Свържи се с нас

Новини

СЦДП ще инвестира над 3 млн. лв. в залесяване през тази година

3120 декара залеси през 2017-та СЦДП, над 3 млн. лв. ще бъдат инвестирани в залесяване тази година

Published

on

Засаждане на дървета, снимка: СДЦП

Общо 3120 дка залеси през миналата година Северноцентралното държавно предприятие. През пролетта на 2017 г. бяха залесени 489 дка, а след приключване на есенния залесителен сезон вече са факт и още 2721 дка с млади широколистни и иглолистни дръвчета.

На територията на Държавно горско стопанство – Габрово бяха залесени общо 72 дка, в обхвата на ДГС „Болярка“ – 216 дка, в района на ДГС – Буйновци – 30 дка, в ДГС – Елена – 40 дка, в ДГС – Плачковци залесителни мероприятия са проведени на 70 дка, общо 18 дка са залесени при ДЛС „Росица“ – Лъгът, площите с новозасадени фиданки към ДГС – Свищов са 352, при ДГС – Бяла залесяването е върху 528 дка, за ДЛС „Дунав“ – Русе декарите са 890, за ДЛС „Каракуз“ са 22 дка, залесяване е осъществено и върху 202 дка на територията на ДГС Разград, върху 110 декара при ДГС „Сеслав“ – Кубрат, а също върху 211 дка при ДГС – Силистра и 359 дка при ДГС Тутракан.

Общо 665 хиляди броя фиданки произведе в своите разсадници Северноцентралното държавно предприятие през 2017 г. За собствените си залесителни дейности предприятието използва 520 хиляди броя от тях, 80 хиляди фиданки са били продадени, а 65 хиляди броя са предвидени за предстоящото пролетно залесяване.

През 2018 г. Северноцентралното държавно предприятие планира да инвестира в залесяване 3 188 907 лв., в това число 526 000 лв. за производство на фиданки. Предвидено е залесяване да се извърши върху обща площ от 3097 дка в обхвата на предприятието.

През изминалата година СЦДП – Габрово бе партньор в две мащабни доброволчески акции по залесяване, инициирани от граждански организации. С подкрепата на ДГС – Елена доброволци засадиха в еленския Балкан 1750 фиданки чер бор, а повече от 3300 фиданки бор и цер осигури ДГС „Болярка“ за акция по залесяване край село Вонеща вода.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Новини

Пресконференция по проект „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“

Published

on

Проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се реализира по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Новини

Костадин Костадинов и Даниел Петров ще се срещнат с жители на Дряново

Published

on

Председателят на ПП „Възраждане“ Костадин Костадинов, заедно с народния представител от Габрово Даниел Петров, ще проведат отворена среща с жителите на Дряново.

Тя ще се състои на 23 април, вторник, от 18.00 часа в конферентната зала на Бутиков хотел ВСК „Кентавър“.

На срещата ще бъде обсъдена актуалната политическа обстановка, предстоящите избори.

Присъстващите ще имат възможността да споделят идеи и да задават въпроси на лидера на „Възраждане“ и габровския депутат.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица