Новини|02.03.2018 12:10

Бъдещето на ОУ „Цанко Дюстабанов“ обсъждаха на среща

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Кметът на община Габрово Таня Христова инициира консултативна среща, посветена на включващото образование в Габрово и бъдещето на Основно училище „Цанко Дюстабанов“, с представители на различни общности в града, ангажирани с образованието и развитието на децата и младите хора. Новината съобщиха от местната общинска администрация.

„Във времето, Габрово е допуснало да има едно сегрегирано училище и това оказва негативно въздействие върху цялата образователни система в града. Ние трябва да прекратим този модел като едновременно с това гарантираме достъп до качествено образование на всяко дете“, заяви Таня Христова.

Участниците в срещата обсъдиха различни възможности и предложения за промяна на съществуващата ситуация.

Към момента в основно училище „Цанко Дюстабанов“ се обучават 74 ученика, половината от които живеят в районите на други училища. Една от възможностите за промяна е да се направи балансирано и мъдро разпределение на децата в други училища, а базата на училище „Цанко Дюстабанов“ да се развива.

Според представителя на Център „Амалипе“ Теодора Крумова, моментът е изключително подходящ за пренасочване на децата в приемащи училища, което да бъде съпроводено с подходящи мерки за адаптация.

Експертът по начално образование в Регионалното управление на образованието Рена Илиева заяви, че училищната сегрегация е най-тежката форма на дискриминация на деца, които трябва да имат равен достъп до качествено образование.

Според ръководството на училището, съществуващият модел не позволява на децата, обучаващи се в него да се социализират и развиват.

Представители на неправителствения сектор предложиха институциите и организациите, ангажирани с деца да се фокусират върху работа с родителите в посока приемане на различието и преодоляване на капсулирането на различните общности.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

4 коментара

  • децата 74, но училището се санира преди да бъде закрито. За да се усвоят едни средства, пък после ще развиват базата. В това училище със 70 годишна история са учили по 1100 деца. И се положиха много усилия да остане без ученици, които да се пренасочат в правилното училище малко по-нагоре по реката.

  • Помните ли празниците на 24 май, приятел и възпитаници на училището? Какво въодушевление, каква глъч, фанфарите от оркестъра на др. Мандалиев? Цветята, венците с божурите? първият учебен ден и тупкащите ни от страх детски съчица? ….

  • „Цанко Дюстабанов“ е училище, специално подготвено за електората. Има само един проблем. Електората не ще да учи. Ама ние го санирахме добре и наляхме едни пари в него. Аферим, както би казал господаря.

  • Защо се наливат пари като е ясно , че децата не искат да учат.

Напиши коментар