Свържи се с нас

Новини

СЦДП ще инвестира над 3 млн. лв. в залесяване през тази година

3120 декара залеси през 2017-та СЦДП, над 3 млн. лв. ще бъдат инвестирани в залесяване тази година

Published

on

Засаждане на дървета, снимка: СДЦП

Общо 3120 дка залеси през миналата година Северноцентралното държавно предприятие. През пролетта на 2017 г. бяха залесени 489 дка, а след приключване на есенния залесителен сезон вече са факт и още 2721 дка с млади широколистни и иглолистни дръвчета.

На територията на Държавно горско стопанство – Габрово бяха залесени общо 72 дка, в обхвата на ДГС „Болярка“ – 216 дка, в района на ДГС – Буйновци – 30 дка, в ДГС – Елена – 40 дка, в ДГС – Плачковци залесителни мероприятия са проведени на 70 дка, общо 18 дка са залесени при ДЛС „Росица“ – Лъгът, площите с новозасадени фиданки към ДГС – Свищов са 352, при ДГС – Бяла залесяването е върху 528 дка, за ДЛС „Дунав“ – Русе декарите са 890, за ДЛС „Каракуз“ са 22 дка, залесяване е осъществено и върху 202 дка на територията на ДГС Разград, върху 110 декара при ДГС „Сеслав“ – Кубрат, а също върху 211 дка при ДГС – Силистра и 359 дка при ДГС Тутракан.

Общо 665 хиляди броя фиданки произведе в своите разсадници Северноцентралното държавно предприятие през 2017 г. За собствените си залесителни дейности предприятието използва 520 хиляди броя от тях, 80 хиляди фиданки са били продадени, а 65 хиляди броя са предвидени за предстоящото пролетно залесяване.

През 2018 г. Северноцентралното държавно предприятие планира да инвестира в залесяване 3 188 907 лв., в това число 526 000 лв. за производство на фиданки. Предвидено е залесяване да се извърши върху обща площ от 3097 дка в обхвата на предприятието.

През изминалата година СЦДП – Габрово бе партньор в две мащабни доброволчески акции по залесяване, инициирани от граждански организации. С подкрепата на ДГС – Елена доброволци засадиха в еленския Балкан 1750 фиданки чер бор, а повече от 3300 фиданки бор и цер осигури ДГС „Болярка“ за акция по залесяване край село Вонеща вода.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

3 коментара

3 Comments

 1. Отврат

  20.02.2018 at 21:33

  Специлягите от ОПГ ГЕРП залесяват с невидими фиданки, които се виждат само от тях .
  Така „залесиха“ изсечената гора на Градище, а като отидеш, всичко е като в Сахарска Африка.

 2. :)

  21.02.2018 at 10:16

  няма кой да го „гръмни“, вилажерка. нали трябва да си заработиш 24те стотинки… жалък джендър си.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Любопитно

Започва ремонтът на моста край Дряновския манастир

Вижте как ще изглежда новото мостово съоръжение, свързващо Дряновския манастир и пещерата Бачо Киро.

Published

on

Мостът при Дряновския манастир беше разрушен от наводненията през юни месец миналата година.

След получено финансиране от страна на държавата и изготвяне на проект, съгласуван с всички институции, ремонтът ще започне в началото на юли месец.

Мостът, който свързва Дряновския манастир с пещерата „Бачо Киро“. Визуализация: Община Дряново

Кметът на Дряново Трифон Панчев представи визуализацията на проекта на моста, който свързва манастира с пещерата „Бачо Киро“ и туристическите маршрути в региона.

„Надявам се скоро хиляди туристи да посетят нашата прекрасна община и да си направят красиви снимки за спомен на новия мост“, сподели в социалната мрежа кметът Панчев.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Провериха басейна в Плачковци и неохраняемите водни площи

Published

on

Проверка по обезопасяване на басейна в Плачковци и неохраняемите водни площи бе извършена в средата на тази седмица.

Комисия в състав: председател – Михаил Йорданов Минчев – гл.специалист „ПБЗН” в Община Трявна и членове инсп.Донка Бойчева – Представител на РЗИ – Габрово, Тотка Христова Димитрова – Председател на ОбС на БЧК-Трявна, п.инсп. Владимир Георгиев – РУ Полиция – Трявна и инсп. инж.Стоян Рачев Стоянов – РС „ПБЗН”- Трявна, обходи открития градски басейн в Плачковци и възможните места за нерегламентирано къпане.

При проверката на басейна комисията не е установила нарушения. Той ще започне да функционира от събота, 6 юни, с разрешение на Комисията за водноспасителна дейност.

снимка: Община Трявна

Възможните места за нерегламентирано къпане са: водоемът в близост до SOS „Детско селище” – Трявна; микроязовир „ Трявна“; водната площ „Яза“; водната площ „Черпи вир“; и водна площ „Минкин бат“.

На посочените обекти има поставени табели, указващи забраната за къпане. Всички условия са спазени.

Дежурните екипи на полицията и специалистите по опазване на чистотата на териториите и контрол на общинските наредби към Община Трявна ще извършват по време на дежурство периодични проверки на бреговата ивица за направени нарушения. При констатиране на такива, ще бъдат налагани санкции на нарушителите.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Първо класиране за първокласниците приключи

Published

on

Триста петдесет и три деца са класирани на първо класиране за прием в първи клас в училищата на община Габрово, информираха от администрацията на кмета.

Тринадесет деца не са класирани, като причината за това е, че при кандидатстването е посочено само едно училище.

Обявените места за първокласници са 422. Резултатите от класирането може да видите оттук.

Записването в първи клас ще се проведе от 8 до 10 юни, а на 11 юни ще бъдат обявени свободните места за второ класиране.

Системата ще се отвори за регистрации на нови заявления на 12 юни. Във второ класиране могат да участват неучаствали в първо класиране деца и да бъдат редактирани заявления на некласираните на първо класиране.

Графикът на дейностите по приема можете да следите в линка.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица