.

снимка: Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“

Сара е доброволка, детски педагог, двамата с Кейлъб живеят в България от 2015 година и много добре владеят български език. Семейството се е установило в града и инициативата на Сара да обучава малчугани по английски език е напълно безплатна за участниците.

снимка: Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“

Габровската регионална библиотека е домакин и партньор в тези обучения със стихчета, приказки, песнички, разговори и много игри. Те ще се провеждат и в бъдеще в библиотеката по програма, която Кейлъб и Сара ще предоставят.

снимка: Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“

Днешното весело занимание бе съсредоточено върху цветовете около нас и техните английски наименования. Сара Уолър е разработила обучителна програма и използва детски книжки и мелодии, адекватни на търсения ефект за усвояване на английските думи и правилното им произношение от децата.

снимка: Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“

В изключително приятна обстановка и с активното участие на родители и деца от 1 до 4 години първото обучение на групата „Английски за малките“ в Детски отдел на библиотеката стана факт.

Малчуганите и техните родители заявиха, че с голямо нетърпение ще очакват следващата среща със Сара Уолър и нейната обучителна програма по английски за най-малките.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Габрово привлече интерес на „Ваканция и СПА Експо 2020“

Published

on

снимка: Община Габрово

За поредна година Община Габрово участва в едно от най-важните събития в календара на туристическата индустрия в България – „Ваканция и СПА Експо 2020“.

37-то издание на най-голямата международна туристическа борса у нас се провежда в Интер Експо център – София и предлага на посетителите огромно разнообразие от туристически продукти.

На изложението Община Габрово участва като Творчески град на занаятите и народните изкуства към ЮНЕСКО, разкривайки специфичните традиции за нашия регион и многообразието от възможности за развитие на креативен туризъм.

В сътрудничество с културните институти в града – Музей ДХС, РИМ, РЕМО Етър, Боженци, и в партньорство с туристическия бранш, бяха представени основните туристически забележителности и събития от културния календар на Габрово, както и възможностите за настаняване в общината.

снимка: Община Габрово

Най-голям интерес от страна на посетителите предизвика „габровският шоколад“.

Уникалният продукт се оказа изключително харесван, което гарантира на Габрово нов поток от туристи, на които няма да се спестят приятни и интересни преживявания в Столицата на хумора.

На щанда на „Ваканция и СПА Експо 2020“ Община Габрово участва в партньорство с Трявна и допълни представянето си с възможностите на регионалните туристически продукти.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица