Свържи се с нас

Култура

Общината кани на концерт с космическите гласове на Ваня Монева

Космическите гласове на Ваня Монева с концерт, посветен на Националния празник

Published

on

снимка: Община Габрово

Община Габрово кани габровци и гости на града на тържествен концерт на хор „Ваня Монева“, посветен на Националния празник и 140-годишнината от Освобождението на България. Събитието ще се състои на 1 март от 18.30 ч. в зала „Възраждане“.

Ценителите на хоровото изкуство и българския фолклор ще имат възможността да се насладят на вокалното майсторство и стойностния репертоар на формацията, която в последните години бележи значими успехи както на родна, така и на международна сцена.

В програмата ще прозвучат музикални композиции от Красимир Кюркчийски, Николай Кауфман, Петър Льондев, Стефан Мутафчиев, Иван Спасов и др.

Цената на билета е 5 лева, уточняват от администрацията на кмета.

Продажбата на билети ще започне от 19 февруари на касата на зала „Възраждане“ с работно време: от 9.30 до 13.30 и от 15.30 до 17.30 ч. В деня на концерта касата ще работи до 18.30 ч.

Хор „Ваня Монева” е новото име на един от най-популярните български фолклорни хорове с диригент Ваня Монева и несъмнено принадлежи към най-ценните културни богатства на България днес. Стиловете, в които творят, включват обработен фолклор, църковна музика, съвременни джаз и поп проекти, кантатно-ораториална музика, филмови и театрални продукции, world music.

снимка: Община Габрово

Концертната дейност на Ваня Монева и ръководените от нея хористки е богата. Включва участия в големите български Фестивали: Мартенски Музикални дни, Варненско лято, Аполония, Салон на изкуствата, Софийски Музикални седмици, Европейски музикален фестивал, Новогодишен Музикален фестивал. Концертни турнета в Европа, Южна Америка, Азия.

Името на Ваня Монева се свързва освен с изтъкнатите български композитори: Кр. Кюркчийски, Ал. Текелиев, Ф. Кутев, И. Спасов, Ц. Минкин, Ю. Ценова, Ст. Мутафчиев, П. Льондев. Л. Денев, така също и с Jun Miyake, Ikuko Kawai, Yoko Kanno, Coba, Christian Kolonovits и др.

Хорът е носител и на наградата на Allegro vivace на БНР „Класика в другите жанрове“ и на Златно перо. През 2014 г. за годишнината си получава Специалната награда Кристална лира на Класик ФМ радио за своя принос в българската музикална култура, а Ваня Монева е определена за Музикант на годината според класацията на „Алегро Виваче” на БНР. През 2015 хорът печели Първа награда в отворената категория на най-престижния международен хоров конкурс в света „Нека пеят народите”.

През 2016 хор „Ваня Монева” записват версия на японския химн, представена по време на Закриващата церемония на Олимпиадата в Рио де Жанейро, Бразилия, при приемането на Олимпийския огън от домакините през 2020 – Токио, Япония.

Успешното партньорство с японския композитор Jun Miyake води до поредица концерти в Япония – хорът е поканен да участва в трубюта за Пина Бауш в Токио през 2012, на World Music Festival в Hamamatsu и в един от знаковите концертни клубове в Токио – Blue Note през 2016, и на Montreux Jazz Festival Tokyo – през 2017г. Хорът е и специален гост на откриването на Японския дом в Сао Пауло, Бразилия, през 2016г.

На 1-ви февруари 2018г. хор „Ваня Монева”, заедно със Софийска филхармония, участваха в официалното откриване на Българското председателство на Съвета на ЕС в зала Бозар в Брюксел, Белгия.

Други скорошни изяви на хор „Ваня Монева” са проектите „Гласове и ритъм от безкрая” – с младежки перкусионен ансамбъл в рамките на Варненско лято 2014, „Пътешествие в два свята” – с Биг бенда на БНР и Милчо Левиев по негова музика, „Вокално – инструментални картини” с ОНМ на БНР, концерт в международния фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща”, „Дивите корени” – проект със Софийска филхармония, Хоровата капела „Св. Обретенов” и ОНМ на БНР, „Да свириш на хор” – 21-ви Салон на изкуствата в НДК – концерт, посветен на проф. Васил Арнаудов, „На границата с класиката” – „От църковните песнопения до съвремието” – Варненско лято 2017, „75 години от рождението на Александър Текелиев“ – концерт със Софийска филхармония с творби на автора посветени на хора.

Ваня Монева е сред ярките имена в историята на българското хорово изкуство. Завършва с отличие ДМА „Панчо Владигеров” в класа на проф. Васил Арнаудов, със специалност „Хорово дирижиране”, което поставя началото на впечатляващия ù творчески път. Преди проекта на живота й – хорът с новото наименование „Ваня Монева”, Ваня Монева е главен художествен ръководител и диригент на „Космически гласове от България”, „Мистерия на българските гласове”, Женски народен хор при БНР, Представителен смесен хор „Алеко Константинов”, Хор на софийските девойки, Представителен смесен хор „Петко Стайнов” и хорова школа – гр. Казанлък, както и редица други хорови формации в гр. София, Лом и Стара Загора.

Ваня Монева интензивно работи с българските композитори. Провокира ги и ги вдъхновява със своя творчески заряд и дълбоко познание в областта на хорово-диригентското майсторство. Силната й привързаност към българския фолклор изкристализира в създаването на женските народни хорове „Космически гласове от България“ и “Ваня Монева”. Вече над 20 години Ваня Монева утвърждава извоюваните позиции с иновативното си мислене и репертоарна политика, която демонстрира скритите възможности на народните гласове и ги води към различни жанрови измерения, с което налага своя запазена професионална марка.

Ваня Монева е едно от най-ярките имена в хоровото ни изкуство – диригент, наложил се със своя стил, музикална естетика и висок професионализъм. Композиторът проф. Красимир Кюркчийски казва за нея: „Ваня Монева е българският Караян в рокля“. Ваня Монева е и музикален продуцент в Българското национално радио.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

3 коментара

3 Comments

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Подредиха изложба за архитекта и ръководител на модерно Габрово Карл Кандулков

Published

on

Снощи, 17 септември, на площад „Възраждане“ в Габрово беше открита изложбата „Карл Кандулков-архитектът и ръководител на модерно Габрово”, посветена на 100-годишнината от рождението му и на 160-годишнина от обявяването на Габрово за град.

Тя е повод да се върнем и припомним, а също така и разкажем на младите хора за него и огромния му принос в модернизацията на нашия град. Изложбата е скромен жест на благодарност, уважение и въведение в голямото му архитектурно наследство.

Избраното място за експонирането не е случайно, площадът, който е административно и културно сърце на града е негово дело. Тук, където се събират освен зданията на Община Габрово, на Областен управител, на Окръжен съд, а над тях и най-емблематичната му сграда – Дома на културата, е най-подходящото за припомняне, за научаване и за предаване на памет.

Експозицията е конструирана на 4 кръгли конструкции, всяка от които съдържа 4 табла. Показани са над 100 снимки, 42 чертежа, още 20 документи и 13 изображения на ордени, значки и др. награди на архитекта.

На площ от общо 16 табла с около 40 линейни метра са проследени най-важните моменти от живота на арх. Кандулков, най-значимите изградени по негови проекти сгради, паметници, мостове и скулптурни композиции в Габрово, както и една малка част от неосъществените му проекти.

Тя не претендира за изчерпателност, от невключените в нея документи може да се изготви още една изложба, в която да присъстват и обекти извън Габрово. Разглеждайки я, се убеждаваме, че всеки ден ние минаваме или влизаме в сгради, минаваме край паметници и скулптури, по мостове, които са неизменна част от заобикалящата ни градска среда и изградили трайно облика на нашия град, които са негово дело.

Трудно се дават описания и определения за делата на големите личности. Затова освен със своите снимки, документи, проекти, планове, арх. Кандулков „разказва” за тях чрез включени цитати на части от негови спомени, бележки и интервюта.

Документалният разказ за делото на арх. Кандулков завършва с кратка информация за даряването на личния му архив от наследниците му в Държавен архив-Габрово и отново с неговите думи, които са като послание към нас и тези, които идват след нас: „Пътят до Европа съществува. Лично аз не желая да ходя по него. Чували сте да казват на някого, драи вие се развивате много добре, но ще трябва да изминете още дълъг път за да успеете. Това се отнася за всички ни, ако изградим на високо ниво материалната си култура – фабрики, селско стопанство, инфраструктура, туризъм, пътища, да променим варварските си табиети, да се уважаваме и мислим цивилизовано, то тогава Европа сама ще мине този път до нас… А това ще увеличи самочувствието и достойнството ни като народ….”

В изложбата се използвани документи, съхранявани в Държавен архив-Габрово, личен архив на сем. Кандулкови, както и печатни издания.

Тя е изготвена от Държавен архив – Габрово, графичният дизайн е изготвен безвъзмездно от Силвия Рангелова и е реализирана с финансовата подкрепа на Община Габрово.

Изложбата беше представена от началник-отдел на Държавен архив – Габрово Цветомира Койчева, към гостите поздравление отправи Таня Христова – кмет на Община Габрово, за делото и личността на своя баща разказа и арх. Орлин Кандулков, който уважи събитието със своята съпруга арх. Йорданка Кандулкова.

На откриването присъстваха още Климент Кунев – председател на Общински съвет – Габрово, Нела Рачевиц и арх. Николай Миразчиев – заместник-кметове на Община Габрово, Невена Петкова – Областен управител на Габрово, представители на Военно окръжие – Габрово, Камарата на архитектите, бивши градоначалници и председатели на Общинския съвет, на образователни и културни и др. институции, както и много граждани.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Таня Христова: И днес градим с мисъл и чувство!

Published

on

„С изложбата за Карл Кандулков почитаме живота и делото на човек, който със своя широк размах на мисълта, със своята последователност, усърдие и професионализъм, оставя трайни следи в цялостното развитие на Габрово като модерен град, превръщайки го в предпочитано място за живеене“, каза в обръщението си към гостите на събитието кметът Таня Христова.

В годините, през които арх. Кандулков е начело на управлението на града ни, Габрово преживява период на бурно развитие в областта на строителството и благоустрояването, преодолява сериозна жилищна криза, а активната работа на неговия екип в сферата на монументалното изграждане придава на Габрово неповторим облик на съвременен европейски град .

Наред с мащабните строителни дейности, приоритет в управлението на арх. Кандулков е и работата в областта на културата. През месец май 1965 г. е поставено началото на габровския карнавал – събитие, което се превръща в емблема на Габрово и което извежда града ни на европейската културна сцена.

„През 2020 година отбелязваме 160 години от обявяването на Габрово за град. Едно от най-емблематичните събития в празничната културна програма на града е днешното, което ознаменува честването на 100 години от рождението на архитект Кандулков. Изправени сме пред толкова наситена история, достижения и смисъл, че неизбежно, струва ми се, е да се почувстваме малки, но сме заедно и това ми дава увереност, че и днес градим, с мисъл и чувство и сме достойни последователи на живелите преди нас“.

С тези думи кметът Таня Христова официално откри изложбата, която е съвместна инициатива на Община Габрово и „Държавен архив“- Габрово и благодари на семейството на арх. Кандулков, че присъства на събитието, както и че е предоставило част от материалите за нейното оформление.

Семейство Кандулкови получи като подарък картина от известния габровски художник Иван Христов – Грога.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Музей „Етър“ е българският посланик във фондация „Микеланджело“

Фондация „Микеланджело“ стартира дигитално издание – Homo Faber Guide.

Published

on

Европейската фондация „Микеланджело“ стартира днес своето дигитално издание – Homo Faber Guide.

В него са включени членове на творческата мрежа на голямата неправителствена организация – майстори, куратори, галерии и галерийни магазини, музеи и др.

В Homo Faber Guide могат да се намерят визитки на някои от тези членове на „Микеланджело“, като с времето изданието ще бъде допълвано.

Към момента на стартирането на дигиталното издание в него присъстват 10 български представители.

Музей „Етър“ е българският посланик във фондация „Микеланджело“, а директорът проф. д-р Светла Димитрова е българският представител в Съвета по култура към тази организация.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица