Свържи се с нас

Култура

Общината кани на концерт с космическите гласове на Ваня Монева

Космическите гласове на Ваня Монева с концерт, посветен на Националния празник

снимка: Община Габрово

Община Габрово кани габровци и гости на града на тържествен концерт на хор „Ваня Монева“, посветен на Националния празник и 140-годишнината от Освобождението на България. Събитието ще се състои на 1 март от 18.30 ч. в зала „Възраждане“.

Ценителите на хоровото изкуство и българския фолклор ще имат възможността да се насладят на вокалното майсторство и стойностния репертоар на формацията, която в последните години бележи значими успехи както на родна, така и на международна сцена.

В програмата ще прозвучат музикални композиции от Красимир Кюркчийски, Николай Кауфман, Петър Льондев, Стефан Мутафчиев, Иван Спасов и др.

Цената на билета е 5 лева, уточняват от администрацията на кмета.

Продажбата на билети ще започне от 19 февруари на касата на зала „Възраждане“ с работно време: от 9.30 до 13.30 и от 15.30 до 17.30 ч. В деня на концерта касата ще работи до 18.30 ч.

Хор „Ваня Монева” е новото име на един от най-популярните български фолклорни хорове с диригент Ваня Монева и несъмнено принадлежи към най-ценните културни богатства на България днес. Стиловете, в които творят, включват обработен фолклор, църковна музика, съвременни джаз и поп проекти, кантатно-ораториална музика, филмови и театрални продукции, world music.

снимка: Община Габрово

Концертната дейност на Ваня Монева и ръководените от нея хористки е богата. Включва участия в големите български Фестивали: Мартенски Музикални дни, Варненско лято, Аполония, Салон на изкуствата, Софийски Музикални седмици, Европейски музикален фестивал, Новогодишен Музикален фестивал. Концертни турнета в Европа, Южна Америка, Азия.

Името на Ваня Монева се свързва освен с изтъкнатите български композитори: Кр. Кюркчийски, Ал. Текелиев, Ф. Кутев, И. Спасов, Ц. Минкин, Ю. Ценова, Ст. Мутафчиев, П. Льондев. Л. Денев, така също и с Jun Miyake, Ikuko Kawai, Yoko Kanno, Coba, Christian Kolonovits и др.

Хорът е носител и на наградата на Allegro vivace на БНР „Класика в другите жанрове“ и на Златно перо. През 2014 г. за годишнината си получава Специалната награда Кристална лира на Класик ФМ радио за своя принос в българската музикална култура, а Ваня Монева е определена за Музикант на годината според класацията на „Алегро Виваче” на БНР. През 2015 хорът печели Първа награда в отворената категория на най-престижния международен хоров конкурс в света „Нека пеят народите”.

През 2016 хор „Ваня Монева” записват версия на японския химн, представена по време на Закриващата церемония на Олимпиадата в Рио де Жанейро, Бразилия, при приемането на Олимпийския огън от домакините през 2020 – Токио, Япония.

Успешното партньорство с японския композитор Jun Miyake води до поредица концерти в Япония – хорът е поканен да участва в трубюта за Пина Бауш в Токио през 2012, на World Music Festival в Hamamatsu и в един от знаковите концертни клубове в Токио – Blue Note през 2016, и на Montreux Jazz Festival Tokyo – през 2017г. Хорът е и специален гост на откриването на Японския дом в Сао Пауло, Бразилия, през 2016г.

На 1-ви февруари 2018г. хор „Ваня Монева”, заедно със Софийска филхармония, участваха в официалното откриване на Българското председателство на Съвета на ЕС в зала Бозар в Брюксел, Белгия.

Други скорошни изяви на хор „Ваня Монева” са проектите „Гласове и ритъм от безкрая” – с младежки перкусионен ансамбъл в рамките на Варненско лято 2014, „Пътешествие в два свята” – с Биг бенда на БНР и Милчо Левиев по негова музика, „Вокално – инструментални картини” с ОНМ на БНР, концерт в международния фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща”, „Дивите корени” – проект със Софийска филхармония, Хоровата капела „Св. Обретенов” и ОНМ на БНР, „Да свириш на хор” – 21-ви Салон на изкуствата в НДК – концерт, посветен на проф. Васил Арнаудов, „На границата с класиката” – „От църковните песнопения до съвремието” – Варненско лято 2017, „75 години от рождението на Александър Текелиев“ – концерт със Софийска филхармония с творби на автора посветени на хора.

Ваня Монева е сред ярките имена в историята на българското хорово изкуство. Завършва с отличие ДМА „Панчо Владигеров” в класа на проф. Васил Арнаудов, със специалност „Хорово дирижиране”, което поставя началото на впечатляващия ù творчески път. Преди проекта на живота й – хорът с новото наименование „Ваня Монева”, Ваня Монева е главен художествен ръководител и диригент на „Космически гласове от България”, „Мистерия на българските гласове”, Женски народен хор при БНР, Представителен смесен хор „Алеко Константинов”, Хор на софийските девойки, Представителен смесен хор „Петко Стайнов” и хорова школа – гр. Казанлък, както и редица други хорови формации в гр. София, Лом и Стара Загора.

Ваня Монева интензивно работи с българските композитори. Провокира ги и ги вдъхновява със своя творчески заряд и дълбоко познание в областта на хорово-диригентското майсторство. Силната й привързаност към българския фолклор изкристализира в създаването на женските народни хорове „Космически гласове от България“ и “Ваня Монева”. Вече над 20 години Ваня Монева утвърждава извоюваните позиции с иновативното си мислене и репертоарна политика, която демонстрира скритите възможности на народните гласове и ги води към различни жанрови измерения, с което налага своя запазена професионална марка.

Ваня Монева е едно от най-ярките имена в хоровото ни изкуство – диригент, наложил се със своя стил, музикална естетика и висок професионализъм. Композиторът проф. Красимир Кюркчийски казва за нея: „Ваня Монева е българският Караян в рокля“. Ваня Монева е и музикален продуцент в Българското национално радио.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

3 коментара

3 Comments

 1. Общината кани на тържествен концерт на хор „Ваня Монева“, посветен на Националния празник и 140-годишнината от Освобождението на България.
  Цената на билета е 5 лева, уточняват от администрацията на кмета.
  Хем отчиташ концерт, хем хората сиго плащат.

 2. Villager

  20.02.2018 at 9:03

  Аз вия по-хубаво, като ме напънат котелските избиратели.

 3. ВиллаЦвър

  20.02.2018 at 9:08

  Обявен е десет дневен траур в МечкоФската натоФска землянка!!!
  Флаговете на УСА и ОТАН са спуснати наполовина, а аз и Парчо квичим от мъка заради птодажбата на шорошките Нова и пеДарик на чешки милиардер-русофил.
  Кв8ииик!!!

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

„Майстори“ на Народния театър ще мерят сили на габровска сцена

Една от емблематичните пиеси на българската драматургия – „Майстори“ от Рачо Стоянов, ще видим в неделя, 15 декември от 19.00 часа на сцената на Габровския драматичен театър. С тази постановка Народният театър „Иван Вазов“ ще завърши цикъла си от гостувания за 2019 г. в града. Представлението, чиято премиера се състоя през януари 2017 г., е на режисьора Петринел Гочев. Той самият е част от трупата на ДТ „Рачо Стоянов“ от сезон 2018/2019 г. до сега.

„Майстори“ / автор: Рачо Стоянов, режисьор: Петринел Гочев / Народен театър „Иван Вазов“ / фотограф: Росина Пенчева

Това е четвъртата постановка на Народния театър по текста на Рачо Стоянов, чието име носи Габровският театър. С нея е отбелязан 90-годишния юбилей от първото ѝ представяне в България. Сценичната версия е също на Петринел Гочев, сценографията и костюмите са на Юлиана Войкова-Найман – носител на „Аскеер“ през 2014 г. за „сценография“ за представлението „Ромео и Жулиета“ на ДТ „Рачо Стоянов“ под режисурата на Петринел Гочев. Другото познато лице в постановъчния екип е театралният композитор Ян Руменин, който е автор на музиката в „Майстори“. Досега той е работил с режисьора Гочев за седем представления, три от които са на Габровския театър: култовата постановка „Жана д’Арк“, 2015г., хитовете „За Първото българско царство: Отшелника“, 2018 г. и „Свекърва“ от 2019 г.

„Майстори“ / автор: Рачо Стоянов, режисьор: Петринел Гочев / Народен театър „Иван Вазов“ / фотограф: Росина Пенчева

Асистент-режисьор на спектакъла е Боряна Митева, драматург е Мирела Иванова, фотограф – Росина Пенчева, а художник на плаката – Гергана Змийчарова. Участват актьорите: Иван Юруков, Гергана Змийчарова, Васил Драганов, Виктория Колева, Зафир Раджаб, Марин Янев, Стоян Пепеланов, Ралица Ананиева, Александър Василев, Ивайло Светлинов, Емил И. Марков.

„Майстори“ / автор: Рачо Стоянов, режисьор: Петринел Гочев / Народен театър „Иван Вазов“ / фотограф: Росина Пенчева

С пиесата „Майстори“, написана през 1921 г., под режисурата на легендарния Н. О. Масалитинов, Народният театър открива сезон 1927–1928 г. Играна е рекордните за времето си 31 пъти до 1937 г. В спектакъла са засегнати темите за любов, ревност, съперничество, бунтарство срещу порядките в общността и желанието да се впишеш в общността. Тук зрителите ще попаднат на най-трагичния любовен триъгълник в националната ни драматургия, умело представен както в литературния шедьовър на Рачо Стоянов, така и в режисьорския прочит на Петринел Гочев. Представлението не се препоръчва за зрители под 12 г.

„Майстори“ / автор: Рачо Стоянов, режисьор: Петринел Гочев / Народен театър „Иван Вазов“ / фотограф: Росина Пенчева

Спектакълът „Майстори“ е носител на три номинации за театралните награди „Аскеер“ през 2017 г. в категориите: „водеща мъжка роля“ – Иван Юруков за ролята на майстор Найден; „сценография“ – Юлиана Войкова-Найман и „костюмография“ – Юлиана Войкова-Найман.

„Майстори“ / автор: Рачо Стоянов, режисьор: Петринел Гочев / Народен театър „Иван Вазов“ / фотограф: Росина Пенчева

Билети може да закупите от касата на ДТ „Рачо Стоянов“, всички каси ИзиПей/EasyPay в цялата страна, онлайн с карта на следния линк: https://epaygo.bg/1233351996.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Откриха изложбата „Създаваме заедно“ и наградиха участници в нея

Във вторник, 10 декември, в галерия „Арт Зона“ в Севлиево официално беше открита изложбата „Създаваме заедно“, посветена на 85 години Идеал Стандарт – Видима. В изложбата вземат участие 85 художници от цялата страна, всеки представен с по едно свое произведение, избрани от общо 171 картини, изпратени за участие в конкурса.

снимка: Галерия „Видима“

Една голяма част от тях присъстваха и на самото откриване. Сред гостите на събитието бяха представители от ръководството на Идеал Стандарт.

снимка: Галерия „Видима“

Началото беше поставено в 17.30 ч. от Сава Христов, като с кратко приветствие той поздрави всички участници в изложбата и благодари на ръководството на компанията за безусловната подкрепа.

снимка: Галерия „Видима“

След встъпителната реч, пред публиката излезе др. Николина Джановска, член на журито, която сподели своите впечатления от изложбата, а след това връчи сертификати и подаръци на номинираните в изложбата участници, а трите големи награди и наградата за млад автор бяха връчени лично от г-н Емил Гатев, директор на завода за санитарна арматура.

снимка: Галерия „Видима“

Г-н Гатев също приветства художниците, сподели възхищението си от красотата! Всички гости си взеха за спомен и специално напечатан за изложбата албум.

снимка: Галерия „Видима“

Наградата за млад автор получи Наташа Ноева, Първо място бе присъдено на Мариета Конова, второ на Цветан Казанджиев, а трето – Антон Гошев.

снимка: Галерия „Видима“

Картините в изложбата могат да бъдат разгледани в Галерията всеки вторник от 11 до 13.00 ч. и всеки четвъртък от 13 до 15.00 ч. до 30 април 2020 г. Картините в изложбата се продават.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Росица Кънева представя своята двуезична стихосбирка „Раздвояване“

Следващата сряда, 18 декември, от 18.00 часа в Художествената галерия „Христо Цокев“ в Габрово Росица Кънева ще представи своята двуезична полско-българска стихосбирка „Раздвояване“.

Тя е посветена на всички, живели известно време в чужбина и изпитващи странното чувство на двустранна носталгия. Полските и българските стихове в стихосбирката „Раздвояване“ са възникнали като самостоятелни оригинали и затова не трябва да се търси точното им съвпадение.

Основната цел на авторката е да постигне максимално еднакво звучене на текстовете, като се надява да облекчи желанието на читателя, владеещ двата езика, да бъде едновременно и тук, и там.

Илюстрациите в стихосбирката са дело на младата художничка Цвета Христова, дипломирала се през 2019 г. в Университета на Ланкастър, Англия, специалност „Изящни изкуства“. Отпечатана е в Издателство „Фабер“, гр. Велико Търново, допринесло за красивия вид на корицата.

Росица Кънева е родена на 21.12.1950 г. в Габрово. Завършила е висше техническо образование във Вроцлавска Политехника, Полша. Дългогодишен преводач от и на полски език, регистриран към Търговско-промишлена Палата – Габрово. Пише стихове от 8 клас. Публикувала е стихотворения, разкази и други материали в местния вестник „100 Вести”. През 2000 г. е получила III награда на конкурса „Поезия и песен на Балкана” – Дряново. Нейни стихове са отпечатани в първия брой на алманах „Нова българска поезия” на фондация „Буквите” (2013 г.), алманах „Зорница” (брой №: 40, 41, 42, 44, 45), вестник „Литературен глас” бр.181 – гр.Стара Загора. Публикувала е стихове в сайта за литература www.bukvite.bg , както и в полски сайтове за поезия. През 2015 г. участва със свои стихове на полски език в XXXIII Интердисциплинарни арт работилници в Гожув – Гарбич, Полша, по време на които възниква идеята за издаване на двуезичната стихосбирка. Има издадена стихосбирка „Споделям с вас” (2001 г.) и песнопойка „Изпяти стихове” (2011 г.) в съавторство със Стефка Карапенева.Член е на Съюза на независимите български писатели и е председател на Дружеството на писателите – гр. Габрово от юни 2019 г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица