Свържи се с нас

Любопитно

Стартира „Аз съм габровка“

Националният проект „Аз съм Българка!”
продължава с „Аз съм Габровка!”

Националният проект „Аз съм Българка!“, на фотографа Радослав Първанов, тази година ще има продължение – „Аз съм Габровка!”. Това съобщи самият автор и продуцент на проекта след осмото, поредно представяне на изложбата на 1 март в Дряново, по повод 140 години от Освобождението на България.

Първите снимки на българки в народни носии Първанов започва да прави през есента на 2014 година в Пловдив. Последните кадри са от края на 2016 г. в ЕМО „Етър“. В проекта досега бяха ангажирани 20 българки, а сега към екипа ще се приобщят още 20.

Радослав Първанов снима сюжетите за „Аз съм Българка“ в Пловдив, Велико Търново, София, Копривщица, Петрич, Мелник, ЕМО „Етър“, Жеравна, връх Шипка, Смолян, Трявна, Враца, Боженци, Троян, Средногорието, близо 40 от най-красивите български забележителности.

„Това не са само 40 красиви български момичета и майки“, споделя Радослав Първанов. Това е една общност от хиляди хора, които харесват идеята, проекта и ни подкрепят. Момичетата живеят, вълнуват се и се променят след всяко представяне на изложбата в България – София, Стара Загора, Габрово, Трявна. Присъстват на откриването, разговарят с хората, разказват за работата по време на снимките. Може би са малко срамежливи, притеснени, но с популяризирането на проекта счупиха тази преграда и приеха „Аз съм българка!“ като лична кауза, мисия, почувстваха, че се гради една общност, която ги прави горди. Желанието ни е да представим изложбата във всеки град, в който сме правили снимки по проекта.“

„Амбициозният и несъмнено патриотичен проект „Аз съм българка!“ ни потапя по своеобразен начин в мисията на изкуството фотография, написа кметът на Дряново инж. Мирослав Семов в Благодарствен адрес до Радослав Първанов.

Нещо повече – творческите Ви търсения ни показват, че ценностите и моралът не са останали в миналото. Те се съхраняват и оживяват от хора като Вас – обичащи и уважаващи България и родното. С реализацията на проекта си Вие отправяте послание към всички нас – да пазим и утвърждаваме ценностна система, така необходима в днешното динамично време, и да даваме урок на децата си, за да грейне в очите им пламъка на любовта към България!“

Автор: Йоана Илиева, СИП Журналистика,
Национална Априловска гимназия.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Любопитно

Латино парти над Янтра

За втора поредна година клуб Steffi Dance LC и Община Габрово ще подарят на габровци и гостите на града една латино вечер в последните дни на отиващото си лято.

Всички, които искат да научат основните стъпки и движения на ритмичния танц Меренге, са добре дошли на 20 септември, петък, от 19.00 часа на пешеходния мост над Река Янтра, в района на сградата на НТС.

Освен в танци и забавления ще може да се включите и в латино анимации и Зумба с инструкторките от Body Art – Габрово – Катя и Альона.

В събитието ще участват танцьори от Салса Клуб Десита – Добрич, Салса Алегрия – София и харизматичният инструктор по Зумба, Davo Garcia от Мексико, който на 21 септември, събота, от 17 часа, в залата на Body Art – Габрово, ще направи специален Клас по Зумба.

За три часа мостът над река Янтра ще се превърне в оживен дансинг, а всички, които обичат да танцуват латино танци и да се забавляват да заповядат.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Библиотеката получи атрактивни програмируеми играчки

Атрактивни програмируеми играчки получи Регионалната библиотека „Априлов – Палаузов” в Габрово в началото на учебната година. По проект на фондация „Глобални библиотеки-България“, по грант от Посолството на САЩ за осъществяване на дейности по програмирането, в габровската библиотека постъпиха шест роботчета “Bee-Bot” и цветни подложки от винил за работа с тях. Общата стойност на дарението е 950 лева.

снимка: РБ „Априлов – Палаузов“

Вее Bot е управляема играчка — пчела, чиито размери и ярки цветове са съобразени с особеностите на децата в ранна детска възраст. Чрез светлинни и звукови сигнали играчката реагира на действията на детето.

Така се осъществява вид общуване, при което детето управлява пчелата и чрез нейното движение проверява своите умения, коригира командите при нужда и се учи само.

снимка: РБ „Априлов – Палаузов“

Управлението на пчелата става с помощта на няколко бутона, разположени върху горната повърхност на играчката и достатъчно ясно означени, за да предложат изключително опростен интерфейс за общуване с детето.

Игралните табла представляват разграфени игрални полета в квадратна мрежа, определена от хода, който прави пчелата при едно движение напред или назад. В рамките на игралното поле се задава пътя на пчелата.

Чрез този процес, освен формиране и затвърдяване на знания по различни учебни направления, се формират и надграждат пространствените представи на децата и се формира алгоритмично и логическо мислене.

снимка: РБ „Априлов – Палаузов“

Новите програмируеми роботи разширяват възможностите за обучение в библиотеката в подкрепа на дейности за усъвършенстване на дигиталните умения.

В рамките на Европейската седмица на програмирането, която през 2019 г. ще бъде от 7-ми до 20-ти октомври в габровската библиотека ще бъдат проведени няколко образователни занимания с деца на възраст от 2 до 8 години.

Библиотеката е отворена за сътрудничество с детски градини, училища и други организации след предварителна заявка.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Габровският театър открива новия сезон тази вечер

Габровският театър ще открие днес, 17 септември, от 19.00 часа новия сезон с хита „Свекърва“, на режисьор Петринел Гочев. Преди началото на представлението, от 18.15 часа, ще започне концертът на трио Христофор Михайлов – цигулка, Ивелин Вълков – цигулка и Елена Вълкова – виолончело.

Те ще изпълнят популярни музикални произведения, характерни за началото на ХХ век, слушани както от първите зрители на комедията от Антон Страшимиров, така и от нашето съвремие.

снимка: ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово

Триото е подготвило валс „Виенска кръв“ от Щраус, „Унгарски танц № 5“ от Брамс, произведението „Унгарско отечество“ от Еделман, популярното танго „Пор уна кабеса“ от Карлос Гардел, „Български пиеси“ от Парашкев Хаджиев и рагтайм композиции от Скот Джоплин.

Концертът им ще бъде пред входа на театъра – при добро време или във фоайето на театъра – в случай, че завали, и е с вход свободен. Това подаръкът към габровци и гостите на града по случай празника и откриването на сезона, който от Драматичен театър „Рачо Стоянов“ са подготвили.

снимка: ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово

В 21.00 часа отново пред театъра ще бъде предложена втората музикална изненада за вечерта – композиции за саксофон в изпълнение на Стефан Здравески. Тогава ще имате възможност да се срещнете с актьорите и режисьора на чаша вино. Събитието е с вход свободен.

В най-новия хит на Габровския театър режисьорът Петринел Гочев предлага нов прочит на класическия текст от Антон Страшимиров, като извежда темата за родствените отношения през погледа на различните поколения.

снимка: ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово

Това е шестият спектакъл, който той създава заедно с габровската трупа. С нея работи като щатен режисьор от началото на сезон 2018/2019. В постановъчния екип влизат художникът Даниела Николчова, композиторът Ян Руменин, хореографът Светлана Цвяткова, фотографът Росина Пенчева и помощник-режисьорът Гинка Дичева.

Ролите се изпълняват от артистите на Драматичен театър „Рачо Стоянов“ – Надежда Петкова, Велислава Маринкова, Тони Христова, Адриана Димова, Димо Димов, Стоян Руменин, Живко Гущеров и Ангел Калев.

С новия прочит на комедията, режисьорът Петринел Гочев и габровската трупа закачливо намигват към традиционни теми за различията между поколенията, липсата на диалогичност и желание за разбиране на другия.

Към тях се прибавя горещият въпрос дали понякога възрастните не пречат и не ограничават правото на избор на младите, как се понася тежестта на родството когато семейното неразбирателство се вихри като на истинско бойно поле.

Публиката ще се срещне с познати комични ситуации, през които всеки един от нас минава когато попадне във водовъртежа на войната между снаха и свекърва, когато се замесят чужди меркантилни интереси и когато едно дете ще се окаже носител на семейния мир и щастие. Звучи ли ви познато или пропуснахме нещо?

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица